luni, 25 noiembrie 2013

Radu Florescu - Viata si opera




Muzeul National de Istorie a Romaniei


Lansare de carte


De vorba cu Radu Florescu. Amintiri si evocari


Bucuresti


27 noiembrie 2013





***Oana Marinache

Despre evolutia publicitatii




Muzeul Bucovinei


Mai mult de un secol de reclama


Muzeul de Istorie, Suceava


28 noiembrie 2013





   Joi, 28 noiembrie, ora 12:00, la Muzeul de Istorie din Suceava, va avea loc vernisajul expoziţiei MAI MULT DE UN SECOL DE RECLAMĂ. 
   Reclama este o bună metodă de a informa şi a convinge, cu scopul de a crea preferințe pentru un anumit produs, fiind în prezent o veritabilă industrie, care rulează anual zeci de miliarde de euro doar în Europa. 
   Expoziția face o prezentare atractivă a evoluției publicității, începând cu sfârșitul secolului XIX, fiind prezentate aspecte, multe dintre ele inedite, ale reclamei stradale de odinioară, anunțuri publicitare din presa vremii, inclusiv reclame vechi din Bucovina şi Suceava. 
   În afară de reproduceri vor fi etalate o serie de obiecte originale printre care: postere, tăblițe cu reclame, reclame din presă, obiecte cu marca fabricii ș.a.

Inapoi la argument




Libraria Humanitas


Viata cotidiana a Securitatii din punctul de vedere al victimei


Cismigiu, Bucuresti


28 noiembrie 2013






Ziua Nationala a Romaniei



Sinaia


1 decembrie 2013




Club A - 44 de ani




Intalnirile culturale


Club A, Bucuresti


29 noiembrie 2013






***via Radu Nicolescu

Imortalizand clipa




Dan Piersinaru


Expozitia: Mutatie


Aiurart, Bucuresti


27 noiembrie 2013 - 14 ianuarie 2014









  Vernisaj: miercuri, 27 noiembrie 2013, ora 19.00 
  Artistul Dan Pierșinaru revine cu o expoziție personală de fotografie analogică în spațiul de artă contemporană Aiurart, între 27 noiembrie 2013 și 14 ianuarie 2014.


  În proiectul Mutație Dan Pierșinaru optează pentru un discurs auster al cărui focus este procesul de uitare în care contactul cu imaginea are loc în direcția asumării unei categorii niciodată fixe, relevând o realitate nu doar subiectivă și selectivă, ci mai ales instabilă. Entuziasmul unei trăiri sau panica unui moment înregistrate în imagini intră într-un process de estompare, mecanism de autoapărare al creierului care astfel poate asimila noi experiențe și trăiri. Amintirea unui moment, a unei fețe, a unui obiect se modifică, intră într-un soi de mutație a neclarității înlesnind în același timp și trecerea către altceva. 
  Mutația lui Dan Pierșinaru este o <afecțiune> umană la care ne aliniem cu toții, chiar și devoratorii de imagine, cu atât mai mult cu cât imaginea produsă la un moment dat, odată consumată si arhivată este iremediabil înlocuită, atât de emițător, cât și de receptor.   
  Fragilitatea memoriei despre care vorbește fotografia lui Dan Pierșinaru este cea care obligă la efortul de conservare personală și colectivă. Instalația de fotografie este concepută pentru a ne îngloba în baza de date a unei minți care a înregistrat imagini, stări, momente și care reconstituie un traseu tocmai prin abstractizarea produsă de uitare. 
  Short sau long term memory loss, amnezia nu fac parte din circuitul conceptual și tehnologic pe care ni-l propune artistul pe care nu îl interesează uitarea ca fenomen clinic, deși acesta rămâne conectat la psihologia imaginii, din perspectiva procesului firesc de schimbare activ la nivelul meomoriei umane în funcție de datele biologice cognitive specifice, mediu, vârstă și context. Dan Pierșinaru construiește un mediu în care imaginea se află în stadiu intermediar, cumva dislocată și <dis-temporală>. E o imagine suspendată supusă unei mutații spre abstractizare sau estompare completă, spre nimicul altceva și nu în ultimul rând spre cu totul altceva.
  Expoziția Mutație este un exercițiu de reflectare a limitelor memoriei la nivelul receptării imaginii și prilej de reflecție asupra acestor limite, niciodată aceleași, mereu altele.
(Olivia Nițiș - curator)

  Proiecte precum Culturescapes (2007, Basel, Elveția), Essay About Preservation (2006, București) sau Be There (2004, Huesca, Spania) au confirmat statutul acestuia de artist multimedia, unde fotografia, instalația, video-ul și desenul sunt îmbinate pentru a contura stări complexe. Folosindu-se de aceste unelte, el compune instalaţii în care motivul identităţii se combină cu teme ca starea de tranziţie în timp a unui loc sau personaj uman, compoziții și stări generate de accidente, mişcări şi sentimente spontane, conturarea stărilor de incertitudine, anonimatul şi efemerul din jurul său.

   Descriind activitatea sa, artistul Dan Pierșinaru mărturisește: “De foarte multe ori, arta se prezintă vizitatorilor ca un obiect a cărui funcție principală este istoricitatea și capacitatea de a documenta aspecte ale realității. Însă fotografiile mele au cu totul altă direcție. Scopul nu este de a oferi vizitatorilor o informație istorică pe care nu o știu, ci de a declanșa anumite stări prin care oamenii se pot înțelege mai bine pe ei înșiși. De aceea, eu cred cu tărie într-o calitate de multe ori neglijată, dar foarte importantă a artei - funcția terapeutică. Astfel, obiectul de artă este un catalizator în procesul de descoperire de sine”.

La Antipa, in spatele usilor inchise




Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa


Calatorie in lumea recifelor


Bucuresti


30 noiembrie 2013





Impacarea cu lumea. Jurnal de Curtesti




Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu


Mircea Oprea


Botosani


28 noiembrie 2013




   Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu Botosani gazduieste joi, 28 noiembrie 2013, lansarea celei mai recente carti Impacare cu lumea. Jurnal de Curtesti, ce poarta semnatura binecunoscutului publicist si critic de teatru botosanean  Mircea Oprea.

  Evenimentul se va desfasura in Sala de Lectura a Bibliotecii Judetene Mihai Eminescu, in prezenta autorului, cu incepere de la ora 17.00.
  Cartea va fi prezentata de scriitorul Marius Chelaru si de prof. univ. dr. Paul Gorban, amfitrionul evenimentului fiind Gellu Dorian.
…Împăcarea lui Mircea Oprea cu lumea s-a produs/scris la Curteşti şi a fost parafată la Editura Zona Publishers, din Iaşi,in anul 2013.
   "Împăcarea cu lumea – notează editorul, Paul Gorban - este un titlu captivant care, printr-o energie extraordinară, impusă chiar şi de stilul cărţii – jurnal de gânduri poetice şi metafizice -, te surprinde şi te pune, într-un mod ontologic, în faţa semenilor şi, mai ales, în faţa propriei conştiinţe. Împăcarea cu lumea divulgă nostalgia autorului de a surprinde ca pe un organism viu lumea interiorului său, cu toate detaliile şi aspectele privind o legitimare reversibilă şi răvăşitoare, o lume din regnul tradiţiilor îndelungate, tari, în care predomină un fond cu iz mistic, poetic, uneori raţional, alteori scufundat într-un iluzionism oniric. Pe de altă parte, Împăcarea cu lumea apare şi ca un istoric al curiozităţilor savante ale autorului cu privire la lumea exterioară în care, aproape la tot pasul, Mircea Oprea presimte ameninţarea unei ciudate raportări la legitimareanormalităţii (…)”.
  La eveniment sunt invitați să participe autorități publice locale, oameni de cultură, reprezentanți ai presei locale și iubitorii de literatură.

Maica Domnului, Pragul Luminii




Expozitie de icoane pe lemn


Libraria Sophia, Bucuresti


18 - 29 noiembrie 2013





   "Cuvine-se să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată, și maica Dumnezeului nostru, ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut. Pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim."

Va asteptam maine (26 noiembrie 2013), ora 18.30.

In Memoriam Nicolae Iorga




Muzeul Memorial Nicolae Iorga


73 de ani de la trecerea in nefiinta a savantului


Valenii de Munte


27  noiembrie 2013





Miercuri, 27 noiembrie 2013
Muzeul Memorial Nicolae Iorga organizeaza un matineu muzeal 
la 73 de ani de la trecerea în neființă a savantului

Ziua porților deschise



Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai Bihor


Oradea


29 noiembrie 2013





Vă așteptăm cu drag!


PROGRAMUL ZILEI:

10:00 - Întâlnire metodică semestrială a bibliotecarilor publici din jud. Bihor 
(Sala de consiliu, et. II)

11:00 - Atelier de lucru: ce înseamnă să fii arhitect 
(organizator: Ordinul Arhitecților Bihor) și 
Atelier de lucru Art Nouveau 
(organizator: Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice) 
(Mediatecă, et. I)

12:00 - Atelier de lucru: Viața ta are valoare 
(organizat de Centrul de Zi Iedera și Asociația Down Oradea); 
expoziție de semne de carte (Centrul de Informare Comunitară, parter)

13:00 - Lansare de carte: Descoperă istoria și valoarea
 - personalități care au marcat istoria lumii 
(Ed. Aquila 93) (Amfiteatru, et. I)

14:00 - Ziua Românilor de Pretutindeni - simpozion 
(Organizația Femeilor Liberale - dep. Florica Chereches) 
(Amfiteatru, et. I)

16:00 - Lansări de carte: 
dr. Stelian Gomboș, Preot dr. Ioan Ghitea, dr. Vasile Deac, 
dr. Sana Silviu-Iulian (Amfiteatru, et. I)

17:00 - ORADEA CITEȘTE. LECTURI URBANE, 
un proiect al Fundației Civika, sprijinit de Consiliul Elevilor de la 
Colegiul Național Mihai Eminescu Oradea (Hol, parter)

17:30 - Uniunea Femeilor Bihor - 20 de ani de activitate (Amfiteatru, et. I)

18:00 - Vernisajul expoziției de benzi desenate și pictură pe lemn, 
cu vânzare, în scop caritabil - prof. Tamba Ciprian (Hol, et. II)

19:00 - Demonstrație culinară și expoziție de carte de bucate
Chef Mihai Cristian (Oficiu, et. I)

Standuri cu vânzare ale editurilor orădene (Hol, parter)
Târg de prăjituri 
pregătite de către elevi ai Colegiului Economic Partenie Cosma Oradea, 
în scop caritabil, cu vânzare, și 
Expoziție de pictură pe sticlă cu vânzare, în scop caritabil 
(Hol, parter)
Expoziția foto Roșia Montană: Ochiul care plânge 
- expozanți: Adela Rusu, Cristian Ene, Gheorghe Petrila, Teodor Radu Pantea 
(Hol, et. I)
Proiecție de filme (Mediatecă și Sala de lectură, et. I)
Expoziție de manuale școlare vechi (Secția Colecții speciale, et. II)

PROGRAM PENTRU COPII: 

17:00 - Teatru de păpuși Hansel și Gretel (Ludotecă, et. I)

18:00-20:00 - Atelier de origami; pictură pe față (Secția pentru copii, et. I)

Vizionare de filme pentru copii

FACILITĂȚI OFERITE:
Vizitarea secțiilor bibliotecii
Înscrieri și revizări gratuite ale permiselor de bibliotecă

Pe durata evenimentului nu se vor împrumuta cărți.

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile (XXV)


Colectii si Colectionari







In acest articol veti avea ocazia sa cunoasteti un "convocator".
 Emis de catre Seminariul Pedagogic Universitar din Bucuresti. 
Pe 24 septembrie 1911.

Acesta suna cam asa:

Domnilor Profesori

Am onoare a va face cunoscu ca Luni 26 Septembrie a.c. ora 5 p.m. se va tine conferinta scolara pentru organizarea programului si orariului noului an scolar, conferinta la care santeti rugat a lua parte.
Primiti va rog Domnilor Profesori asigurarea deosebitei mele stime.

Director

Gheorghe Stefanescu Galati.

Au fost instiintati 15 profesori 
(documentul nu este integral scanat - din cauza marimii acestuia)
Curios lucru, n-au semnat decat 6 dintre ei, adica nici jumatate. De ce, nu stiu !
Sa-i pomenesc totusi pe cei care au raspuns "prezent !"

T. Alesseanu (str. Mantuleasa, nr. 10)
Va deveni administrator al Casei Scoalelor si Culturei Poporului - 1925
(conf. Rocsana Irimia)
K. Richter (str. Soarelui, nr. 33)
S. Sanielevici  - str. Bateriilor, nr. 41
(Simion sau Simon Sanielevici a devenit ulterior academician; 
multumiri dnei Rocsana Irimia pentru informatie)
H. Frollo (str. Lupea, nr. 7)
I. Ionescu Bujor (str. Schitu Maicilor, nr. 19)
Gh. Chelaru (str. Profesori, nr. 8)

Gh. Nichifor se pare ca a fost inlocuit cu Moisescu N. Mihail.

Domnii D(imitrie). Constantinescu (profesor de latina si director la liceul Matei Basarab - conf. Rocsana Iliescu), N. Moisescu, G. Antonescu, Ionescu Enache, C. Corduneanu, P. Ionescu, D. Ionescu (plus un altul neidentificat) n-au binevoit sa semneze. Cine stie, nu or fi revenit din vacanta !







Pe simezele Focsaniului




Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitia: Arta si sacralitate


Galeriile de Arta, Focsani


28 noiembrie 2013





Arta si sacralitate 2013

Lansare de carte




Libraria Bastilia


Urmuz: Pagini bizare


Bucuresti


29 noiembrie 2013







95 de ani de la Unirea Bucovinei cu Romania




Muzeul Bucovinei


Arta si civilizatie medievala, Bucovina - file de istorie


Muzeul de Istorie, Suceava


27 - 29 noiembrie 2013