marți, 8 iulie 2014

Mineral Expo




Galeria de Arta Helios


Timisoara


11 - 13 iulie 2014





   Galeria de Arta Helios in parteneriat cu Mineral Expo Romania aduc la Timisoara intre 11 si 13 iulie 2014, o editie noua a expozitiei cu vanzare de pietre pretioase si semipretioase, bijuterii si cristale.
   In spatiul destinat expunerii de frumos spre aprecierea celor interesati vor fi aduse cele mai indraznete opere ale naturii - cristalele. Esantioanele, flori de mina, formate in milioane de ani, explozive in culori si forme, extrase din adancurile Pamantului vor face deliciul publicului vizitator. Putand fi analizate si comentate din punct de vedere estetic dar si pentru propietatile curative, aceste cristale sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a inmagazina enerigii pozitive. Pe langa multitudinea de informatii legata de cristaloterapie in cadrul expozitiei de la Timisoara vor fi prezentate si o serie de bijuterii din Rubin, Safir , Smarald, Opal de Peru, Cuart, Topaz Imperial, Citrin, Ametist.
   Ca piesa de exceptie Mineral Expo va expune pentru a doua oara in Romania o piesa de colectie – un tanzanit de peste 150 de carate. Cristalul de tanzanit privit prin transparenta din diferite directii poate aparea in culori diferite, variind intre albastru, rosu grena si violet.
Cristalul expus este asemanator unuia dintre cele mai frumoase cristale de tanzanit denumit Regina din Kilimanjaro (eng. Queen of Kilimanjaro).
   Singurul loc pana in prezent in lume unde a fost gasit acest mineral este Miralani Hills langa Arusha in Tanzania, in regiunea vulcanului Kilimandjaro.

Auziţi, Vedeţi, Miraţi-vă!




Muzeul Brailei


Expozitie de publicitate


Casa Memoriala Panait Istrati, Braila


9 iulie - 31 august 2014





    Expoziţia aparţine Muzeului Casa Mureşenilor Braşov şi ilustrează începuturile publicităţii în Transilvania, prin intermediul a 290 de anunţuri publicitare, apărute în Gazeta de Transilvania pe durata unui secol (1838-1938).
   Este vorba despre anunţuri publicitare din cele mai diverse domenii: alimentaţie, confecţii şi încălţăminte, medicină, bănci, învăţământ, divertisment, cultură, servicii. Și nu este vorba numai despre istoria publicității, ci și despre creații surprinzătoare și, mai ales, despre posibilitatea de a compara cu prezentul. 
Așa că veniți, Auziţi, Vedeţi, Miraţi-vă!

Locuri unde voi fi




Prezente romansti peste hotare


Arta plastica contemporana romaneasca


Cristina Bolborea


Lisabona, Portugalia


15 iulie - 2 noiembrie 2014






Cuvinte de îmblânzit mâinile




Lansare de carte


Nuța Crăciun


Orăștie


10 iulie 2014




Cuvânt de întâmpinare - Paul Blaj

Moto: "o primeşti în casă alături de toate/ celelalte spaime ale tale/ te străduieşti să iubeşti fără să iubeşti/ te gândeşti că oricât ar fi de frumos un vis/ nu te poate hrăni în fiecare zi/ atunci iei lucrurile aşa cum sunt/ nu le mai urăşti/ urăşti doar zarva pe care o fac cuvintele/ atunci când nu te mai ţin drept/ (...) când clipa devine transparentă ca un melc/ iar timpul trece subtil/ din ceasul vechi/ în retină" (toamna o santinelă...)
    Dintre multele citate care circulă acum pe Facebook, adevărate mostre de înțelepciune sau ceva contrariu ei, mi-a rămas unul ce chiar se lipește de suflet la fel de strâns ca poezia Nuței Crăciun: "când face ceva, pune atâta dragoste în acel ceva încât, dacă l-ai mai face o dată, să nu îți dorești să îl faci altfel". Cred că sub semnul acestor vorbe stă întreaga carte intitulată cu acea subtilitate feminină: Cuvinte de îmblânzit mâinile.
    M-am întrebat de ce și-a propus autoarea să ne conducă printre aceste cuvinte care au o asemenea putere asupra mâinilor. Și am lecturat manuscrisul cu sfiala cu care se intra pe vremuri în basilica. De undeva din atrium am privit și am văzut omul de pe genunchi. Femeia de pe genunchi. Poeta de pe genunchi. Atunci m-am înfiorat alături de ea. Și am înțeles că mâinile (expresie a voinței personale) pot fi îmblânzite doar prin miez de suflet. Doar prin poezie. Doar prin Cuvânt. "stăteam cu vorbele în gură/ le plimbam dintr-o parte în alta/ apoi le înghiţeam teama" se confesează într-un poem (cuvintele noastre erau mai mari decât ușa) poeta. Există o naturalețe rar întâlnită în această a doua carte de versuri, auctorial vorbind. O lejeritate de a păstra discursul firesc chiar la intrarea în metaforă, o mansuetudine înnăscută, ce atrage și farmecă dar și demonstrează înalta clasă a poeziei citite. Nici urmă de ezitare, de teamă, ci un condei bine strunit, un arcuș bine mânuit.
   Am să redau unele din cele mai frumoase versuri citite de mine până acum, de la romantici până la personiștii americani, din clasicitate până dincolo de transmodernism, din mersul trenului până la lumina veiozei, din aula facultății până în bordeiul bunicilor, din livezile de meri până în taxiurile Bucureștiului. Iar aceste versuri îmi vor rămâne reper. Pentru lirica feminină, dar și pentru primăverile trupului. Versuri îmbibate de tristețe senină, nostalgie aproape de leac, libertate domoală, liniște împăciuitoare, frumusețe ce sfințește cititorul: "ninsoare/ mai devorată de tristețe/ decât un clopot în amurg", "văduvă ca o lampă fără de lumină", "verticală durere răsucind o cheie ruginită/ în ușa acestei zile", "stăteam închiși în tablourile de familie/ ca în turnuri", "zarea se umple de mișcarea invizibilă a unei inimi", "în ce vis am văzut copacul acesta/ cu poezii neterminate în loc de ramuri", "amintirea e o casă/ cu borne kilometrice/ în loc de pereți", "mai departe trăiesc cu pustiul adunat stol/ deasupra capului", "liniștea se înalță/ se face secure/ cade", "ce frumos ne cresc degetele noaptea/ parcă sunt fire de iarbă'' ș.a.m.d.
Există un miracol blând în poeziile scrise de Nuța Crăciun. Acea resemnare caldă ce trece prin lector și intră în lume. O liturghie a orizonturilor deschise, o încolțire a noianurilor de amintiri. Trebuie să te apropii cu sfială de poemele acestea. Să lași cleuasmul la intrare. Să te ștergi bine pe picioare și să ai grijă să nu lași urme. Poemele sunt atât de curate încât poți înveli în ele pâinea de vatră. Le poți sorbi în înghițituri mici, parfumate și aromate, apoi te poți închina. Este Nuța Crăciun o poetă de o impresionantă originalitate. O scriitoare autentică, cu vervă și verb.
Am să mai spun că eu cred cu tărie în viitorul ei, în viitorul poeziei ei, în viitorul scrisului ei. Iar pentru aceasta voi termina acest succint cuvânt înainte cu un poem nobil, cu un poem răvășitor: "la capătul străzii spre asfințit/ un bătrân cu barbă/ trece cu o desagă de griji pe umăr/ și o lacrimă// tu ești Doamne?" (pictând o lacrimă). Superb! Doar desen pe-o înserare se mai ridică la această simplitate fastuoasă și debordantă.

Bucureștiul în alb și negru




Expoziție de fotografie


Casa de Cultură Friedrich Schiller


București


10 iulie 2014







Asa cum a fost




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Oameni care au trecut prin viata


Am intrat recent in posesia unui album cu fotografii din anii '30-'40 ai secolului trecut;
Nu am gasit prea multe elemente de identificare a personajelor;  totusi sunt destule
 datari si localizari ceea ce mi-a permis creionarea unei mici povesti de-acum mai mult
 de-un veac.
Din cate mi-am dat seama este vorba de doua surori,  din Cernauti
 (sau de pe langa acest oras).
S-au casatorit cu doi ofiteri ai armatei romane (poate chiar rude intre ei).
Una peste alta, familii cu un nivel de viata peste media acelor ani, 
fara a duce insa un mod de viata ostentativ.
Nu stiu ce s-a mai intamplat cu acesti oameni dupa terminarea razboiului;
deaceea as fi putut intitula acest articol si 
Un album cat (un crampei de-) o viata...






Foto Kleinberger. Cernauti.


In fundal, Liceul Petru Rares.


Fotograful curtii regale. Salo Brull. Cernauti.


Foto M. Vesa. Bucuresti. 


Foto: Balo Brull. Cernauti.


"Vilutei cu tot Dragoste. Viorica". Cernauti 11 martie 1926.
Foto Kleinberger. Cernauti.


Fotograful curtii regale. Salo Brull. Cernauti.







Cernauti. Noiembrie 1932.





"De Pasti". 1933.


"De Pasti". 1933.





Aprilie 1933.


"De Pasti". Cernauti. 1933.


Cernauti. Aprilie 1933.


Aprilie 1933.


"De Pasti". 1933.


Cernauti. Aprilie 1933.


Putem distinge si "numele" cladirii: Vila Vica.



"A doua zi de Pasti". Cernauti. 1933.


"Cu vaporul Principele Mircea spre Braila". 3 iulie 1933.


"Spre Braila pe vaporul Principele Mircea". 3 iulie 1933.


"La lacul Brates". 3 iulie 1933.


"Cu Principele Mircea spre Galati". Iulie 1933.


"Cu bacul peste Dunare". Galati. 1933.



"La farul din Constanta". 7 iulie 1933.


"Farul din Constanta". Iulie 1933.


"La farul din Constanta". 7 iulie 1933.




"In parc la Tusnad". 1933.


Prislop. August 1934.


"Mori de vant in drum spre Hotin". August 1934.






"In parc". Dorna - Candreni. Iulie 1935.


Dorna - Candreni. Iulie 1935.


"Ousor". Iulie 1935.


"Pe Ousor". Iulie 1935.


"Pe Ousor". Iulie 1935.


"Excursie pe Ousor". 7 iulie 1935.


"Pe Ousor". Iulie 1935.


Ousorul. Iulie 1935.


"Pe Ousor. Fam. Dl. Papinian Corina si Colurli (?)". Iulie 1935.


"Fantanele pe varful Magurei. 
Fam. prof. univ. Braileanu si fam. procuror Panu."
Iulie 1935.


"Schitul dela Fantanele pe varful Magurei". Iulie 1935.


"Pranz la Schitul Fantanele pe varful Magurei".
Iulie 1935.


Govora. 10 august 1937.



Govora. 13 august 1937.


Govora. 13 august 1937.


Bistrita. 22 august 1937.







"Tocmai bausem lapte acru cu un covrig sarat". 
Govora. Iulie 1938.


Govora. Iulie 1939.



















Film-Foto Splendid.






"Sandu Stircea. 13 octombrie 1913/3 septembrie 1942".
Posibil decedat pe front...


Govora. 1 septembrie 1943.


Caransebes. 23 aprilie 1944.










Foto Royal. Str. Iancu Flondor 1. Cernauti.