joi, 22 aprilie 2021

Rânduiala Paștelui în satul maramureșan

 


Muzeul Etnografic al Maramureșului 


Sighetu Marmației 


23 aprilie - 30 mai 2021



Pe simezele ieșene - Urme ale trecerii

 


Arta plastică contemporană românească


Doru-Radu Luca


Muzeul de Istoria Medicinei, Iași 


24 aprilie - 4 mai 2021



Obiectul lunii

 


Muzeul Național Bran


aprilie 2021




    Astăzi, ne-am propus să vă prezentăm ca și obiect al lunii, o ladă de zestre din colecția secției etnografice a muzeului.

Un obiect care făcea parte din categoria celor importante dintr-o gospodărie.

    Nelipsită din casele țărănești, lada de zestre a rămas un simbol al satului tradițional românesc, care ne amintește de bunicii și străbunicii noștri, de tradițiile pe care ei le respectau cu sfințenie, dar mai ales de emoția trăirii acelor vremuri.

    Lada de zestre, această "cutie" unde erau strânse taine și povești,care astăzi așteaptă să fie împărtășite, era strâns legată de ceremonialul nunților și era folosită pentru păstrarea zestrei tinerelor fete (viitoarelor mirese), zestre pe care o primeau cu prilejul acestui eveniment.

Ladă de zestre

Tip: Cutie

Autor: Voinescu, Ioan

Datare: 1880

 

Fanny




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale




Scenă din Fanny de G. B. Shaw cu Anca Șahighian (D-na Gilbey), 
Coca Andronescu (Dora Delaney) și Matei Alexandru (Gilbey). 
Premieră: 4 iulie 1970.


Scenă cu Anca Șahighian, Matei Alexandru și Coca Andronescu.


Scenă cu Valeria Seciu și Raluca Zamfirescu.


Scenă cu Alexandru Demetriad (Trotter) si Eva Pătrășcanu (Fanny).


Scenă cu Valeria Seciu (Margaret) și Mihai Niculescu (Bobby).



Decoruri și costume: Dușan Ristic.





Consemnare publicată în Caiet - program (fără indicarea numărului).
Teatrul Național I. L. Caragiale. Stagiunea 1970 - 1971.


Consemnare publicată în Revista România Literară, Nr. 41, de joi, 8 octombrie 1970.
 - cu referire și la piesa Iubire pentru iubire de la Bulandra - 



Program de sală.

Târgul Negustorii Satului

 


Parcul Etnografic Romulus Vuia 


Cluj - Napoca 


23 - 25 mai 2021



Redeschidere oficială

 


Agenția de Știri Bune


Muzeul Ștefan Luchian,Ștefănești


23 aprilie 2021




    Ștefăneștii nașterii "pictorului florilor" au fost racordați la viața culturală regională, în perioada 1989-2007, prin existența și funcționarea unui muzeu dedicat lui Luchian. După ce acesta și-a închis porțile, clădirea s-a degradat constant, impunându-se apoi o investiție semnificativă, din partea Consiliului Județean Botoșani, pentru reabilitarea ei. Ulterior, specialiștii Muzeului Județean Botoșani au elaborat și realizat amenajarea expozițională.

    Aceasta a valorificat piese de artă plastică și de sculptură din colecțiile instituției, conturând expoziția intitulată Artiști pentru Luchian dar, în egală măsură, s-a bucurat de donația de bunuri culturale aparținînd familiei pictorului, donație făcută, cu generozitate, de Fundația Ștefan Luchian, prin președintele acesteia, doamna Aglaia Corneanu. Aceste piese alcătuiesc o a doua secțiune a expoziției de bază, respectiv Camera – atelier a lui Ștefan Luchian.

    Activitățile prilejuite de acest eveniment vor debuta cu slujba de sfințire și binecuvântare a muzeului, oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, însoțit de  membri ai clerului.

   Redeschiderea acestui edificiu muzeistic și inaugurarea expoziției de bază se vor derula în prezența autorităților locale și județene, a membrilor Parlamentului României, a reprezentanților muzeelor naționale și județene, ai Ministerului Culturii, ai altor instituții de cultură.

    De asemenea, îi invităm pe toți iubitorii de cultură nu numai să ni se alăture la acest eveniment, dar și să treacă pragul Muzeului Ștefan Luchian care se dorește a fi un semn de recunoaștere față de opera vie, puternică și strălucitoare a pictorului de geniu născut pe pământ botoșănean!

 

Tradiții Pascale în Balcani

 


Mânăstirea Turnu 


24 aprilie 2021


Pe simezele Capitalei - Vademecum

 


Arta plastică contemporană românească 


Ioan Iacob


Galeriile Carol, București


27 aprilie - 31 mai 2021



Generali din Granița Bănățeană

 


Muzeul Județean de Etografie și al Regimentului de Graniță 


Caransebeș 


23 aprilie 2021



Retrăiește-ți copilăria WOW!

 


Asociația Muzeul Jucăriilor 


DN1 Value Center Balotești


22 aprilie - 16 mai 2021



Anuala de Artă Religioasă și Restaurare

 


Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


25 aprilie 2021



General Traian Moșoiu. 102 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea

 


Muzeul Orașului Oradea


20 aprilie 2021



   Se împlinesc anul acesta 102 ani de când armata română condusă de generalul Traian Moșoiu a eliberat orașul Oradea de sub dictatura "proletară” instaurată de guvernul Béla Kun.

   Ținând cont de încărcătura istorică a acestei zile și de importanța ei, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural anunță publicul că în data de 20 aprilie 2021 accesul la vizitarea expoziției General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea va fi gratuit. Cu acest prilej vizitatorii vor primi cadou broșură tipărită în anul 2019 cu ocazia deschiderii expoziţiei.

    Cu această ocazie va fi lansat și proiectul Exponatul lunii. Astfel, timp de o lună, va fi expus un obiect din patrimoniul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, având o valoare istorică, artistică sau simbolică deosebită.

    Având în vedere semnificația zilei de 20 aprilie proiectul debutează cu expunerea lucrării în original aparţinând (pe atunci) colonelului Traian Moșoiu, Spiritul ofensiv al infanteriei, București, 1909, pe care autorul a semnat olograf o dedicație pentru colonelul Em. Manolescu Mladian.

    Începutul lunii aprilie a anului 1919 a fost unul punctat de o teribilă stare de tensiune în orașul de pe Crișul Repede și pentru teritoriul Bihorului, când începea o nouă eră. Decizia de unire a acestora cu România, făcută cunoscută prin reprezentanții trimiși la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, a fost astfel transformată într-un lucru concret. (Pentru mai multe detalii despre aceste evenimente invităm publicul sa acceseza site-ul muzeului www.muzeulmoo.ro

Programul de vizitare este cuprins între orele 10:00-18:00.

Vă așteptăm cu drag!

***