luni, 3 iulie 2017

Patrimoniul viitorului
Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Național Brukenthal, Sibiu 


5 iulie - 2 septembrie 2017


Locul de desfăşurare: Muzeul de Artă Contemporană (Str. Tribunei, Nr. 6)
Vernisaj: Miercuri, 5 iulie, ora 12:00
Curatori: Robert Strebeli și Alexandra Gălăbuț
Muzeele se înființează și trăiesc prin colecțiile pe care le administrează.
   Piesele fiecărei colecții transmit atât informația istorică a trecutului cât și documentarea prezentului în folosul cercetărilor viitoare. Baronul Samuel von Brukenthal a colecționat, pe lângă obiecte valoroase pentru trecutul artelor și științelor, și creația contemporană a vremii sale.
   Potrivit acestei tradiții, Muzeul Național Brukenthal continuă munca de relaționare a colecțiilor cu actualitatea artistică, expoziția prezentând piese din colecția Muzeului de Artă Contemporană ce se constituie în patrimoniul următoarelor secole.
   Pentru Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, anul 2017 este purtător de semnificații multiple: sărbătorirea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, sărbătorirea a 10 ani de la Sibiu Capitală Culturală Europeană și, în special, sărbătorirea a 200 de ani de la deschiderea sa pentru public. În acord cu aceste cifre semnificative, conceptul expoziției prezintă două grupuri de artiști: cei 20 și cei 17, ilustrând evoluția artei contemporane în România așa cum poate fi documentată în colecția muzeului.
    Cei 20 (Petre Achițenie, Virgil Almăşanu, Gheorghe I. Anghel, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Maria Bodor, Marcel Bunea, Rodica Chișu, Peter Connerth, Sorin Dumitrescu, Teodor Hrib, Sorin Ilfoveanu, Tudor Lorman, Ion Pacea, Ion Sălişteanu, Gheorghe Spiridon, Dorian Szasz, Lia Szasz, Ion Vlad și Grigore Zincovschi) reprezintă o generație activă mai ales în anii 80. Deși confruntați cu restricțiile și ideologia regimului comunist, creația acestor artiști reflectă educația de înalt nivel primită în institutele de arte plastice din București, Cluj-Napoca și Iași sub îndrumarea maeștrilor artei românești prin care au supraviețuit influențele artei europene în special din perioada interbelică. O parte dintre artiștii primului grup au dobândit renume în diaspora, alții predau în universitățile de artă din țară iar alții au primit recunoaștere națională prin intermediul decorațiilor sau afilierii la Academia României.
    Cei 17 (Zsolt Berszan, István Betuker, Zamfira Bîrzu, Cristian Diaconescu, Gabriela Drinceanu, Adrian Luca, Ilie Mitrea, Ioan Muntean, Mihai Pamfil, Mihai Pâslariu, Andrei Popa, Cătălin Precup, Florica Prevenda, Robert Strebeli, Albert Sofian, Veres Szabolcs și Sorina Țibacov) reprezintă generația prezentului, în plin proces de afirmare și definire a identității artistice. Acești artiști sunt factorul up-date al scenei de artă contemporană românească, nu doar sub aspectul ultimelor tendințe și inovații dar și sub aspectul accesării sistemelor de educație europene și internaționale de grant-uri, studii masterale și doctorale.     Mai înclinați spre interdisciplinaritate, ei beneficiază de re-deschiderea experienței de tip homo europaeus pentru artiștii români.
    Expoziția prezintă o selecție de 37 lucrări de pictură, desen, tapițerie, grafică, sculptură, compoziție cinetică, fotografie, colaj, instalație și tehnică mixtă.

Cum vă place
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Lucia Sturdza Bulandra

Program de sală, Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Sala Matei Millo, București.
Stagiunea 1961 - 1962.
Premieră: 24 iunie 1961


În prim-plan: Ileana Predescu, Dorin Dron și Clody Bertola.


Mineral Expo
Galeria de Artă Helios 


Timișoara 


14 - 16 iulie 2017


    Mineral Expo invita in luna iulie toti pasionatii de frumos la o editie eveniment a expozitiei cu vanzare de bijuterii, cristale, fosile si geme.
    Gazduita de Galeria de Arta Helios din Timisoara, expozitia ofera ocazia unei fascinante calatorii in lumea mineralelor, a bijuteriilor spectaculoase din turmalina, rubin, safir, smarald, dar mai ales cristalelor in forma bruta, in cele mai intense nuante , plecand de la spectaculosul albastru din Lapis Lazuli pana la albul pur al perlelor.
    Expozitia este deschisa dupa urmatorul program: 14-15 iulie 2017, orele 10:00-19:00 iar in
16 iulie 2017, intre orele 10:00-17:00
Intrarea este libera.

Vizitând Primăria...
De prin lume adunate...


Franța - Paris 


Colecții și Colecționari 


Cartofilie
Unul dintre obiectivele turistice de atracție din capitala franceză îl constituie și
Primăria acestui oraș.
Un punct de vedere sănătos din punct de vedere istoric, cultural dar și...financiar.
Și-n acest sens vă prezint o mapă care conține un pliant și cîteva cărți poștale ilustrate.
Editare: anii '95 - 2001. 

Coperta a IV-a.


Pliant. Conține descrierea încăperilor și anexelor clădirii.Coperta a IV-a.


Primăria Parisului. 


Sala de Festivități.


Scara de Onoare.


Salonul Jean-Paul Laurens.


Salonul Arcadelor.

***Ilustrate (14,5 x 20,5 cm) necirculate.
Foto: Francoise Masson.

Preț și valoare. Piața de artă
Conferințele de istoria artei 


Pavel Șușară 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


4 iulie 2017

   Vă invităm la ultima conferință de istoria artei din această sesiune, Preț și valoare. Piața de artă, prezentată de Pavel Șușară.
Marți, 4 iulie, ora 18:30, Muzeul Literaturii Române.
Accesul este liber!

Galeria Scriitorilor Arădeni
Csiki Gergely 


Biblioteca Orășenească, Pâncota 


5 iulie 2017

    Galeria Scriitorilor Arădeni, proiectul Bibliotecii Județene deschis pe data de 14 iunie 2017, care își propune să evoce portrete de scriitori importanți arădeni, a deschis un șir de evenimente culturale, atât în municipiul, cât și în județul Arad.
    După Alexandru D. Xenopol, Ioan Slavici și Sava Tekelija, următorul scriitor din galerie este Csiki Gergely, care va fi omagiat pe data de 5 iulie 2017, ora 12:00, la Biblioteca Orășenească din Pâncota.
    Omagierea scriitorului maghiar va avea loc prin cuvântul dlui Gulyas Ladislau, în prezența invitaților din partea CJA, CCJA, ai UDMR, ai Bibliotecii Județene, precum și ai reprezentanților comunității din Pâncota.
   Csiki Gergely s-a născut pe 8 decembrie 1842, la Pâncota și a murit pe 19 noiembrie 1891, la Budapesta.
  Tot în luna iulie, îl vom sărbători la Zăbrani, pe scriitorul de origine germană: Adam Müller Guttenbrunn.

Nu mai scăpăm de facturi...
România de-altădată 


Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurile
Mulți dintre noi, bănuiesc, dau mărunt din buze la primirea facturilor.
- pentru utilități, să fiu mai exact - 
Din diferite motive. Așa făcea, cred, și Ioan Ionescu.
Cu domiciliul în Capitală, pe strada Bogdan Voevod, nr. 11.
Prin 1948 - 1949....Factura pentru curentul electric. 10 aprilie 1947.
Emitent: Societatea generală de gaz și de electricitate București. 
Document pe suport de carton.


Idem, 11 aprilie 1948.


Idem, 8 mai 1948.


Idem, 9 iunie 1948.


Factura petru apă. Achitată pe 26 iunie 1948.
Plătită jumi-juma cu Gh. Ghiță.
Emitent: Uzinele Comunale București.


Precizări făcute pe spatele facturii.


Rigoletto
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Opera de Stat Timișoara
Program de sală, Opera de Stat Timișoara.
Stagiunea 1963 - 1964.

Pe simezele gălățene
Arta plastică contemporană românească 


Sorin Otînjac 


Muzeul de Artă Vizuală, Galați 


5 iulie 2017
    Muzeul de Artă Vizuală Galați are plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției de pictură semnată Sorin Otînjac, miercuri, 5 iulie, ora 13:00.
    Născut la Iași pe 2 martie 1975, Sorin Otînjac a absolvit în 1999, Universitatea de Arte George Enescu din Iași, Facultatea de Arte Plastice şi Design, efectuând studii aprofundate la aceeași universitate (2001) și studii doctorale la Universitatea de Vest, Timişoara (2003-2006).         În prezent este lector universitar doctor în cadrul Facultăţii de Arte Plastice a Universităţii George Enescu, Iaşi. A avut numeroase expoziții personale și de grup, activitatea sa artistică fiind recompesată de-a lungul anilor, cu premii, diplome de excelență, medalii.
    "Otînjac desenează un fel de texte postmoderniste în ramă (pluralism, relativism, irealitatea imediată), un fel de ilustrații la poemele lui Mircea Cărtărescu (oare poetul știe ce bine îi seamănă pictorul Otînjac?). Foarte tăcut în realitate – dar foarte locvace în rama tabloului (ulei, tempera, acryl) – artistul aduce cu sine aluviunile tuturor mirărilor sale de om, cu toată mitologia și orarul fix al copilăriei, cu umor răzbunător, cu poftă și spaimă de viață, delicat și frust, stingher în general.” (Oana Lazăr-jurnalist TVR Iași)
Expoziția va fi deschisă în prezența artistului.

Prieten de nădejde...pe timp de vară
România de-altădată 


Frigiderul Fram
Prospect, Fram 70, Fram 112. Anii '70 - '80.
DescriereFrigiderele...
Alegerea locului de instalare
InstalareaPunerea în funcțiuneReglarea temperaturiiFuncționarea frigiderului nu vă satisfacePrevenirea accidentelor

Etichetă pentru Frigiderul electric cu compresor Frigero Lux.