miercuri, 16 iulie 2014

Editura Dandes Press




Lansare de carte


Biblioteca Judeteana Mehedinti, Drobeta-Turnu Severin


17 iulie 2014




10559915_517049701755621_3676653829696771497_n

    Saptamana aceasta (joi - 17 iulie 2014) va avea loc o lansare multipla la Biblioteca Judeteana Mehedinti, Sala Pogany, incepand cu ora 11:00. 
    Invitati speciali vor fi Sita Novac impreuna cu grupul vocal Oltenasi si oltencute. 
(Editor: Desliu Danut | Profesor: Mircea Borcoman).
 Va asteptam!!!

Festival International de Poezie si Muzica de Camra




Poezia e la Bistrita


editia a VI-a, 17 - 20 iulie 2014




Povesti din Bucuresti




Serviciul Municipiului Bucuresti al Arhivelor Nationale


Bucuresti, orasul sperantei


Caru' cu Bere, Bucuresti


21 iulie 2014




***Alina Pavelescu

La secerat ca în Maramureș




Parcul Etnografic Romulus Vuia


Cluj-Napoca


19 iulie 2014




   Sâmbătă, 19 iulie, în Parcul Etnografic Romulus Vuia, str. Tăietura Turcului f.n., între orele 12.00 și 16.00, în colaborare cu Asociația Maramureșenilor din Cluj-Napoca, se va desfășura manifestarea La secerat ca în Maramureș, care se va bucura de participarea extraordinară a lui Ștefan și Andrei Petreuș.
   Născut în Glod, Maramureș, la 3 martie 1940, Ștefan Petreuș s-a afirmat cu începere din 1966, împreună cu fratele său Ion Petreuș (1945-2002) prin maniera unică de interpretare a cântecelor tradiționale din Țara Maramureșului. După trecerea la cele veșnice a fratelui său Ion, Ștefan Petreuș a luat decizia de a transmite mai departe moștenirea muzicală a familiei, continuându-și activitatea în colaborare cu fiul său Andrei.
    Între orele 12.00 și 14.00 va avea loc o clacă de secerat, cu participarea membrilor Asociației Maramureșenilor din Cluj-Napoca, desfășurată sub genericul "M-o mânat mama la clacă/ Să-mi aleg fată să-mi placă”. 
   Tradițiile străvechi legate de seceratul cerealelor și rolul social și comunitar al clăcilor de secerat vor fi prezentate publicului vizitator de cunoscuții creatori populari Pălăguţă și Dumitru Hodor și de colaboratorii lor, care vor fi îmbrăcați în portul tradițional specific. Vor fi folosite uneltele străvechi și vor fi, de asemenea, respectate străvechile cutume care însoțesc această îndeletnicire: rugăciunea de la marginea lanului, cântecele femeilor și bărbaților din timpul lucrului (“Asta o horeʹ mândra, când vineʹ de-a secera”), împletirea cununilor de spice. Manifestarea are, și în acest an, un scop practic: paiele de secară secerate și prelucrate manual reprezintă unul dintre materialele de bază pentru recondiționarea construcțiilor din incinta Parcului Etnografic.
    Manifestarea va continua, între orele 14.00 și 16.00, cu un recital extraordinar susținut de Ștefan și Andrei Petreuș, la Dugeana de joc din Parcul Etnografic, în cadrul căruia vizitatorii vor avea posibilitatea de a învăța vechi cântece și dansuri maramureșene, sub îndrumarea membrilor Asociației Maramureșenilor din Cluj-Napoca.
***Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Festivalul International Adrian Paunescu




Filarmonica Oltenia, Craiova


editia a II-a, 18 - 20 iulie 2014




Amanunte si program aflati de pe:

Gala diplomelor 2014




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul Tarii Crisurilor, Oradea


17 iulie 2014





   Noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor îşi deschide iarăşi spaţiile generoase pentru Gala diplomelor 2014. În cadrul galei secţia de Arte Decorative prezintă instalaţii de iluminat şi obiecte ambientale...
   Sunteţi aşteptaţi, prieteni, colegi , iubitori de artă să le apreciaţi munca şi să recompuneti, prin prezenta voastră atmosfera culturală a oraşului !!!
Concept afiş Nina Danci.

***Facultatea de Arte Oradea via Erika Posmosanu

Marea cea Mare. O istorie umană a Mediteranei




Lansare de carte


David Abulafia


Librăria Humanitas Kretzulescu, București


21 iulie 2014




   Vă invităm luni, 21 iulie, ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu, la o lansare și o dezbatere de excepție – Marea cea Mare. O istorie umană a Mediteranei.
   Invitatii nostri sunt: Stefan Andreescu, Andrei Cornea, redactorul-șef de la National Geographic - Cristian Lascu, editorialistul Sever Voinescu și Constantin Lascu – navigator.
   "În același timp cercetare riguroasa și poveste pasionantă, istoria Mediteranei alcătuită de David Abulafia devinde o istorie vie, umană, populată de figuri impuntoare și personaje pitorești, împărați, regine, mari oameni de arme, navigatori, pirați, pelerini, negustori, migratori, dar și de călătorii și de turiștii zilelor noastre.”

C'est moi !



Arta plastica contemporana romaneasca


Ela Rusu


Hotel Nicky, Sebes


22 iulie 2014



***Dori Dori

Expozitie de grafica poloneza




Arta plastica contemporana


Muzeul de Arta Ploiesti


4 august 2014




Iarmaroc de Sfântul Ilie




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti


București


19 - 20 iulie 2014




  Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită, în perioada 19-20 iulie 2014, începând cu ora 12.00, la Iarmarocul de Sfântul Ilie.
  Evenimentul propune vizitatorilor o incursiune în atmosfera târgurilor şi iarmaroacelor de altădată, ce aveau rol de comunicare, negoţ şi creativitate, fiind organizate mai ales în preajma unor sărbători creştine.
   În ziua de Sfântul Ilie sau Sântilie, ciobanii coborau din munţi şi se încingeau petreceri, în cadrul acestora băieţii dăruind fetelor furci de tors şi mere, luându-le promisiuni de căsătorie până la Sfântul Dumitru, data la care, oficial, coborau cu oile în sat.
   În aceste două zile, la Muzeul Satului tradiţiile sunt valorificate printr-un program atractiv ce cuprinde demonstraţii meşteşugăreşti, gastronomie tradiţională specifică perioadei, produse bio, produse de cosmetică bio, momente muzical-coregrafice şi târg al meşterilor populari.

Vă aşteptăm!

Program târg:
Sâmbătă şi Duminică, 9.00 – 19.00

Program artistic:

Sâmbătă:

13.00 – 15.00 – Ateliere de creaţie cu participare gratuită
17.00 - 18.00 - Concert la Biserica Dragomireşti - Grupul Song

Duminică:

12.00 – 17.00 - Teatru de umbre, spectacole de muzică şi dans popular, 
ateliere de creaţie, snoave, glume, ghicitori ca la iarmaroc...

Târguiţi, cumpăraţi, oferiţi...cele mai frumoase obiecte de la meşterii populari!

Mai multe detalii: 021 317 91 03 – interior 191

Pe simezele Devei




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta FORMA, Deva


16 - 31 iulie 2014




   Avem placerea de a va invita miercuri, 16 iulie 2014, ora 18:00, la Galeria de Arta FORMA Deva, la vernisajul expozitiei de pictura, sculptura si arta decorativa a participantilor Simpozionului International de Arta din Masivul Retezat - editia a IX - a.
   Lucrarile apartin tinerilor artisti, studenti ai Universitatii de Arte George Enescu din Iasi si ai Academiei de Muzica,Teatru si Arte Plastice Chisinau (Republica Moldova).

Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu



Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder


Sibiu


18 iulie - 14 septembrie 2014




   Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească Emil Sigerus, din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA, Sibiu, invită publicul vineri, 18 iulie 2014, ora 13:00, la vernisajul expoziţiei Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder, Piaţa Mică, nr. 11.


    Expoziţia prezintă retrospectiva primei ediţii a Târgului internaţional Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu, desfăşurat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în perioada 25 - 29 iulie 2013. Vor fi expuse douăzeci şi cinci de piese de ceramică 
contemporană lucrate de olari în timpul târgului din 2013, fotografii ce ilustrează procesul creaţiei lor, obiecte de ceramică veche de Sibiu din Colecţia Muzeului ASTRA şi o serie de panouri explicative din care publicul poate afla care sunt beneficiile gătitului în vase de lut şi efectele plumbului asupra organismului.


    În 2013, pe parcursul celor trei zile de târg, zece olari din România (Corund, Baia Mare, Borla) şi Ungaria (Békéscaba, Budapesta, Tata, Tiszafűred, Kecskemét şi Bodony) s-au întrecut la roata olarului, revitalizând Sibiul ca vechi centru ceramic şi au gătit în vase de lut, pe vatră deschisă, reţete specifice zonei din care provin. În cadrul mesei rotunde cu tema Ceramica de Sibiu între estetic şi funcţional, specialiştii în domeniul ceramicii au abordat un subiect sensibil şi anume acela al înlocuirii treptate, în olărit, a smalţului de plumb cu smalţ ecologic. Manifestarea a abordat un altfel de târg al olarilor şi a dezvoltat un concept inovator, de derulare a unui târg de meşteri olari, cu respectarea originalităţii execuţiei, a tehnicilor tradiţionale de lucru, a menţinerii funcţionalităţii obiectelor. Târgul Internaţional Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Chirpăr şi Marpod, ediţia a II-a va avea loc în perioada 24-28 iulie 2014.



Mitul deconstruit




Arta plastica contemporana romaneasca


Valentin Rozsnyai


Caminul Artei, Bucuresti


13 - 26 august 2014



Basm Festival




Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud


Bistrita


prima editie, 18 - 20 iulie 2014





   HungaRomânismele, Post-Industrial Stories și Fascinația Meșteșugului sunt cele trei proiecte prezentate la expozițiile găzduite de Complexul Muzeal Bistrița Năsăud în cadrul Basm Festival, 18-20 iulie.
    Vă așteptăm la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud pentru vernisajele celor trei expoziții, în fiecare zi de la ora 17:00.
    Ideea de bază a proiectului HungaRomânisme este de a traduce mot-a-mot cuvinte și expresii din limba maghiară în română și invers. Rezultatul, de cele mai multe ori impregnat cu un cinism sănătos, urmează a fi ilustrat. Ieșeanca Alexandra Damian adună expresiile, iar Sugár Teodor Dávid din Sf. Gheorghe le traduce și le explică, iar autorii-artiști ai măiestrelor ilustrații sunt: George Roșu, k., Potop, Cutărică, DUNGI și mulți alții. Micile ambuteiaje datorate mediului multicultural și tratate cu artă, urmând totodată scopul asumat al aplanării conflictelor interetnice, au intrat rapid în vizorul opiniei publice captând atenția presei naționale și internaționale.
    Post-Industrial Stories este un proiect de fotografie documentară realizat de Ioana Cîrlig și Marin Raica. Dezvoltat pe termen lung, proiectul își propune documentarea legăturii dintre om și mediu in zonele industriale din Romania.
   Cei doi fotografi locuiesc în zonele-subiect (aproximativ 1 an în fiecare oraș), căutând să înțeleagă povestea comunității din interiorul acesteia.
   Fascinaţia Meşteşugului este un proiect documentar de fotografie și video realizat de Matei Pleşa. Proiectul a fost conceput din dorinţa de a arăta şi promova vechi meserii, valori româneşti care sunt din ce în ce mai rare, uitate sau nepreţuite. Proiectul își propune șă motiveze oameni, să spună poveşti de viaţă mai mult decât impresionante, căci, sunt unele cuvinte, fapte sau lucruri care pot să marcheze.
   Basm Festival este inițiat de asociația Bistrița Civică și face parte din o serie de proiecte pentru promovarea orașului și diversificarea vieții culturale locale.
   Prima ediție Basm Festival are loc între 18 și 20 iulie, în săptămâna în care Bistrița aniversează 750 de ani de la prima atestare documentară sub acest nume.

Mai multe detalii pe

Bienala Nationala de Gravura Contemporana Danubius




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul de Arta Tulcea


18 iulie - 31 august 2014





Vernisaj: 18 iulie 2014, ora 15:00.

800 de ani de atestare documentara




Zilele Municipiului Dej


Centrul Cultural Arta, Dej


23 iulie 2014




***Muzeul Dej Muzeul

Mica si mare publicitate - din ziare adunate (3)



Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile; Reclame





























Ecoul
Cotidian Popular Informativ si de Lupta Cetateneasca
Anul XVII, Nr. 3347, sambata 13 iulie 1946.
Director-proprietar: Radu Volbura. Prim redactor: Tudor Costin.

Redactia si administratia: Galati, Str. Domneasca nr. 43.

Rasfoind pagini vechi, ingalbenite de vremuri (3)




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile




Ecoul
Cotidian Popular Informativ si de Lupta Cetateneasca
Anul XVII, Nr. 3347, sambata 13 iulie 1946.
Director-proprietar: Radu Volbura. Prim redactor: Tudor Costin.
Redactia si administratia: Galati, Str. Domneasca nr. 43.


O observatie pornind de la cuprinsul acestui articol 
(si-al altora asemanatoare din cuprinsul ziarului): 
"zarurile fusesera (deja) aruncate", 
Romania fiind "lasata"in sfera de dominatie a U.R.S.S. 
Cu urmari dintre cele mai nefaste pentru generatii si generatii de romani...































Onor clientela, pentru anunturile si reclamele aparute in acest numar al ziarului,
va invit sa cititi articolul special dedicat lor...
...care urmeaza.