vineri, 8 mai 2015

Religia Dacilor
Lansare de carte


Dan Oltean


Colocvio, Bucuresti


10 mai 2015

    Avem plăcerea să vă invităm la lansarea celei de  a doua ediții a volumului Religia Dacilor, semnat de către Dan Oltean, unul dintre cei mai prolific autori despre spiritualitatea și civilizația dacică.
     Noua ediție integrează descoperirile arheologice din perioada 2002-2013, propune noi abordări referitoare la Zalmoxis, geometria sacră, arhitectură și altele și beneficiază de cele mai modern ilustrații grafice.
    Lansarea volumului va priolejui o discuție interactivă a autorului cu publicul, alături de Prof. Dr. Constantin Dulcan, Prof. Dr. Radu Dop și Daniel Roxin.
   Evenimentul va avea loc duminică, 10 mai 2015, la ora 10:30, la Colocvio București (strada Nicolae Caramfil nr. 27).

Locurile sunt limitate. Vă rugăm confirmați participarea la evenimente@colocvio.ro

Foto Splendid - Colectia Costica Acsinte
Lansare de carte


Photo Romania Festival, Cluj - Napoca


16 mai 2015
Cand: 16 mai 2015, ora 17:00.
Unde: Casa Photo Romania    Un fotograf interbelic dintr-un târgușor de provincie. Poze îngălbenite, cu zimți, rolfilme rătăcite și o arhivă de peste 5.000 de plăcuțe de sticlă lăsată în urmă: oamenii și locurile Sloboziei miezului de secol al XX-lea. Un muzeu județean—câteva eforturi, câteva încercări. Un pasionat de fotografie, un articol în Times, un boom de presă, o campanie internațională de fundraising, o comunitate online și munca migăloasă de digitizare a plăcuțelor. Câțiva studenți plecați în căutarea personajelor din fotografii și a poveștilor, primul lor drum la Slobozia și niște întâlniri fericite. Puncte ale unui desen care încă își așteaptă forma…
***
http://www.photoromaniafestival.ro/expozitii/pe-urmele-lui-costica-acsinte-ramasite/   "Ce vedem nu sunt niște fotografii, ci o radiografie a unor suflete și a unor timpuri, o adevărată analiză cu nimic mai prejos realizată decât a celor mai importanți romancieri ai lumii…" (Dinu Lazăr, fotograf)

    "Pentru istoria socială, Arhiva Acsinte e curată comoară. La fel, pentru istoria Bărăganului, destul de săracă în astfel de mărturii." (Filip-Lucian Iorga, istoric)

     "Acsinte a primit în dar, pentru fiecare cadru, o clipă din viața fiecăruia. Noi însă, noi avem șansa de a privi în trecut peste generații, de a contempla la cei care am fost și la cei care am devenit." (Bădoiu Andrei, chimist)

     "Salut apariția unui astfel de album și să sper că, privind înapoi, ne vom orienta curând mai bine și către înainte, mai ales în acestă epocă, în care banalul tinde să ia cu brio locul convingerilor profunde." (Țintă Cristina, editor foto4all.ro)

    "Plăcuțele de sticlă care ne-au rămas de la Costică Acsinte recompun din cioburi, ca într-un joc de copii, o lume care nu mai e, o lume străină de noi pentru că timpul ei se rostogolea mai încet. (Anca-Maria Pănoiu, etnolog)

     "Acsinte este un portretist cu ritualuri simple: o pânză simplă ici, dincolo un scaun, un lințoi cu un desen aproape șters… totul ascuns în argintul încă protejat de emulsii ce nu au putut sensibiliza <oamenii noi>“. (Constantinescu Nicolae, arhitect informațional, kosson.ro)

    "Colecția Costică Acsinte este o lecție de fotografie, de modestie și de dăruire."
(Vasile Dorolți, fotograf)

   "Toți oamenii care au trecut prin studioul fotografului, Foto-Splendid Acsinte, merită recunoștință veșnică pentru răbdare, postură, pentru felul în care s-au pregătit să lase istorie."
(Constantin Nimigean, editor oitzarisme.ro)

   "Priviți cum un colț de lume modestă se miră la fotograf…" (Răzvan Ciucă, muzeograf).Un destin fascinant si oameni de toata isprava care ni l-au adus in prezentul nostru
mult prea grabit si insensibil la lucrurile de substanta ale sufletului omenesc...
Va voi tine la curent cu acest demers si in continuare;
veti fi partas la o redescoperire cu mult "parfum de epoca".
Gratie unui suflet pasionat:
***
Popescu Mario-Cezar

O sută de minute în compania anticipaţiei
StudentFest


Libraria Cartea de Nisip, Timisoara


12 mai 2015

    Marţi, 12 mai, ora 18.00, ne întâlnim la Student Fest pentru O sută de minute în compania anticipaţiei. 
    Vor citi proză scurtă autorii Ciprian Baciu, Alex Maniu şi Cristi Vicol. Apoi vom discuta pe marginea operei lui Philip K. Dick, unul dintre cei mai importanţi scriitori de SF.

Noaptea Muzeelor - Circuitul de la Iasi
Complexul Muzeal National Moldova


Iasi


16 mai 2015


    Astazi, cu incepere de la ora 9.30, la Muzeul Memorial Mihail Kogalniceanu din cadrul Complexului Muzeal National Moldova Iasi a avut loc conferinta de presa de prezentare a celei de-a 11-a editii a Noptii Europene a Muzeelor. 
    In acest an, Reteaua Nationala a Muzeelor, Complexul Muzeal National MOLDOVA, Muzeul Literaturii Romane, Muzeul Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Primaria Municipiului Iasi, Ansamblul Monument Istoric Manastirea Golia, Palatul Ostirii din Copou - Garnizoana Iasi, Serviciul de Stare Civila Iasi, Photo Caffe au creat impreuna Circuitul de la Iasi, care va propune publicului momente deosebite menite sa consolideze relatia dintre institutiile culturale si comunitatea in care acestia isi desfasoara activitatea.

Gala Poezie de 10
Teatrul Odeon, Bucuresti


14 mai 2015

    Selecţia celor 10 cărţi a fost făcută în urma unei sinteze în care au fost cuprinşi critici şi comentatori literari care şi-au exprimat punctul de vedere despre cele mai bune cărţi de poezie apărute anul trecut. Au fost luate în calcul topurile şi bilanţurile publicate în revistele Cultura, Observator Cultural, România literară şi AgenţiadeCarte.ro. 
   Au fost luate în considerare, de asemenea, premiile la poezie pentru anul editorial 2014 acordate la Gala Tinerilor Scriitori, Gala Radio România Cultural şi Gala revistei Observator cultural.

Domnica Drumea – vocea, Editura Charmides
Gabi Eftimie - nordul e o stare de spirit, Editura Charmides
Adela Greceanu – Şi cuvintele sînt o provincie, Editura Cartea Românească
Ioan Moldovan – Timpuri crimordiale, Editura Eikon
O. Nimigean – nanabozo, Cartea Românească
Bogdan O. Popescu - Cartea dragostei, Editura Humanitas
Merlich Saia - garda de corp, Editura Tracus Arte
Octavian Soviany - Călcâiul lui Magellan, Editura Cartea Românească.
Bogdan-Alexandru Stănescu - anaBASis, Editura Cartea Românească
Miruna Vlada - Bosnia. Partaj, Editura Cartea Românească

Muzica clasica in numismatica
Colectii si Colectionari


Tonel Darzu, Mihai Iulian Fagetan, Mihai Baste


Muzeul Unirii, Iasi


9 - 31 mai 2015

 Europa mai aproape de tine
Biblioteca Judeteana Panait Istrati


Braila


9 - 18 mai 2015

    Cu ocazia Zilei Uniunii Europene, Biblioteca Judeteana Braila organizeaza expozitia fotodocumentara : Europa mai aproape de tine. 
    Expozitia este deschisa publicului in perioada 9-18 mai 2015 la Sectia Imprumut pentru Adulti si este organizata de Doina Titentos, bibliotecar.

Festivalul International de Poezie
Seara de muzica si poezie


Teatrul Odeon, Bucuresti


15 mai 2015

Invitați: 

Magda Cârneci, Dan Mircea Cipariu, Caius Dobrescu, Teodor Dună,
 Nora Iuga, Doru Mareș, Ion Mureşan, Ioan Es Pop, Robert Şerban (România),
 Annelisa Alleva (Italia), David Constantine (Anglia), 
Richard Dalla Rossa (Franța), Jane Duran (Anglia), Jean-Michel Espitallier (Franța),
 Jaroslaw Klejnocki (Polonia), Petar Matovic (Serbia), 
Aleksander Nawrocki (Polonia), Fiona Sampson (Anglia), 
Sandra Santana (Spania), Kinga Tóth (Ungaria), Aleksy Wróbel (Polonia)

Muzica: 
Maria Răducanu (voce) & Krister Jonsson (chitară), Suedia

Moderator: Cosmin Perța

***Muzeul Naţional al Literaturii Române

Semnificațiile istorice ale zilei de 10 Mai
Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Galati


11 mai 2015

    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 22 Galați vă invită luni, 11 mai 2015, ora 14.00, să participaţi la expunerea cu tema Semnificațiile istorice ale zilei de 10 Mai, zi importantă pentru istoria poporului român: Carol I devine Domnitor al României (1866), validarea proclamării Independenţei României (1877), Carol I și Elisabeta sunt încoronați rege și regină ai Regatului României (1881).
    Acţiunea face parte proiectul educaţional Muzeul şi şcoala. Ora de istorie la muzeu, proiect care are menirea de a stimula interesul elevilor pentru istorie şi de a-i sensibiliza faţă de valorile trecutului, prin organizarea de expuneri, evocări, lecţii de istorie, mese rotunde atât la muzeu dar şi la şcoală.
    Activitatea susţinută de muzeograf Mariana Delia-Pohrib se va desfăşura la Şcoala Gimnazială nr. 22, str. Zidarilor, nr. 5, Galaţi.

JECO - emblema prestigioasa a jocurilor logice
Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurileUn joc pe care l-am practicat intens.
M-am despartit de el in urma cu cativa ani cand mi-am luat altul,
cel vechi fiind destul de deteriorat.

Almanah Scinteia 1986.
Aparut: decembrie 1985.

Targul de traditii culinare de Noaptea Muzeelor
Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Cluj - Napoca


15 - 17 mai 2015

    Între 15 și 17 mai 2015, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, se va desfășura TÂRGUL DE TRADIȚII CULINARE DE NOAPTEA MUZEELOR. Cei prezenti la marele eveniment cultural european vor avea posibilitatea de a se aproviziona cu produse tradiționale de calitate, de a degusta vinuri și preparate culinare tradiționale.
    Participă producători și crame de vin autohtone; producători autohtoni de dulciuri, brânzeturi, mezeluri, preparate din carne, dulceață și siropuri, produse de panificație, cofetărie; meșteșugari.
Conform tradiției, organizatorii au pregătit un concurs de gătit și o tombolă.

Programul manifestării:

Vineri, 15 mai: 08.00-21.00
Sâmbătă, 16 mai: 08.00-24.00
Duminică, 17 mai: 08.00-19.00

Organizator: SC Bevidam Impex SRL

Bucla
Lansare de carte


T. O. Bobe


Libraria Cartea de Nisip, Timisoara


9 mai 2015
La ceas aniversar
Ziua Orasului


Valenii de Munte


9 mai 2015

Lumina, muzica si istorie
Castelul Corvinilor, Hunedoara


16 mai 2015

  Vă invităm la Noaptea Muzeelor!
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 16 mai 2015, la Castelul Corvinilor. 
Vizitatorii vor avea acces gratuit în Castel între orele 21:00-02:30.
***Primaria Municipiului Hunedoara

Supunere
Lansare de carte


Michel Houellbeck


15 mai 2015

   Supunere de Michel Houellebecq, un roman care zguduie Occidentul, bestseller în Franţa, Germania, Italia, Portugalia, Brazilia, Ungaria – din 15 mai şi în România.
   Ediţia în limba română, publicată la Editura Humanitas Fiction, va fi disponibilă în librării din 15 mai şi va fi lansată la Bookfest sâmbătă, 23 mai, ora 14.00, la standul editurii.

Expozitia: 70 Bacau - Iasi
Arta plastica contemporana romaneasca


Galeriile Alfa, Bacau


16 mai 2015

Armonie in viata: parteneri si parinti constienti
Lansare de carte


Harville Hendrix, Helen LaKelly Hunt


Libraria Carturesti, Bucuresti


14 mai 2015

    Vă invităm cu drag alături de noi la lansarea celor mai așteptate cărți PSI ale anului, dedicate unei vieți împlinite pentru cupluri și părinți!
    Vă dăm întâlnire joi, 14 mai, de la ora 18:30, pe terasa librăriei Cărturești Verona!
Mai pe larg despre acest eveniment am scris aici: