vineri, 28 februarie 2020

Din lumea desenului animat




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Constantin Mustețea (1927 - 1996)


Cinemateca




Constantin Mustețea.






Obsevație: în cele din urmă, filmul a rulat sub titlul Șase fabule cu un struț (n.a.)


Articol publicat în Revista Cinema, Nr. 6. Iunie 1963.

Florile, culorile




Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, 


Ploiești


ediția a III-a, 2 martie 2020




    Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10 vă invită luni, 2 martie 2020, ora 11:00, la vernisajul expoziției lunii martie Florile, culorile – ediția a III-a. Expoziţia este organizată în colaborare cu profesorii îndrumători și elevii talentați ai Colegiului de Artă Carmen Sylva din Ploiești.
    Aflată la cea de-a treia ediție, expoziția Florile, culorile, vă propune să exploraţi vizual lumea fascinantă a florilor prin intermediul unei colecţii de Mărci Poştale de la jumătatea secolului al XX-lea. Tinerii artiști ai colegiului mai sus menționat, prin intermediul creațiilor realizate în diferite tehnici ale artei plastice (acuarelă, linogravură, ceramică, tuş, creion), pun în valoare florile, atât de dragi tuturor și care, prin coloritul și mireasma lor, ne înfrumusețează viața. Acest proiect expoziţional vă provoacă să redescoperiţi frumuseţea universală a florilor.
    Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova dedică acest proiect expozițional tuturor femeilor ca un prilej de bucurie ce marchează venirea primăverii, anotimp al renașterii naturii și implicit, al florilor.
Vă așteptăm cu drag!
Monica Cîrstea, muzeograf

Emanciparea femeii




Muzeul Brăilei Carol I


2 martie 2020




    Muzeul Brăilei Carol I în colaborare cu Școala Gimnazială Vasile Alecsandri Brăila organizează luni, 2 martie 2020, începând cu ora 800, o manifestare dedicată Zilei Internaționale a Femeii, cu tema Emanciparea femeii.
Coordonatori:
- Viorica Preda, muzeograf, secția Istorie, Muzeul Brăilei Carol I;
- Violeta Bădără, profesor, Școala Gimnazială Vasile Alecsandri Brăila.
Participă elevi și cadre didactice.

Pe simezele Capitalei - Florescență




Arta plastică contemporană românească 


Corneliu Drăgan - Târgoviște 


Galeriile Sabion, București


28 februarie - 10 martie 2020




    În perioada 28 februarie - 10 martie 2020, în cadrul Galeriilor Sabion, va avea loc expoziţia personală a artistului Corneliu Drăgan - Târgoviște, intitulată  Florescență.
    "Apariția primăverii, prilej de mare bucurie pe care o sărbătorim în fiecare an în preajma zilei de 1 martie, ne aduce și de această  dată soare și speranță în suflete, iubire față de tot ceea ce ne înconjoară, atât față de oamenii care ne stau alături în familie sau  în societate, cât și față de natură, de flori, de cer, de tot ceea ce ne înmiresmează și ne împrospătează existența odată cu ivirea  acestui anotimp atât de mult așteptat." - Ana Maria Măciucă.
     Expoziția reunește peste 30 de lucrări ale maestrului acuarelist de renume mondial, Corneliu Drăgan - Târgoviște, lucrări ce reprezintă o varietate de flori, o explozie de culoare și bucurie.

Târgul Mărțișorului




Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


26 februarie - 1 martie 2020




    Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă în perioada 26 februarie – 1 martie 2020, între orele 10:00 și 18:00, la Târgul Mărțișorului. Evenimentul urmărește tradiția ultimelor târguri organizate de Muzeul Țăranului, oferind în continuare publicului posibilitatea de a se întâlni cu o ofertă bogată prin unicitatea și diversitatea mărțișoarelor.
    În peisajul târgurilor bucureștene, Târgul Mărțișorului de la MNȚR pune valoare pe obiectul handmade și pe inovație, încurajând creativitatea în sfera artistică și meșteșugul capabil să fie reînnoit cu noi particularități care să comunice prin expresivitate, imaginație, simț al umorului semnificațiile mai vechi sau mai noi ale mărțișorului. Participanții invitați — studenți, artiști, meșteșugari — folosesc ca sursă de inspirație lumea și mitologia țărănească ori imaginează noi forme ale creativității urbane: de la obiectul manufacturat și reciclat, care folosește materiile naturale devenite clasice, la amprenta unui design contemporan, banda desenată sau personaje și semne din mitologia urbană, imaginate pe o multitudine de materii neconvenționale.
   Târgul își propune să aducă în atenția publicului cumpărător și alte categorii variate de mărțișoare, care trimit la o serie de revizitări ale trecutului recent: mărțișorul de oraș, mărțișorul rustic, mărțișorul croșetat sau tip goblen, mărțișorul tradițiilor reinventate sau miniaturile din sticlă ale anilor optzeci, ca un contrapunct la creațiile ultimilor ani, în care principala expresie este cea a obiectului handmade.
    La fel ca în anii trecuți, printre participanții la târgul de anul acesta se numără și școli, fundații, asociații, organizații care desfășoară acțiuni cu caracter umanitar și sprijin pentru categorii defavorizate.
    Devenită accesoriu tradițional al Târgului Mărțișorului, oferta gastronomică, rămânând un susținător al micilor producători care vor fi alături cu produse ce sunt mai aproape de conceptul de bucătărie naturală, chiar dacă zona reprezentată este rurală sau urbană: turtă dulce din Harghita și Argeș, prăjiturele de casă și alte produse de patiserie din Alexandria, Baia Mare și Buzău, miere și dulcețuri din Ilfov, ceaiuri și plante de leac din Dâmbovița, dar și mere sau fructe uscate.
     Vă așteptăm ca în fiecare an să mărțișorim împreună cu fir alb și roșu timp de 5 zile!
Prețul biletului de intrare la târg: adulți - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor - 2 lei