duminică, 25 noiembrie 2012

Traditie si Valoare



Corul de copii Theotokos


25 ani de activitate


Concert de colinde 


Casa de Cultura a Sindicatelor, Alba Iulia


25 noiembrie 2012





   Duminică seara (25 noiembrie), la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a avut loc un minunat concert de colinde oferit de Corul de copii Theotokos, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înfiinţare. Peste 500 de albaiulieni, părinţi, bunici şi prieteni ai copiilor  dar şi mulţi credincioşi au venit şi şi-au deschis inimile pentru a primi colindul drag şi sfânt al neamului românesc adus Domnului Iisus Hristos. Seara a fost deschisă cu o binecuvântare a Arhiepiscopului de Alba Iulia – ÎPS Irineu şi o proiecţie foto-video cu instantanee din viaţa Corului de copii Theotokos, după care Călin Bulac  – dirijorul şi “părintele” corului a prezentat succint publicului istoria celor două decenii şi jumătate de activitate fructuoasă a corului. Totodată acesta a ţinut să  mulţumească public tuturor celor care au sprijinit şi au susţinut îndeaproape activitatea acestuia de la înfiinţare şi până în prezent. De aici, a început concertul mult aşteptat. Zeci de cântece vechi, dar şi mai noi le-au adus în inimile celor prezenţi atmosfera sărbătorilor de iarnă. Mai bine de trei ore, publicul a asistat la un spectacol de zile mari cu cântece de Crăciun, minirecitaluri ale soliştilor şi colinde tradiţionale româneşti. Minunata seară s-a încheiat cu un cântec de “La mulţi ani” şi un tort imens, cu care au fost recompensaţi şi de altfel au şi gustat toţi membrii corului.
   De-a lungul celor 25  de ani, Corul de copii Theotokos, dirijat de părintele arhidiacon Nicolae-Călin Bulac, a devenit un reper cu o identitate aparte şi respectată în arealul cultural-artistic al meleagurilor noastre. Peste 1500 de copii au trecut prin acest cor, iar în prezent “Theotokos” este cel mai vechi cor religios de copii  din ţara noastră. Dar pentru a afla mai multe despre activitatea corului Theotokos vă prezentăm mai jos cuvântul dirijorului Călin Bulac – “părintele”Corului, care, în câteva rânduri, descrie povestea acestuia.



   “Există momente în viaţă când ne oprim pentru a privi înapoi, uneori cu nostalgia anilor ce au trecut, a clipelor ce s-au scurs şi pe care le-am petrecut alături de cei dragi, cu bucuria împlinirilor, dar, alteori, şi cu obsesia lucrurilor pe care, poate, le-am fi putut clădi mai trainic. Un astfel de popas pe calea vieţii este şi aniversarea celor 25 de  ani de când, într-o seară plină de mister, dar şi de căldură, a anului 1987, în 15 noiembrie, începea povestea Corului de copii Theotokos. Erau, sau mai bine spus, ERAM 24 de copii strânşi în jurul bisericii de părintele paroh de atunci, Ioan Andreicuţ. Cine s-ar fi gândit în acele vremuri, că din acel moment, fără întrerupere, vor urma atâţia ani de bucurii nespuse, de împliniri şi cântece ? Ştiam însă, de pe atunci, că ne aflăm în casa Domnului, în biserică şi că nicio clipă petrecută acolo nu este în zadar. Şi darurile lui Dumnezeu n-au întârziat să se reverse asupra noastră. O atmosferă aparte, de prietenie şi colegialitate s-a înfiripat încet-încet, dar trainic, în mijlocul corului. O tainică şi specială legătură cu Dumnezeu ne-a încurajat să-i spunem în rugăciune dorinţele noastre, poate dintre cele mai năstruşnice; iar El, cu bunătatea şi iubirea Sa pentru copii, a zâmbit îngăduitor şi nu ne-a lăsat să aşteptăm prea mult, dăruindu-ne clipe minunate peste care colbul uitării nu se va putea aşterne nicicând.  Aceste clipe sunt adevăratul tezaur ce aparţine tuturor celor ce au făcut, fac, sau vor face parte din Theotokos. Este dificil să pot cuprinde în câteva cuvinte cei 25 de ani  ai corului, poate şi pentru simplul fapt că fiecare dintre cei ce au fost corişti în aceşti ani, are o poveste frumoasă de depănat. Şi toate aceste poveşti ar putea alcătui acel basm frumos care ar începe cu „A fost odată ca niciodată”. Aproape 1.500 de copii au trecut prin acest cor. Dintre ei, peste 850 au participat la cele 18 turnee din străinătate, străbătând 25 de ţări din Europa, Asia, America şi Australia. De-a lungul anilor cele mai frumoase cântece au fost strânse în trei CD-uri, iar aplauzele celor ce ne-au ascultat au fost cea mai frumoasă răsplată a zecilor de concerte prezentate de corul nostru. Desigur, ne amintim cu emoţie de momentele de-a dreptul istorice la care am participat: Întâlnirea cu Papa Ioan Paul al II-lea în faţa căruia am susţinut un scurt concert, întâlnirile cu Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, momentul în care am primit cheia oraşului Little Rock sau când am fost numiţi cetăţeni onorifici ai statului Arkansas, dar şi clipele teribile ale acelui 11 septembrie 2001, care ne-a surprins în America, în mijlocul evenimentelor.
   Şi cum vom putea uita, oare, locurile minunate pe care le-am văzut, cunoscute până atunci doar de la televizor, din cărţile de geografie şi din filme?… Paris, Lyon, Viena, Bari, Pompei, New York, Philadelphia, Washington, Arkansas, Adelaide, Melbourne, Londra, Roma, Milano, Napoli, Veneţia, Bruxelles, Glasgow, Edinburgh, Budapesta, Atena, Rodhos, chiar şi Cascada Niagara, sunt doar câteva locuri care-mi vin acum în minte (sunt şi altele, desigur), şi care ne-au lăsat atât de multe amintiri. Peste tot am fost primiţi nu doar ca un cor de copii, ci şi ca reprezentanţi ai meleagurilor noastre. Poate că aceste lucruri nu au o însemnătate deosebită pentru cineva care le ascultă din afară. Dar pentru noi, cei ce le-am trăit, reprezintă ceva special: o parte din copilăria noastră, un sfert de veac din viaţă…
   Fără ajutorul lui Dumnezeu, nimic din toate acestea nu s-ar fi putut împlini. Iar Dumnezeu, aproape întotdeauna îşi trimite ajutorul Său prin oameni. Am avut şi noi parte de astfel de oameni, unelte în mâna lui Dumnezeu, care ne-au înţeles misiunea noastră şi ne-au ajutat să dăm o picătură de farmec şi culoare copilăriei coriştilor noştri. Acum, la ceas aniversar, le mulţumim !" (ziarulunirea.ro).



Pe simezele Constantei



Arta plastica contemporana romaneasca


Vasilica Pop


Careul Artelor Amfora, Cercul Militar, Constanta


22 - 28 noiembrie 2012





   Cea de-a patra expozitie personala a Vasilicai Pop - a doua de grafica, celelalte fiind de pictura-
reuneste 38 de lucrari realizate in creion pastel, pe parcursul a noua ani, din 2003 si pana in prezent.
  "Nimic nu este mai frumos pe lume decât să ai posibilitatea ca prin ceea ce faci să aduci bucurie în sufletele oamenilor, iar eu lucrul acesta mi l-am dorit”, a spus Vasilica Pop la vernisajul expoziţiei. (telegrafonline.ro)



Prima sinteza a eminoscologiei mondiale



Lansare de carte


Academician Mihai Cimpoi


Dictionarul enciclopedic Mihai Eminescu


Targul International Gaudeamus, Bucuresti


25 noiembrie 2012




MihaiCimpoi-ASM [800x600]


   Dicţionarul enciclopedic Mihai Eminescu, prima sinteză a eminescologiei mondiale, autor academician Mihai Cimpoi, a fost lansat (25 noiembrie), la Târgul Internaţional Gaudemus.
   În cele 1.000 de pagini, lucrarea prezintă personalitatea, biografia, opera şi viaţa lui Eminescu, în operă fiind analizate 340 de poezii eminesciene, prin prisma concepţiei academicianului Mihai Cimpoi despre poezia modernă, existenţială.
   Potrivit autorului, dicţionarul include şi noi reprezentări ale operei geniului în filatelie, medalistică, muzică, arta plastică din mai multe ţări.
   Lucrarea a fost prezentata în cadrul Forului eminescologilor, desfăşurat în zilele de 3 şi 4 septembrie, la Chişinău, marcând şi cea de-a 70-a aniversare a autorului dicţionarului.

Pe simezele valcene




Arta plastica contemporana romaneasca


Ion Bolocan, Valeriu Jabinschi


Expozitie de sculptura si de pictura


Muzeul de Arta Casa Simian, Ramnicu Valcea


22 noiembrie - 22 decembrie 2012





muzeul_de_arta

 Coordonator artistic: Sergiu Plop. 
Organizatori: 
Muzeul Judeţean Aurel Sacerdoţeanu Vâlcea, Uniunea Artiştilor Plastici din România, 
Filiala Vâlcea, Asociaţia PLOPART.



Ion Bolocan; si cateva dintre operele sale:








Valeriu Jabinschi; si cateva dintre lucrarile lui...












Suflet generos



Agentia de Stiri Bune


Lidia G. Paun


Donatie facuta Muzeului Unirii


Iasi




    În colecţia de patrimoniu a Muzeului Unirii, din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova (CMNM) Iaşi, a intrat, în urma unei valoroase donaţii, o serie de obiecte din secolul al XIX-lea.
    Dincolo de valoarea obiectelor donate, impresionează gestul doamnei Lidia G. Păun, din Bucureşti, care a ales muzeul ieşean, la recomandarea criticului de artă Valentin Ciucă. 
    "Suntem foarte bucuroşi că mai există astfel de oameni care se gândesc să nu risipească valorile pe care le au şi să le doneze muzeelor. Ele rămân astfel mărturie a istoriei noastre, a faptului că am avut şi noi familii boiereşti mereu la curent cu tot ce însemna artă. Îi mulţumim acestei distinse doamne, care, ajunsă la o vârstă respectabilă, a făcut ca prin gestul domniei sale patrimoniul Muzeului Unirii să se îmbogăţească”, ne-a spus conservator Aurica Ichim, şeful Muzeului Unirii, care a avut privilegiul de a alege, personal, obiectele.
     Printre acestea se numără două sfeşnice din bronz, un ceainic de argint austriac, farfurii ornamentale franţuzeşti, austriece şi chinezeşti, un vas din ceramică cu scene romantice, o cutie de bijuterii şi o oglindă bogat ornamente, miniaturi din fildeş, un tablou – peisaj pe lemn cu ramă franţuzească, o statuetă şi multe altele. Generoasa colecţionară bucureşteană a oferit, de asemenea, câteva tablouri Muzeului de Artă din cadrul CMNM Iaşi. Domnia sa a precizat că a achiziţionat aceste obiecte, împreună cu soţul său, în anii '60, când consignaţiile din Bucureşti erau înţesate cu obiecte extrem de valoroase, la preţuri mici. "Doresc să donez Complexului Muzeal Naţional Moldova un număr (în funcţie de alegerea expertei dumneavoastră) de obiecte de artă. Singura mea condiţie este ca acestea să fie expuse permanent”, precizează dna Lidia G. Păun, în actul de donaţie.
     După ce vor fi evaluate de o comisie de experţi şi inventariate, aceste obiecte vor fi expuse şi vor putea fi admirate de către vizitatorii din ţară şi străinătate. (Evenimentul.ro; Gina Popa)


    Muzeul Unirii este situat în centrul oraşului Iaşi, pe strada Lăpuşneanu nr.14, şi cuprinde un valoros patrimoniu de istorie modernă.
    Construită la începutul secolului al XIX-lea, în stil neoclasic, casa s-a aflat în proprietatea mai multor familii boiereşti cunoscute din Moldova: Catargi, Paladi, Cantacuzino-Paşcanu, Ghica.
    Între 1859-1862, palatul este închiriat pentru a servi drept locuinţă domnitorului Principatelor-Unite, Alexandru Ioan Cuza. Cei patru ani au fost suficienţi pentru ca edificiul să rămână în memoria colectivă sub numele de Palatul Cuza.
    În timpul primului război mondial, când Bucureştiul este ocupat de trupele germane, regele Ferdinand şi-a stabilit aici cartierul general.
    Sub actuala denumire, Muzeul Unirii, deschis la 24 ianuarie 1959, recent restaurat şi reamenajat, cuprinde colecţii importante privind istoria Unirii Principatelor Române.

Zoolandia



Arta plastica contemporana romaneasca


Raluca Arnautu


Anaid Art Gallery, Bucuresti


22 noiembrie 2012 - 1 februarie 2012




   În perioada 20 decembrie 2012 – 7 ianuarie 2013 expoziţia poate fi vizionată numai cu programare pe e-mail: contact@anaidart.ro
   Raluca Arnăutu este absolventă a Universităţi Naţionale de Artă Bucureşti. Prima  participare la un eveniment Anaid Art Gallery a avut loc în 2011, în cadrul expoziţiei de grup Lighioane şi Supralighioane semnată Soap Art Kollektiv (Raluca Arnăutu & Suzana Dan). 
   În 2012 Raluca Arnăutu a participat la cea de a treia ediţie a Carnavalului Internaţional al Copiilor Tales and Thoughts organizat de Bienala de la Veneţia, cu expoziţia Beasts and Superbeasts semnată Soap Art Kollektiv (Raluca Arnăutu & Suzana Dan). 
    Zoolandia, semnată Raluca Arnăutu, recreează o lume imaginară prin intermediul unor obiecte de mari dimensiuni. Privitorul navighează printre insectele ce se transformă în plante, ciupercile colorate şi pisicile neastâmpărate. O să cunoaştem un câine care are pene, un peşte care, prin solzi, emană lumină şi un miriapod care şi-a înlocuit picioruşele obişnuite cu mânuţe de păpuşi pentru a se putea deplasa mai uşor. O pisică elegantă şi puţin distantă se uită de sus la privitor.
    Obiectele create de Raluca Arnăutu reprezintă personaje fantastice în care amestecul de materiale şi texturi conturează o lume plină de mister. Zoolandia este un loc în care te poţi întoarce oricând cu plăcere, trebuie doar să ai imaginaţie şi să ştii să visezi.
   Anaid Art Gallery vă invită să faceţi o incursiune în arta contemporană de  luni până vineri între orele 11:00 – 19:00, sâmbăta între orele 10:00 – 18:00
   Curator: Diana Dochia





Perceptia magica



Arta plastica contemporana romaneasca


Andor Komives


M2, Clinica Medicala 2, Cluj-Napoca


22 noiembrie 2012 - 22 ianuarie 2012




   M2 este un proiect (inaugurat cu acest prilej) iniţiat de prof. univ. dr. Dan Dumitraşcu, directorul Clinicii Medicale 2 şi va fi un spaţiu care va semnala, prin selecţii concentrate, opera unor artişti semnificativi ai artei contemporane din România, într-un mediu în care creaţia plastică poate să constituie un factor tonic şi să aducă un plus de speranţă.
   Andor Kőmives este conferenţiar universitar la Universitatea de Artă şi Design Cluj, departamentul de pictură, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Asociaţiei Art in Situ Roche sur Crane (Franţa). A avut expoziţii personale în România, Germania, Olanda, Italia şi a participat la mai multe expoziţii de grup internaţionale.
   Percepţia magică este o expoziţie cu lucrări de pictură inspirate din mitologia vizuală a ultimelor decenii, mizând pe umor, ironie şi pe calitatea de complice avizat din partea spectatorului.
   Detalii privind creaţia artistului la www.andorkomives.ro
***sursa: modernism.ro

Intre Cer si Pamant



Arta plastica contemporana romaneasca


Delia Corban, Vlad Corban


Calpe Gallery, Timisoara


27 noiembrie - 15 decembrie 2012





Culoare - Forma- Sens



Arta plastica contemporana romaneasca


Onisim Colta


Muzeul de Arta, Arad


15 noiembrie - 15 decembrie 2012





   Expoziţia Onisim Colta (n. 1952) se doreşte a fi o secţiune prin creaţia artistică plastică proprie desfăşurată între 1970 – 2012, şi să marcheze împlinirea a şase decenii de viaţă. Acesta este motivaţia pentru  care ea are un caracter retrospectiv. Expoziţia cuprinde o selecţie a aproape 100 de lucrări de pictură, desen, acuarelă, sculptură, obiect şi scenografie.
   Panotarea lucrărilor pe simeză şi în spaţiu e rezultatul unei încercări de relaţionare şi armonizare formală şi tematică a lucrărilor bidimensionale cu cele în trei dimensiuni.
   Expoziţia se întinde în patru săli de dimensiuni diferite. Aceasta debutează cu sala zisă Orientală care găzduieşte câteva lucrări expuse în prima personală din 1970, în prima ucenicie la Baia Mare, apoi din timpul studenţiei la academia de artă clujeană din 1972-1976, urmate de desene din 1985 din ciclul Lumină şi materie (expuse la Căminul Artei din capital în 1986) care fac legătura cu un grupaj de lucrări realizate după 1990.
   Principala încăpere, cu cele mai multe piese este Sala Ovidiu Maitec. Aici sunt puse în relaţie pânzele mari cu lucrări de sculptură sau obiect, cu caracter arhetipal.
   Motivele cele mai prezente ţin de aura tradiţiei în sens mai general; piramida (acoperişul casei ţărăneşti de paie), colina, acoperişul de mănăstire, turnul, peretele de biserică, fereastra, scara, hambarul, cuptorul, clopotul sau cupola, care devin tot atâtea analogonuri simbolice de tip “anatomic”. Motivul central al fiecărei lucrări e fragmentul selectat din întregul unuei anume realităţi şi epurat de tot prisosul mimetic (care nu are funcţie simbolică). Lucrările de pictură sunt realizate în acril sau ulei pe pânză iar sculptura şi obiectele, din lemn, alabastru, bronz, alamă, carton stratificat sau faianţă, îmbrăcate în nisip de Sahara.
    În sala a treia, mai redusă ca dimensiune decât SalaOvidiu Maitec, sunt panotate exclusiv lucrări de desen şi obiect a căror tematică ţine de ciclul Cărţi şi faguri: Început de lume, Cartea Facerii, Zece porunci uitate, Manuscrise, Cartea de rugăciuni a pelerinului, Fagure, Clopot, etc.    
    Primele trei dintre cele patru spaţii de expunere cuprind lucrări purtătoare de sarcină simbolică: "Imaginea este acolo pentru a elibera un sens a cărui capăt se află dincolo de ea”(G. Liiceanu).
   Ultima sală este rezervată scenografiei şi obiectelor sau desenelor care consună cu lumea teatrului. Schiţele de decor de atmosferă, în culoare sunt plasate în centrul câmpului compoziţional în jurul cărora gravitează notaţiile în tuş, schiţele de detalii de arhitectură, de mecanisme, elemente de recuzită etc. Câinele grădinarului de Lope de Vega, 1988, Vicleniile lui Scapin de Moliere, 1985, Cui i-e frică de Virginia Woolf ? de E. Albee, 1984, etc. Acestea sunt doar câteva dintre cele peste 80 de montări scenografice realizate la Teatrul arădean din 1976 încoace.
   Un set de obiecte abordate în cheie neodada cu elemente de asamblaj, objet trouve şi ready made, mecanisme de ceas din alamă şi oţel, figurine umane sau animaliere din bronz coclit realizate cu 60 de ani în urmă (găsite într-o pivniţă), lentile mari de reflector de teatru, oglinzi plane sau parabolice, au dus la piese în care ludicul şi ironia îşi dau mâna cu umorul. Ele sunt realizate din materiale consistente; lemn, alamă, oţel, cupru sau bronz, precum seria de Scene, Teatru tv, Scena. Fabulă uitată, Maşina de scris, Eliberatorii, Fraţii, Fântâna timpului, etc.






***sursa: modernism.ro

Eveniment caritabil: Mona Mour



Initiative de toata lauda


Mona Marian - Chirila


Teatrul de Papusi Puck, Cluj-Napoca


noiembrie-decembrie 2012






Alte manifestari similare:

sâmbătă, 3 noiembrie 2012, ora 11:00
VITÉZ LÁSZLÓ ŞI MAGICIANUL
regia: Rumi László
- spectacol în limba maghiară -
duminică, 4 noiembrie 2012, ora 11:00 şi 12.30
PUNGUŢA CU DOI BANI
regia: Decebal Marin
- spectacol în limba română -

Photo: „Artiști pentru Artiști” - Concert caritabil pentru regizoarea Mona Chirilă.

Mihnea Blidariu (Luna Amară)
Nick Făgădar (Luna Amară)
Andrei Puiu (Mushroom Story)
Paul Socol (mânia.Ro)
Sky Swallow Challenger (acoustic set)

Concertul va avea loc în data de 1 noiembrie, ora 21:30. 
Costul unui bilet este de 15 lei. 

Întreaga sumă este donată regizoarei Mona Chirilă, în vederea efectuării unor analize și internării într-o clinică de specialitate din străinătate. Mona Chirilă suferă de o formă atipică de scleroză multiplă.

Vă aşteptăm în număr cât mai mare.

Distribuiţi evenimentul şi invitaţi-vă prietenii:
http://www.facebook.com/events/240722026055635/

Ilustrație: Tudor Câmpean

Artiști pentru Artiști - Concert caritabil pentru regizoarea Mona Chirilă.

Mihnea Blidariu (Luna Amară)
Nick Făgădar (Luna Amară)
Andrei Puiu (Mushroom Story)
Paul Socol (mânia.Ro)
Sky Swallow Challenger (acoustic set)


Întreaga sumă este donată regizoarei Mona Chirilă, în vederea efectuării unor analize și internării într-o clinică de specialitate din străinătate. 
Mona Chirilă suferă de o formă atipică de scleroză multiplă.
Ilustrație: Tudor Câmpean


Targul Verde



Cora Hipermarket, Cluj-Napoca


Editia a VII-a, 30 noiembrie - 2 decembrie 2012




Târgul Verde #7 - un târg fără conservanți, coloranți, E-uri, aditivi și alte chimicale

   Ce reprezintă culoarea verde pentru voi ? Probabil că vă gândiți deja la o pădure deasă sau la pajiște de un verde țipător. Deci verde înseamnă natură ? Sau poate fi un simbol pentru libertate, energie și vitalitate ? Gândiți-vă la semafoare: verdele înseamnă liberă trecere, cu alte cuvinte este o culoare a siguranței.
   Se spune despre verde că ar fi o culoare care calmează, tocmai de aceea se recomandă în tratarea migrenelor și a insomniilor. Pentru vechii egipteni, verdele era considerat o culoare sacră, fiind asociată cu speranța și bucuria.
   Această culoare reprezintă mai mult decât atât. În ultimii 3 ani verdele a devenit pentru noi un mod de viață: gândim verde, ne hrănim verde și acționăm verde. Astfel, este de la sine înțeles că nu putem organiza un altfel de târg decât verde.
  Pentru a șaptea oară vă invităm în număr cât mai mare la Târgul Verde, în perioada 30 noiembrie - 2 decembrie 2012, în incinta Cora Hipermarket. Ne propunem și de această dată să vă oferim  3 zile 100% verzi, fără conservanți, E-uri și alte chimicale, 3 zile petrecute într-o atmosferă de târg autentic, înconjurați de oameni zâmbitori, veseli, optimiști, produse bio si naturale de cea mai bună calitate !

Festivalul Dramaturgiei Clujene



Teatrul National Lucian Blaga


Cluj-Napoca


27 - 29 noiembrie 2012




Pe simezele Capitalei



Arta plastica contemporana romaneasca


Viorica Hagianu


Ceainaria Tabiet, Bucuresti


27 noiembrie 2012 - 10 ianuarie 2012



Foto-expozitia: Omul si Natura



Muzeul Brailei


Sectia de Stiinte ale Naturii


Braila


noiembrie - decembrie 2012






    În perioada noiembrie-decembrie 2012, la Secţia de Ştiinţe ale Naturii a Muzeului Brăilei, este deschisă foto-expoziţia: Omul şi natura. Scopul acestei expoziţii este de a face cunoscute publicului vizitator principalele obiective din oraşul şi judeţul Brăila, care necesită o deosebită atenţie în ceea ce priveşte ocrotirea şi conservarea naturii.
   Încă de pe primele trepte ale civilizaţiei umane, din neoliticul mijlociu şi superior, când s-a trecut la creşterea animalelor şi la agricultură, omul a început intervenţia sa asupra naturii. Extinzând speciile animale şi vegetale considerate mai utile pentru el, a înlăturat altele considerate "nefolositoare” sau chiar dăunătoare. S-au produs defrişări în jurul satelor şi desţeleniri de pajişti care prin dimensiunile lor nu pricinuiau dereglări însemnate în natura înconjurătoare. Dezvoltarea în vremurile istorice a oraşelor a creat local modificări mai radicale, fără ca natura să fie izgonită cu totul chiar din cuprinsul acestor aşezări.


    Influenţa omului asupra mediului înconjurător s-a amplificat apoi într-un ritm accelerat, cuprinzând o regiune după alta, astfel că astăzi se poate afirma fără nicio îndoială că nu există punct de pe suprafaţa planetei în care să nu se simtă, într-o măsură mai mică sau mai mare, prezenţa omului. Astfel, în funcţie de intensitatea influenţei umane, se delimitează cu destulă aproximaţie existenţa unui mediu natural şi a unui mediu artificializat, creat de om.
    În ultimii ani însă, oamenii au început să înţeleagă necesitatea adoptării unui comportament mai responsabil faţă de natură şi luarea unor măsuri energice de protecţie a planetei.


    În România, primele idei şi preocupări în domeniul ocrotirii naturii aparţin pictorului Nicolae Grigorescu, botanistului Radu Grecescu şi balneologului Iosif Bernat. Ei au remarcat frumuseţea unor locuri din ţară, importanţa florei şi faunei, cerând pentru prima dată, ocrotirea lor.
    În anul 1930, este promulgată prima lege pentru ocrotirea naturii în ţara noastră (o contribuţie importantă la acest eveniment a avut Emil Racoviţă). În noua lege, elaborată în anul 1950, pentru prima dată în ţara noastră se stabileşte că monumentele naturii sunt bunuri ale întregului popor, şi deci trebuie ocrotite de către toţi cetăţenii.


   Şi în judeţul Brăila avem câteva obiective ce se cer a fi cunoscute şi ocrotite în mod deosebit: pădurea Viişoara, popina Blasova, rezervaţia Insula Mică a Brăilei, zona Lacu Sărat, arbori seculari din spaţiile verzi brăilene, ş.a.
   Vegetaţia în general şi pădurea în special, purifică aerul viciat de fum, praf, gaze toxice, contribuind la menţinerea unei atmosfere curate pentru sănătatea omului. Vegetaţia arborescentă şi arbustivă ajută într-o măsură dintre cele mai eficiente la combaterea zgomotului.
   Prin Hotărârea nr. 11 din 29 Septembrie 1979, conform art.31 din Legea Nr. 9/1973, în Brăila au fost puse sub ocrotire mai multe specii de arbori: frasin, stejari, tisă, sofora, platani.
   În spaţiile verzi brăilene, vegetează aproximativ 70 specii de arbori şi 47 specii de arbuşti. Dintre aceştia, aprox. 50 specii sunt indigene, iar 73 specii sunt exotice. Cel puţin 55 exemplare de arbori ar trebui declarate - “arbori ocrotiţi”.


   Prin activităţile lor, oamenii au poluat, mai mult sau mai puţin grav, solul, apa, aerul, ducând la dispariţia multor specii de plante şi animale; la rândul lor, oamenii sunt confruntaţi cu diferite boli cauzate de poluare iar intervenţiile civilizaţiei au provocat mediului natural pagube incomensurabile.
   Trăim pe o planetă de care trebuie să avem grijă cu toţii ! Ceea ce NATURA a creat în milioane de ani se poate distruge în câteva luni sau ani. Pentru a evita distrugerea mediului, trebuie să ocrotim şi să conservăm elementele mediului natural.
(Dr. Nicolae Onea, șeful Secției Științele Naturii a Muzeului Brăilei)

O poveste complicata



Spectacolul lectura: Tangled Up In Blue


Club Guantanamo, Bucuresti


26 noiembrie 2012



"Tangled up in blue" ( O poveste complicata)

    Se spune ca o femeie si un barbat nu pot fi prieteni decat daca sunt amandoi foarte inteligenti, sau amandoi iubesc pe altcineva.
    Se poate sa (nu) fie asa ? Verdictul se lasa asteptat... Povestea este una care pare cunoscuta, deci complicata...
     Spectacol: Tangled Up In Blue (O poveste complicata), de Brad Boesen; ora 20:00
     Distributia : Ruxandra Balasu si Marius Miron.
     Pret bilet: 15 lei
     Adresa: str. Tabacarilor, nr. 7