marți, 12 decembrie 2017

Regăsire în Abstract (II)




Arta plastică contemporană românească 


Galeria Occidentului, București 


15 decembrie 2017 - 15 ianuarie 2018







Pe simezele Capitalei




Arta plastică contemporană românească 


Silviu-Ioan Soare, Cîrstina de la Studina, Victor Grigore

 

Centrul Socio-Cultural Jean-Louis Calderon, București 


13 decembrie 2017





  Expoziția de pictură semnată de Victor Grigore, Cîrstina de la Studina și Silviu Ioan Soare, de la Centrul Socio- Cultural Jean- Louis Calderon, reunește pe simeze trei artiști diferiți, al căror stil se desfășoară în arealul figurativului interpretat și al expresionismului.

O revigorare de-acum jumătate de secol




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Turda






Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 8. August 1967.





Cezar Petrescu la ceas aniversar




Muzeul Memorial Cezar Petrescu 


Bușteni 


14 decembrie 2017




   Joi, 14 decembrie 2017, ora 11:00, Muzeul Memorial Cezar Petrescu din Buşteni, str. Tudor Vladimirescu nr. 1, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează simpozionul Cezar Petrescu la ceas aniversar prilejuit de sărbătorirea a 50 de ani de la deschidere.
   În cadrul evenimentului jubiliar se vor aniversa, de asemenea, 125 de ani de la naşterea scriitorului Cezar Petrescu şi 85 de ani de la apariţia îndrăgitei cărţi pentru copii Fram, ursul polar.
   Muzeul Memorial Cezar Petrescu a fost inaugurat la 17 decembrie 1967 în casa în care Cezar Petrescu s-a statornicit în anul 1937, a locuit şi a scris până în anul 1960.
    "Aici în singurătatea sporită de umbrele răcoroase ale băştinaşilor Carpaţi, străjuit de masivul gigantic denumit OMUL prin numele lui, simbol monumental al preocupărilor sale de fiecare zi, a scris nepieritoare capitole din cronica poporului nostru, respectând cu străşnicie adevărul şi chemând cu pasiune duhul dreptăţii.
INTRAŢI
Veţi găsi prezenţa unui om care v-a iubit...care a iubit pe toţi oamenii". 
(Demostene Botez)

Vis de iarnă




Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță 


Galați 


13 - 31 decembrie 2017




   Începând cu data de 13 decembrie 2017, ora 12:00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi, veţi putea vizita a XIII-a ediție a expoziției temporare Vis de iarnă, manifestare care îşi propune să aducă mai aproape de sufletul publicului larg, bucuria şi magia sărbătorilor de iarnă. Punctul de atracţie îl va constitui bradul de Crăciun, care va fi instalat la intrare, într-o ambianţă caldă şi plăcută, alături de aranjamente specifice de Crăciun. 
    Expoziția se adresează tuturor vizitatorilor, fiind cadoul pe care Complexul Muzeal îl face, la final de an, celor care îi trec pragul. La buna desfășurare a evenimentului va contribui Centrul Cultural Dunărea de Jos Galați, prin momente artistice de muzică ușoară, coordonate de prof. Emilia Savu, de muzică populară, coordonate de prof. Mitrița Velicu și de actorie, coordonate de prof. Enache Nistor-Cosmin. De asemenenea, Centrul Cultural va face și o prezentare de lucrări de artă plastică, realizate de către elevii claselor de pictură, coordonați de prof. Olimpia Ștefan, prof. Ionuț Mitrofan. Nu în ultimul rând, Şcoala Profesională Specială Paul Popescu Neveanu Galaţi, structură a Şcoalii Profesionale Speciale Emil Gârleanu Galați, va participa la expoziţia Vis de iarnă cu produse specifice sărbătorilor, confecţionate de elevii şcolii, care au fost îndrumaţi de un număr de 26 cadre didactice și coordonați de director adj. prof. Mişcalencu Mădălina şi consilier educativ prof. Aicoboaei Mariana. Și Liceul Simion Mehedinți din Galați va participa cu lucrări realizate de 20 elevi din învățământul special, îndrumați de 9 cadre didactice și coordonate de prof. Sanda Florea. Expoziţia va rămâne deschisă la muzeu până la data de 31 decembrie 2017.


Legendele Timișoarei




Lansare de carte 


Ioan Hațegan 


Universitatea Politehnica, Timișoara 


13 decembrie 2017




   Fundația Politehnica are plăcerea să vă anunţe că, după ce au fost lansate primele două volume, revenim cu lansarea celui de-al treilea volum al colecţiei Legendele Timişoarei, autor Hațegan Ioan care descrie istoria oraşului, din secolul al XVIII-lea.
    Lansarea va avea loc miercuri, pe 13 decembrie 2017, ora 13:00, în Sala Mare a Senatului, la Rectoratul Universității Politehnica Timișoara.
Va putea fi achiziționată întreaga colecție de volume.

Heritage Romania – 6.600 km de istorie românească




Expoziție de fotografie 


Mânăstirea Turnu 


17 decembrie 2017




   Am gonit cu Irinel Cirlanaru prin Europa doua saptamani, cam 6.600 km, prin Ungaria, Cehia, Austria, Italia, Franța și retur. Pentru proiectul Heritage România, vol. I – cum ne place sa spunem.
   Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu sprijinul părintelui Staret Valentin, de la Manastirea Turnu Prahova, pregatim acum vernisajul expozitiei de fotografie Heritage Romania” – 6.600 km de istorie românească. Duminica, 17 decembrie, de la 17:00, in Sala Tronului de la manastirea Turnu. Cu aceeasi ocazie, vom proiecta si trailer-ului filmului documentar, rezultat din acest proiect de anvergura.

Norii/Șase personaje în căutarea unui autor/Nora




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Bacău, Teatrul de Stat Târgu Mureș, 

Teatrul de Stat Arad




Olimpia Didilescu (Nora) și Victor Ionescu (Thorvald)
în Nora de Ibsen - Teatrul din Arad.
Premieră: 14 mai 1967.




Scenă din Norii de Aristofan - Teatrul din Bacău: 
Mișu Rozeanu (Strepsiade), Mihai Stoicescu (Raționamentul drept)
și Vasile Pupezea (Fidipide), încomjurați de cor și de discipoli.
Premieră: 13 mai 1967.




Anca Roșu (Fata vitregă) și Vasile Constantinescu (Tatăl)
în Șase personaje în căutarea unui autor de Pirandello - Teatrul din Tg. Mureș.
Premieră: 24 aprilie 1967.



Dinu Cezar (Junele prim), Ilyes Kinga (Ingenua) și Mircea Chirvăsuță (Actorul),
în Șase personaje în căutarea unui autor de Pirandello - Teatrul din Tg. Mureș.





Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 8. August 1967.


Prolog




Arta plastică contemporană românească 


Galeria Romană, București 


12 decembrie 2017 - 30 ianuarie 2018





   În prag de Sărbători, continuând tradiția din fiecare an, Galeria Romană organizează o nouă expoziție a Grupului Prolog. Alături de membrii grupului: Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paştina, Ion Grigorescu, Christian Paraschiv, Matei Lăzărescu, Mihai Sârbulescu, Valentin Scărlătescu, vor expune și câțiva prieteni invitați: Cristian Diţoiu, Dan Mohanu, Marius Pandele, Andrei Rosetti şi Bogdan Vlăduţă.  
   Această primă manifestare plastică a grupului, după trecerea la Domnul a pictorului Paul Gherasim, propune o selecție de lucrări mai vechi și mai noi din creația acestor pictori.

Deschiderea expoziției Prolog va avea loc pe data de                
12 decembrie, ora 19:00, la Galeria Romană,
 Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1, sector 1, Piața Romană 
şi este deschisă în perioada                   
12 decembrie 2017 -  30 ianuarie 2018.

Program de vizitare:  
luni-vineri: 10:00-18:00
                                                               sâmbătă: 10:00-15:00

Să nu-i uităm!




Mânăstirea Radu Vodă 


București 


14 decembrie 2017





   An de an ne întâlnim, ne amintim de cei ce nu mai sunt printre noi, ne rugăm pentru ei și pentru noi, povestim, închinăm un pahar cu vin, luăm o gustare împreună, și ne bucurăm de o primire extraordinară la Mănăstirea Radu Vodă în data de 14 decembrie, de ziua ocrotitorului nostru, al artiștilor, Sf. Mc. Filimon.
Dragi colegi, vă invităm să veniți alături de noi!
   După Sf.Liturghie se va oficia un Te Deum pentru artiștii prezenți (dar și pentru cei ce nu pot veni), apoi un Parastas pentru artiștii plecați dintre noi. La final vă invităm să rămâneți cu noi la o agapă dedicată artiștilor.

Medalii ale Reformei




Casa Teusch 


Sibiu 


14 februarie 2017 - 28 februarie 2018




Locul de desfăşurare: Casa Teutsch – Centrul de dialog şi cultură Friedrich Teutsch 
(str. Mitropoliei 
Vernisaj: Joi, 14 decembrie, ora 12:00

Curatori: 

Heidrun König (Casa Teutsch), dr. Claudiu Munteanu și dr. Alexandru Sonoc 
(Muzeul Național Brukenthal)

Organizatori:

Casa Teutsch – Centrul de dialog şi cultură Friedrich Teutsch și Muzeul Național Brukenthal

    Deosebita popularitate de care s-au bucurat tocmai medaliile ca şi mijlocitor al convingerilor religioase de-a lungul mai multor secole se reflectă în numărul emisiunilor, copiilor şi imitaţiilor. Valoarea pe care o acordăm astăzi medaliilor şi monedelor dedicate Reformei se datorează pe de o parte farmecului lor artistic, dar şi capacităţii lor de a oferi, în miniatură, un reflex al culturii şi al istoriei din care fac parte. Cu toate acestea, ele nu ne ajută să datăm evenimente istorice, cum poate fi în cazul monedelor antice. În schimb, ele oferă o imagine cu privire la sistemul de valori şi la obiceiurile timpurilor în care au fost emise şi modul în care acestea s-au schimbat de-a lungul secolelor. Selecţia de evenimente şi personalităţi cărora le-au fost dedicate medaliile ne oferă informaţii cu privire la ce avea importanţă mai mare, ce valori s-au păstrat de-a lungul timpului şi care au dispărut. Trebuie avut în vedere faptul că încă de la început medaliile nu au fost folosite numai pentru răspândirea luteranismului ci şi pentru glorificarea domnitorilor sau pentru a face cunoscute diverse idei politice şi religioase – motive care au îmbogăţit emiterea de medalii şi le-a condiţionat conţinutul informativ.
   Colecţiile Muzeului Național Brukenthal sunt reprezentative pentru colecţia completă de medalii dedicate lui Martin Luther şi Reformei deoarece acoperă întreaga perioadă cuprinsă între secolul al XVI-lea şi al XIX-lea şi tot spectrul iconografic, de la medalii cu portrete, dedicate diverselor jubilee sau Războiului de Treizeci de Ani (1618 - 1638), medalii cu caracter satiric până la medalii emise cu ocazia punerii pietrei de temelie a diferitelor biserici şi şcoli protestante.

Poveste de iarnă




Arta plastică contemporană românească


Muzeul Orașului Lipova 


17 decembrie 2017 - 20 ianuarie 2018






Nu va fi război în Troia




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Constanța




Romeo Stănciugel (Ulise), Daniela Anencov (Elena) și
Sandu Simionică (Hector).
Premieră: 15 iunie 1967.





Cronică publicată în Revista Teatrul, Nr. 8. August 1967.


În același alt aer




Arta plastică contemporană românească 


Gabriela Culic 


Muzeul de Artă Iași 


13 decembrie 2017 - 7 ianuarie 2018





    Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi organizează la Palatul Culturii, în perioada 13 decembrie – 7 ianuarie 2018, expoziția de pictură În același alt aer, semnată de artista Gabriela Culic.
    În centrul acestei expoziţii stă ideea de mişcare, simbol al emoţiei şi afectului, un paradox ce îmbrăţişează mobilitatea şi repaosul.
   "Expoziţia Gabrielei Culic este o platformă de gândire eliberată din şablon în a cărei plăsmuire artista analizează contrapunctele dinamice dintre tentaţia antropocentrică de a vedea păsările drept metafore şi tendința contemporană de a crea un dialog ţintit spre extragerea esenţei, ce elimină surplusul şi minimizează conţinutul”, apreciază criticul de artă dr. Maria Bilașevschi, care va prezenta creația expozantei în cadrul vernisajului, ce va avea loc miercuri, 
13 decembrie 2017, ora 17:00, la Palatul Culturii, în spațiile Muzeului de Artă.
Curatorul expoziției este Valentina Druțu, șeful Muzeului de Artă.

Congresul iubirii/Odiseea unui învingător




Lansare de carte 


Sebastian Burnaz, Ionel Costin, Radu Romanescu 


Biblioteca Județeană Alexandru D. Xenopol, Arad 


13 decembrie 2017





   Sala Centenar a Bibliotecii Județene Alexandru D. Xenopol Arad va fi miercuri, 13 decembrie 2017, gazdă a lansării volumelor Christos Metskas – Odiseea unui învingător și Congresul iubirii, la care se adaugă un eveniment de tradiție a instituției de cultură arădene, Gala cititorului statornic.
   De la ora 13:00, arădenii iubitori ai sportului sunt invitați la lansarea volumului Christos Metskas – Odiseea unui învingător, avându-i ca autori pe Radu Romanescu și Ionel Costin.
   "Cartea este dedicată unuia dintre cei mai fideli și longevivi fotbaliști ai UTA-ei, Christos Metskas, cel care timp de 12 ani, între 1957 și 1969, a apărat cu devotament culorile alb-roșii. După retragerea din iarbă a rămas lângă clubul căruia i-a oferit cei mai frumoși ani, devenind antrenor. Calitate în care a descoperit și lansat în marea performanță nume importante ale fotbalului arădean și românesc. Ajuns la o vârstă venerabilă, Christos Metskas, rămâne un reper, o legendă a Bătrânei Doamne, un fotbalist emblematic și nu în ultimul rând, un OM de excepție” au precizat autorii.
   Invitați ai evenimentului sunt Doru Sinaci – în calitate de moderator, Iosif Matula, Flavius Domide, Gheorghe Vaczi și Florin Coita.
    Debutul literar al polițistului arădean Sebastian Burnaz stă sub semnul iubirii universale.
Titlul, tema cărții, coperta ilustrată cu un portret de femeie, îl trimit pe viitorul cititor înspre ideea înșelătoare că autorul este o femeie. Totuși, contrar acestor semne-capcană, condeiul "vinovat” de scrierea cărții este al unui bărbat, un bărbat polițist de investigații criminale! Un bărbat criminalist care scrie despre Iubire? De ce o carte despre Iubire? Oare nevoia de a te exprima despre iubire nu este feminină, ca însăși Iubirea? Dar Sebastian nu vorbește, cum ne-am aștepta, despre o Femeie și un Bărbat, ci despre Dragoste pulverizată într-o multitudine de reprezentări: pentru mamă, frate, lume, Dumnezeu, vietăți, lucruri... În concepția lui, reflectată în carte, fiecare ființă (umană sau orice altă viețuitoare!) e capabilă de sentiment și poate recepta sentimentul. "De ce ați pus voi limite iubirii voastre? Dați-le jos!... Voi puteți merge cu iubire mai departe, voi puteți iubi orice om...” – scrie autorul. Mai mult, Iubirea proclamată de autor ca regină a vieții are un iz esoteric, ea este "predată” de "maeștri ai iubirii” aparținând tuturor culturilor, într-un incitant "congres universal al iubirii”. Asta ne propune Sebastian Burnaz!
   Congresul iubirii este o carte concepută în 14 limbi: română, maghiară, engleză, franceză, italiană, spaniolă, germană, portugheză, rusă, chineză, japoneză, coreeană, hindi, turcă și care folosește un set de caractere creat special pentru ea.
    Dacă autorul convinge sau nu, vom vedea după lansarea de miercuri, 13 decembrie 2017, 
ora 15:00, la Biblioteca Județeană arădeană, în Sala Centenar. Despre carte vor vorbi Ramona Lile – rector al Universității Aurel Vlaicu Arad, Lavinia Betea – prof. univ. dr. la Universitatea Aurel Vlaicu Arad și Lucia Bibarț - Președintele Ligii Scriitorilor Români – filiala Arad.
   Tot miercuri, aceeași sală va găzdui un eveniment de tradiție al instituției de cultură arădene, Gala cititorului statornic, manifestare aflată la cea de a VIII-a ediție. În cadrul acesteia va avea loc, la fel ca în fiecare an, premierea celor mai fideli cititori pentru frecvența, corectitudinea și relațiile foarte bune cu biblioteca.

Personalitatea Regelui Mihai și rolul Monarhiei în istoria modernă a României



Dezbatere publică


Valer Moga 


Muzeikon, Alba Iulia 


13 decembrie 2017






Amintiri despre Petru Creţia




Lansare de carte 


Maria Gabor 


Biblioteca Județeană George Coșbuc, Bistrița 


13 decembrie 2017





   În cadrul evenimentului Cărțile, pâinea și vinul va avea loc (orele 11:00 - 14:00) lansarea volumului Amintiri despre Petru Creţia - o carte alcătuită de prof. Maria Gabor, proiect editorial apărut sub egida Bibliotecii Județene George Coșbuc Bistrița-Năsăud la Editura Şcoala Ardeleană Cluj-Napoca.

Locuri și oameni




Expoziție de fotografie 


Cristina Hreamătă, Cezar Macoveiciuc 


Muzeul de Istorie Suceava 


18 decembrie 2017 - 10 ianuarie 2018







From Meow to Roar




Arta plastică contemporană românească 


Maria Radu, Cristina Radu 


Galeria de Artă Elite Prof Art, București 


18 - 23 decembrie 2017