miercuri, 8 iunie 2016

Argentina, capatul lumii
Expozitie de fotografie


Eduard Claudiu Braileanu


Centrul Multicultural si de Recreere Poarta Cetatii, Braila


8 iunie 2016


Expozitie de sculptura: no '2
Arta plastica contemporana romaneasca


Stefan Bartha


Galeria Pygmalion, Timisoara


9 - 22 iunie 2016

    Ștefan Bartha. Acesta este artistul care lansează propunerea plastică a următoarelor două săptămâni, în galeria Pygmalion din Casa Artelor. Artistul vine în fața publicului pentru a doua oară într-o expoziție personală. Tocmai de aceea a ales să își “boteze” demersul artistic:     
    Vernisajul expoziției are loc joi, 9 iunie, de la ora 18:00. Despre artist și lucrările sale va vorbi criticul de artă Gabriel Kelemen. Lucrările stau găzduite de galeria Pygmalion până în 22 iunie
***

De Înălțare!
De prin lume adunate...


Colecții și ColecționariNu mi-am propus o asemenea colecție; 
dar s-a întâmplat ca, recent, să intru in posesia unor iconițe din Franța.
De acum câteva decenii; aproape un secol.
Poartă cu ele mult "parfum de epocă" și-am decis să le grupez ântr-un album separat.
Cred ca se vor mai strange și alte exemplare...

Rolul muzeelor memoriale în muzeografia românească
Muzeul Memorial Nicolae Iorga


Valenii de Munte


editia a XI-a, 9 - 11 iunie 2016

     În perioada 9-11 iunie 2016, la Muzeul Memorial Nicolae Iorga din Vălenii de Munte, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, se va desfășura Sesiunea Națională de Comunicări Științifice Rolul muzeelor memoriale în muzeografia românească, ediția a XI-a.
    Secțiunea de Comunicări Științifice, organizată cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la nașterea savantului, va reuni la muzeul din Vălenii de Munte istorici, academicieni, muzeografi, conservatori și restauratori din rețeaua muzeală națională.
   În cadrul festivității de deschidere din 9 iunie, ora 10:30, invitați de onoare vor fi prof. Alex Mihai Stoenescu care va lansa cartea Istoria masoneriei, prof. univ. dr. Dan Popovici de la Universitatea Națională de Arte, prof. univ. dr. Petre Țurlea și prof. dr. Emil Mușat.
   În semn de omagiu pentru marele istoric, participanții vor depune coșuri cu flori la statuia lui Nicolae Iorga din centrul orașului Vălenii de Munte și la bustul profesorului din incinta muzeului.
   În cea de-a doua zi a sesiunii de comunicări, 10 iunie 2016, la ora 15:00, vă invităm la vernisajul expoziției temporare Stil și eleganță. Obiecte de artă decorativă din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova care se va desfășura în incinta Muzeului de Etnografie al Văii Teleajenului, sala de la parter, unde veți putea admira piese de mobilier de epocă, o rafinată colecție de gulere și manșete din dantelă, precum și diverse obiecte de artă decorativă, toate de o excepțională măiestrie artistică.
   Vă așteptăm în perioada 9-11 iunie 2016 la Muzeul Memorial Nicolae Iorga, la cel mai important eveniment din agenda noastră culturală, să redescoperim valorile patrimoniului cultural românesc.

Simboluri astrale în arhitectura tradițională maramureșeană
Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Cluj - Napoca


8 - 19 iunie 2016

    Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită la vizionarea expoziției Simboluri astrale în arhitectura tradițională maramureșeană incepand de miercuri, 
8 iunie 2016, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.
    Vom admira o suită de simboluri descoperite și "decupate” din decorurile sculptate pe binecunoscutele porți și biserici de lemn din județul Maramureș.
    Simboluri astrale în arhitectura tradițională maramureșeană este un proiect itinerant al artistului fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare care își propune să promoveze simbolistica fascinantă a artei lemnului din Maramureș, în România, dar și pe plan internațional.
    În cadrul expoziției, alături de imaginile surprinse, pe teren, în "țările” din nordul Transilvaniei: Țara Codrului, Țara Chioarului, Țara Maramureșului, Țara Lăpușului și Țara Oașului, vor fi expuse și cinci reproduceri tridimensionale cioplite în lemn, de meșterul popular Nicu Pop din Plopiș, com Șișești, județul Maramureș.
    Pentru o mai bună înțelegere a complexității artei populare românești, în special a sculpturii tradiționale maramureșene, autorul fotografiilor, dl Ilie Tudorel, va susține o expunere, bine documentată, despre simbolurile prezente pe simeze.
   Pentru a înțelege mai bine lumea artiștilor anonimi, meșterii populari care au realizat aceste bijuterii ale civilizatiei rurale, în cadrul vernisajului vom avea o fărâmă din atmosfera de magie a creației adusă la Cluj-Napoca de Dl Nicu Pop care va demonstra, "pe viu”, arta tradițională a cioplirii lemnului.
   Valorile patrimoniului cultural tradițional material, traditiile și obiceiurile precum și frumusetea peisajului rural românesc fac obiectul mai multor proiecte fotografice ale artistului băimărean Ilie Tudorel.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 8-19 iunie 2016.
***

Ziua Eroilor
Cimitirul Eroilor


Medias


9 iunie 2016
    Ziua Eroilor este considerată în România sărbătoare națională încă din anul 1920, fiind marcată de fiecare dată cu prilejul sfintei sărbători a Înălțării Domnului. În această zi se comemorează cei căzuți la datorie pentru apărarea patriei, iar în biserici sunt prăznuiți toți Eroii neamului românesc "din toate timpurile şi din toate locurile, căzuţi pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea noastră”.
    Ca în fiecare an și în Municipiul Mediaș au loc evenimente și manifestări dedicate acestei săbători deosebite, prin care se aduce un pios omagiu eroilor noștri.
    Prin urmare joi, 9 iunie 2016, cu începere de la ora 12:00, Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret, din cadrul Primăriei Municipiului Mediaș în colaborare cu Unitatea Militară 01810 Mediaș și Protopopiatul Ortodox vor organiza în Cimitirul Eroilor un eveniment solemn dedicat Zilei Eroilor, marcat printr-o slujbă religioasă de pomenire oficiată de către un sobor de preoți și depuneri de coroane de flori din partea a numeroase instituții și oficialități locale, pentru comemorarea tuturor celor care s-au jertfit pentru apărarea patriei.
Prezența dumneavoastră ne onorează!
***Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret Mediaș

Salonul National Mihai Eminescu
Colectii si Colectionari


Palatul Parlamentului, Bucuresti


9 - 30 iunie 2016


Un sat la inceputurile istoriei
Muzeul Municipal Ioan Raica


Sebes


10 iunie 2015

Templum
Arta plastica contemporana romaneasca


Diana Butucariu


Galeria Galateea Contemporary Art, Bucuresti


17 iunie - 17 iulie 2016

    Galateea Contemporary Art vă invită vineri, 17 iunie 2016, ora 19:00, la vernisajul expoziției Templum a ceramistei Diana Butucariu.
    Templum, expoziţia de ceramică a artistei Diana Butucariu însumează o serie de forme decorativ ambientale dar şi utilitare ce-şi propun ca prin imaginea creată să ofere reprezentarea unor trăiri regăsite în simbolistica termenului de templu. Obiectele concepute ca arhitecturi spirituale şi lăcaşe ale unor stări sufleteşti definesc crezul artistei din perspectiva unor diferenţe culturale şi religioase ce se regăsesc într-o comunitate, fiind o rectie asupra condiţiei de a trăi şi de a te adapta unui spaţiu adoptiv pe care existenţa cotidiană îl poate oferi.
    Volumele create, aşezate pe trei, patru sau mai multe picioare sunt ordonate ca pentru un marş care are ca scop regăsirea identităţii de sine. Privite individual, obiectele par statice, aparţinând unui alt timp în care formele dramatic contorsionate tind să-şi găsescă un echilibru.
Acest tumult de forme exprimă un rezumat al drumului parcurs de artistă spre explorarea şi interiorizarea sentimentului de a trăi într-o lume ca un templu simbol al diversităţii umane.
Expoziția poate fi vizionată între 17 iunie și 17 iulie 2016.
***

Institutia Premiilor Eminescu
Terasa Curtea Veche, Botosani


editia a XV-a, 11 iunie 2016
    Sâmbătă, 11 iunie 2016, la ora 11:00 în Centrul Istoric al Municipiului Botoşani (la Terasa Curtea Veche), va avea loc festivitatea de premiere şi de înmânare a medaliilor Eminescu- Teiul de Aur şi Teiul de Argint.
    Vor fi lansate volumele: Antologia laureaţilor Premiilor Eminescu pentru literatură, arte vizuale, colecţii şi colecţionari Teiul de Aur şi Teiul de Argint şi Convorbire în strălucirea Luceafărului cu maestrul ConstantinTofan semnat de Elena Condrei, precum şi două plachete dedicate edişiei aniversare a aniversare, care marchează împlinirea a 15 ani de la instituirea premiilor Teiul de aur şi Teiul de Argint.
Premiile Eminescu pentru Literatură, Arte vizuale, Colecții și Colecționari Teiul de Aur și Teiul de Argint , editia a XV-a sunt acordate de Editura Geea personalităților care și-au dedicat activitatea poetului național.
    Fondată în 1994, Editura Geea s-a impus prin colecţiile sale şi prin albume în ediţii unice cu supracoperta din porţelan executate în regim de lucrări de artă. Din 2002, este iniţiatorul şi organizatorul Concursului Naţional Eminescu pentru literatură, arte vizuale, colecţii şi colecţionari Teiul de Aur şi Teiul de Argint.

De Zilele OrasuluiPrezente romanesti peste hotare


Bourg-la-Reine, Franta


10 - 14 iunie 2016


   Primăria municipiului Reghin, Muzeul Etnografic Anton Badea și Asociația ARAI vor reprezenta Reghinul, în perioada 10 - 14 iunie, la Zilele orașului Bourg-la-Reine (Franța).

Expozitia: Poduri Europene - Traditie si Continuitate
Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul de Arta Constanta


10 iunie 2016

Eroi au fost, eroi sunt încă...
Voinesti


9 iunie 2016
    Da, istoria şi onoarea ne obligă să ne cinstim eroii şi să le purtăm veşnică recunoştinţă. Trebuie să ne întoarcem la tradiţii, la istorie, la valorile naţionale, la evocarea momentelor vibrant patriotice care să ne reamintească cine suntem. Să renaştem sentimentul patriotic din valorile morale, etice, culturale ale Ţării, ceea ce ne salvează ca identitate.
    Vă așteptăm joi, 9 iunie, ora 17.00, la sala Unirea din Voinești. Sub genericul Eroi au fost, eroi sunt încă..., elevi ai Școlii Gimnaziale Avram Iancu din Covasna au pregătit un moment artistic dedicat Eroilor Neamului. Profesor coordonator: Adriana Bota.
   Organizatori: Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria, filiala Covasna, Asociația Grit, Școala Gimnazială Avram Iancu Voinești

Anuala artistilor plastici dejeni
Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta a Municipiului Dej


editia a XXXVIII-a, 14 iunie 2016