joi, 4 februarie 2021

Secvența 2

 


Arta plastică contemporană românească


Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia 


15 ianaurie - 15 martie 2021



Pentru evidența populației...

 


România de-altădată 


Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurile




Un document care atestă o schimbare de domiciliu.
Mai concret, Aurelia Maier se mută de pe strada Principală, nr. 11,
în Piața Libertății, la nr. 10, în aceeași localitate, Gilău.
Aurelia s-a prezentat la Birou pentru Evidența Populației, în vederea
intocmirii acestei fișe, pe data de 16 octombrie 1949.



Pe simezele Capitalei - Luna Brâncuși

 


Arta plastică contemporană românească


Galeria Simeza, București


4 - 27 februarie 2021



Exponatul lunii - Lada Breslei Cizmarilor

 


Muzeul Municipal Dej 


februarie 2021




   Cizmarii din Dej ajung să fie renumiți în toată Transilvania. Centrul orașului a purtat astfel, multă vreme, numele de Piața Cizmarilor, fapt care arată importanța lor economică în oraș. Lada, precum cea a breslei cizmarilor, era primul obiect pe care o breaslă îl achiziționa. În aceasta se păstrau diploma (privilegiul), contractele, fondurile bănești și alte documente. Aceste lăzi au două încăperi suprapuse, iar la cele din lemn capacul este ornamentat cu însemnele breslei ori alte simboluri specifice meseriei. Lada se deschidea în mod solemn la adunările generale și rămânea așa pe toată durata ședinței.

Vă așteptăm în sălile de expoziției ale muzeului pentru a admira exponate pline de istorie!

 

Pe simezele Capitalei - Imaginarium

 


Arta plastică contemporană românească


Bogdan Turcea


Galeria Romană, București


4 - 28 februarie




Dragi prieteni,

    Galeria Romană are plăcrea de a vă invita la deschiderea expoziţiei: Imaginarium. În spaţiile generoase, deja cunoscute ale galeriei, pe tot parcursul lunii februarie, sunteţi aşteptaţi să descoperiţi lucrările de sculptură ale artistului Bogdan Turcea. 

     Artistul s-a născut în Bucureşti, pe 7 noiembrie 1966 şi a absolvit Universitatea Naţională de Arte, în 2017, secţia sculptură, cu profesorii Adrian Ilfoveanu şi Mihai Rusen. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Artistul nu este la prima expoziţie în cadrul Galeriei Romană, acesta participând la o alta de grup, în anul 2019.

     "Lucrările pe care le propun privitorilor sunt, în mare măsură, rodul emoţiilor şi imaginilor provenite din preconştient. Am lucrat fără schiţe prealabile, încercând, după modelul suprarealist descris de Andre Breton, să transpun ideile cât mai crude, urmând a le găsi, pe măsura dezvoltării, un sens raţional şi un mesaj uşor de descifrat. Am încercat să grupez în saloanele galeriei lucrări cu tematică comună: un salon cu lucrări de insipiraţie mitologică, un bestiar, un salon cu tematică creştină şi unul dedicat lui Don Quixote. Ideea comună, pe care încerc să o sugerez, indiferent de paradigma epocii ce le diferenţiază, este viziunea, imaginarea privind sacrul”. (Bogdan Turcea, februarie 2021).

   Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 4 februatie 2021, începând cu ora 18:00, accesul în incinta galeriei fiind permis unui număr limitat de persoane. Totodată, vernisajul va fi transmis şi live pe pagina de Facebook a galeriei: https://www.facebook.com/galeriaromana

În deschidere va vorbi dna Mariana Dragu, istoric de artă.

Expoziţia este deschisă în perioada: 4 - 28 februarie 2021

Program de vizitare: Luni-vineri: 10:00-18:00, Sâmbătă: 10:00-15:00

De la caligrafie la tipografie

 


Muzeul Județean Satu Mare 


5 februarie 2021




    Astăzi, datorită evoluției tehnologice, ne bucurăm de existența a numeroase cărți liturgice, de rugăciune, de învățătură, de literatură etc., putându-ne imagina cu greu viața fără prezența lor.    Însă, în secolele trecute situația era cu mult diferită. Prin efortul unor domnitori, a unor călugări sau a altor oameni învățați, tiparul și cărțile tipărite au început să se răspândească, la început timid, iar apoi cu mai multă intensitate și în spațiul românesc. Și în regiunea Sătmarului, apar exemplare deosebit de valoroase, atât pentru a fi folosite în cadrul ritualurilor bisericești, cât și pentru dezvoltarea educației personale.

    Muzeul Județean Satu Mare, Arhivele Naționale ale României-Biroul Județean Satu Mare, Biblioteca Județeană Satu Mare organizează expoziția De la caligrafie la tipografie care va fi vernisată vineri, 5 februarie 2021, ora 13:00, la sediul Muzeului Județean. În cadrul ei sunt expuse o parte din cele mai valoroase exemplare de carte veche română și străină din patrimoniul acestor instituții. Vă invităm să admirați cărți manuscrise, dar și tipărite din secolele al XVI-lea – al XIX-lea, care ne transpun într-o lume de mult apusă, în care valoarea cărții era mult diferită față de cea de astăzi.