marți, 3 august 2021

Libelula

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Tineretului




Liliana Țicău în rolul Marine Peradze.






Ion Tifor în rolul Sota.


Articol publicat în Revista Teatru și Muzică, Nr. 3. 1955.

Exponatul lunii august

 


Complexul Muzeal Arad 


august 2021




   Exponatul lunii august la Complexul Muzeal Arad este, de fapt, o colecție de legitimații sportive (fotbal), emise în anii 1913 și 1914, la Budapesta. Legitimațiile au aparținut unor sportivi din cadrul clubului - Asociația Muncitorilor pentru Educație Fizică Arad (AMEFA) și fac parte din colecția sportivă Iosif Sârbuț din cadrul Complexului Muzeal Arad.

Colecția de legitimații este expusă la Sala ”Clio” a Complexului Muzeal Arad (str. Horea 10).

    În luna august 1911, acum exact 110 ani, s-a înființat Asociația Muncitorilor pentru Educație Fizică Arad (AMEFA), unul dintre cele mai vechi cluburi sportive de pe actualul teritoriu al României. De-a lungul timpului, în cadrul clubului, s-au practicat aproape toate disciplinele sportive: atletism, box, canotaj, ciclism, culturism, haltere, fotbal, lupte, handbal, șah, polo, popice, motociclism, tir, judo, tenis de masă, gimnastică.

    În cei 110 ani de istorie, aici au activat sportivi remarcabili, care au obținut rezulate de excepție în competițiile interne și internaționale.

    Asociația Muncitorilor pentru Educație Fizică Arad (AMEFA), o poveste frumoasă, începută pe vremea tramvaiului cu cai, a fracului și a jobenului, o poveste despre ce a fost odată în orașul de pe malurile râului Mureș.

AMEFA, 110 ani de file din istoria Aradului.

La mulți ani, AMEFA!

Elemente tinere, talentate, din Cehoslovacia...

 


Lumea și noi...


Trio Suk 


Sala Dalles, București 


2 martie 1955








Exponatul lunii - Țintar cu...vechime

 


Muzeul Regiunii Porților de Fier 


Drobeta - Turnu Severin 


august 2021




    Jocurile au fost dintotdeauna o parte importantă din natura umană, influenţând în diferite moduri dezvoltarea gândirii. Încă din antichitate, jocurile au fost privite ca fiind un mod excelent de a petrece timpul liber într-o manieră utilă, iar observarea progreselor într-un timp scurt a contribuit la popularitatea lor. Asemănător sporturilor, jocurile reprezintă o măsurare a forţelor între doi sau mai mulţi participanţi, cel mai iscusit dintre jucători având mândria de a fi numit învingător la final.

    Un joc destul de popular a fost Moară sau Țintar. Acest joc de societate necesită o gândire strategică. Tabla de joc este alcătuită din trei pătrate concentrice ce au toate liniile unite prin linii perpendiculare. Fiecare jucător începe cu câte nouă piese (jetoane), ce pot fi reprezentate de oricare nouă piese relativ similare. Originea acestui joc nu este certă, însă, se crede faptul că a fost inventat în Egipt, cândva în perioada anilor 1400 î.Hr. Cu toate că există dovezi ale prezenței jocului în mai multe părți ale globului, popularitatea sa în Europa a crescut abia în secolul al XIV-lea, mai ales la Curțile regale.

    Artefactul expus a fost descoperit în castrul Drubeta și este încadrat cronologic în secolele al II-lea și al III- lea. Este paralelipipedic, cu dimensiunile: L = 28 cm., l =28 cm.; Gr=6 cm., realizat din pastă de lut cu nisip și păstrat aproape în întregime. Are, pe una din suprafețele mari, incizat jocul Țintar. A fost descoperit în urma cercetărilor arheologice sistematice, efectuate la începutul anilor 1960, sub coordonarea arheologilor dr. Mișu Davidescu și dr. Grigore Florescu.

Invazia

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Armatei





Scenă din spectacol.
Revista Teatru și Muzică, Nr. 2. 1955.






Articol publicat în Revista Teatru și Muzică, Nr. 3. 1955.



Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 4. 15 februarie 1955.

Pe simezele ieșene - Pe altarele unei alte memorii

 


Arta plastică contemporană românească 


George Mircea 


Muzeul de Artă Iași 


4 - 31 august 2021



Primul spectacol

 


Din arena circului românesc de-odinioară 


Circul de Stat București












Articol publicat în Revista Teatru și Muzică, Nr. 2. 1955.

Exponatul lunii august

 


Muzeul Național al Unirii 


Alba Iulia 


3 august 2021




    Marți, 3 august 2021, ora 11:00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisată miniexpoziția, Exponatul lunii august – Monseniorul Iacob Radu, Biserica Sf. Uniri din Tâmpăhaza – Uifalăut. Cu această ocazie va fi expusă o tipăritură din anul 1911, intitulată Biserica Sf. Uniri din Tâmpăhaza – Uifalău.

     Cartea, apărută într-o ediție limitată, are ca autor pe Monseniorul Iacob Radu, fratele episcopului Demetriu Radu. Ambele personalități au fost prezente la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, făcând parte din cei 1228 de delegați oficiali, care au votat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Creatorul de măști

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Ion (Jean) Romaniță









Articol publicat în Revista Teatru și Muzică, Nr. 2. 1955.


Jean Romaniță (macheur).



Adnotare publicată în Caiet program, nr. 24, 
Teatrul Național I. L. Caragiale, București.
Stagiunea 1974 - 1975.

La ceas aniversar

 


Arta plastică contemporană românească 


Lucian Bistreanu


Galeriile Municipale de Artă Târgu Jiu


2 - 16 august 2021




     Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Jiu și Centrul de Cercetare Documentare și Promovare Constantin Brâncuși, organizează vineri, 6 august, 2021, ora 18:00, vernisajul expoziției personale de pictură 50 a artistului independent Lucian Bistreanu, ce va avea loc la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu, strada Traian nr. 27, parter.

Cuvânt de deschidere:  Vasile Fuiorea

Expoziția este deschisă publicului în perioada 2 - 16 august 2021

Magazin de Stat

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Estradă




Angela Cotaru și Niculae Nițescu.


Consemnare publicată în Revista Teatru și Muzică, Nr. 1. Decembrie 1953.


Consemnare publicată în Revista Teatru și Muzică, Nr. 4. Aprilie 1954.





N. Stroe, Zizi Șerban și Renato Giordani.



Articol publicat în Revista Teatru și Muzică, Nr. 2. 1955.