vineri, 9 mai 2014

Ziua Astronomiei




Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Rasvan Angheluta


Galati


10 mai 2014





  Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi organizează Ziua Astronomiei (Astronomy Day) în data de 10 mai 2014, pe terasa de observaţii astronomice a instituţiei. 
  Manifestarea va consta într-o serie de observaţii astronomice nocturne pentru public, între orele 20.00 – 00.00, intrarea fiind gratuită în acest interval. Vizitatorii vor putea participa la observaţii care vor viza munţii şi craterele de pe Lună, planetele Venus, Marte şi Saturn, precum şi roiurile de stele sau stelele duble. 
   "In fiecare an, din 1973, astronomii din toata lumea sărbătoresc Ziua Internaţională a Astronomiei. Este un eveniment prin care se încearcă atragerea publicului spre acest domeniu foarte interesant si pentru a face mai accesibila astronomia tuturor oamenilor. La observaţiile astronomice vom folosi mai multe instrumente, inclusiv cel mai mare telescop destinat publicului din România, având diametrul oglinzii principale de 400 mm.” a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi. 
   De asemenea, publicul va putea descoperi în acestă seară specială principalele stele şi constelaţii ale cerului de primăvară. În sala de programe educative şi activităţi interactive a   Observatorului Astronomic vor fi difuzate diferite prezentări de astronomie. 
   Trebuie menţionat faptul că, în cazul în care vremea nu va fi favorabilă observaţiilor astronomice (nori sau ploaie), organizatorii îşi rezervă dreptul de a anula activităţile anunţate mai sus. 
    Intrarea publicului se face doar pe la poarte dinspre Trecere BAC.

Istoria bucuresteana




Lansare de carte


Nicolae Vatamanu


Libraria Humanitas Kretzulescu, Bucuresti


12 mai 2014




   Iubitorii Bucureştilor sunt invitaţi luni, 12 mai, ora 19:00, la librăria Humanitas Kretzulescu, la lansarea volumului 
Istorie bucureşteană de Nicolae Vătămanu.
   Invitați: prof. dr. Octavian Buda, Alice Constantinescu şi Silvia Colfescu.

   Nicolae Vătămanu (1897-1977), medic de meserie şi fotograf pasionat, a fost un mare iubitor al Bucureştilor, un cercetător atent, care s-a aplecat cu dragoste asupra documentelor, şi care ne povesteşte cu farmec despre oraşul pe care îl iubim cu toţii.
   Istoria bucureşteană a lui Nicolae Vătămanu este una vie, nicidecum aridă: întâmplări cu oameni simpli (birjari şi ucenici), negustori şi personaje istorice (Tudor Vladimirescu, Vodă Caragea), poveşti ale străzilor (Şoseua Kiseleff, Podul Mogoşoaiei) şi caselor de altădată; nu lipsesc cişmelele, Fântâna Filaret, Cişmigiul, Bucureştioara.

Vă aşteptăm!

***
   Editura Vremea anunță cu bucurie această primă apariție din seria de autor Nicolae Vătămanu, o restituire necesară în peisajul literaturii dedicate Bucureștilor. Cărțile lui Nicolae Vătămanu sunt fermecătoare incursiuni în mica istorie bucureșeană, pitorească frescă a vieții orașului, a locurilor și caselor în necontenită schimbare, a obiceiurilor și tradițiilor locuitorilor săi.

Targ cu mestesugari si produse traditionale




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


9 - 11 mai 2014



   Fundaţia Kogaion 115 organizează Târg cu meşteşugari şi produse tradiţionale, în perioada 9 – 11 mai 2014, în curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.
   La târg vor expune meşteri populari şi creatori de artă tradiţională din diferite zone etnografice ale ţării. Veţi fi aşteptaţi cu icoane pe lemn, ţesături din Arad, costume populare autentice, covoare, obiecte din lemn pictat, ceramică, podoabe, săpunuri naturale şi plante medicinale.
   Vizitatorilor li se va oferi ocazia unei călătorii culinare deosebite, putând alege după gust: brânzeturi, zacuscă şi murături, vin şi palincă, plăcintă ardelenească şi cozonaci bucovineni, turtă dulce şi prăjituri de casă din Maramureş, dulceţuri, siropuri şi miere.
   În curtea din spate iubitorii de antichităţi pot găsi obiectul mult dorit la colecţionarii de artă.
Bucătarii sunt pregătiţi cu mâncare proaspăt gătită: fasole cu afumătură, ciolan de porc la ceaun, mititei şi cârnaţi.
   Atelierul de creativitate al acestei ediţii invită copiii să confecţioneze păpuşi cu motive folclorice naţionale.
Materialele folosite sunt ecologice, iar preţul atelierului este de 20 lei.
Instructor Alice Pop (tel. 0722507364).

Program: zilnic intre orele 10:00-18:00
Intrarea este liberă !

Femei romance faimoase in Europa si in lume




Diaspora romana


Asociatia Femeilor Romance din Grecia, 

Asociatia Moldo-Elena Orfeu


Atena, Grecia


11 mai 2014



Primavara Europeana




Diaspora romana


Asociatia de integrare social culturala Bastina


Padova, Italia


10 mai 2014



Ce ? Unde ? Cand ?




Competitie de Jocuri Intelectuale


Ateneul Tatarasi, Iasi


10 mai 2014




   Ateneul Tătărași invită publicul sâmbătă, 10 mai 2014, de la ora 15.00, în sala Galeriile de Artă, la Competiţia de jocuri intelectuale Ce, Unde, Când, organizată de Quiz Iași cu asistenţa logistică a Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. Intrarea este liberă! 
  Competiţia se va organiza în paralel cu cea din Chișinău pe același pachet de 40 de întrebări. Întrebările fac apel la logica, flerul și bagajul de cultură generală ale participanţilor și cer ca în maximum 60 de secunde, echipa formată din maximum 6 jucători să ajungă la răspunsul corect. Singură, colecţia de date nu garantează victoria. Brainstormingul, disecţia logică, capacitatea de a izola esenţialul și, uneori, norocul, sunt mijloace de a dezlega enigma. 
   Înscrierea echipelor se face în locație și pe Facebook: https://www.facebook.com/Quiz.Iasi.

   Jocul de Ce, Unde, Când a fost inventat în URSS în anii ’80 ai secolului trecut și are astăzi nenumăraţi fani în toată lumea, fiind poate singurul produs de export calitativ al sovieticilor.
   Aducând acest joc la dispoziţia ieșenilor, Quiz Iași continuă să ofere alternative deosebit de captivante pentru petrecerea timpului liber, antrenarea intelectului și dezvoltarea personală. 
   Pentru mai multe detalii privind Competiția Ce, Unde, Când sau alte activităţi similare organizate de Quiz Iași, accesaţi pagina de facebook: https://www.facebook.com/Quiz.Iasi


Telefon de contact:

Andrian Macari: 0753532542
Romeo Fagurel: 0758513203

Orasul stratificat




Muzeul Municipiului Bucuresti


Cristian Radu


15 mai 2014






- Să fie mică, mare?
- Picantă sau ne-?
- Aici sau la pachet?



Shaorma este deja parte a vieții bucureștene, 
dar ce se întâmplă când orașul devine el însuși o shaorma?

Analizăm ingredientele uneori surprinzătoare ale unei rețete bucureștene actuale: 
ORAŞUL STRATIFICAT, cu gusturile sale atât de diverse.

Shaorma urbană se servește caldă. 
Poftiți!

Prezintă Cristian Radu.



Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente.

Urmatoare conferinţe:

22 mai 2014 Discurs asupra metodei – teatru – cu Sebastian Grama

29 mai 2014 Comunitatea armenească din Bucureşti 
de la segregare la zestrea culturală 
cu Viorel Mionel 

05 mai 2014 Bucureştiul arhitectului Cristofi P. Cerchez cu Oana Marinache

Arborele Vietii




Arta plastica contemporana romaneasca


Salonul International de Arta Temeiuri


Palatul Parlamentului, Bucuresti


5 - 31 mai 2014




***Luminita Ciupitu

Expo Cristal



Muzeul National de Geologie


Bucuresti


16 - 18 mai 2014






    In perioada 16-18 mai 2014, Institutul Geologic al Romaniei deschide sezonul expozitiilor cu vanzare de bijuterii, cristale, pietre pretioase si semipretioase organizate in curtea Muzeului National de Geologie. Spatiul expozitional dedicat acestor evenimente a beneficiat de un real succes in anul 2013, prin prisma momentelor unice de relaxare petrecute de vizitatori muzeului aici si mai ales datorita conceptului de « verde » pe care il promoveaza.

   Expo Cristal prin editia din aceasta luna aduce noutati in domeniul mineralelor tocmai din Brazilia unde a avut loc Exposol Soledade un eveniment devenit punct important pe harta iubitorilor de cristale.

  In intervalul orar 10.00-17.30, vizitatorii vor putea interactiona cu intrega gama a pietrelor pretioase : diamant, rubin, safir, smarald, dar si cu cea a pietrelor semipretioase : ametist, peridot, agat.... Toate acestea vor putea fi descoperite de pasionati in forma bruta dar si fatetata.
Pretul unui bilet este de 4 lei.
Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon 021/212.89.52. sau pe

Festivalul Muzicilor de Fanfara




Bucuresti


10 mai 2014




   Anul acesta, sărbătoarea Zilei Europei continuă și pe 10 mai, când 20 de formații de muzică de fanfară, din România și din alte douăsprezece state, vor porni într-o paradă spectaculoasă pe traseul Piața Unirii – Piața Constituției, de la ora 12.00. 
Detalii pe:

Sarbatoarea Bretaniei




Sibiu


editia a II-a, 10 - 13 mai 2014




   În perioada 10 - 13 mai 2014 va avea loc a doua ediţie a Sărbătorii Bretaniei, organizată de Asociaţia de Prietenie Ille et Vilaine-Sibiu şi Asociaţia Solidarité 35 Roumanie. 
   În calitate de partener al acestui eveniment, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, găzduieşte duminică, 11 mai, în zona Târgului de Ţară, între orele 11: 00 şi 16: 00, demonstraţii gastronomice cu specific tradiţional breton (clatite si galete). De asemenea, Les Boucaniers vor susţine concerte atât la  Târgul de Ţară  cât şi la Cârciuma din Bătrâni. Grupul este format din opt muzicieni originari din Saint-Malo, care vor oferi publicului o selectie de cântece marinăreşti bretone.
   Acelaşi grup va mai concerta sâmbătă, 10 mai, la cupola din Parcul Sub Arini între orele 12:00 – 16:00 şi la cafeneaua Welt Kultur, str. Nicolae Balcescu, atât sâmbătă, cât şi luni 12 mai, de la ora 19:00.
   Din programul evenimentului mai fac parte ateliere de muzică şi dansuri bretone ţinute la Liceul din Copşa Mică, luni, 12 mai şi în comuna Slimnic, marţi, 13 mai. De asemenea, sâmbătă, 10 mai, de la ora 18: 00 în Sala de Expoziţii a Primariei Sibiu, va avea loc vernisajul expoziţiei Bretagne, raconte- moi la mer !

Biroul de presă al C.N. M. ASTRA

Satul Bunicilor




Muzeul Satului Valcean


Bujoreni


12 mai 2014




Stimati copilasi si distinse cadre didactice !!!!
   Incepand cu data de 12 mai 2014, ora 9:00, Muzeul Satului Valcean va asteapta cu drag, sa ii treceti pragul, intr-un nou program: SATUL BUNICILOR...deja suntem impreuna de 12 ani, si ne-am bucura tare mult sa ne revedem si anul acesta, sa povestim, sa ne plimbam cu caruta pe aleile muzeului, sa coacem paine, sa ne jucam si mai presus de orice sa aducem un respect TRADITIEI SI CULTURII ROMANESTI !!!!!
Va asteptam cu mare drag sa ne sunati : 
0784 285 027 si 0745 352 786 
.....si sa povestim !!!!!
***Echipa Muzeului Satului Valcean

Noaptea Muzeelor




Muzeul Municipal Dej


17 mai 2014




Evenimentul include si vernisarea expozitiei:
Orasul Dej in imagini de epoca - 800 de ani de atestare documentara
colectionar: profesor Sorin Borodi

Comunicare simbolica si seductie




Lansare de carte


Sandu Frunza


FSPAC, Cluj-Napoca


10 mai 2014



Gala Poezie de 10 !




Cele mai bune carti de poezie ale anului 2013


Muzeul National al Literaturii Romane, Bucuresti


16 mai 2014



  Vineri, 16 mai 2014, ora 18.00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române, în cadrul celei de-a V-a ediţii a Târgului Naţional al Cărţii de Poezie/Festivalul Internațional de Poezie București, se va desfăşura Gala Poezie de 10! Cele mai bune cărţi de poezie ale anului 2013.

Invitatul special al Galei este Maestrul Mircea Dinescu.
***Miruna Rrc

Satul preistoric de la Sandulesti




Muzeul National de Istorie a Transilvaniei


Cluj - Napoca


15 mai - 15 iunie 2014




   Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei anunţă organizarea expoziției Satul preistoric de la Săndulești realizată de Muzeul de Istorie Turda, care va fi itinerată şi la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei în perioada 15 mai – 15 iunie 2014. 
   Expoziția prezintă o serie de materiale arheologice inedite descoperite într-un sit pluristratificat (neolitic, eneolitic, epoca bronzului, epoca romană) cercetat pe traseul Autostrăzii Transilvania, în teritoriul comunei Săndulești, jud. Cluj.
   Expoziţia poate fi vizitată la sediul muzeului, Str. C. Daicoviciu, nr. 2, în zilelel de Ma, Jo, Vi, Sâm - 10.00-16.00 şi Mi - 12.00-18.00.

Va asteptăm!

East European Comic Con




Romexpo, Bucuresti


editia a II-a, 9 - 11 mai 2014




   A doua editie East European Comic Con (EECC) va avea loc in Bucuresti in perioada 9 - 11 mai 2014 la ROMEXPO. Conventia EECC se adreseaza pasionatilor de filme si seriale de televiziune, benzi desenate, animatie si animatie japoneza (anime), jocuri video, jocuri de societate ( boardgames si card games), literatura fantasy si SF, tehnologie IT.


   Unul dintre invitatii celei de-a doua editii EECC este Jason Momoa. Actorul hawaiian este cunoscut, in special, pentru faimosul rol din serialul de televiziune Game of Thrones - Khal Drogo. Jason Momoa l-a mai interpretat pe Conan, in Conan the Barbarian, cat si pe Ronon Dex in serialul Stargate: Atlansis. Fiind unul dintre invitatii de onoare, Momoa va participa alaturi de ceilalti actori invitati la Panels, in cadrul carora vor avea loc sesiuni de intrebari si raspunsuri intre actori si fanii acestora. De asemenea, vor participa la sesiuni fotografice si de autografe.


Loc: Pavilion C5, C6, E1

Program de vizitare:

09.05.2014, intre orele: 16:00 - 21:00;
10.05.2014, intre orele: 9:00 - 20:00;
11.05.2014, intre orele: 9:00 - 19:00;

Accesul se face pe baza de bilet sau invitatie.

Ziua Satului Romanesc




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


9 - 11 mai 2014





Program

Vineri, 9 mai 2014

12.00 - 14.00 
Atelier de creaţie
Icoane pe sticlă – Stela Costache - Bucureşti, creator popular
14.00 - 15.00 
Poveste de pe Olt!
Ansamblul folcloric Doina Oltului, Slatina, Olt 
Director Costinel Alecsandrescu 
Scena Dumitra
9.00 - 19.00 
Târg de meşteri populari

Sambata, 10 mai

12.00 - 14.00 
Atelier de creaţie
Încondeiat ouă – Valeria Fercal – Paltinu, Suceava, meşter popular
12.00 – 13.00 
De sus, din Bran, cu voie bună!
Ansamblul folcloric Zestrea Branului, Bran, Braşov
13.00 – 14.00 
Suită de dansuri populare româneşti
Ansamblul folcloric Muguraşii Cumpenei, Cumpăna, Constanţa
Un cântec şi un dans de ghiocel în mai ..., 
Ansamblul Folcloric al Comunităţii turce Kardelen, Cumpăna, Constanţa
Scena Dumitra
16.00 – 17.00 
Suită de dansuri populare româneşti 
Ansamblul folcloric Muguraşii Cumpenei, Cumpăna, Constanţa
Un cântec şi un dans de ghiocel în mai ..., 
Ansamblul Folcloric al Comunităţii turce Kardelen, Cumpăna, Constanţa 
Scena Dumitra
9.00 - 19.00 
Târg de meşteri populari

Duminica, 11 mai

11.00 – 14.00 
Cupa Regelui la oină, ediţia a II-a.
Standuri de produse meşteşugăreşti
Stadionul de Rugby Arcul de Triumf 
Meciuri de oină
9.00 - 19.00 
Târg de meşteri populari

Dupa 20 de ani




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Metopa, Pitesti


12 - 31 mai 2014





   Din dorinta domnului profesor Pantilie Ion de a repeta expozitia de grup a celor doua grupe de pictura ale sale de la sfarsitul liceului s-a nascut aceasta expozitie "dupa 20 de ani ". 
   Dupa cautari si discutii am reusit sa ne strangem o mana de oameni care si-au exprimat dorinta sa se afle alaturi de profesorul lor pe simezele galeriei de arta Metopa din Pitesti. 
   Avem deosebita placere sa va invitam la vernisajul acestei expozitii din 14 mai 2014 ora 18.00 si vom fi onorati de prezenta dvs!
***Toma Luciana via Cornelia Victoria Dedu

Aripi pe cer - INTERFLUG




De prin lume adunate...


R. D. Germania


Colecții și Colecționari


Cartofilie




Compania Interflug. Cod: 314/17. R. D. Germana. 1963. Necirculată.


Pliant. 1966.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.



Idem. Bilanț...pozitiv (1956-1965)


Imagine identică cu cea de pe coperta IV a carnetului.


Foto: INTERFLUG/Fischer.








Carnet edidat de INTERFLUG.
Toate cărtile poștale au acelasi cod: 321278.
Foto: INTERFLUG/Kiesling, cu excepția menționată mai sus.
1988. Necirculate.


Foto K. Fischer, Berlin.
Ilustrată cu dimensiunile, pe orizontașă, mărite. Necirculată.