sâmbătă, 4 decembrie 2021

Mărturisitor al închisorilor comuniste

 


Gheorghe I. Cotenescu, 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


10 decembrie 2021





    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 10 decembrie 2021, ora 17:00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, la vernisajul expoziției itinerante de fotografie documentară, dedicate preotului profesor căpitan și unuia dintre cei mai reprezentativi clerici ortodocși din prima jumătate a secolului al XX-lea, Gheorghe I. Cotenescu, la 135 de ani de la nașterea sa.

    Expoziția este curatoriată de Radu Petrescu-Muscel, nepotul direct al preotului Cotenescu, și va putea fi vizitată până sâmbătă, 11 decembrie 2021, ora 18:00. Expoziția prezintă episoade din viața preotului căpitan, de la căsătorie până la închegarea unei familii extinse, din viața lui de profesor și din perioada în care a colaborat cu Nicolae Iorga, fiind primul secretar al istoricului.

    Suflet furtunos şi vertical, Gheorghe Cotenescu (1886 – 1965), fiu de preot moşnean din Muşcel, desfăşoară încă din studenţie o susţinută activitate pentru apărarea valorilor culturale şi naţionale româneşti, contribuind la opera de regenerare şi de făurire a statului român unitar. Personalitatea preotului Gheorghe Cotenescu a marcat viaţa culturală şi religioasă a societăţii de la trecerea dintre secole. Membru în conducerea mai multor societăţi profesionale şi culturale de la începutul secolului al XX-lea (secţiile Ligii Culturale, Societatea Studenţilor Teologi, Societatea Studenţilor de la Conservator, societăţile corale Carmen şi Hora, Societatea culturală Miron Costin), organizează şi animă numeroase evenimente promovate de acestea atât în vechiul Regat, cât şi în celelalte teritorii locuite de români. Fidel partizan al ideilor propagate de Spiru Haret şi Nicolae Iorga, nu pregetă să-şi îndeplinească misiunea de luminare a satului și de luptător pentru dreapta credinţă în comuna strămoşilor săi, Stoeneşti-Muscel, pe cursul superior al Dâmboviţei, unde ajunge în 1913, înfiinţând şi conducând mai multe bănci populare, obşti forestiere şi cooperative. La primul apel al regelui Ferdinand, ia parte la întreaga campanie militară (1916-1919), peregrinând printr-o ţară ajunsă la capătul puterilor, mobilizat în spitale de evacuare şi unităţi combatante, din Muntenia în Moldova, din Basarabia în Ardeal, până la Budapesta. Iar la întoarcere, preotul-căpitan, îndurerat de distrugerea modestei sale biserici în toamna anului 1916, de furia nemţilor, ridică o frumoasă biserică din piatră, în 20 de ani de trudă (1919 – 1939).

     A iubit enorm vocația de profesor de muzică, fără să-şi neglijeze însă parohia rurală din Muscelul strămoşesc, păstorind-o timp de 52 de ani şi neîndurându-se să-şi părăsească enoriaşii pentru a preda definitiv la seminarul din Capitală. În cei 18 ani de profesorat la seminariile din Câmpulung-Muscel, Curtea de Argeş şi Cernica-Ilfov, plămădeşte cu dragoste destinele a peste o mie de copii. Iar aceştia i-au întors dragostea pe măsura puterilor lor, mulţi dintre ei devenind flori ale Ortodoxiei româneşti.

    Cei care mai trăiesc îşi reamintesc şi astăzi cu plăcere de orele sale de muzică, de excursiile pe care le organiza, de pasiunea pe care o punea şi mai ales de metoda sa didactică, sugestivă şi captivantă. Era de o bunătate rară, îi ajuta, ţinea foarte mult cu clasa şi o apăra, iar corurile pe care le dirija erau desăvârşite. Popa Ghiţă din Muscel se număra printre profesorii cei mai iubiţi de seminariştii câmpulungeni, argeşeni ori cernicani, mulţi dintre ei afoni. Prin talentul şi iscusinţa sa, a dovedit că muzica este o ramură de studiu importantă în formarea şi educarea tineretului, cu o singură condiţie însă: profesorul să aibă ţinuta, chemarea şi pregătirea necesare.

    Bine văzut de toţi şi apreciat pentru cultura, râvna şi aptitudinile sale didactice, deşi nu era profesor universitar, a fost invitat în repetate rânduri de cărturarul Nicolae Iorga şi de comitetul de organizare să conferenţieze la Universitatea Populară de la Vălenii de Munte (în perioada 1932-1943). Încrederea pe care i-a acordat-o profesorul Nicolae Iorga încă din studenţie (secretar personal) l-a determinat să accepte şi delicata sarcină de organizare, după război, a secţiei muscelene a Partidului Naţionalist Democrat, fiind ales deputat de Muscel (1931-1932), alături de Constantin (Dinu) I.C. Brătianu şi Ion Mihalache, cu numeroase intervenţii şi iniţiative parlamentare ce dovedeau şi talentul său oratoric.

     Reţeaua informativă a Securităţii şi Miliţiei îi identifică rapid rolul în rezistenţa armată anticomunistă condusă de lt. col. câmpulungean Gheorghe Arsenescu (primii luaţi în vizor erau intelectualii de prestigiu ai satelor) şi este arestat în primul lot de musceleni, fiind condamnat în mai 1950, după 14 luni de anchetă. Umilinţele suferite în anchetele nesfârşite şi cruzimea călăilor din închisorile comuniste îi afectează grav sănătatea, dar nu-l zdrobesc sufleteşte. Bătrân şi bolnav, este impus la cote enorme, i se confiscă averea (inclusiv dota soţiei, primită în 1912), e ameninţat cu eliminarea copiilor minori din şcoli şi chiar cu împuşcarea dacă nu se înscrie primul în gospodăria colectivă ce trebuia înfiinţată în zonă de munte. Şi totuşi, păstrează legătura cu bunii săi prieteni, colegii seminarişti şi cei din studenţie, reuşind să organizeze la Bucureşti prima şi ultima reuniune jubiliară a absolvenţilor Seminarului Central din promoţia 1905, cu parastase pentru profesorii şi colegii dispăruţi. După evenimentele din decembrie 1989, spre dezonoarea urmașilor foştilor săi enoriaşi, aceştia vor rade de pe faţa pământului orice urmă a existenţei familiei Cotenescu în localitate, în afara bisericii şi a cavoului de familie.

     Accesul este liber și se face prin respectarea restricțiilor în vigoare și printr-un mesaj la adresa programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451 (WhatsApp).

***http://www.mnlr.ro/

Pe simezele ieșene - Flux3 - Spațiu

 


Arta plastică contemporană românească


Andrei Alecsandru 


Galeria Dana, Iași 


8 decembrie 2021 - 28 ianuarie 2022




Orient versus Occident

 


Muzeul Municipiului București 


17 decembrie 2021 - 28 august 2022




Incursiune în Brahma

 


Arta plastică contemporană românească 


Liusic Vrapciu, Vladimir-Păun Vrapciu 


Muzeul de Artă Târgoviște 


1 decembrie 2021 - 23 ianuarie 2023



Zilele Porților Deschise

 


Muzeul Mitropoliei Clujului 


Cluj - Napoca 


4 - 11 decembrie 2021





Dragi prieteni ai Muzeului Mitropoliei Clujului,

    Avem deosebita bucurie de a vă invita la evenimentul Zilele Porților Deschise, 4 - 11 decembrie 2021, menit a marca împlinirea a 10 ani de la inaugurarea actualului spațiu muzeal, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane și a celebra centenarul reînființării Eparhiei clujene.

     În cele 8 zile, în care accesul tuturor celor interesați este gratuit, instituția noastră vă întâmpină, pe cei dornici a descoperi pagini importante de istorie și spiritualitate românească, cu o expoziție dedicată foștilor noștri ierarhi, Nicolae Ivan, Nicolae Colan, Teofil Herineanu, Bartolomeu Anania și, pentru prima dată, vrednicului de pomenire episcop Vasile Flueraș (Someșanul).     Cuprinzând portretele ierarhilor, obiecte care le-au aparținut (multe pentru prima dată prezentate publicului), distincții și cărți de autor, expoziția surprinde evoluția vieții bisericești în urbea transilvană pe parcursul ultimului secol.



    Acestor exponate de mare valoare istorică și documentară li se adaugă icoanele și cărțile de patrimoniu, pașii vizitatorilor oprindu-se și la necropola arhiepiscopală și mitropolitană, loc al rugăciunii, rememorării și odihnei celor care au clădit această Eparhie.

   În această perioadă, Muzeul Mitropoliei Clujului găzduiește și expoziția temporară Monumentele Basarabiei Furate, ilustrare a unor pagini dureroase, dar importante din istoria zbuciumată a poporului român din teritoriile de peste Prut



   În aceste zile cu totul speciale, programul de funcționare a Muzeului este cuprins în intervalul orar 10:00 - 18:00, instituția noastră așteptându-vă inclusiv în ziua de luni, 6 decembrie, în marea și frumoasa sărbătoare dedicată Sfântului Nicolae (vizita la muzeu poate constitui un frumos și foarte util cadou făcut de cei mari celor mici).

Vă așteptăm cu drag!



Marile Bătălii ale Primului Război Mondial

 


Muzeul Municipiului București 


decembrie 2021




   Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați, începând cu data de 10 decembrie 2021, o nouă expoziție outdoor prezentată pe gardul Palatului Suțu, realizată de MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni în parteneriat cu MMB, intitulată: Marile Bătălii ale Primului Război Mondial. Campania 1916. Apărarea Bucureștiului pe crestele Carpaților de Curbură.

   În luna în care celebrăm Ziua Națională a României sunt aduse în prim plan vestigiile câmpurilor de bătălie din Primul Război Mondial din Carpații de sud-est, uriașe situri arheologice aflate în trecătorile montane, în Pasul Bran, Valea Prahovei, Drumul Tătarului, Valea Buzăului sau pe Valea Oituzului.

***Info despre expoziție:  https://fb.me/e/1Z4BOlIF5

Microcosmos - Miniatură textilă

 


Arta plastică contemporană românească 


Galeria de Artă Nicolae Tonitza, Iași 


2 - 10 decembrie 2021




Personalități ale Politehnicii Bucureștene

 


Muzeul Universității Politehnica 


București 


3 decembrie 2021




    Muzeul Universității Politehnica din București a vernisat vineri, 3 decembrie 2021, expoziția aniversară Personalități ale Politehnicii Bucureștene. Evenimentul este organizat cu ocazia împlinirii a 18 ani de la redeschiderea muzeului pentru marele public.

     De-a lungul celor peste 200 de ani de învățământ tehnic superior în limba română, de la primele cursuri de ingineri hotarnici organizate la Școala lui Gh. Lazăr și până în prezent, Universitatea Politehnica din București s-a dezvoltat pregătind ingineri pentru toate ramurile industriale, la nivel superior, cu nimic mai prejos decât politehnicile europene.

    Personalități ale Politehnicii Bucureștene este o expoziție prin care specialiștii muzeului au dorit să aducă în atenția publicului vizitator personalități marcante din istoria U.P.B, o succintă istorie a universității, apariția muzeului în contextul dezvoltării universității dar și importanța patrimoniului cultural universitar.

    Expoziția se adresează atât cunoscătorilor în domeniu cât și publicului larg prin forma populară elaborată ce constă în prezentarea câtorva personalități ce au marcat evoluția și dezvoltarea științei și tehnicii românești și mondiale (Costin Nenițescu, Anghel Saligny, Elie Carafoli, Gogu Constantinescu etc.), completate cu exponate din patrimoniul muzeului.



Dintre obiectele ce fac parte din expoziție menționăm:

• Teodolitul, marca Starke & Rommerer, folosit de echipa de ingineri a lui Anghel Saligny la proiectarea și construcția Podului de la Cernavodă;

• „Comparatorul optic al lui Lissajous, marca Ducretet, folosit în cadrul laboratorului de „Fisică” de la Școala Națională de poduri și Șosele;

• Luneta astronomică, marca Ducretet, 1885;

• Diploma de absolvire a  Școalei de Poduri și Șosele acordată lui Nicolae Vasilescu Karpen, 19 Iunie 1891;

• Teza lui Ion I. Agârbiceanu susținută la Universitatea din Paris - Facultatea de Științe, pentru obținerea gradului de doctor în științe fizice, 1934;

• Prima teză de doctorat susţinută la Şcoala Politechnica  Regele Carol II la 7 iulie 1936 de către Welton Joseph Crook, (profesor de metalurgie la Universitatea Stanford din California), cu autograful profesorului Solacolu;

• Cartea de onoare a Şcolii Politechnica Regele Carol II, cu semnătura Regelui Carol al II lea;

Expoziția poate fi vizitată la sediul muzeului din Str. Gh. Polizu nr. 1-7, Polizu – Corp M, sector 1. - pentru accesul cu mașina / Calea Griviței nr. 132, Polizu, corp. M – acces pietonal

Program de vizitare: 

Luni – Vineri, 10:00 – 15:00 (ultima intrare: 14:30). 

Pentru grupuri organizate doar cu programare telefonică.

Pe simezele Capitalei - Albastru de hotar

 


Arta plastică contemporană românească 


Ștefan Câlția 


AnnArt Gallery, București


7 decembrie 2021 - 6 ianuarie 2022




Dress Code - Parfum de secol XIX

 


Muzeul Municipiului București 


15 decembrie 2021 - 27 martie 2022




    Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2), începând cu data de 15 decembrie 2021, expoziția tematică Dress Code. Parfum de secol XIX.

    Știm că de-abia așteptați o astfel de expoziție, dar... de ce secolul al XIX-lea? "Este cel mai strălucitor, complex, variat și prolific veac în privința vestimentației. În spațiul românesc s-a făcut trecerea de la moda orientală la cea europeană. Existau cutume pentru tipurile sociale și modul în care își etalau veșmintele", ne dezvăluie curatorul expoziției, dr  Maria Camelia Ene.

    Expoziția temporară va include, pe lângă piesele de costum și accesorii vestimentare, piese de artă decorativă (mobilier, metal, cristal/porțelan), ceasuri, bijuterii, pictură și gravuri de epocă, fotografii și cărți poștale din patrimoniul Muzeului Municipiului București care evidențiază stiluri, eleganță, atitudini, toate gravitând în jurul ideii de etichetă vestimentară.

***Mai multe detalii despre această expoziție sunt aici: https://fb.me/e/1jVfCqJoz