joi, 13 iunie 2019

Pictori sibieni și invitați în cadrul FITS 2019




Arta plastică contemporană românească 


Sibiu 


15 iunie - 31 iulie 2019




Organizatori: UAPR filiala Sibiu, Teatrul Național Radu Stanca și Muzeul Național Brukenthal
Artiști: membrii UAPR filialele Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Deva și invitați din țară
Coordonatori: Ioan Tămâian, președintele UAP Sibiu și Prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, Manager, Muzeul Național Brukenthal
Locul de desfăşurare: Casa Albastră / Sala Multimedia / Piața Mare, nr. 5 și Galeria UAP Sibiu, Piața Mare nr. 12
Vernisaj: 15 iunie, ora 12:15, la Galeria UAP Sibiu, Piața Mare nr. 12
Curator: Dr. Iulia Mesea
Eveniment din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2019

    Capacitatea artelor vizuale de a însoți, susține și potența actul cultural teatral a asigurat durabilitatea colaborărilor dintre TNRS, MNB și UAP și a fixat un loc bine conturat al expozițiilor artiștilor profesioniști din Sibiu și din țară, în cadrul FITS.
    FITS 2019, inclusiv această expoziție, se desfășoară sub semnul bucuriei de A DĂRUI. Este un exercițiu care formează deprinderea de a renunța, fie și puțin, la sine în favoarea celui de alături. Orgolioși și impunători – de cele mai multe ori –, artiștii, indiferent de domeniul în care creează, nu-și pot împlini menirea fără să fie generoși. Căci a dărui –, a renunța la ceva din tine, a transmite idei și emoții desprinse din adâncul ființei – se cheamă fiecare act de creație care se împlinește doar împărtășit cu spectatorul.
    În urma selecției juriului, pe simezele expoziției se vor etala lucrări de pictură, grafică, sculptură, sticlă și textile ale câtorva dintre artiștii reprezentativi ai filialelor amintite. Printre prezențele consacrate, îi amintim pe Constantin Ilea, Marius David, Radu Aftenie, Stefan Orth, Gheorghe Dican, Ioan Tămâian, Eugen Dornescu, Dan Frăticiu, Ioan Cândea etc., din generația tânără dar deja afirmată Raluca Oros, Crina Oprean, Florin Viorel, Andrei Nagy, Daniela Bădilă etc. Contribuția celor mai noi membri ai Uniunii de artiști din Sibiu: Ioan Muntean, Ilie Mitrea și Andrei Popa diversifică și nuanțează spectacolul expozițional pe care vi-l propunem.
    Într-o multitudine de opțiuni plastice, fiecare lucrare în parte aflată pe simeza actualei expoziții și, totodată, relațiile de armonie, reflectare, înfruntare, potențare, care se stabilesc între piese creează o imagine complexă ce conține câteva dintre coordonatele mişcărilor, atitudinilor, tendinţelor artistice contemporane atât de diverse și dinamice.

Evantaiul doamnei Windermere




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Muncitoresc C.F.R.




Maria Georgescu-Pătrașcu (Lady Windermere).




Eugenia Zaharia (D-na Erlynne).









Zoe Anghel (Lady Windermere).


Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 7. Decembrie 1956.

***Observație.
Până la această dată nu am găsit și alte referiri la această piesă.
Există și posibilitate ca-n cele din urmă spectacolul să fi fost anulat...



Meseriași și Negustori în Bucureștiul de altădată




Colecții și Colecționari 


Șoseaua Kiseleff, București 


14 - 16 iunie 2019




    De vineri până duminică colecționari și artizani din toată țara își dau întâlnire pe 
Șoseaua Kiseleff, în alveola de la intrarea în parc, la un nou târg pentru iubitorii de artă.
    Colecționarii vor fi prezenți cu obiecte fel de fel, de la tesături țărănești la mobilier rustic și nu numai, sfeșnice, pendule, obiecte din cupru, monezi, , lăzi de zestre, blidar, bijuterii, carte veche, tablouri, statuete și multe și felurite.

Ii de sărbătoare...




Lansare de carte 


Maria-Camelia Ene


Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, București 


24 iunie 2019




    Muzeul Municipiului București vă invită să participați luni, 24 iunie, ora 18:00, la evenimentul prilejuit de lansarea volumului Ii de sărbătoare din Colecția Muzeului Dr. Nicolae Minovici, autor: Dr. Maria-Camelia Ene, șef Birou Istorie Bucureșteană, MMB.
    Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) este cel care găzduiește această întâlnire cu autoarea cărții și invitații săi - Prof. Univ. Dr. Adina Nanu și Adrian Buga, expert, istoric și critic de artă.
    Această lucrare este dedicată portului tradiţional românesc de sărbătoare din patrimoniul etnografic al Muzeului Dr. Nicolae Minovici și a văzut recent lumina tiparului. Apărută la Editura Muzeului Municipiului București cartea, scrisă de Dr. Maria-Camelia Ene, documentează în capitolele sale apariția stilului național, originea portului popular românesc, asimilarea portului țărănesc de către costumul de curte, imaginea plastică a portului popular românesc și prezintă pe larg costumul popular din cadrul Muzeului Dr. Nicolae Minovici.
    Colecția de ii donate de Nicolae Minovici este, astfel, pentru prima dată catalogată și publicată într-un volum de referință, după un an de cercetare, identificare și catalogare, proiect realizat de autoare, expert acreditat în costum urban și vestimentație cu valoare istorică, etnografică și memorială. Dincolo de plăcerea lecturii, volumul reprezintă un catalog de referință pentru organizarea unei colecții sau un îndreptar de bune practici privind alegerea unei piese autentice din colecția etnografică dorită.
    "Recuperarea patrimoniului Minovici reprezintă o reală provocare aflată în desfășurare de aproape cinci ani. După reabilitarea Vilei Nicolae Minovici de către Primăria Municipiului București între anii 2014-2015, apoi reintroducerea ei în circuitul turistic în 2016 urmată de redeschiderea expoziției permanente cu piese din colecția donată de Nicolae Minovici între anii 2017-2018, se cuvine să continuăm cu publicarea patrimoniului în repertoare tematice. În spatele acestor proiecte au fost și alte preocupări privind conservarea patrimoniului, fotografierea și cercetarea fiecărei piese, clasarea celor mai valoroase dintre ele de către experți acreditați și, în final, publicarea repertoarelor de colecție”, a precizat Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, în prefața lucrării Ii de sărbătoare din Colecția Muzeului Nicolae Minovici.

Mir și borangic




Expoziție de pictură și iconografie 


Camelia Ionescu-Popa 


Galeria Romană, București 


13 iunie - 13 iulie 2019





   Suntem în 2019, iar instituția bisericii noastre ortodoxe a declarat acest an: al satului românesc. Artista Camelia Popa s-a concentrat de ceva timp pe studiul iei românești, și-a propus să-i exploreze etosul stilistic și cromatic.  Și-a dat seama că nu este suficient să o pictezi o singură dată, precum au făcut înaintașii ei, de aici și de aiurea, ci s-a concentrat pentru mai multă vreme în jurul acestui ofertant subiect. Ne dăruiește acum un întreg ciclu. Exact precum un artist contemporan, care coase și descoase subiectul. Vorbim despre un program, despre un concept și un valoros laborator pictural.
   Mai mult, chiar i s-a comandat anul trecut o icoană cu o Maica Domnului cu Pruncul Iisus, îmbrăcată într-o cămeșoaie țărănească. A ajuns într-o biserica de la Alba-Iulia. Astfel s-a sfințit borangicul. Magnific.
   Iar Mirul este aroma Raiului. Este chintesența plantelor care provin de acolo, și care nu au plecat de acolo niciodată. Tot astfel poate fi numită și icoana – mirozna Prototipului, savoarea care-I face simțită și vizual prezența Mântuitorului. Pentru că ne mântuim și prin gust, și prin miros, mai ales, prin aroma Paradisului Pierdut.
   Mir și borangic este o expoziție de pictură și iconografie.  Artista, cu studii la Galați, București și întreagă Europă, mai ales în Italia, unde a și pictat în sfinte locașuri, alături de soțul său, zugravul de biserici Ioan Popa, ne propune o perspectivă proprie și asumată duhovnicește asupra artei, o retrospectivă, o etapă a maturizării. Iar locul acela, pentru această întâlnire cu publicul, nu este nici el unul aleatoriu. Dimpotrivă. Vorbim despre un vechi și nobil apartament, în chiar inima capitalei României, care găzduiește de mai bine de 5 ani Galeria Romană, un loc care face să rămână vie flacăra tradiționalismului,  a bunului-gust, a artiștilor pentru care valorile frământate de țăranii noștri, erau mai presus decât chiar propria lor operă.
   Camelia Popa vine și ea în rândurile celor pentru care moștenirea încă palpabilă, lăsată nealterată de cei de demult, este un seducător izvor pentru generațiile simțitoare, gânditoare și creative.
   Mir și borangic – va fi veriga și dovada acestei stări de lucruri,  cu asupra de măsură!
Să ne bucurăm.  
Vernisajul va avea loc joi, 13 iunie 2019, ora 19:00.
Perioada de expunere: 13 iunie-13 iulie 2019.
Program de vizitare:
Luni-vineri: 10:00-18:00
Sâmbătă:   10:00-15:00

Zilele Mihai Eminescu




Muzeul Mihai Eminescu 


Iași 


14 - 16 iunie 2019





Cauțiunea




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Studioul Actorului de Film C. I. Nottara




Carnet-program.
Premieră: 31 decembrie 1956.















George Manu (Insp. Mc Dowell), Iurie Darie (O'Brien) și Liviu Ciulei (Insp. Grenn).


Piesă în 3 acte de Hans Lucke.
Premieră: 31 decembrie 1956.



Eugenia Bădulescu (D-na Deshilds) și Titus Lapteș (Steve Deshilds).



Eugenia Bădulescu (D-na Deshilds) și Chiril Economu (Mr. Adamo).



Chiril Economu (Adamo), George Manu (Insp. Nc Dowell) și Liviu Ciulei (Insp. Grenn).



Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 7. Decembrie 1957.

Pe simezele Capitalei




Arta plastică contemporană românească 


Daniela Gal 


Cercul Militar Național, București 


11 - 24 iunie 2019





Rîpa Dracului




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca





Articol publicat în Gazeta literară, Nr. 37, de joi, 15 septembrie 1955.



Consemnare publicată în Broșura-program Filme noi, Nr. 9. Septembrie 1956.




Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 4, 15 februarie 1957.


Dana Comnea în rolul Ancăi Nedelea din noul film romînesc Rîpa Dracului. 



Scenă din film: Titus Lapteș (în rolul chiaburului Grigore Bălțat).



Scenă din film: Toma Dimitriu (în rolul Florinte Damian) și
Dana Comnea (în rolul Anica Nedelea).


Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 6. Martie 1957.


Consemnare publicată în Ziarul Scînteia de duminică, 31 martie 1957.






















Grupaj publicat în broșura-program Filme noi, Nr. 4. Aprilie 1957.
Pe copertă: cadre din film.


O scenă din film.














Articol publicat în Ziarul Scînteia tineretului, Nr. 2463, de sîmbătă, 6 aprilie 1957.