duminică, 17 aprilie 2016

Fețele necunoscute ale lui Cezar Petrescu




Prezente romanesti peste hotare


Paris, Lyon, Franta


18 - 30 aprilie 2016





    Muzeul Național al Literaturii Române Iași expune în Franța o parte dintre lucrările de grafică ale lui Cezar Petrescu, în perioada 18-30 aprilie 2016. Evenimentul este prilejuit de publicarea romanului Calea Victoriei de Cezar Petrescu la editura pariziană Non Lieu, în traducerea lui Jean-Louis Courriol. Vernisajul expoziției de la Paris va avea loc luni, 18 aprilie 2016, cu începere de la ora 18:30, la sediul Institutului Cultural Român Paris (1 rue de l`Exposition 75007). Evenimentul va avea loc în prezența editorului Michel Carassou și a traducătorului Jean-Louis Courriol, precum și a reprezentanților MNLR Iași.
    Expoziția de la Lyon va fi vernisată luni, 19 aprilie 2016, cu începere de la ora 18:30, la sediul Primăriei din Lyon (2 Rue d'Enghien 69002). La vernisaj vor participa Denis Broliquier, primarul arondisementului 2 al orașului Lyon, Maryll Guilloteau, delegat al culturii și al patrimoniului, alături de excelența sa, doamna Gabriela Dancău, consulul general al României la Lyon.
    Lucrările expuse în cadrul expozițiilor completează personalitatea scriitorului și valorifică o latură mai puțin cunoscută a lui Cezar Petrescu, cea de grafician. Expoziţia include numeroase lucrări de grafică ale lui Cezar Petrescu din patrimoniul MNLR Iași: portrete feminine, masculine şi de grup, imaginile din profil fiind preferatele autorului. Majoritatea lucrărilor sunt realizate în tuș și creion negru, autorul utilizând uneori și alte culori precum roșu sau albastru. Cele mai multe dintre ele nu sunt semnate și nici datate. Un indiciu important îl constituie faptul că unele portrete sau grupuri de portrete sunt realizate pe foi cu antetul ziarelor „România” și „Gândirea”, făcând trimitere la perioadele în care autorul era la conducerea acestor publicații.
    Expozițiile dedicate lucrărilor de grafică ale lui Cezar Petrescu, curatoriate de Andreea Tacu, sunt realizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Paris, asociația franco–română Maison de la Roumanie et de la Moldavie en Rhȏne-Alpes-Auvergne care funcționează pe lângă Consulatul General al României la Lyon, și Primăria din Lyon.
   Fețele necunoscute ale lui Cezar Petrescu este a treia expoziție itinerată internațional de către MNLR Iași, după Artişti români pe scenele europene, artişti europeni pe scenele româneşti ce a călătorit la Paris, Alicante și Castellón de la Plana (Spania) și Copilăria părinților noștri, expusă la Istanbul.
    În luna octombrie 2015, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), MNLR Iași a inaugurat un punct muzeal dedicat scriitorului Cezar Petrescu la Cotnari.
***Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Săptămâna Cervantes




Instituto Cervantes


Bucuresti


18 - 22 aprilie 2016




   Cu ocazia comemorării a 400 de ani de la moartea lui Miguel de Cervantes, Instituto Cervantes va organiza pe întreg parcursul anului 2016 o serie de evenimente menite să aducă un omagiu marelui scriitor spaniol.
   Primele din aceste evenimente sunt cuprinse în Săptămâna Cervantes care va avea loc în perioada 18-22 aprilie, la sediul Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta 38) după următorul program:

18 aprilie:
•           Ora 19.30h, Sala Auditorium
Proiecţia filmului Las locuras del Quijote (regia Rafael Alcázar, 2014) – primul lungmetraj din ciclul “Cervantes visitado / Vizitându-l pe Cervantes”. Toate fílmele din serie rulează în versiune originală, cu subtitrare în limba engleză. Intrarea liberă, număr limitat de locuri, acces pe bază de rezervare la adresa de mail cultbuc@cervantes.es

19 aprilie:
•           Ora 18.30 h, Sala de expoziţii
Vernisajul expoziţiei Miguel En Cervantes. El Retablo de las maravillas/ Miguel en Cervantes. Panorama minunăţiilor, expoziţie de bandă desenată si ilustraţii realizate de David Rubin şi Miguelantxo Prado pornind de la “Panorama minunăţiilor”, de Miguel de Cervantes.
   Expoziţia este realizată de Instituto Cervantes, Acción Cultural Española şi Comunidad de Madrid, iar prezenţa ei la Bucuresti se bucură de sprijinul Ambasadei Regatului Spaniei în România.

20 aprilie
•           Ora 19.30 –Proiecţia filmului Cervantes y la leyenda de Don Quijote (regia: Daniel Serra, Jaume Serra, 2004). Intrarea liberă , rezervări la cultbuc@cervantes.es

21 aprilie
•           Ora 18.30 - Melancolia lui Don Quijote. Despre bolile sufletului în Secolul de Aur, un dialog între medicul şi scriitorul Slavko Zupcic (Spania) şi prof. univ. dr. Octavian Buda.
    Evenimentul, organizat de Instituto Cervantes în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, va avea loc la Casa Filipescu-Cesianu, Calea Victoriei 151, Sala Lapidarium.
Traducere simultană disponibilă.
•           Ora 19.30, Sala Auditorium
Proiecţia filmului Las gallinas de Cervantes (regia: Alfredo Castellón, 1988). Cu sprijinul AECID, Filmoteca Ministerului de Afaceri Externe şi Cooperare Internaţională al Spaniei. Intrarea liberă, rezervări la cultbuc@cervantes.es

22        aprilie
•           între orele 11.00 – 17.00, Sala Auditorium a Instituto Cervantes
Lectură publică din Don Quijote de la Mancha - Lectura este deschisă, se vor citi fragmente de máximum 2 minute în limbile spaniolă şi română (pentru lectura în limba română se va folosi editia Don Quijote de la Mancha, Ed. Paralela 45, Bucureşti, 2005, traducere din limba spaniolă de Sorin Mărculescu). Programarea celor interesaţi să citească se face prin înscrieri la mail cultbuc@cervantes.es
•           ora 19.30, Sala Auditorium a Instituto Cervantes
Proiecţia filmului Miguel şi William (regia: Inés París, 2007). Cu sprijinul AECID, Filmoteca Ministerului de Afaceri Externe şi Cooperare Internaţională al Spaniei. Intrarea liberă, rezervari la cultbuc@cervantes.es


Cenaclul UBB




Clubul Universitatii Babes-Bolyai


Nicolaie Scheianu, Vasile Dragomir


Cluj - Napoca


19 aprilie 2016




Misterul Cinei de pe urmă. Isus şi rădăcinile iudaice ale Euharistiei




Lansare de carte


Brant Pitre


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


21 aprilie 2016





    Editura Humanitas vă invită joi, 21 aprilie, ora 19:00, la Librăria Humanitas Cişmigiu pentru lansarea cărţii Misterul Cinei de pe urmă. Isus şi rădăcinile iudaice ale Euharistiei de Brant Pitre, recent apărută în colecţia Religie. La eveniment vor vorbi: Monica Broşteanu, traducătoarea volumului, Părintele Tarciziu Şerban, Madeea Axinciuc şi Teodor Baconschi.
    În ultimii ani, creştinii de pretutindeni redescoperă originile iudaice ale credinţei lor. Iar între riturile creştine, Paştele, sărbătoarea Învierii Domnului, are cele mai puternice legături cu religia vechilor evrei. Brant Pitre şi-a propus să elucideze această legătură răspunzând unor întrebări esenţiale: Cum arăta sărbătoarea Paştelui în vremea lui Isus? Ce aşteptau evreii de la Mesia? Ce a urmărit Isus prin instituirea Euharistiei? Şi, mai presus de toate, ce a vrut să spună Isus prin cuvintele: "Acesta este trupul meu… Acesta este sângele meu“ şi prin misterul frângerii pâinii?        Subtil cunoscător al Bibliei şi al interpretărilor tradiţionale, evreieşti şi creştine, ale Sfintelor Scripturi, autorul aruncă o nouă lumină asupra Cinei de pe urmă, analizând vorbele şi gesturile lui Cristos în cadrul iudaismului din secolul I şi subliniind adevărata revoluţionare a credinţei pe care a inaugurat-o.

Fiinte si Obiecte: Figurativ.




Arta plastica contemporana romaneasca


Arina Gheorghita, Mircea Moroianu, Anca Popescu, Andrei Nistor


Artfooly Gallery, Bucuresti


21 aprilie - 21 mai 2016




Mă întreabă uneori prietenii ce înseamnă figurativ.
Ei bine, conform DEX:
    "Figurativ (Despre unele arte) = care se bazează pe reprezentarea plastică și ușor identificabilă a ființelor și obiectelor din realitate."
    Pornind de la această idee, am alcătuit împreună cu patru dintre artiștii și prietenii Artfooly expoziția Fiinte si Obiecte care are tema Figurativ.
   Vă invit joi, 21 aprilie, ora 19:0,0 la vernisaj, pentru a descoperi împreună figurativul în viziunea artiștilor: Arina Gheorghiță (pictură), Mircea Moroianu (desen), Anca Popescu (porțelan), Andrei Nistor (pictură, desen).
Curator: Anca Negescu
    Expoziția va fi deschisă între 21 aprilie și 21 mai 2016, vinerea și sâmbăta, între 12:00-19:00.
Adresa: Str. Berthelot nr 46

Lectura, legătură între generații: spre o societate puternic informată




Ziua Bibliotecarului


Universitatea Dunarea de Jos, Galati


20 aprilie 2016





    Filiala Galați a Asociației Bibliotecarilor din România va marca Ziua Bibliotecarului printr-o întâlnire profesională cu tema: Lectura, legătură între generații: spre o societate puternic informată. 
   Manifestarea va avea loc în data de 20 aprilie 2016, ora 13:00, la Universitatea Dunărea de Jos, în Sala Senatului. 
   Vor fi susținute lucrările profesionale: 
1. Camelia Bejenaru (Biblioteca Județeană V. A. Urechia)
 - Modalități de promovare a colecțiilor unei biblioteci: Albumul Rembrandt; 
2. Lenuța Ursachi (Biblioteca Universității Dunărea de Jos)
 - Koha, un proiect colaborativ viabil; 
3. Odorica Maxim (Colegiului Național Calistrat Hogaș Tecuci)
 - Ghidul Bibliotecii Iorgu Iordan Tecuci; 
4. Dorina Bălan (Biblioteca Județeană V. A. Urechia) 
- Colecții neobișnuite în bibliotecile lumii; 
5. Titina-Maricica Dediu (Biblioteca Județeană V. A. Urechia)
 - Contribuția utilizatorilor la completarea colecțiilor Bibliotecii Județene V. A. Urechia
 prin intermediul sistemului integrat TINREAD.

Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Daniela Zbarcea: Exercitii de respiratie


Metropolis Art Collection, Bucuresti


23 aprilie - 23 mai 2016





curator: Raluca Băloiu
   Între juxtapunerile și suprapunerile de culoare, între petele de brunuri, griuri sau accentele de galben, Daniela Zbarcea face Exerciții de respirație - sintagmă cu care își intitulează expoziția personală de anul acesta. Pictorița somatizează catastrofele naturale – avalanșe, cutremure etc – și le transformă în culoare. Veritabile drame exterioare se transformă în urme interioare, în maniere picturale abstract-expresioniste.

Altfel despre Părintele Arsenie Boca




Lansare de carte


Cluj - Napoca


22 aprilie 2016





    Vineri, 22 aprilie 2016, între orele 12:45 și 13:30, în cadrul celei de a XVII-a ediţii a Târgului de carte Gaudeamus Cluj-Napoca (20-24 aprilie 2016), vă așteptăm la lansarea volumului Altfel despre Părintele Arsenie Boca. Convorbiri realizate de Marius Vasileanu cu Petre Guran, George Enache, Adrian Nicolae Petcu, Dragoș Ursu, Teodor Baconschi, Augustin Ioan, Florin Caragiu, Marina Dumitrescu, Pr. Răzvan Petcu, Andrei Dorobanțu și Dumitru Constantin-Dulcan. Cu o Postfață de Sever Voinescu
Prezintă: Ioan Pintea, Radu Preda, Dragoș Ursu și Marius Vasileanu.