miercuri, 26 februarie 2014

Poezia semnelor




Arta plastica contemporana romaneasca


Liviu Soptelea


Galeria de Arta a Universitatii Stefan cel Mare, Suceava


7 - 30 martie 2014







***Ana Maria Ovadiuc Amo

Pamanturi bulgaresti - marturii istorice




Prezente romanesti peste hotare


Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi


Teatrul Dramatic, Ruse, Bulgaria


27 februarie 2014





Comunicat de Presă

   Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi în parteneriat cu Asociaţia Euroregiunea Danubius – Giurgiu – Ruse organizează în data de 27 februarie 2014, ora 17.30, în foaierul Teatrului Dramatic din Ruse –Bulgaria, vernisajul expoziţiei de hărţi vechi Pământuri bulgăreşti – mărturii istorice cu ocazia împinirii a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Bulgaria.


   Această manifestare culturală se desfăşoară sub patronajul Prefectului Districtului Ruse, invitaţi de onoare fiind E.S. Domnul Anton Păcureţu ambasadorul României în Bulgaria şi E.S Domnul Aleksandar Filipov ambasadorul Republicii Bulgariei în România.
***MuzeuljudeteanTeohari AntonescuGiurgiu

Iurie Darie




Amintiri din copilărie



     Așchiuță, Paganel, Căpitanul Val-Vartej...sunt numele unor personaje care, unora dintre noi aflați la o vârstă ceva mai "matură", ne trezesc nostalgii. Sunt rememorări ale unor vremuri demult apuse când purtam, dupa caz, rochițe sau pantalonași scurți. Personaje care populau ecranele televizoarelor , adevărate "cutii magice"...Chiar dacă nu erau color..
    Și mai era și Iurie Darie...În emisiunile lui, de obicei duminicale, ne desena în cărbune, pe planșe mari, albe, tot felul de eroi; oameni sau animale. Cu o dexteritate și mai ales rapiditate ieșite din comun; cel puțin asa ne părea nouă atunci, acum...jumătate de veac (!)
    Mi-am amintit de el deunăzi, răsfoind o carte... 


Tipărită la Editura Ion Creangă în 1987. 
Aflată, prin volumul de față, la a IV-a ediție (adăugită).
Datele edițiilor anterioare: 1965, 1973 și 1978.


M-am gândit ca nu ar fi rău să facem cunoștință cu Iurie Darie și în calitatea lui 
de desenator, în afară de cea de actor de teatru sau film...


Observație: la data apariției acestei ediții, ne aflam în plină perioada de "economii" pentru plata datoriei externe...Drept pentru care și hârtia folosită a fost de o calitate îndoielnică...
să-i zicem. De unde și "transparența" imaginilor prezentate.





Dacă vă întrebați de unde până unde a ajuns Iurie Darie să deseneze aflați atunci că 
a fost atras de acest domeniu în egală măsură cu cel al actoriei. 


De fapt, a dat examen atît la Institutul de Arte Plastice cât și la cel de 
Artă Teatrală și Cinematografie...



...Și a reușit la amândouă...



A ales totuși actoria, urmând IATC-ul  la clasa marilor actori și profesori 
Mihai Popescu și Marietta Sadova.



Absolvent în 1952 debutează, un an mai târziu, în Nepoții gornistului; 
alături de Marga Barbu și Liviu Ciulei...





Iurie Darie
14 martie 1929, Vadul Roșu, Soroca - 9 noiembrie 2012, București.

***Pentru unele date prezentate mai sus m-am folosit de articole publicate pe 
cinemagia.ro și wikipedia


Vibratii multicolore




Arta plastica contemporana romaneasca


Catalin Alexandru Chifan


Centrul Cultural Reduta, Brasov


4 - 30 martie 2014




Icoana bizantina - Traditie si modernitate




Libraria Bizantina


Bucuresti


28 februarie 2014





   Vineri, incheiem luna februarie invitandu-va sa participati alaturi de noi la viizonarea filmului documentar Icoana Bizantina, Traditie si modernitate.
   Intre 5-9 noiembrie 2013, Palatul Mogosoaia a fost gazda si partenerul unui Atelier international de pictura deschis publicului, organizat de Grupul Eikona condus de prof. dr. Giorgios Kordis de la Universitatea din Atena impreuna cu Libraria Bizantina si Graphais.
 Invitati: regizor Gabriel Achim; istoric Madalina Mirea

Micii naturaliști




Muzeul Olteniei - Secția de Științele Naturii


La muzeu, dincolo de ușile închise ale laboratorului


Craiova


februarie - iunie 2014





   Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul financiar al Consiliul Judeţean Dolj, organizează la Secţia de Ştiinţele Naturii, sub deviza La muzeu, dincolo de uşile închise ale laboratorului, proiectul Micii naturalişti.
   Manifestarea, având un important rol instructiv-educativ, se va desfăşura lunar, în perioada februarie - iunie 2014, în ultima zi de joi, din lună, începând cu ora 13.30.
  Acţiunea reprezintă, în fapt, o alternativă a lucrărilor practice de biologie desfăşurate la clasă, prin care specialiştii restauratori din cadrul Secţiei de Ştiinţele Naturii, Aneta Vişan şi Lavinia Bălă, vor destăinui elevilor claselor a VI de la Colegiul Naţional Carol I, secretele tehnicilor de preparare a materialului biologic după standardele muzeale, pentru cele mai reprezentative materiale intuitive (ierbare, insectare, colecţii de moluşte, preparate umede, păsări şi mamifere naturalizate, colecţii de fosile).
   Tematica propusă în cadrul proiectului, coordonat de muzeograf drd. Claudia Goga şi prof. dr. Carmen Ciuculescu, are drept scop stimularea curiozităţii ştiinţifice a elevilor, dar şi promovarea colecţiilor Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, schimbarea atitudinii civice privind protecţia speciilor şi habitatelor, precum şi conştientizarea de către elevi a volumului de muncă pe care fiecare piesă muzeală o implică, pentru a rămâne o mărturie peste timp.
   În sălile Secţiei de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Olteniei, elevii vor deprinde misterele tehnicilor de naturalizare/împăiere a păsărilor -"Taxidermia o artă”, vor învăţa cum se întocmeşte/păstrează un ierbar - "Corabia tăcută a plantelor”, vor realiza casete cu cochilii de melci tereştrii, acvatici şi bivalve - "Misterele cochiliilor”, vor întocmi insectare - "Caseta cu bijuterii ” şi vor învăţa tainele conservării unor preparate umede (peşti şi amfibieni) în lichid conservant - "Preparatele umede o punte peste timp”.

Inapoi la argument




Libraria Humanitas


Comunismul: Utopia care a dat gres


Cismigiu, Bucuresti


27 februarie 2014





Intalnire cu Vazgen Manukian




Centrul Cultural Armean


Bucuresti


2 martie 2014





   Om politic, fost Prim-ministru al Republicii Armenia (născut la 13.02.1946). Absolvent al Universității de Stat din Erevan și doctor în științe fizico-matematice.
   În perioada sovietică, începând cu anii ’60 -’70 a fost implicat în gruparea politică clandestină, pe care a și condus-o.
   Începând cu luna februarie 1988 s-a alăturat mișcării din Karabagh, a fost unul dintre fondatorii Comitetului Karabagh și a devenit coordonatorul acestuia. Comitetul Karabagh, susținând inițial drepturile populației din Nagorno-Karabagh de a se separa de RSS Azerbaijan pe cale constituțională, a devenit o largă mișcare democratică (Mișcarea Națională Armeană) și a pregătit obținerea independenței Armeniei (21.09.1991). 
   Din decembrie 1988 până în mai 1989, Vazgen Manukian a fost reținut alături de alți membrii ai comitetului și a stat timp de 6 luni în închisoarea Matrosskaya Tishina de la Moscova.
   În fruntea Mișcării Naționale Armene, în mai 1990, Vazgen Manukian a fost ales deputat în Sovietul Suprem al Republicii Armenia (Parlament), iar la 13 august 1990 acesta este numit președinte al Consiliului de Miniștri al Republicii Armenia (Prim-ministru).
   Din cauza divergențelor ideologice și tactite, la 26 septembrie 1991, V. Manukian își dă demisia și crează împreună cu un grup de adepți partidul Uniunea Național-Democrată.
   Pentru o scurtă perioadă cuprinsă între septembrie 1992 – august 1993, revine la Guvern ocupând funcția de Ministru de Stat, iar apoi Ministru al Apărării, în paralel aflându-se în fruntea sectorului industrial al Armeniei.
   Între 1995 și 2007 a fost deputat în Adunarea Națională a Armeniei pentru trei mandate consecutive. A condus grupul parlamentar al Uniunii Național-Democrate. În 1996, 1998, 2003, 2008 a candidat la alegerile prezidențiale.
   În anul 2009 a fost numit în funcția de președinte al Consiliului Public al Republicii Armenia, rămânând în același timp și președintele partidului Uniunea Național-Democrată.
***Ararat-Nor-Ghiank

Serile Totul despre mame




Libraria Humanitas


Viata de cuplu pe intelesul parintilor


Cismigiu, Bucuresti


editia a II-a, 28 februarie 2014





   Se-apropie a doua ediție a Serilor TOTUL DESPRE MAME ! Pe 28 februarie, ora 18.30, Gáspár György, psihoterapeut, președintele Asociației Multiculturale pentru Psihologie și Psihoterapie, ne va vorbi despre Viața de cuplu pe înțelesul părinților. 
  Vă așteptăm cu mult drag! Evenimentul are loc la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Intrarea este gratuită, iar dacă veniți împreună cu copiii trebuie să știți că De dragul artei va pregăti un atelier dedicat lor.

95 de ani de istorie




Serviciul Judetean Alba al Arhivelor Nationale


Colegiul National Horea, Closca si Crisan Alba Iulia


Sala Unirii, Alba Iulia


28 februarie - 15 martie 2014






Foto afis: colectia Florin Bota

Urma




Lansare de carte


Adrian Alui Gheorghe


Libraria Avant-Garde, Iasi


27 februarie 2014





   Joi, 27 februarie, de la ora 17.00, la Librăria Avant-Garde (Str. Lăpuşneanu, nr. 16), din Iaşi, va avea loc lansarea romanului Urma, de Adrian Alui Gheorghe, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi înediţie digitală.

Invitaţi, alături de autor: Livia Iacob, Ioan Holban şi Magda Ursache.

Urma nu este cartea unui poet convertit la proză, ci e un roman scris după toate regulile genului.

  Subiectul e provocator: în închisoarea de la Aiud, în anii ’60, apar urme suspecte pe zăpada dintre pavilioanele înţesate cu "politici”. Se declanşează o anchetă. Mărturiile sînt halucinante: soţia unui deţinut – desigur, e vrăjitoare – îşi posedă cu patimă soţul, noaptea, în celulă, călugărul Daniil, mort cu un an în urmă, şi Maica Domnului vin să aline suferinţele "bandiţilor”. Ancheta se împotmoleşte, ameninţările curg de la Centru. Trebuie găsit vinovatul şi cum cazul depăşeşte graniţele realităţii, acesta nu poate fi decît magicianul care preface apa în vodcă, descuie orice uşă, smulge cu puterea gîndului hainele gardienilor: deţinutul Gurii Lovin. Din acest moment, lucrurile scapă de sub control, comandantul îşi pierde minţile, iar finalul devine un nou început.
   "Am scris Urma dintr-o respiraţie, în trei, patru săptămîni, după ce am purtat în minte subiectul vreo doi ani. E o poveste care intră în intimitatea teribilei închisori de la Aiud, în anul 1960, un an de vîrf al torturii din perioada comunistă. Paradoxal, drama alunecă în comedie, rîsul amar încearcă să exorcizeze acea lume demonizată.” (Adrian Alui Gheorghe)
   Adrian Alui Gheorghe s-a născut la 6 iulie 1958, în Grumăzeşti, jud. Neamţ. Absolvent al Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, specializarea Limba română-Limba latină; Doctor în Filologie din anul 2004 cu teza Tinereţe fără bătrîneţe şi sentimentul tragic al timpului (Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi); Meritul Cultural în grad de Ofiţer, grad A, în anul 2010; Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ din anul 2005. Membru al Uniunii Scriitorilor din România.
***oradeiasi.oradestiri.ro

Femeia - o floare




Arta plastica contemporana romaneasca


Costalas Dumitru


Casa Municipala de Cultura, Zalau


7 martie 2014





Festivalul National de Teatru pentru Liceeni: Amprente




Centrul Cultural Reduta


Brasov


editia a II-a, 1 - 2 martie 2014





   Sâmbătă şi duminică, pe 1 şi 2 martie la Centrul Cultural Reduta din Braşov va avea loc cea de-a doua ediţie a Festivalului Naţional de Teatru pentru liceeni Amprente. 
   Şapte trupe de liceeni din Bucureşti, Botoşani, Câmpina, Iaşi şi Braşov au fost acceptate în concurs. În program, începând cu ora 13:00, vom avea piese de teatru precum Să nu mă părăseşti după Kazuo Ishiguro, Vederea după Ion Băieşu, Petrecerea după Gabriel Pintilie, Amorul zugrav după Moliere sau Jocul de Ion Băieşu.
   Sunt invitate în spectacole de gală Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântul Gheorghe cu piesa În zăpadă adaptare după un text de Igor Bauersima, regia Mirela Bucur şi Asociaţia Teatrul Vostru din Sibiu cu piesa Şi fluturii sunt singuri de Leonard Gershe, regia Marian Râlea.

Martisor cu o semnificatie deosebita




Muzeul Agriculturii


Slobozia


2013





   Muzeul Agriculturii deţine în colecţiile sale un mărţişor mai neobişnuit, vechi de 101 ani. Micuţ, având formă de medalie rotundă, argintată, prezintă pe avers un torpilor în prim plan, iar pe revers înscrisurile: "MĂRŢIŞORUL FLOTEI NAŢIONALE ROMÂNE” şi numele gravorului Fessler, dispuse pe margine, şi "VOCEA POPORULUI, VOCEA LUI DUMNEZEU”, pe marca ţării (un scut cu ramuri de lauri şi coroana regală), ca sim¬bol central.
   În contextul istoric al conflictului militar din Balcani şi iminenţei intrării României în război, Regele Carol I face un apel către ţară cerând cetăţenilor să contribuie la constituirea unui fond pentru înzestrarea marinei militare. Se deschide Subscripţia Publică pentru mărirea marinei militare naţionale, acţiune susţinută intens şi de presa vremii. Să mărim şi să întărim flota militară a ţării. Ce trebuie pentru aceasta? Să ne deschidem pungile cu toţii, fără ezitare, ca un singur om, şi să oferim îndată obolul nostru, oricât ar fi el. (scria ziarul Universul). Funcţionarii publici, cadrele didactice şi alte categorii profesionale îşi donează salariul pe o zi, se organizează concerte şi spectacole de teatru şi circ, pentru strângerea de fonduri în beneficiul marinei militare ş.a. Asociaţia ofiţerilor în re¬zervă din Ploieşti are iniţiativa de a fi emis un mărtişor special în acest scop - mărţişorul flotei naţionale române. Au fost distribuite şi vândute în toată ţara 100.000 de mărţişoare (50.000 argintate şi 50.000 aurite). Cu numai 50 de bani pentru mărţişoarele argintate şi cu un leu pentru cele aurite, românul făcea un gest de mare patriotism, contribuind la mă¬ri¬rea flotei militare a Regatului. S-a strâns, astfel, suma de 75.000 de lei; impresionantă, având în vedere valoarea leului din acea vreme!

   Mărţişorul nostru provine dintr-o colecţie specială, Fondul Stoianovici, fond obţinut prin donaţie de la doamna Ileana Stoianovici (în perioada 1993-2010), moştenitoarea Fermei Model Perieţi (pe care o donează muzeului în 2005), descendentă dintr-un arbore genealogic ce coboară în timp în familii ilustre de personalităţi culturale şi de artă, ctitori de aşezăminte religioase, diplomaţi şi militari de carieră ş.a.

Muzeograf Viorica Croitoru-Capbun
Foto: Ştefan Olteanu

Martisoare pentru Mame




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


27 februarie - 20 martie 2014





   Sub genericul Mărţişoare pentru Mame, la Muzeul Judeţean Teleorman se va deschide joi, 27 februarie 2014, ora 11.00, o expoziţie dedicată venirii primăverii şi Zilei de 8 Martie- Ziua Mamei .
   Expoziţia cuprinde desene, felicitări şi mărţişoare realizate de către şcolarii şi preşcolari de la Şcoala Ştefan cel Mare Alexandria, Şcoala Mihai Viteazul Alexandria, Şcoala Gimnazială nr. 7 Alexandria, Şcoala Alexandru Colfescu Alexandria, Şcoala Gimnazială nr. 5 Alexandria, Liceul A.I.Cuza Alexandria, Şcoala Gimnazială Orbeasca de Sus, Grădiniţa Orbeasca de Sus, Grădiniţa Ion Creangă Alexandria, Grădiniţa nr. 7 Alexandria şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.
   În cadrul evenimentului, muzeograful Luminiţa Gheorghe le va vorbi copiilor despre tradiţia mărţişorului.
   Expoziţia va rămâne deschisă până pe data de 20 martie a.c.

Armonii mucegaite în extaz




Arta plastică contemporană românească


Centrul Cultural Liviu Rebreanu, Aiud


28 februarie 2014




***Inter-Art Aiud

Gaudeamus - Carte de invatatura




Teatrul National Marin Sorescu, Craiova


editia a XIII-a, 26 februarie - 2 martie 2014





   La început de primăvară, de Mărţişor, Caravana GAUDEAMUS ajunge în inima Băniei pentru cea de a XIII-a ediţie a Târgului GAUDEAMUS Craiova; evenimentul va avea loc în perioada 26 februarie – 2 martie şi va fi găzduit, conform tradiţiei, de foaierul Teatrului Naţional Marin Sorescu.
    Ediţia 2014 a Târgului, evenimentul cu numărul 79 în seria GAUDEAMUS, iniţiată în anul 1994, este organizată de Radio România: echipa Gaudeamus - Centrul Cultural Media Radio România şi Radio Oltenia - Craiova, post public regional care în iunie 2014 va împlini 60 de ani de existenţă. 
   Deschiderea oficială a celei de a XIII-a ediţii a Târgului GAUDEAMUS Craiova va avea loc miercuri, 26 februarie, la ora 12.00. 
   Programul de vizitare al târgului este următorul: de miercuri până sâmbătă, între orele 10.00 şi 18.00 şi duminică, între orele 10.00 şi 14.00. Intrarea este liberă pentru toate categoriile de public.
***Radio Romania Cultural