miercuri, 12 iunie 2013


Festivalul Cetatilor Dacice


Cricau


editia a VII-a, 22-23 iunie 2013







***Muzeul Unirii Alba Iulia

Initiative de toata lauda


20 de ani - Tratatul romano-polonez


Bucuresti


15 iunie 2013






Pictură murală în cartierul Militari din București

  Tinerii artiști polonezi, elevi la Școala de Pictură Murală din Gdańsk (SPMG): Justyna Posiecz-Polkowska, Anna Taut și Wojciech Woźniak, sub îndrumarea lui Rafał Roskowiński și Jacek Zdybel vor realiza o pictură murală în cartierul Militari (bd. Iuliu Maniu nr. 128-134, bl. 22) din București.
  Pictura murală, care mulțumită bunăvoinței Primăriei Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, va fi realizată pe bd. Iuliu Maniu nr. 128-134 pe un perete al blocului numărul 22, va fi dezvelită sâmbătă, 15 iunie 2013, la ora 11.00. Proiectul face referire la aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului cu privire la relațiile prietenești și de cooperarea dintre Republica Polonă şi România și la istoria relațiilor polono-române. 
  Coloristica picturii se va baza pe culorile steagurilor naționale ale ambelor state: un vaporaș din hârtie navighează pe oceanul tricolor, lăsând o urmă alb-roșie.  Un punct de plecare pentru această simbolistică este refugiul, oferit polonezilor de către români în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 
  Școala de Pictură Murală din Gdańsk este un program conceput pentru perfecționarea pregătirii creatorilor de picturi murale, pentru discuții și schimb de experiență, și, de asemenea, pentru dezvoltarea mediului artistic. Proiectul face posibilă nu doar educarea și perfecționarea în domeniul picturii, dar și debutul artistic prin realizarea de picturi murale după proiecte de autor.   
  Lucrările SPMG pot fi admirate în colecția de pictură murală realizată pe pereții blocurilor celui mai mare cartier rezidenţial din Gdańsk - Zaspa. Școala de Pictură Murală din Gdańsk este condusă de Rafał Roskowiński - pionier în domeniul picturii murale în Polonia, și de către profesorul Jacek Zdybel de la Academia de Arte Frumoase (ASP) din Gdańsk.
 Organizatori: Institutul Polonez din București, Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, București, Institutul Culturii Urbane din Gdańsk
 Partener: Școala de Pictură Murală din Gdańsk
 Sponsor: compania DAW Benţa, reprezentanţa vopselelor Caparol pentru România, S.C. Construcţii ERBAȘU S.A. Bucureşti

 Proiect co-finanţat din fondurile Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional al Republicii Polone, în cadrul programului Promovarea culturii poloneze în străinătate.

De peste mari si tari...




De prin lume adunate...


Canalul Panama


Colectii si Colectionari


Cartofilie





Intrarea in canal dinspre Oceanul Pacific. Balboa. 1921.


Vanator de submarine trecand prin canal. 1921.


Nava de razboi americana Texas in una dintre ecluza. 1921.


Nava de razboi americana Mississippi in docul Pedro Miguel. 1921. 


Doua nave aflate la reparatii in docul uscat. Balboa. 1921.

***Toate ilustratele au fost expediate (in luna noiembrie) de aceeasi persoana, 
la Sulina,  unui singur destinatar.


Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitie de grup: Aducem culoare tarii


Libraria Semn de Carte, Resita


18 iunie 2013





UAP Resita -Expozitie de Arta Plastica
www.uniuneaartistilorplastici.ro


Expun artistii:
Gustav Ioana Hunka, Ana Viorica Farkas, Aurora Lunic, Doina Hunka, 
Aurica Boboescu, Gabriela Augustinov, Sebastian Claudiu Dinu, Iosif Emil Hodorog, 
Rodica Camelia Tasici, George Ioan Molin


Agentia de Stiri Bune


Cetatea Rupea -


Redeschisa pentru vizitatori


15 iunie 2013





  Cetatea Rupea îşi deschide porţile publicului larg, după ce timp de trei ani a fost în renovare. Investiţiile, cu bani europeni, se ridică la 32 de milioane de lei. Cetatea Rupea este punctul de atracţie pentru turiştii care vin în zonă şi este atestată documentar în anul 1357. 


  Lucrările de restaurare şi consolidare a cetăţii, dar şi de realizare a drumurilor de acces spre monument şi de amenajare a unei parcări în zonă au durat mai bine de trei ani. Mai exact, au fost reabilitate cele trei căi de acces spre Cetate, dar a fost creat şi un drum nou care porneşte din Cartierul Sinaia. Noua porţiune de drum ce se întinde pe 5 kilometri a fost asfaltată, fiind montaţi şi stâlpi de iluminat public. În plus a fost montat un sistem de iluminare care pune în valoare cetatea. Turiştii au la dispoziţie şi o parcare de 100 de locuri dintre care 10 sunt pentru autocare.   


  Au fost reabilitate şi consolidate zidurilor cetăţii care stăteau să cadă, turnurile, dar şi sălile interioare. S-a indrodus apa curentă, gazul şi lumina. 


  Primarul din Rupea, Flavius Dumitrescu a precizat că în perioada următoare va începe şi o amplă campanie de promovare a Cetăţii Rupea, dar se vor organiza şi evenimente care să atragă turiştii. Anul acesta se va organita şi un festival dedicat compozitorului Wilhelm Georg Berger, născut la Rupea. Evenimentele de promovare vor costa 40.000 de lei, bani europeni.






***adevarul.ro




Arta plastica contemporana romaneasca


Fioghin Calistru


Expozitie de pictura si de linii negre


Centrul de Cultura Arcus


21 iunie 2013








Vernisaj: 21 iunie 2013, ora 19:00.


Noaptea Institutelor Culturale



Institutul Cultural Român


București


editia a VII-a, 14/15 iunie 2013



  Lingvistic, vestimentar, muzical, cinematografic, design: oferta Institutului Cultural Român în Noaptea Institutelor Culturale din acest an va parcurge, de vineri, 14, spre sâmbătă, 15 iunie, un drum întins și divers.
  Ajunsă la cea de-a șaptea ediţie, Noaptea Institutelor Culturale este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Bucureşti. Ca şi la ediţiile trecute, porţile centrelor şi ale institutelor culturale, precum şi ale partenerilor acestora, vor fi deschise pentru o noapte întreagă miilor de vizitatori aşteptaţi.
  Noaptea Institutelor Culturale 2013 este organizată de 12 centre şi institute culturale aflate sub egida EUNIC – British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc Yunus Emre, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură și Institutul Polonez, cărora li se vor alătura anul acesta Reprezentanța Comisiei Europene în România și Biroul de Informare al Parlamentului European în România. Coordonatorul ediției 2013 este Institutul Polonez.
  Pe durata evenimentului, Asociaţia Green Revolution va pune la dispoziția doritorilor, fără plată, 50 de biciclete, care vor putea fi împrumutate de la centrul de închiriere situat în parcul Herăstrău. Solicitarea împrumutului unei biciclete se va face la adresa de email: gro.iksloptutytsni@itserucub


Evenimente programate la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38)

18.30 - Lecție demonstrativă de limba română pentru străini - Grădina ICR
  Cât de greu este de învățat limba română? Cu o tradiție bogată în organizarea cursurilor de limba română pentru străini, ICR vă invită la o lecție deschisă pentru public în grădina sa din Aleea Alexandru nr. 38.

19.30 - Expoziție de design de obiect Made in RO, expoziție de ii și concursul Povestiri despre ie
  În ultima vreme, ia este tot mai prezentă: tradițională sau reinterpretată de tineri designeri, purtată festiv, "casual” sau "glamour”, expusă la muzeu, în reviste sau pe rețelele de socializare. Ia este o alegere personală și probabil fiecare ie are o poveste frumoasă - reală sau imaginară -, pe care vrem să o scoatem la iveală. De aceea, am organizat și un concurs literar în parteneriat cu Revista de Povestiri, iar cele mai bune povești despre ie vor primi premii de la Bitdefender, Romanian Label, HeartMatesStudio și Editura ICR, vor fi prezentate la ICR și vor publicate pe site-ul revistei. În plus, vă invităm la o expoziție de design de obiect Made in Ro, realizată împreună cu Designist, în cadrul căreia vor expune artiștii vizuali ArhiDot Design, The Awesome Project, Lightsquare, Cai verzi pe pereți, Una ca Luna, 11am architects, Mihaela Ivana, Ciprian Vrabie, Semne cusute și Mândra Chic, Thecraft LAB, Alina Turdean, Culture Soup și Iutta. Toate aceste obiecte de design au fost special create la provocarea Designist pentru cea de-a doua ediție a târgului Made in RO, cu tema Motive tradiționale in designul contemporan, care a avut loc în perioada 25-26 mai 2013. Totodată, ICR va găzdui și o expoziție de ii tradiționale românești, aduse de producătorul Simona Antohi (Breaza, jud. Prahova) și de Romanian Label. Toate obiectele expuse vor putea fi achiziționate.

21.00 - Recital de pian: Teo Milea în vizită la ICR pe clape albe... și negre - Sala Mare
  Teo Milea și-a început activitatea muzicală în urmă cu 25 de ani. A trecut treptat de la improvizație la compoziție, iar în iulie 2012 a lansat primul album de compoziții proprii On white… and black keys. Albumul cuprinde şapte piese şi a fost realizat alături de Andrei Kerestely.
  "Acest disc mă prezintă în fața publicului, prin cele 7 piese, ca fiind un pianist și compozitor aparținând a două lumi: cea clasică și cea nouă, a secolului XXI”, spune Teo Milea despre primul său album.
  "Publicul meu nu are nevoie de o facultate de specialitate ca să-mi înțeleagă compozițiile și nici de un lexicon de muzică. Publicul îmi înțelege mesajul exact și în timp real, nu caută să descifreze ulterior ceea ce am vrut să transmit într-o oră de recital. Muzica mea este o muzică direcționată, cu efect instant”, adaugă pianistul.
  "Ce-ar mai fi de spus despre mine ? Când nu cânt la pian și nu compun, gătesc și mă plimb cu bicicleta. Dar și atunci pot compune.”

22.30-01.00 - Cele mai recente scurtmetraje românești la Cannes: Romanian Short Waves 2013
  Începând din 2004, Festivalul de la Cannes include Short Film Corner, un spațiu în care realizatorii se întâlnesc și își prezintă filmele. Și în acest an, scurtmetrajele românești reunite sub titlul Romanian Short Waves 2013 au fost proiectate cu sprijinul Asociației Secvențe.
În program sunt incluse:
În acvariu, regia Tudor Cristian Jurgiu, premiul al III-lea la secţiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes 2013
Ovo, regia Eva Pervolovici
Cod roşu, regia Hanno Hoefer
Picurar, regia Nap Toader
Vaca finlandeză, regia Gheorghe Preda
Colecţia de arome, regia Igor Cobileanski
Wonderland, regia Peter Kerek
De azi înainte, regia Dorian Boguţă
Ana, regia Mirona Radu
Bad Penny, regia Andrei Creţulescu
Sistemul respirator la păsări, regia Alina Manolache
Hahol,  regia Goran Mihailov
My Baby, regia Luiza Pârvu  
Plimbarea, regia Mihaela Popescu
Waste, regia Anton Groves
Treizeci, regia Victor Dragomir
Între deja şi nu încă, regia Ioana Mischie
Boxed in, regia Ilinca Neagu

Street Delivery


Bucuresti


editia a VIII-a, 14 - 16 iunie 2013






Expoziție de grafică: Dezmărginiri




Arta plastică contemporană românească


Florin Gheorghiu


Galeriile Municipale de Artă, Târgu Jiu


13 - 26 iunie 2013





  Joi, 13 iunie, ora 17:00, la Galeriile Municipale de Arta va avea loc vernisajul expozitiei de grafica al membrului U.A.P. FLORIN GHEORGHIU si totodata lansarea de carte 
Dezmarginiri a autorului Doru Fometescu.
Va asteptam !

Pe urmele lui Eminescu

Suflete frumoase - Imortalizand clipa


Ion Helici


Muzeul de Istorie Botosani


13 iunie 2013



afis expozitie pe urmele lui eminescu

  In deschiderea manifestarilor dedicate in aceasta luna comemorarii lui Mihai Eminescu, Muzeul Judetean de Istorie Botosani organizeaza in Sala Oglinzilor expozitia  intitulata Pe urmele lui Eminescu in care se vor gasi roadele muncii unui pasionat artist fotograf care si-a dedicat o mare parte a vietii sale activitatii muzeale, Ion Helici.

 Vernisajul va avea loc joi, 13 iunie, la ora 13.00, iar prezentarea expozitiei va fi facuta de catre scriitoarea şi poeta Lucia Olaru Nenati.
***botosaninews.ro

Centrul Cultural Dunarea de Jos


Scoala de Arte - 45 ani de existenta


Teatrul Muzical Nae Leonard, Galati


12 - 14 iunie 2013







Toate spectacolele incep de la ora 18:00.

Pe simezele nemtene




Arta plastica contemporana romaneasca


Orasul Artistilor


Galeria Lascar Vorel, Piatra-Neamt


20 iunie 2013






  În perioada 15-30 iunie 2013, Galeria Lascăr Vorel va găzdui expoziţia Oraşul Artiştilor, un eveniment plastic dedicat Zilelor oraşului, sprijinit financiar de Consiliul Local şi Primaria Piatra-Neamţ. 
 Vernisaj: joi 20 iunie, ora 17:00. 

Expun artiştii plastici:

 Mihai Agape, Dumitru Bezem, Dumitru Bostan, Mircea Ciacâru, Laurenţiu Dimişcă,
Ştefan Potop, Arcadie Răileanu, Cristina Spânache Petrariu, 
Lucian Tudorache şi Gheorghe Vadana .

Hagi Curda (Camasovsca)


Lansare de carte


Tudor Iordachescu


Muzeul de Istorie al orasului Bucuresti


11 iunie 2013





***ziaristionline.ro



Expozitie de machete


Facultatea de Mecanica, Galati


24 - 30 iunie 2013








***Adrian Zainescu

Arta plastica contemporana romaneasca


Ovidiu Marciuc


Galeriile Frunzetti, Bacau


14 iunie 2013







   Uniunea Artistilor Plastici, Filiala Bacau, va invita la vernisajul expozitiei lui Ovidiu Marciuc, vineri 14 iunie 2013, ora 17.00, la Galeriile Frunzetti, Sala Noua, Bacau.

Simpozion de creatie literara si ilustratie de carte

Liter - Art

Penitenciarul Aiud

editia a II-a, 17 - 21 iunie 2013



Fundaţia Inter-Art Aiud
Penitenciarul Aiud - Serviciul Educaţie şi Asistenţă Psihosocială
Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud

În parteneriat cu Institutul penitenciar BICOCCA, Sicilia – Catania, Italia
organizează

SIMPOZIONUL LITER-ART
Creaţie literară şi ilustraţie de carte
Ediţia a II-a, 17-21 iunie 2013
PARTICIPANŢI:

-Societatea civilă: 

CASANDRA IOAN, MARIA GEORGETA SABĂU, DOREL GĂINĂ, 
IOAN HĂNŢULESCU IOAN HĂDĂRIG, ANDREI BAKO, STEFAN BALOG 

-Angajaţi ai Penitenciarului Aiud: 

MARIA ELENA GRUIŢĂ, LOREDANA GABRIELA MUNTEAN, 
SERGIU POP, CIPRIAN SABĂU

-Persoane private de libertate: 

SILVIU BORCA, DORIN FLORESCU, COSTEL CÎRCEL, SILVIU PENCIU, 
ALIN CRISTIAN BEZNA, MIHAI BANU, LEVENTE DERZSI, ŞTEFAN TĂRĂBUŢĂ,
IOAN ZAMECZ, CĂLIN MĂRTINAŞ

INVITAŢI SPECIALI:

MIHAIELA ILEA (Cluj Napoca)
MOGA MARIUS (Aiud)
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ LUCIAN BLAGA ALBA
CENTRUL DE CULTURA AUGUSTIN BENA ALBA IULIA

Locul: Penitenciarul Aiud

SPONSORI:

S.C. Morning Star S.R.L. Lunca Mureşului
S.C. Amecs S.R.L. Aiud

Echipa de organizare- 

Penitenciarului Aiud: 
Ciprian Sabău,Maria Elena Gruiţă, Loredana Gabriela Muntean

Fundaţia INTER-ART & Centrul Cultural LIVIU REBREANU Aiud: 
Stefan Balog, Ioan Hădărig, Robert Lixandru, Elena Cristea, Andrei Bako, Zoltan Balog, 
Graţiela Tiutiu, Moga Marius

fotografia reproduce afisul primei editii

Expozitia: Insemne



Arta plastică contemporană românească


Reka Csapo Dup, Ioan Delamare Atanasiu


Galeria Simeza, București


27 iunie - 10 iulie 2013





  Uniunea Artiștilor Plastici din România are plăcerea să prezinte expoziția de sculptură și grafică a artiștilor REKA CSAPO DUP și IOAN DELAMARE ATANASIU, cu cele mai recente lucrări ale acestora.

Trecere şi devenire la Reka Csapo Dup

  Pentru Reka Csapo Dup, sculptura reprezintă un mod şi totodată o cale de punere în acord a celor văzute cu cele nevăzute. Cum nimic nu apare din neant, cel puţin de la Creaţie, Big Bang sau orice alt eveniment constituit în punct 0 al istoriei, putem lua în consideraţie truismul că întotdeauna va exista un înainte şi un după. Trecerea prin prezentul echivalent cu existenţa fiecărui lucru se constituie astfel în succesiune de transformări. Pentru artistă, schimbarea menţionată nu reprezintă atât metamorfoză, cât devenire, în sensul de echilibru, cu conotaţiile sofianice ale acestuia. Matricea, privită ca matcă a perpetuării lumii, a fost relaţionată artistic şi conceptual cu focul uranian. Madonele create de Reka Csapo Dup, albe ori negre, sunt plasate în context non-teologic, între zeităţile precreştine telurice, patroane ale fertilităţii şi sirenele mitologice, simboluri ale sterilităţii. Această relaţie antinomică exclude din discurs orice componentă ludică. Artefactele aparţin exclusiv zonei vizualului. Nimic întâmplător, nimic în plus, nici în minus, totul sub semnul măsurii. Pentru că partea şi întregul sunt independente organic, configurarea expoziţiei-instalaţie capătă un rol principal în proiectul propus. 

Lumea de semne a lui Ioan Delamare Atanasiu

  În creaţia lui Ioan Delamare Atanasiu realitatea şi interpretarea liberă a acesteia se suprapun, sub semnul grafismului, până la identificare. Rezultatul artistic aparţine însă unei cu totul alte zone decât celei care transpare din perspectiva enunţată: este vorba despre naraţiuni simultane. Timpul a fost în mod voit suprimat, ca de altfel orice relaţie de cauzalitate din ceea ce vedem, lumea care se instaurează prin trimful şi întru exaltarea liniei aparţinând exclusiv vizualului. Avem de-a face cu un discurs pseudo, ori poate meta iconografic. Componenta onirică se împleteşte cu cea anecdotică, în spiritul unor legi de compoziţie care îşi află toate cheile de lectură şi parolele la vedere. Ceea ce contează este întregul, în condiţiile în care părţile componente au tendinţa de a-şi negocia individual ierarhia. Universul lui Atanasiu este fără soluţie de transcendere prin mijloace interne, din punctul de vedere al interpretărilor de factură literară. Compoziţiile sunt însă puternice, iar ideile instaurate prin eludarea asociaţiilor libere din interpretare, coerente. O grafică ce va stimula intelectual, chiar cu preţul disconfortului, care va genera întrebări mai degrabă decât să ofere răspunsuri, totul sub egida unei maniere de abordare vii, inconfundabile.

Mihai Plămădeală, critic de artă, curator

Vernisaj: 27 iunie, ora 18.00, Galeria Simeza, Bd. Ghe. Magheru nr. 20, București

Spectacol folcloric


Centrul Cultural Dunarea de Jos


Ansamblul Doinita Covurluiului


Muzeul Satului Petru Caraman


16 iunie 2013




Licenta si Master




Arta plastica contemporana romaneasca


Arte Decorative Ambientale


Galeria de Arta Orizont, Bucuresti


12 - 24 iunie 2013





  În perioada 12-24 iunie 2013, Galeria Orizont, Bd. Nicolae Bălcescu nr 23, găzduiește expoziția de Arte Decorative Ambientale Licență și Master. Grupul care expune este format din 
tineri artiști absolvenți ai departamentului de Arte și Design Textil și ai departamentului 
Ceramică-Sticlă-Metal din cadrul Facultății de Arte Decorative și Design – Universitatea 
Națională de Arte din București.

  Expoziția este un prilej de prezentare și evaluare de către publicul larg și profesioniștii 
genului a 
calităților artistice demonstrate de "noul val” de artiști vizuali pregătiți în învățământul artistic 
superior.
  Inițiativa, selecția și amenajarea acestui eveniment artistic sunt realizate de membrii 
Uniunii Artiștilor Plastici din România - Secția Arte Decorative, artiști care sunt profesori coordonatori:
conf. univ.dr. Viorica Sladescu , lect.univ.dr Claudia Mușat, conf.univ.dr. Lucian Butucariu, 
conf. univ.dr. Silviu Dancea, conf.univ.dr. Bogdan Hojbotă, conf.univ.dr. Adrian Petrică,
lect.univ.dr. Liana Svințiu, lect.univ.dr. Dan Popovici, lect.univ.dr. Ionel Cojocariu, asist.univ.drd 
Ioana Stelea, asist.univ.drd. Ionuț Marin, asist.univ.drd. David Olteanu.
 Lucrările expuse sunt abordări curajoase și de anvergură prin transpuneri profesioniste în 
material și cu tehnologii bine adaptate expresiei plastic și personalității fiecărui tânăr artist. Spiritul 
și tendințele artei contemporane care pendulează între specificitatea tradiției și globalizarea 
comunicării sunt elementele ce definesc gruparea artistică alcătuită din:
  Doru Almășan, Panteleimon Arnaudov, Valentin Alexandru Bucur, Ovidiu Burcea,
 Anca Budeanu, 
Sidonia Călin, Alina Cherciu, Alina Chervase, Adelina Constantin, 

Hermina Dobrică, Elena 
Dumbrăvician, Athena Dumitriu, Alina Frumosu, 

Cătălina Gâlmeanu,

Ioana Ion (Cărăvan), Elena
Mardare, Adrian Mănăilă, Iulia Năstase, 


Mioara Pistol,  

Diane Popescu, Ioana Puică, Filip 
Rădulescu, Irinel Răduț, 


Alexandru Șerban, Gabriela Velea.
  Vernisajul va avea loc pe data de 12 iunie 2013, ora 18:00 și va fi onorată de criticul de artă Mădălina Mirea.