miercuri, 27 februarie 2013

Arta plastica contemporana romaneasca


Robert Leonte, Niculina Vlad Leonte


Expozitia: Poarta spre cer


Galeria de Arta Gheorghe Petrascu, Tecuci


1 martie 2013





Expozitie poarta spre cer

   La 1 martie, lună a femeii, a mamei, a maicii mereu iubitoare, Niculina Vlad Leonte, artist plastic din Bârlad, deschide o Poartă spre cer – expoziţie de grafică şi sculptură, în memoria fiului sau Robert, plecat între stele în anul 2009 când era încă student al Universităţii de Arte Plastice Decorative şi Design Bucureşti. 
  În acelaşi an, 2009, doamna Niculina Vlad Leonte decide să ducă visul fiului ei mai departe. Ea începe studiile la Facultatea de Arte Plastice Decorative şi Design George Enescu din Iaşi, iar în acest moment este masterand la secţia de sculptură a aceleiaşi facultăţi. 
  Ceea ce ne propune doamna Niculina Vlad Leonte în expoziţia care se deschide vineri, 1 martie, oră 15:00, la Galeria de Artă Gheorghe Petraşcu, este o retrospectivă a activităţii fiului sau, Robert Leonte, la care adăugă propria sa realizare artistică, lucrări de sculptură şi ceramică pe tema Bibliotecii din Alexandria. 
   Invitat de onoare la acest vernisaj este profesorul Cristian Ghită din Barlad, care va face întâmpinarea critică a expoziţiei.
***zonapress.ro via Gologan Lucia

Seara de poezie

Salonul de literatura zero +


Muzeul Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul, Iasi


editia a XIII-a, 28 februarie 2013






   Joi, 28 februarie 2013, ora 18:00, la Muzeul Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul (str. Anastasie Panu nr. 54, Iaşi), va avea loc cea de-a XIII-a ediţie a Salonului de literatură Zero+. 
  Vor citi bucovinenii Alexandra Negru, George Serediuc, Dan C. Iordache. 
  Moderatorii cenaclului: Mirel Cană, Liviu Antonesei, Şerban Axinte. 
  Invitat: Florin Dan Prodan. 
  Vor fi prezentate  cărțile de poezie: Karawane, de Dan C. Iordache, Ed. Charmides, 2012 si On the Road, de Florin Dan Prodan, Ed. Shambhala Press Khamandu din Nepal, 2012. 
  Evenimentul este organizat de Muzeul Literaturii Române Iaşi în colaborare cu revistele ALECART, Timpul şi Zona Literară.
***agentiadecarte.ro

Culorile Africii




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane


Deva


1 martie - 30 aprilie 2013



Art Boutique


Targ de produse handmade


Galeria Habitus, Sibiu


1 - 3 martie 2013







    Treizecișicinci de artiști pasionați de arta handmade din Sibiu, Timișoara, Cluj, Zalău, Harghita și Deva, vor expune între 1 – 3 martie, la ediția de primăvara ArtBoutique, la Centrul Cultural Habitus (Piața Mică, nr. 4). Cu un renume clădit în cele 13 ediții în care nu s-au făcut compromisuri în selecția participanților, târgul de produse handmade ArtBoutique oferă sibienilor pe lângă clasicele cadouri de sezon, mărțișoare, felicitări, aranjamente florale, peste 3.500 de produse deosebite.

AnitaBDesign-Timisoara

  Această editie va face deliciul celor care iubesc bulinele pentru că tema aleasă de organizatori este Primăvara în Polka Dots. Obiecte de design vestimentar, bijuterii, accesorii, ceramică pictată, sticlă pictată, lumânări parfumate, agende, jurnale, felicitări, quilting, origami, obiecte decorative, cosmetice homemade, produse Bio și articole pentru copii, toate vor avea în componența lor sau în modalitatea de prezentare, bulinuțele.


  “Ediția de primăvară este de departe cea mai așteptată și cea mai colorată din an, pentru că toți artiștii înscriși își vor expune produsele pentru sezonul primăvară- vară. Ca totul să fie și mai interesant, ne-am gândit să alegem o temă comună pentru toate produsele: bulinele. Această temă oferă cretorilor de obiecte handmade o libertate foarte mare, putând fi folosite atât în combinații haioase cât și elegante. Va fi cu siguranță o surpriză plăcută pentru vizitatorii târgului” a declarat Diana Micu, organizatorul ArtBoutique.


  Târgul ArtBoutique poate fi vizitat zilnic în perioada 1 – 3 martie, în intervalul orar 11:00 – 20:00.

simona-martini-albaiulia

  ArtBoutique este un eveniment unic în Sibiu care reunește periodic creatori de produse realizate manual, atât locali cât și din țară, oferindu-le posibilitatea să-și etaleze talentul într-un cadru organizat.
****revista-atelierul.ro

Strada X 4

Photo Team


Expoziție de fotografie


Cafe Verona, Librăria Cărturești, București


5 - 19 martie 2013






   Într-o prezentare inedită, în cadrul expoziției de fotografie STRADA x 4 a grupului PhotoTeam, vă propunem o serie de ipostaze urbane surprinse de membrii grupului: Eli Driu, Cornel Hlupina, Mirela Momanu și Dan Moruzan.
   Vă invităm așadar la expoziția de fotografie STRADA x 4 ce va avea vernisajul marți 5 martie 2013, ora 18:30, la Café Verona din incinta Librăriei Cărturești – str. Arthur Verona nr. 13-15, sector 1, București.
   Strada, acea scenă pe care se derulează teatrul vieții, a fost surprinsă în cadre alb-negru și color, în stiluri proprii ce oferă instantanee în care privitorul poate descoperi un gest, o privire, o atitudine, o asociere sau pur și simplu viața de zi cu zi, de lângă el.
   PhotoTeam – suntem un grup de prieteni uniți de aceeași pasiune, fotografia. Grupul a fost fondat în decembrie 2011 și a aniversat un an în care s-au derulat proiecte și teme fotografice diverse, ce au permis dezvoltarea fiecărui membru în parte ca fotograf, cât și promovarea în echipă a rezultatelor obținute.
   Expoziția va rămâne pe simeze până pe 19 martie 2013. Vă așteptăm cu drag să pășiți vizual în viața străzii !

După experiența acestui an de muncă în echipă, iată ce putem povesti despre noi:

   "Acum vreo doi ani mă credeam îndreptățit să dau sfaturi. Lui Eli îi recomandam cu căldură să ia în serios fotografia. O formație de rațe frumos aliniată pe gheață îmi spunea ca ea putea mult mai mult. Au urmat confirmări că acel potențial exista, dar și că mă înșelasem. Eli luase fotografia în serios cu multă vreme în urmă, eu eram cel care trebuia să fie sfătuit, să se actualizeze, să-și redefinească reperele.
   Urmărind-o fotografiind pe stradă realizam că este stăpână pe lumină, pe relația cu subiectul, pe aparat, oricare ar fi el, deși îmi lăsa impresia că este departe de locurile pe care calcă. Poate că sloganul ei "Merg, văd, declanșez !”, care te face să ți-o imaginezi ca pe un roboțel grăbit, ar trebui modificat, deoarece cadrele ce-i ies din mână au de fiecare dată câte ceva în plus față de simpla înregistrare a realității.” (Cornel Hlupina despre Eli Driu).

   "Se prezintă pe site-ul grupului nostru simplu: fotograf amator din 1987. Dar cât de mult spune despre Cornel Hlupina această propoziție numai cine-l cunoaște poate înțelege…
   S-a întors de curând la acest gen de fotografie, fotografia de stradă sau de pe stradă. Nu-și pusese problema s-o definească sau să înțeleagă cum o definesc ceilalți. Cornel a fost și este prea preocupat de fotografia de calitate.
   De remarcat că majoritatea lucrărilor prezente în această expoziție sunt de dată recentă, din ultimul an de zile, de când funcționăm în acest grup numit PhotoTeam. Din fotografiile selectate, m-au impresionat în primul rând privirile. Este foarte greu, în tumultul străzii fiind, să reușești să surprinzi asemenea priviri. De obicei acestea sunt apanajul portretiștilor. În fotografia de stradă se caută în special acțiuni, forme, gesturi. Privirile surpinse de Cornel definesc o înțelegere profund artistică a acestui gen de fotografie, unul dintre cele mai grele, dar plin de satisfacții, din câte sunt.” (Dan Moruzan despre Cornel Hlupina)

   "Să fi fost prin 2009 sau poate chiar mai devreme. Navigam de zor prin internetul românesc în căutarea unor repere ale fotografiei autohtone. Din noianul de imagini de toate felurile, aflam din când în când unele care-mi stârneau cumva interesul. Îmi amintesc astfel o serie de fotografii alb-negru ce puneau un accent puternic pe geometriile și formele unor clădiri, dar în care atrăgeau mai mult atenția niște siluete umane în miniatură și aflate permanent în mișcare.
   Fotografiile erau un amestec misterios de lumini și umbre cu un spirit ludic și inocent, dar cu un mesaj profund și ușor contradictoriu pe care nu reușeam să-l deslușesc exact niciodată. Mă întrebam curioasă în sinea mea: oare ce fel de persoană este autoarea acestor fotografii ?
   Anii au trecut și curiozitatea cu pricina s-a pierdut printre alte noi curiozități. Dar am reținut numele fotografei: Mirela Momanu. În urmă cu un an, întâmplarea sau poate chiar norocul au avut grijă să îmi ofere șansa de a o întâlni personal pe autoarea acelor fotografii. Ba, mai mult decât atât, am ajuns să lucrăm în aceeași echipă, să fotografiem împreună, să stăm de vorba și să ne cunoaștem. Am devenit prietene.
   Acum, când scriu aceste rânduri îmi revin brusc în minte acele vechi fotografii. Realizez că ele sunt cea mai bună descriere a autoarei lor: o personalitate complexă și ușor misterioasă ce adună laolaltă ambiția, tăria de caracter și seriozitatea unei femei puternice cu poftă de viață, creativitatea și energia unui copil mereu optimist și plin de jovialitate.
  Și uite așa am înțeles eu, abia acum, mesajele contradictorii ale acelor fotografii: erau gândurile, emoțiile și visele unui suflet sensibil și inocent ca al unui copil, dar spuse de o femeie matură și foarte rațională.” (Eli Driu despre Mirela Momanu)

   "Discret, retras, dar cu ochii mereu vioi,… așa mi-l amintesc pe Dan din primele incursiuni fotografice în care l-am cunoscut.  Iar când, între dezbateri pe tema fotografiei de stradă, ne-a arătat albumul București, iarna 2009-2010, povestind cum a tocit o pereche de bocanci umblând pe străzile orașului în acea iarnă, am realizat că Dan este, în adevăratul sens al cuvântului, un pasionat.
   Devotat cadrelor clasice și fotografiei alb-negru, iubitor al fotografiei pe film în egală măsură cu fotografia digitală, susținător al documentarii temeinice, generator de idei și proiecte, adept al studiului și al împărtășirii noutăților acumulate, Dan este un promotor al fotografiei de stradă în principal, condimentată de multe ori cu valențe conceptuale și cu un umor subtil.
   Dacă PhotoTeam este materializarea ideii lui Dan de a reuni un grup de fotografi,  prieteni ce se promovează reciproc, în spatele cortinei Dan este principalul liant al echipei, cel care tentează mereu cu teme și proiecte noi, inițiază idei și le susține, face pași fermi înainte și de multe ori ne încurajează când totul pare că s-a blocat. Un spirit de echipă aparte, care nu se teme de a dori mai mult și mai bine pentru el, pentru noi, pentru echipă.
  Dan Moruzan e un visător pasionat. Visează fotografie de stradă cu ochii deschiși și din pasiune poate face fotografie de stradă și cu ochii închiși !” (Mirela Momanu despre Dan Moruzan)




***modernism.ro

 

Arta plastica contemporana romaneasca


Fundatia Inter-Art


Rodica Pungea


Centrul Cultural Liviu Rebreanu, Aiud


7 martie 2013






Expozitie Handmade


Ceainaria Arta in Nori, Timisoara


28 februarie 2013






   Pictori, creatori de bijuterii, accesorii si jucarii unicat, manufacturieri de sapunuri, crème, balsamuri de buze si dulciuri handmade, va asteapta cu mult drag si entuziasm sa le descoperiti produsele speciale, joi, intre orele 17-21, sus la Arta in Nori, deasupra de Curtea Berarilor, vis-à-vis de Hotel Continental, str. Proclamatia de la Timisoara nr.7, in curte la etajul 1
  De asemenea in ceainaria noastra va puteti delecta cu multe arome deosebite, in timp ce copilasii isi pot petrece timpul la locul nostru de joaca!

După-amiaza unui interpret



Biblioteca Metropolitană 


Luni la ora 5


București


4 martie 2013





Ziua Femeii - Sarbatoarea Martisorului



Diaspora romana


Asociatia Romeni inVeneto


Ducu Bertzi


Hotel Bologna Mestre, Venetia, Italia


10 martie 2013




foto: http://www.larevista.ro/wp-content/uploads/2013/08/ducu-bertzi.jpg

Expoziția: Fost-a nuntă mare-n sat




Muzeul de Etnografie și Artă Populară

 - Magia întemeierii - Nunta


Tulcea


27 februarie 2013







Vernisaj: 27 februarie 2013, ora 13:00.
Moment artistic pregătit de Ansamblul Folcloric Doruleţul, 
coordonat de prof. coregraf Ştefan Coman

   Expoziţia prezintă secvenţe din obiceiurile şi tradiţiile legate de nuntă la români – ceremonialul întemeierii unei noi familii. Vizitatorul poate afla despre semnificaţia şi simbolurile acestui eveniment. 
   Sunt prezentate: peţitul – începutul ritualului întemeierii , logodna – legământul de întemeiere, pomul de nuntă – pomul destinului, zestrea – plecarea din casa părintească, masa mare – magia darului, legătoarea miresei – trecerea în rândul femeilor.

Şi a văzut-o la fântână / Cu cobiliţa după  mână, / Şi a văzut-o-n şezătoare /Şi-n hora cea de sărbătoare /A văzut-o şi-a-ndrăgit-o / Şi-a venit de a peţit-o

Astă zi îi zi sfântă / Pentru miri şi lumea cântă / Şi urează sănătate / 
Să le dea Domnul de toate / Şi urează fericire / Şi pentru voi mulţumire!

Acorduri cromatice



Arta plastica contemporana romaneasca


Atelier Comandor Val Donici


Muzeul Marinei Romane, Constanta


6 martie 2013