joi, 11 mai 2017

Expo Cristal




Muzeul Național de Geologie 


București 


19 - 21 mai 2017 





    Între 19 și 21 mai 2017, în curtea Muzeului Național de Geologie se desfaşoară evenimentul Expo Cristal unde pasionații de pietre semiprețioase și prețioase, cristale în formă brută şi bijuterii se pot delecta admirând eşantioane din minunata lume geologică.
    Cei peste 30 de expozanţi participanţi la eveniment vor furniza vizitatorilor informaţii legate de proprietăţile fiecărei pietre, ce se potrivesc zodiilor şi personalităţilor lor, iar specialiştii vor oferi explicaţii ştiinţifice despre modul de formare al acestora.
    Ca punct de atracţie, Expo Cristal va găzdui la prima ediţie din acest an organizată în exteriorul muzeului, spectaculoase flori de mina aduse din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, iar vizitatorii vor putea admira şi achiziţiona bijuterii din întreaga gamă a celebrelor pietre preţioase: diamant, rubin, safir sau smarald.
   Prețul unui bilet de intrare este de 4 lei, intervalul orar de vizitare: 10:00-18:00 (ultima intrare 17.30); Informații la telefon: 031/438.17.44

Sărbătoare în satul din București




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


17 - 21 mai 2017






    Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti aniversează 81 de ani de existenţă în data de 
17 mai 2017. Inaugurarea Muzeului Satului Românesc, despre care Henri H. Stahl spunea că este ”una dintre cele mai mari mândrii ale neamului românesc”, acum 81 de ani, reprezintă un moment important în istoria sa, moment pe care îl marcăm, așa cum se cuvine, printr-o serie de manifestări, ce vor avea loc în perioada 17 - 21 mai.

Miercuri, 17 mai - Deschiderea programului aniversar

    Program dedicat ctitorilor Muzeului Satului - onoruri militare cu Asociaţia Tradiţia militară – Bucureşti, muzică corală cu Corul Solemnis și muzicienii Adrian Drăgoescu şi Andrei Theodoru, prelucrări folclorice, prezentări de carte, târg al meșterilor populari, ateliere interactive de creaţie meşteşugărească

Joi, 18 mai - Ziua Internaţională a Muzeelor – Muzeele și istorii contestate

   Programul zilei va cuprinde: vernisajul expoziţiei de pictură, desen, sculptură În oglindă – expresii plastice, organizată în parteneriat cu Muzeul de Artă vizuală Galaţi, ghidaj tematic Instalații de tehnică populară din Muzeul Satului, ateliere interactive de creaţie meşteşugărească

Vineri, 19 mai

   Program variat: expoziţie de pictură Tinere talente organizată de Fundaţia Principesa Margareta a României, prezentare CD - Neic-al meu din Teleorman - Anuţa Arghiroi, invitat: Dumitru Zamfira, concurs Valori de tezaur - costumul popular, ateliere de creaţie cu participare gratuită

Sâmbătă, 20 mai

     Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural - ANTREC vă invită la sărbătoarea Margaretelor - Gala premiilor Margareta de Aur și întâlnirea cu ansamblul folcloric Cânt şi joc la Peştişani – Peştişani, Gorj și ansamblul din Vinţu de Jos, judeţul Alba.
     Programul zilei va fi completat cu un recital de muzică şi poezie susținut de: Wladimir Pesantez – chitară clasică, interpreta de muzică ușoară Sabrina Diacov Ioana, soprana Ioana Alexandra Enache, actorul Alexandru Nicolae Mihai.

    Muzeul Satului va participa și anul acesta la programul european Noaptea Muzeelor inițiat de Ministerul Culturii din Franța, aflat la a XIII - a ediție - însă cu o ediție de după-amiază.
   Programul După-Amiaza Muzeului Satului va cuprinde muzică şi joc tradițional cu Grupul folcloric Reabinuşca al ruşilor lipoveni – Jurilovca, Tulcea, Orchestra Momentum, Şcoala de dans popular Larisa şi Marin Barbu. 
Vizitarea muzeului în intervalul 16:00 – 19:00 va beneficia de gratuitate.

Duminică, 21 mai

    Sub semnul Sfinților Împărați Constantin și Elena se va oficia slujba religioasă la biserica Turea din Satul Nou urmată de o expoziţie de icoane realizate de elevii Şcolii de Muzică şi Arte Plastice nr. 3, Bucureşti.
    Ne vom reîntâlni, la ceas de sărbătoare cu ansamblurile folclorice: Kymata al Uniunii Elene – Ploieşti și Căluşarii de la Sârbii Măgura, Olt
    La ora 17:00 publicul este așteptat la un recital susținut de maestrul jazz-ului Harry Tavitian.

Vă aşteptăm cu drag să sărbătorim împreună
Aniversarea Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti !
Mai multe informaţii:
Biroul Relaţii Publice
021 317 91 03 / int. 178

Bimilenar Publius Ovidius Naso (48 a.Ch. – 17 p.Ch.) - drumul exilului




Arta plastică contemporană 


Expoziție itinerantă 


mai - septembrie 2017






    Muzeul de Artă Constanța, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează expoziția itinerantă Bimilenar Publius Ovidius Naso (48 a.Ch. – 17 p.Ch.) - drumul exilului.
    Evenimentul comemorează cei 2000 de ani de la moartea marelui poet latin, Publius Ovidius Naso care a fost considerat, alături de Horațiu și de Virgiliu, unul dintre clasicii literaturii latine. Născut la Sulmona, în Italia, Ovidius a murit la Tomis, Constanţa de astăzi, după un exil, hotărât de împăratul Augustus, care a durat opt ani.
    Manifestarea reunește 63 de lucrări de grafică, inspirate din opera marelui poet latin, realizate de artişti din Italia, Grecia, Bulgaria şi România. Vor expune: Lino Alviani, Arturo Faiella și Yoselin Giovani din Italia; Alex Dimitriadis, Xenis Sachinis și Kostis Spanopoulos din Grecia; Peter Lazarov, Yavora Petrova și Bozhidar Tonev din Bulgaria, precum și Loretta Băluţă, Marieta Besu, Aurel Bulacu, Zuzu Caratănase, Mircia Dumitrescu, Suzana Fântânariu, Emilia Kiss, Anna - Maria Orban, Lelia Rus Pîrvan, Matei Şerban Sandu, Atena Elena Simionescu și Florin Stoiciu din România.
    Expoziţia va fi itinerată în 8 oraşe, din 4 ţări, refăcând astfel drumul exilului pe care l-a parcurs Ovidius de la Roma la Tomis, anume: Sulmona (Sulmo), Roma, Brindisi (Brundisium), Corint (Koryntos), Nessebar (Mesembria), Balcic (Dionysopolis), Mangalia (Callatis) şi Constanţa (Tomis). Primul vernisaj va avea loc la Sulmona, luni, 15 mai 2017, începând cu ora 17.30. Expoziția va fi dechisă la sala Rotunda din cadrul bisericii San Francesco della Scarpa și va rămâne la dispoziția publicului până la data de 20 mai 2017 când va lua drumul Romei. Vernisajul va fi însoţit de un spectacol de poezie, realizat de actorul român Emil Boroghină, cu proiecţia traducerii în limbile latină și italiană ale textului recitat.
    La data de 22 mai 2017, expoziția va fi vernisată la Academia di Romania din Roma, unde va rămâne deschisă pentru public până la mijlocul lunii iunie. La mijlocul lunii iunie, expoziția va fi dusă la Brindisi și va fi vernisată la Palazzo Granafei Nervegna. De la Brindisi, anticul Brundisium, locul de îmbarcare al poetului Ovidius Naso pentru a ajunge la Tomis, expoziția va lua drumul Corintului, unde va fi vernisată la Galeriile de Artă. De la Corint, expozitia va reface drumul terestru pe care l-a parcurs marele poet latin și va fi vernisată la la Galeriile de Artă din Nessebar, la Centrul Cultural Palatul din Balcic, la Casa de Cultură din Mangalia și la Muzeul de Artă din Constanţa.
    Evenimentul de la Sulmona și Roma este sponsorizat de Fundația Fildas Art, prin programul Catena pentru artă.

Printre comorile muzeelor bucureștene




România de-altădată 


Colecția Profesor Garabet Avachian


București (XVIII)





Pliant, anii '70.
Editor Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România.
Dumitru Ghiață - Natură statică cu crăițe.
Flacon - Sticlă de Boemia.



Theodor Pallady - Natură statică cu cană și evantai.



Sf. Troiță - Icoană pe sticlă - Făgăraș.











Theodor Pallady - Nud cu scrisoare.


Redactor: Dorana Coșoveanu.
Macheta grafică: Gheorghe Matei.
Foto color: Radu Braun.
Foto: albnegru Irina Ghidali.

Regina Înălțimilor




Smaranda Brăescu 


Bârlad 


13 mai 2017





   Manifestările dedicate recordmenei mondiale la sărituri cu parașuta încep sâmbătă, 13 mai 2017, cu simpozionul de la Bârlad unde Smarandei Brăescu i se va acorda titlul de cetățean de onoare post-mortem, iar pe școala unde a învâțat se va pune o placă comemorativă.
   Manifestările continuă vineri, 19 mai, de la ora 10:00, cu vernisarea Expoziției Naționale AEROMFILA, la Muzeul de Istorie Bacău. În aceeași zi, de la ora 14:30, la Tecuci va fi inaugurat Muzeul Aviației și se va dezveli o placă dedicată Smarandei.
   Pe 20 mai, ora 18:00, la Muzeul Aviației Române din București va fi dezvelită o altă placă dedicată memoriei Smarandei Brăescu.

Anul 1917 - Între extaz și agonie




Zilele Culturale ale Bârladului 


14 mai 2017

















Târgul de Antichități




Colecții și Colecționari 


Hotel Sofitel, București 


12 - 14 mai 2017





Lângă Romexpo, sunt așteptați toti cei iubitori de "parfum de epocă".
Vă puteți astfel completa colecția sau procura un cadou cu "ștaif" pentru cei dragi.
Radiouri, reclame pe tablă, produse din "iepoca de aur", tablouri,
cărți, mobilier, ceramică, porțelanuri, bancnote românești, cântare, balanțe,
aparate foto și câte și mai câte. 
Cunoscătorii în materie îi pot reîntâlni, printre alții, pe bunii lor prieteni
Silviu (al lui Costea) sau Alex Ossi (al lui Tudor)!

Salonul Artelor Frumoase




Arta plastică contemporană românească 


Reșița 


ediția a V-a, 21 mai 2017






Noaptea Muzeelor




Muzeul Județean Alexandru Ștefulescu 


Târgu Jiu


20 mai 2017








Noul romantism negru




Arta plastică contemporană 


Muzeul Național de Artă al României, București 


11 mai - 27 august 2017





    Muzeul Național de Artă al României și Künstlerhaus Bethanien Berlin vă invită să vizitați, în perioada 11 mai - 27 august 2017, expoziția Noul romantism negru.
   Expoziția propune o explorare a celor mai recente direcții din arta contemporană reunind lucrările a 34 de artiști născuți în Austria,Cehia, Danemarca, Germania, Norvegia, Olanda, România, Spania și SUA. Firul invizibil care unește cele peste optzeci de lucrări prezente la MNAR este recursul, mai explicit sau mai disimulat, la temele consacratele ale romantismului, reinterpretate și re-semnificate în cheie contemporană.
    Expoziția investighează abordările artistice contemporane situate între Dark Wave-ul progresiv şi Finsterstrategie-strategiile de reprezentare a enigmaticului, obscurului şi misterelor. Dacă temele romantice, cu nuanța lor "neagră”, s-au dezvoltat mai ales prin ocuparea unor "teritorii” disponibile prin nefrecventare anterioară, artiștii din această expoziție abordează "maniera neagră” ca fiind cea mai aptă să exprime realitatea contemporană aglomerată de incertitudini, răsturnarea valorilor și proliferarea răului, fie că acesta înseamnă insecuritatea socială, personală sau amenințarea războiului.
    Expoziția Noul Romantism Negru de la MNAR este prima dintr-un circuit itinerant care include Stadtgalerie Kie din Kiel, Künstlerhaus Bethanien din Berlin, Galerie der Stadt din Backnang, Künstlerhaus Palais Thurn und Taxis din Bregenz și Topičův Salon din Praga.
Curatorii expoziției: Christoph Tannert, directorul Künstlerhaus Bethanien, Miriam Barnitz, curator asistent, Robert Seidel, curator pentru programul video.

Artişti:

Alexandra Baumgartner / Berthold Bock / Roland Boden / Sven Drühl / Martin Eder / Axel Geis / Anders Grønlien / Bertram Hasenauer / Gregor Hildebrandt / Tommy Høvik / Lisa Junghanß / Krištof Kintera / Andrey Klassen / Michael Kunze / Nik Nowak / Markus Proschek / Adam Saks / Sándor Szász / Jan Šerých / Moritz Stumm / László Szotyory / Philip Topolovac / Iris Van Dongen / Fabrizia Vanetta / Ruprecht Von Kaufmann / Jan Vytiska / Maik Wolf / Ralf Ziervogel

Program video:

Greta Alfaro / Susann Maria Hempel / William Lamson / Bill Morrison 
/ Quay Brothers / Jan Švankmajer

Bilet de acces: 10 lei.

Pierdut in Filipine




Lansare de carte 


Cătălin Vrabie 


Biblioteca Metropolitană, București 


17 mai 2017





Dragi prieteni,
    Asa cum am tot promis in ultimul timp, vin cu cateva detalii despre lansarea Jurnlului de calatorie Pierdut in Filipine din seria Pierdut prin lume:
   Evenimentul incepe la 17:30 la Biblioteca Metropolitana de pe strada Tache Ionescu nr. 4 - Bucuresti (zona Piata Romana)
Invitati vor fi,
Dr. Radu Homescu - Ambasadorul Romaniei in Republica Filipine.
Nicolae Cîrstea - presedintele grupului editorial Universul Juridic,
Prof. Sergiu Găbureac - profesor si bibliotecar la Biblioteca Metropolitana
Dr. Irina Airinei Vasile - profesor la SNSPA si presedinta asociatiei filantropice Anima Fori.
Va astept!
Al vostru,
Catalin Vrabie (autorul)

Târg Internațional de Bijuterie Contemporană



Grand Hotel du Boulevard, Bucuresti 


13 - 14 mai 2017





Povești din București - Hanul lui Manuc





Simona Antonescu 


Caru' cu Bere, București 


25 mai 2017




    Scriitoarea Simona Antonescu vine la conferințele de la Caru' cu Bere pentru a ne istorisi poveștile din culisele scrierii celui mai recent roman al său, Hanul lui Manuc (Editura Polirom, 2017).
După conferință (11:00 - 13:00), va urma o sesiune de autografe
***

Festivalul Românesc




Diaspora română 


Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena, Atlanta, S.U.A. 


20 - 21 mai 2017





Afiș: Diana Toma.

   Festivalul Românesc cu ocazia Hramului Bisericii Sf. Împărați Constantin și Elena va avea loc pe 20 și 21 Mai 2016, între orele 13:00 - 19:00.
   Vă așteptăm să sărbătorim cultura și tradițiile noastre, minunatele dansuri românești și să ne bucuram de mâncarea gustoasă.
   Veniți pregătiți să dansați și să petreceți două după-amiezi plăcute. Savurați mâncarea pregătită de voluntarii noștri inimoși care ne vor încânta iarăși cu: supă de pui și ciorbă de perișoare, sarmale, mămăligă cu brânză și smântână, mititei, pui și cotlet la grătar, langoși cu brânză și o varietate mare de prăjituri.
Purtați consumul național tradițional în aceste zile de sărbătoare.
    Parcarea este gratuită la adresa bisericii pentru cei care vin devreme. Parcare adițională se poate găsi la 5 minute de biserică la adresa Lilburn Corners Shopping Center by Publix, 375 Rockbridge Rd. NW, Lilburn 30047.
    Acest Festival este un eveniment major de strângere de fonduri pentru Biserica Sf. Împărați Constantin si Elena. Donațiile dvs sunt foarte apreciate. Vă mulțumim în avans pentru extinderea acestei invitații prietenilor dvs.
Fotografii de la Festivalul de Toamna 2016:

Festivalului Culturii Thailandeze




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


ediția a VI-a, 12 - 14 mai 2017





   Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, în parteneriat cu Ambasada Regatului Thailandei în România vă învită, în perioada 12 – 14 mai 2017, la cea de-a VI-a ediție a Festivalului Culturii Thailandeze, eveniment organizat cu scopul de a face cunoscută poporului român cultura thailandeză prin spectacol de dans tradițional, demonstrație de Muay Thai - box thailandez, obiecte de artă thailandeză și gastronomie tradiţională.

Program:

Sâmbătă 13 mai – Duminică 14 mai 2017
10.00 – 19.00 Gastronomie și obiecte de artă thailandeză
13:30 – 17:00 Spectacol de dans și demonstrație de Muay Thai - box thailandez
/Scena Dumitra

Mai multe informaţii:
Biroul Relaţii Publice
021 317 91 03 / int. 178

Culorile sufletului




Arta plastică contemporană românească 


Mera Maria 


Librăria Diverta-Hubertus, Cluj - Napoca 


11 - 30 mai 2017