duminică, 21 octombrie 2012

Stagiunea teatrala 2012



Diaspora romana


Comunitatea Romaneasca Montreal


Canada





Jubileul 


                    de Jean-Marie Chevret si Michele Ressi, regia Radu Beligan
      cu Maia Morgenstern si Victoria Dicu (actrita a Teatrului National, Bucuresti). 
Vineri, 19 octombrie 2012, ora 20.00 
sala AUDITORIUM de la Grande Bibliothèque, (475, boul De Maisonneuve Est, Montréal H2L 5C4 / parking subteran cu plata de 400 locuri; metro Berri-UQAM)

     Noua stagiune a turneelor teatrului romanesc la Montreal continua toamna teatrala a integrarii culturale (l`Automne Théatrale de l`Intégration Culturelle – ATIC) cu o alta comedie de exceptie: Jubileul, in regia lui Radu Beligan, cu Maia Morgenstern in rolul principal, si Victoria Dicu, mai tanara actrita a Nationalului bucurestean. Productie recenta a Teatrului Metropolis, prezentata in 16 septembrie 2012 la Bucuresti, Jubileul va avea premiera internationala chiar la Montréal, vineri, 19 octombrie 2012.
    Spectacolul prilejuieste inegalabilei actrite Maia Morgenstern un recital de exceptie, acompaniata pe parcursul spectacolului de mai tanara colega, actrita Victoria Dicu, recent distribuita de Horatiu Malaele in rolul Zoe din "O scrisoare pierduta”.
     Diva Amélie implineste 50 de ani de cariera actoriceasca, iar speranta revenirii in forta a actritei este renascuta de invitatia de a participa la celebra emisiune TV a lui Michel Drucker. Despre ce se intampla cu actrita aflata la apusul carierei, despre cum viseaza la roluri “intr-o
piesuta, un filmulet, o telenoveluta sau, macar, o reclama” si care va fi deznodamantul ramanerii ei ca prizoniera pe terasa apartamentului, veti vedea in spectacol.



O seara de comedie cu Stela si Arsinel



cu Stela Popescu si Alexandru Arsinel
n turneu in Canada.

Duminica, 2 decembrie 2012, ora 18.00, Théâtre Desjardins, in complexul
Cégep André Laurendeau (1111, rue Lapierre, LaSalle, H8N 2J4)


 


    O mare bucurie pentru comunitatea romaneasca din Montreal este de buna seama prezenta celor doi mari actori ai teatrului de revista: Stela Popescu si Alexandru Arsinel, in cadrul spectacolului O seara de comedie cu Stela si Arsinel de la inceputul lunii decembrie. Niciun eveniment nu colorează parcă mai frumos amintirile ca o întâlnire cu doi mari actori. A te afla în apropierea Stelei Popescu şi a lui Alexandru Arşinel este o sărbătoare. Celebrii actori au găsit definiţia fericirii pe care noi o căutăm uneori cu disperare. Nu luată din fel de fel de tratate filozofice, ci de pe o simplă scenă de teatru a cărei cortină se va ridica mereu pentru ei. Atunci când pronunţi numele unuia te gândeşti imediat la celălalt.
    "Se împlinesc peste treizeci de ani de carieră a nerepetabilului cuplu de actori Stela Popescu - Alexandru Arşinel. În această aură aniversară se scaldă debutul noii stagiuni la Teatrul de Revistă Constantin Tănase, în Bucureştiul peste care e întins aurul roşcat al toamnei româneşti pline de supărări tratate cu umor.[...] Stela Popescu şi Alexandru Arşinel sunt artiştii care făuresc bucuria umorului, părând o uşurinţă, o trăire scurtă şi imediată, dar se va vedea mai târziu, pe măsură ce aroma catifelată a comicului adevărat se va înăduşi la nesfârşit într-un comic grosolan, aspru şi ridicol, cât e de profundă, de fină şi plină de bunătate umană !" (Aurel V. Zgheran, Radio Iasi)

     Biletele pot fi cumparate de la Libraria Pagini Romanesti, atat de lasediul din 4954, boul Décarie # 200; tel. 514 543-1412, cat si on-line, la dresa www.librariaromanilor.com si la adresa www.associationrocade.ca, magazinele romanesti "BALKANI" din Montréal (Marché Jean-Talon C8, 7070 Avenue Henri-Julien, tel. 514-807-1626) si de la Charcuterie Transilvania din Laval (806 Curé-Labelle Laval H7V 2V3, tel. 450-681-9551), cu plata CASH la pretul general de 30 $ (taxe incluse) si redus la 25 $ (taxe incluse) pentru elevi, studenti si pensionari.

    Exista un numar limitat de bilete VIP, pe primele 2 randuri din sala, la pretul de 40 $. Biletele VIP pot fi cumparate NUMAI DE LA www.associationrocade.ca.

    Pretul unui abonament la spectacolele JUBILEUL  si O SEARA DE COMEDIE cu STELA si ARSINEL, costa 55 $ si poate fi cumparat de la www.librariaromanilor.com si www.associationrocade.ca
    In pretul abonamentului intra si costurile de parking la Théâtre Desjardins!
    N.B. Nu se fac rezervari la aceste spectacole, locurile fiind limitate.
    Informatii: info@associationrocade.ca.

Omagiu Mariei Tanase



Diaspora romana


Orchestra Transilvania


Montreal, Canada


10 noiembrie 2012




Dirijor: Nicolae Margineanu
Adresa: Auditorium de l'ecole Le Plateau 3700 avenue Calixa-Lavalee

In cautarea momentului decisiv



Arta plastica contemporana romaneasca


Iosif Kiraly: Intre document si fictiune


Jecza Gallery, Timisoara


26 octombrie - 1 decembrie 2012




Vernisaj: 25 octombrie, ora 19:00.
Curator: Ileana Pintilie
Adresa: Calea Martirilor, nr. 51/52-53
Program: 10:00-20:00, prin programare telefonica prealabila la nr. 0744 774724

Patrimoniu - o scena pentru tineri



Initiative de toata lauda


Muzeul Casa Muresenilor


Spectacolul: Elena Muresianu - epistolar


Brasov


22 - 23 octombrie 2012






Bienala Ion Andreescu



Arta plastică contemporană românească


Galeriile de Artă Ion Andreescu, Buzău


ediția a VIII-a, 17 octombrie - 17 noiembrie 2012





    La vernisaj (17 octombrie, ora 16:00) au participat, pe lângă preşedintele juriului, reputatul critic de artă Corneliu Antim, "starostele artiştilor monumentalişti”, Vasile Celmare, Ion Grigore, Ilie Boca, Viorel Mărginean, Daniela Frumuşeanu şi reprezentanţi din conducerea Uniunii Artiştilor Plastici din România.
  Cu acest prilej, preşedintele UAP Buzău, Valeriu Şuşnea, a declarat: "Oferim publicului buzoian una dintre cele mai importante manifestări expoziţionale. Cea de a VIII-a ediţie a bienalei a întrecut toate ediţiile precedente prin numărul şi calitatea lucrărilor expuse. Avem şi foarte multe premii, pentru că aşa este normal la o ediţie care însumează artişti din 30 de judeţe din ţară. Mie, personal, îmi place să cred că vorbim despre o manifestare unică în ţară: am primit 400 de lucrări, dintre care au fost expuse 280”. Practic, au trimis lucrari 260 de artisti din intreaga tara.
   Criticul Corneliu Antim, cel care a inmanat premiile, a declarat: "Este mare lucru că în acest spaţiu cultural mai există un eveniment de asemenea amploare. Vă mărturisesc că nu au mai rămas în ţară astfel de manifestări costisitoare şi energofage. Deşi anunţasem că nu voi mai lua parte la asemenea evenimente pentru a-i lăsa şi pe cei tineri să vină din urmă, am acceptat şi anul acesta. Cred, de asemenea, că acest spaţiu expoziţional de aici de la Buzău, este unicat în România. Să ne bucurăm de ceea ce este şi să trăim cu speranţa unei ediţii a IX-a”.


Palmares:

Mariana Voicu Grumăzescu– Premiul Bienalei
Corina Crenguţa Macarie– Premiul pentru Pictură
Bogdan Breza– Premiul pentru Sculptură
Răzvan Caratănase– Premiul pentru Grafică
Diana Hellene Neagu– Premiul pentru Arte Decorative
Diana Andreescu– Premiul Primăriei Buzău
Iuri Isar– Premiul UAP
Bogdan Mateiaş– Premiul UAP
Dup Darie– Premiul UAP
Florin Menzopol– Premiul Consiliului Judeţean Buzău
Bogdan Ciobanu– Premiul Rotary Club
Vasile Pop Negreşteanu– Premiul Centrului de Creaţie Populară Buzău
Stefan Potop - Pemiul presedintelui juriului (Corneliu Antim)

   Din juriul bienalei de anul acesta a mai facut parte si Daniela Frumuseanu, lector univ.dr. la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, Catedra de Arte si Design textil, specializarea-Imprimeuri.

Bienala "Ion Andreescu" isi deschide miercuri portile

Petrea Chirea: Peisaj cu casa veche la Moeciu



Efigii



Arta plastica contemporana romaneasca


Cristina Bolborea


Galeria de Arta Simeza, Bucuresti


22 octombrie - 3 noiembrie 2012







Vernisaj:  joi, 25 octombrie 2012, ora 18:00
 Prezintă: criticul de artă P avel Şusara
Adresa: B-ul Gh. Magheru nr. 20
Program: luni – sâmbătă, între orele 11:00 şi 19:00; duminică închis