vineri, 19 septembrie 2014

Elementele renascentiste în arhitectura arădeană




Zilele Europene ale Patrimoniului


Arad


20 septembrie 2014




   Biserica Ordinului Minoriților Sfântul Anton de Padova (Catedrala Romano-Catolică, așa cum o numesc cei mai mulți dintre arădeni) găzduiește sâmbătă, la ora 11:00, un eveniment dedicat vizitatorilor interesați de arhitectură și artă. 


   Evenimentul Elementele renascentiste în arhitectura arădeană se desfășoară în organizarea Primăriei Municipiului Arad, în parteneriat cu Asociația Pro Urbe și Parohia Romano-Catolică Arad Centru, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Zilei Europene a Patrimoniului. Cu această ocazie va avea loc și un concert de orgă.


    Zilele Europene ale Patrimoniului sunt organizate sub patronajul comun al Consiliului Europei și Uniunii Europene în fiecare an în luna septembrie. În toate statele semnatare ale Convenției Cuturale Europene, Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă un prilej pentru prezentarea unor bunuri culturale inedite și pentru programe cu caracter special de vizitare a edificiilor istorice.


***Primaria Municipiului Arad

Festivalul Palariilor dar si Hora Satului




Ruginoasa


27 - 28 septembrie 2014




Trei poeţi: Grigore Vieru, Mihai Ursachi şi Petru Cărare




Diaspora romana


Institutul Cultural Roman Mihai Eminescu - Chisinau


Muzeul de Istorie si Etnografie, Soroca, Republica Moldova


19 septembrie 2014





   Institutul Cultural Român Mihai Eminescu de la Chișinău, în colaborare cu Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca și Asociatia Grigore Vieru, organizează expoziția Trei poeţi: Grigore Vieru, Mihai Ursachi şi Petru Cărare. 
   Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 19 septembrie a.c., ora 14.30, în incinta muzeului. Expoziția dedicată celor trei mari poeţi români conţine fotografii, date biografice, fragmente din operă şi aprecieri ale criticilor literari. La eveniment vor participa: directorul ICR Chişinău, acad. Valeriu Matei, preşedintele Asociaţiei Grigore Vieru din Soroca, Ana Bejan, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie, Nicolae Bulat precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
    Reamintim că evenimentul se înscrie în seria expozițiilor itinerante organizate de ICR Mihai Eminescu și consacrate unor importante evenimente ale istoriei naționale sau unor remarcabile personalități ale culturii române. Reamintim, de asemenea, că expoziția Trei poeţi: Grigore Vieru, Mihai Ursachi şi Petru Cărare a fost expusă inițial la Galeria la Rond din spatele statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău.

Cartiere ceferiste in Bucuresti




Muzeul Municipiului Bucuresti


Conferintele de joi


25 septembrie 2014






    Prezentarea Cartiere ceferiste în Bucureşti va examina modul în care C.F.R a construit
locuinţe pentru proprii muncitori şi funcţionari în Bucureşti, între 1912 şi 1948. Ca urmare
a presiunilor muncitorilor, conducerea C.F.R. a adoptat diverse strategii pentru rezolvarea
problemei locuinţelor, precum construirea de cartiere (Steaua/Griviţa, Şoseaua Viilor), de
pavilioane precum cele din centru oraşului (str. Icoanei) sau de lângă gări (Filaret, Obor,
Pajura) pentru a uşura angajaţilor condiţiile de trai. Planurile de proiectare a unor oraşe-grădini la Chitila şi Colentina cerute de muncitori au fost sortite eşecului din motive financiare,
dar şi urbanistice, generând numeroase proteste şi greve ale muncitorilor la sfârşitul anilor
treizeci şi acutizarea unei probleme sociale din ce în ce mai prezente în discursul public.     
    Analiza îşi propune să inventarieze toate aceste iniţiative şi să prezinte motivele care au stat la baza construirii cartierele şi a pavilioanelor, strategiile prin care conducerea C.F.R. a încercat să rezolve problema locativă, pe fondul dezvoltării stilului neo-românesc şi al ideilor oraşului-grădină în prima jumătate a secolului al XX-lea

Conferenţiar: Andrei-Răzvan Voinea, 
doctorand, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente.

Următoarele conferinţe de joi:

02.10.2014 Fotograful Franz Duschek cu Emanuel Bădescu

09. 10.2014 Maşina timpului II -  Cristian Radu

16. 10.2014 Reşedintele Ştirbey din Bucureşti şi Ilfo -  Oana Marinache

Muzică românească de pe ambele maluri ale Prutului




Prezențe românești peste hotare


Filarmonica Națională Serghei Lunchevici, Chișinău, 


Republica Moldova


ediția a III-a, 24 septembrie 2014





    Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chişinău în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Radio România, Compania publică Teleradio – Moldova, Filarmonica Națională Serghei Lunchievici din Chișinău; Filarmonica Națională din Cluj-Napoca şi Filarmonica de Stat Moldova, Iași, invită publicul meloman la al treilea concert de Muzică românească de pe ambele maluri ale Prutului. 
    Evenimentul se înscrie în proiectul-cadru cu acelaşi nume, desfăşurat pe parcursul anului 2014, care presupune organizarea, atât în Republica Moldova, cât şi în România, a unei serii de concerte de muzică clasică menite să pună în valoare creaţia compozitorilor români contemporani de pe ambele maluri ale Prutului.
    Al treilea concert al seriei şi ultimul de la Chişinău din acest an, va avea loc pe data de 24 septembrie, 2014, ora 18.00, la Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici din Chişinău. 
    ICR Chişinău sprijină participarea invitaţilor din România în cadrul acestui eveniment: Radu Popa - dirijor, Gabriel Popa – vioară şi Ioan Gârboni – directorul Filarmonicii Banatul din Timişoara.

Programul etapei III:

Simfonia Triade de Remus Georgescu
Violin concerto l’abelle dans la fleur - for Gabriel Popa de Michael Pepa, 
solist Gabriel Popa
Saramandji de Cornel Ţaranu
Semnale de Adrian Iorgulescu
În aceeaşi zi, la ora 12.00, domnul Ioan Gârboni 
va susţine prelegerea publică 
Arta moderna - pasiune, premiere, promovare, profit? 
Evenimentul va avea loc la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice 
din Chişinău, bl.1, str. Mateevici 111.

Un alt eveniment cultural organizat de ICR Chisinau:

Pe simezele iesene




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Dana, Iasi


22 septembrie - 11 octombrie 2014




Expozitie de arte vizuale




Arta plastica contemporana


Bridges


Galeria Cupola, Iasi


21 - 30 septembrie 2014





***Complexul Muzeal Moldova

Cu ochii in patru !




Expozitie de caricatura


Centrul de Creatie, Galeria din Pod, Braila


20 septembrie 2014




***Costel Patrascan

Casa De Pariuri Literare




CDPL Fest


Club A, Bucuresti


editia a 27-a, 19 septembrie 2014





    Astăzi, de la ora 18.00, în Club A va avea loc o nouă ediţie CDPL FEST. Festivalul editurii Casa de pariuri literare îi va avea ca invitaţi pe Laura Dan, Miruna Vlada, Ioan Groșan, Cosmin Perța şi editura Tracus Arte (stand şi prezentare).
    Conceput ca un eveniment low budget concentrat pe elemente diferite de promovare (cinema-ul literar şi standul de autor), CDPL FEST-ul pune accent pe calitatea invitaţilor şi pe modul de a-i aduce în faţa publicului.
    Fără să se limiteze la autorii cu cărți la CDPL, FEST-ul face dovadă că o editură poate da un semnal de normalitate și fair play într-o industrie a competiției de culoar propriu.
   În 2014, la Gala Bun de tipar, gala excelenţei editoriale româneşti, CDPL FEST a fost nominalizat la secţiunea Cea mai bună campanie de marketing / PR / CSR.

Zilele Europene ale Patrimoniului




Painea - aliment si simbol


Muzeul Agriculturii, Slobozia


editia a XXII-a, 20 septembrie 2014



Festivalul Poetilor din Balcani




Biblioteca Judeteana Panait Istrati


Braila


editia a VIII-a, 26 - 27 septembrie 2014




Satul romanesc intre traditie si speranta




Centrul Cultural Ruginoasa


27 septembrie 2014





   Va invitam, sambata 27 septembrie 2014, ora 16:30, la Simpozionul Satul romanesc intre traditie si speranta.
    Programul include o vizita la Palatul Al. I.Cuza, Biserica Domneasca, iar in cadrul Centrului Cultural veti avea ocazia sa vizitati o expozitie de pictura religioasa (pe lemn si sticla) realizata de copiii Parohiei Letcani II, sub indrumarea dnei prof. Loredana Bortas si a Preotului Paroh Iliuta Bortas.
   Am ales ca temă a cuvântului nostru inaugural satul românesc pentru două motive principale:
   Primul motiv este sensibilitatea profundă a romanilor faţă de semnificaţia satului românesc în istoria poporului român, după cum se vede de pildă la poeţi şi prozatori ,dar si la istorici,cercetatori si de ce nu chiar la clasa politica.
   Al doilea motiv este starea precară şi incertă a satului românesc începând cu fenomenul emigraţiei în străinătate în perioada care a urmat după anul 1990, a imbatranirii satului romanesc, a culturalizarii si a evolutiei acestuai.
   La sat, viaţa este înţeleasă şi ca timp binecuvântat pentru a sfinţi locul în care trăim. Iar dacă sfinţim locul în care trăim pe pământ, putem spera si crede ca ceva in urma noastra am lasat.

Poezia Vie




Sedinta Cenaclului literar Radu Saplacan


Dej


21 septembrie 2014








***Adrian Suciu