joi, 16 mai 2013

Institutul Cultural Roman - Filiala Tulcea


O seara turceasca pe malul Dunarii


Casa Avramide, Tulcea


17 mai 2013



„O seară turcească pe malul Dunării“, la Casa Avramide

   Vineri, 17 mai 2013, începând cu ora 17.00, Institutul Cultural Român – Filiala Tulcea, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Consulatul general al Republicii Turcia la Constanța și Centrul Cultural Turc Yunus Emre din Constanța organizează evenimentul O seară turcească pe malul Dunării la Casa Avramide din Tulcea.
  În deschidere vor lua cuvântul Hașim Koç, director Centrul Cultural Turc Yunus Emre Constanța, Cristina Dinu, director ICEM și Füsun Aramaz, consul general al Republicii Turcia la Constanța.
  În program: film de prezentare a Turciei (prezentare powerpoint - Institutul Yunus Emre și Centrul Cultural Turc Yunus Emre Constanța), recital de orgă susținut de Nejla Ali, recital de vioară susținut de Alev Gafar și un recital al Corului Kaynanalar.
  De asemenea, în cadrul evenimentului va fi vernisată expoziția itinerantă Dansul vopselei cu apa, deschisă timp de o zi la Casa Avramide. La final, participanții vor fi invitați la un workshop de pictură pe apă (arta ebru).
   Arta Ebru e reprezentativă pentru cultura tradiţională turcească, fiind cunoscută şi sub denumirea de Foiţa turcească. A apărut pentru întâia oară în oraşul Buhara din Turkistan, răspândindu-se ulterior în întreg Imperiul Otoman. Nu se poate preciza data exactă a apariţiei artei Ebru, însă se presupune că aceasta îşi are originile în secolele IX-X. Motivul pentru care nu se ştie perioada exactă este acela că artiştii de Ebru nu-şi semnau lucrările şi nu precizau nici data.
  Ebru este arta de a desena pe apă şi constă în împrăştierea pe suprafaţa apei a vopselei lichide, cu ajutorul căreia se pot realiza diverse forme florale sau geometrice, transpuse apoi pe hârtie. La realizarea desenului se foloseşte vopseaua de pământ, guma arabică, tulpina de trandafir, părul de cal şi pigmentul de plante. În trecut, Ebru era utilizată pentru înfrumuseţarea unor opere străvechi.   
  În prezent, picturile Ebru sunt înrămate şi folosite cel mai adesea la decorarea pereţilor.  Ebru este o artă dăruită de turci întregii lumi: te învaţă în primul rând să fii calm, te detaşează de cotidian, te transferă în alte lumi şi îţi oferă linişte sufletească.  
  Nu în ultimul rând, organizatorii le vor pregăti vizitatorilor ceai, cafea turcească și tradiționalele baclavale. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.

Asociatia Pro Datina


Festivalul Concurs al Cantecului si Dansului Popular Romanesc

Din comoara satului


Caminul Cultural, Ghiroda, judetul Timis


editia a V-a, 30 - 31 mai 2013







  Ajuns in acest an la a V-a editie, acest eveniment constituie o modalitate constanta de descoperire, afirmare si promovare a tinerelor talente interpretative din intreaga tara.
  Pot participa tineri interpreti cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani din toate zonele etnofolclorice din tara avand ca probe in concurs:
- doina sau balada fara acompaniament
- piesa de joc 
  Preselectia va avea loc miercuri, 29 mai 2013, ora 11:00, la Centrul de Cultura si Arta al judetului Timis, str. E. Ungureanu nr.1.
  Relatii suplimentare la tel. 0721.822.322 sau 0726.123.035

Iata si o parte dintre laureatii editiilor trecute:



Serbarea Narciselor


Festivalul concurs Cultura pentru Cultura


Negrileasa, judetul Alba


19 mai 2013







Poiana Narciselor - Negrileasa sarbatoarea din luna mai

   Narcisa este o floare cu un parfum special, foarte puternic, care o diferentiaza de celelalte flori si probabil multi dintre voi stiti ca acest miros puternic i-a adus si numele, care provine din limba greaca, "narke" ceea ce inseamna narcotic, asadar narcisa este o floare periculoasa care te poate imbata cu misorul ei, dar totodata narcisa este floarea copiilor, a adolescentei si exprima prietenie, bucurie si chiar vacanta.
   Narcisele de la Negrileasa au o legenda speciala pe care o gasiti postata pe site la sectiunea corespunzatoare si formeaza o rezervatie naturala impresionanta in varful unui munte nu foarte inalt dar plin de farmec.
   In fiecare an, in duminica cea mai apropiata de 20 mai, in Poiana Narciselor din Negrileasa are loc o sarbatoare autohtona, unde localnici, turisti, trecatori sau curiosi se aduna, petrec la iarba verde si aduna buchete de flori in cinstea carora se petrec toate.
   Si anul acesta va fi unul special la Negrileasa, deoarece Primaria Bucium va incerca sa gazduiasaca pentru a doua oara concursul organizat de consiliul judetean Alba: Cultura pentru Cultura unde se vor intrece mai multe comune din zona in a-si prezenta cat mai bine obiceiurile si traditiile. Va fi un program special de muzica populara si totul va fi intr-un cadru organizat in Poiana Narciselor din Negrileasa. Am inteles ca vor fi prezente si televiziuni, ceea ce va ajuta ca acest frumos festival sa fie din ce in ce mai cunoscut.
   Poiana se afla la limita dintre Comunele Bucium si Mogos iar drumul de acces recomandat de noi este dinspre DN74 Alba-Abrud spre Comuna Bucium si de aici un singur drum duce spre Poiana; drumul este asfaltat pana la un anumit loc iar ultimii aproximativ 10 km sunt pietruiti si accesul se poate face cu orice masina !

Ce putem face la Negrileasa ?

  In Poiana exista un spatiu special amenajat unde cei care vor fi prezenti pot face un gratar la iarba verde, pot urmari spectacolul folcloric care va avea loc pe scena din mijlocul Poienii, pot practica sport in special fotbal, pot face drumetii in zonele incevinate, unde se afla si o mina foarte veche sau chiar locuri unde dacii si-au lasat amprenta, sau pot la cateva sute de metri departare admira frumoasele flori care impanzesc vazduhul, iar in limita bunului simt puteti chiar sa faceti si buchete care sa va aminteasca peste zile de Poaiana Narciselor de la Negrileasa. Peste toate acestea aerul curat, mirosul brad si mirosul imbatator de narcise merita toate eforturile unei astfel de calatorii pentru cei care au de gand sa fie prezenti la sarbatoare.
  De obicei sarbatoarea incepe de sambata cand tinerii si nu numai deja urca in poiana si petrec o noapte la cort si foc de tabara. Continua duminica pana inspre lasatul serii cand Poiana isi recapata linistea profunda pana anul viitor in aceasi perioada. 
   Asadar acestea sunt doar cateva motive pentru care merita sa petreceti doua zile in luna mai in Poiana Narciselor de la Negrileasa si cu siguranta va reprezenta o amintire de neuitat in albumul vieti pentru fiecare turist prezent si poate un loc unde o sa va reintoarceti an de an.
***www. muntii-apuseni.eu

Muzeul Avrig


Noaptea Muzeelor


Avrig


18 mai 2013




   Incepand cu ora 19:00, dupa primirea traditionala, are loc un tur al muzeului - cu povesti, cutume si legende locale. Adaugam o farama de jocuri populare, cateva ateliere dar si o degustare de produse traditionale. 
  Gazde, mesteri si povestitori: Maria Grancea, Mirela Moldor, Rodica Ispas, Maria Jugurean. 
  Parteneri: Prietenii Avrigului, Ansamblul Purtata Avrigului.

Arta plastica contemporana romaneasca


Mircia Dumitrescu


Expozitie de grafica si de sculptura: Nichita Azi


Galeria Artoteca, Bucuresti


17 mai 2013





artoteca mircia dumitrescu

   Primăria Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Biblioteca Metropolitană Bucureşti vă invită vineri, 17 mai 2013, ora 13.00 la inaugurarea unui nou spaţiu expoziţional: Galeria Artoteca a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.
   Prima expoziţie organizată în generoasele spaţii ale noii citadele de cultură va fi un omagiu adus poetului Nichita Stănescu prin expoziţia de grafică / sculptură a artistului Mircia Dumitrescu intitulată Nichita Azi.
   Galeria de Artă este amplasata pe Şos. Mihai Bravu nr. 4, punct de referinţă: Staţia de metrou Obor.
***libersaspun.3netmedia.ro

Noaptea Alba a Galeriilor


Bucuresti


editia a VII-a, 24 mai 2013






detalii despre participanti, evenimente conexe, harta amplasarii galeriilor si multe altele le aflati pe

Agentia de Stiri Bune


Inaugurarea 

Centrului Cultural Sarb Radmila Miletevici


Resita


12 mai 2013






   Comunitatea sârbă din Reșița a fost pe 12 mai în mare sărbătoare. Lăsând la o parte ceremonialul religios care a strâns câteva sute de persoane în jurul altarului și al preoților, sârbii din Reșița și nu numai, au ținut să participe personal la inaugurarea Centrului Cultural Sârb.
   Construcția edificiului a început în anul 2008 la inițiativa preotului paroh și a membrilor comunității. Impunătoarea construcţie a costat pe undeva la 100.000 de euro, dar aici vorbim doar despre materiale şi construcţie, fiindcă partea de instalaţii electrice şi tot ce mai trebuie într-o casă, a fost construit de membrii comunităţii. Au muncit la ridicarea Centrului de la instalatori, electricieni şi zugravi şi până la gospodinele care au curăţat şi spălat tot aşa cum se face la casă nouă.
   Banii- atât câţi au fost ei, au venit din partea membrilor comunităţii, a unor oameni de afaceri, dar şi a Consiliului Judeţean, şi, mai ales, a Consiliului Local Reşiţa care s-a implicat activ şi pe toate fronturile la realizarea Centrului.
   Un aport deosebit în ridicarea construcţiei l-a avut fostul ministru al culturii din Republica Serbia, doctor profesor universitar, Radmila Miletevici. Domnia sa a donat aproape 60.000 de dolari. În semn de preţuire, comunitatea sârbă din Reşiţa, a decis ca Centrul să-i poarte numele.
   Comunitatea sârbă din Reşiţa este una foarte strânsă în jurul bisericii şi numără peste 1000 de membrii. În noul centru Cultural vor funcţiona o bibliotecă, o grădiniţă gen afterschool, activităţi culturale, dar şi mai multe grupe în care doritorii vor învăţa limba sârbă gratuit.
   La ceremonie au participat alături de invitata de onoare, profesorul universitar doctor- doamna exministru al culturii în doua mandate din Serbia, Radmila Milietevici, preot vicar Marinko Markov, fostul vicar Vladimir Marcovici, preotul Jivko Velimirovici precum şi gazda, preot Vasa Lupulovici. Lor li s-a alăturat întru dragoste frăţească, preotul ucrainean Petru Popovici precum şi presedintele USR – filiala Reşiţa, Ivanko Stoicevici alături de un alt invitat special – primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu. Din partea Uniunii Sârbilor din Romania- USR – a fost prezent preşedintele Ogrian Kostici precum şi deputatul Slavomir Gozdenovici.
***infocs.ro via Balanescu Dana Antoaneta

Universul familiei



Muzeul Brailei


Braila


18 mai - 20 iulie 2013





   Expoziţia temporară Universul familiei include exponate din colecţiile Secţiilor Arheologie, Istorie şi Etnografie ale Muzeului Brăilei şi din colecţii particulare.

   Va fi deschisă, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor - sâmbătă, 18 mai 2013, la sediul Muzeului Brăilei.

Romania mea frumoasa


Manastirile din nordul Moldovei


Colectii si Colectionari


Cartofilie







Voronet (1488). Photo: Marian Vasiliu (18 08 2009). 2013.


Patrauti (1487). Photo: Marius Vasiliu (26 06 2012). 2013.


Arbore (1502). Photo: Marius Vasiliu (12 09 2012). 2013.


Suceava (1514-1522). Photo: Marius Vasiliu (25 06 2012). 2013.


Sucevita (1581-1601). Photo: Marius Vasiliu (18 05 2010). 2013.


Probota (1398-1532). Photo: Marius Vasiliu (08 05 2005). 


Humorului (1530-1535). Photo: Marius Vasiliu (09 07 2009). 2013. Ilustrata de dimensiuni marite.


Vatra Moldovitei (1532). Photo: Marius Vasiliu (27 05 2003). 2013. Ilustrata de dimensiuni marite.


Colaj. Randul de sus, de la stanga la dreapta: Moldovita, Humor, Patrauti, Voronet. Randul de jos, de la stanga la dreapta: Sucevita, Probota, Suceava, Arbore. Photo: Marius Vasiliu. 2013.

Azi am primit prin posta acest superb set de ilustrate dintr-o zona scumpa multora dintre noi. Prin deosebita amabilitatea si stradania unui om deosebit (de fapt chiar realizatorul acestor imagini).
Va dati seama ca am cautat sa aflu mai multe si despre firma la care au fost realizate aceste minunatii. Adica despre Terra Design   http://terradesign.ro  

Am intrat pe site si...nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi alte lucruri incantatoare. Evident ca sunt mai multe de vazut pe acest site ramane, daca sunteti doritori de frumos, sa le descoperiti si singuri; eu ma voi margini sa va arat doar:

Felicitari de Craciun






Felicitari de Pasti



Voi mai reveni in acest loc. Cred ca si voi veti proceda la fel...

Opere de arta restaurate



Muzeul National de Arta al Moldovei


Chisinau, Republica Moldova


17 mai - 17 iunie 2013





Un program care include o Nocturna muzeala - Muzica prin decenii dar si tombola: Ora norocosilor la MNAR (vezi afisul).

Flori si amintiri

 


Arta plastica contemporana romaneasca


Elicondiu Iovan


Papillon Cafe, Timisoara


16 - 30 mai 2013





***Fundatia Rubin

Noaptea Muzeelor



Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala


Chisinau, Republica Moldova


18 mai 2013





Sâmbătă, 18 mai 2013 

De Ziua Internaţională a Muzeelor şi acţiunea Noaptea europeană a muzeelor
Muzeul va fi deschis între orele 10.00 - 22.00


Program de divertisment:

14.00. Lăstărelul Vă invită la Muzeu
Program prezentat de fanfara şi colectivele vocal-instrumentale de la 
Centrul de Educaţie Estetică Lăstărel, sec. Buiucani, mun. Chişinău

15.00. Inaugurarea expoziţiei Hobby-Marathon, ediţia a XI-a
Participanţi: Alexandr Stucalov, Borodatîi Tatiana, Mihai Croitoru, Inga Grigoriu

15.30. Şi eu te iubesc. 
Program de clounade-pantomime prezentat de colectivul Scaramuş
de la Gimnaziul Ivancea, Orhei, conducător Mihai Potorac.

14.00 – 18.00. Meşterii populari şi discipolii lor invită la atelierele:
• Prelucrarea artistică a lemnului
• Împletirea în fibre vegetale
• Modelarea pieselor din lut
• Confecţionarea bijuteriilor din mărgeluşe
• Ţeserea brâielor

16.00. Master-class Cântăm la instrumente arhaice ale popoarelor lumii 
(tobe, fluier, drâmbă, maracas, didjeridoo) susţinut de 
Alexandru Voroniuc, meşter şi interpret.

17.00. Demonstrarea colecţiei de modă în stil Etno a studenţilor 
Colegiului Tehnologic din mun. Chişinău. 

18.00. Întrunirea 
Clubului Interpreţilor, Folcloriştilor, Etnografilor şi Amatorilor de Folclor.
Recitalul interpretei de muzică populară Eugenia Tudose.

19.00. Cine ştie - câştigă. 
Concurs etnografic coordonat de Raisa Tabuica, custode-şef, MNEIN

20.00. Drag mi-i portul strămoşesc 
- omagiu costumului popular. 
Protagonişti: studenţii de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, 
Facultatea Artă Instrumentală şi Compoziţie Muzicală, 
Catedra Istoria Muzicii şi Folclor, specialitatea Canto Popular.

21.00. Program de muzică etno-balcanică. 
Protagonişti: Grupul DinaRatri, conducător Maria Melnic.

13.00 – 17.00. - Videoteca. 
Demonstrarea filmelor despre natură, muzeele lumii, tradiţii şi obiceiuri

10.00 – 19.00. - Patrimoniul muzeal – sursă de inspiraţie. 
Plein-air pentru elevii şi studenţii de la instituţiile de învăţământ artistic 
(în sălile şi curtea muzeului, în Vivariu şi Grădina Botanică)

10.00 – 19.00. - Admirăm frumuseţea florei spontane autohtone şi 
lumea miraculoasă a faunei exotice. 
Vizitarea Grădinii Botanice şi a Vivariului ( intrare de pe str. M. Cibotari, 7)

22.00 – Închiderea accesului în muzeu

22.15 - În faţa clădirii muzeului Centrul de Artă şi Cultură 
AO ART-LABYRINTH prezintă trucuri cu torţe de foc.

***Direcţia Muzeului

Noaptea Muzeelor



Muzeul Bucovinei


Suceava


18 mai 2013




Seara culturala



Diaspora romana


Societatea culturala Balkania Contemporana


Atena, Grecia


11 mai 2013




nichita stanescu omagiat la atena

    Societatea culturala Balkania Contemporana, cu o activitate constanta si deosebit de interesanta (acum descoperita de mine si de actiunile careia o sa va informez si in continuare) a organizat pe 11 mai 2013, in sala de conferinte a Hotelului Golden Age, Atena, o seara culturala. 
    Programul acestui cenaclu, o adevarata intalnire de suflet a cuprins:
-Haricleea Darclee şi moştenirea ei culturală
-Nichita Stănescu – Omagiu cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la naştere.
   Au fost recitate  versuri ale poetului in limbile română, greacă  şi engleză de către actorii: Laura Mihaela Dumitru,  Flavius Neagu, Stavroula Mousouli, Eleni Pouglia.
  Recitalurile au fost însoţite de  fragmente de interviu, versuri în lectura poetului, poezii ale lui Nichita Stănescu pe muzica lui Nicu Alifantis, interpretate de compozitor.
  A fost proiectat de asemenea mesajul video trimis de maestrul Nicu Alifantis Balkaniei Contemporane cu prilejul acestui eveniment (http://youtu.be/XrIqujDq46Y)

***www.xenonobserver.com prin intermediul dlui. George Iacob.

Muzeul de Arta Prahova


Noaptea Muzeelor - Noaptea Artelor


Ploiesti


18 mai 2013









Muzică şi teatru de calitate, cu apariţii spontane şi surprinzătoare…! Intrarea este libera !
Program: 17:00 - 1:00

Spectacole de teatru:

Spectacol de teatru şi dans: Cascando
După texte din creaţia scriitorilor Samuel Beckett şi Nichita Stănescu
Interpretează un grup de studenţi de la clasele de actorie ale Şcolii de Arte Ploieşti
Regia şi coregrafia Emilia Dan-Vasile

Spectacol de teatru: Iubiţi contemporani, eu exist !
Colaj teatral din creaţia poetei Magdalena Ghica
Interpretează: Grupul de teatru Atelier 21
Scenariu şi regia: Mihai Vasile

Spectacol de teatru: La multă vreme după potop
Colaj din creaţia poetului Nichita Stănescu
Interpretează actorii teatrului Equinox
Scenariu şi regia: Mihai Vasile

Numerele muzicale
 vor fi susţinute de elevi ai Liceului de Artă Carmen Sylva Ploieşti:
Mihai Alexandru – vioară
Robert Ciufu – pian
Georgiana Maria Dumitru – canto
Mihaela Alexandra Panca – canto
Laurian Manta – canto, participant la concursul ProTV „Vocea României”
Andrei Iulian Mihalcea – canto


Expoziţiile pe care muzeul vi le propune spre vizitare:

David Buzgar – sculptură
Mircea Nechita – pictură
Gabriel Sitaru - sculptură
Expoziţia de patrimoniu a Muzeului Judeţean de Artă Prahova

Veniti ! Vedeti ! Ascultati !

De 9 mai



Diaspora romana


Comunitatea Romana Sfantul Stefan cel Mare


Ambasada Romaniei, Atena, Grecia


12 mai 2013



Ziua Europei, Ziua Independenței României

Duminică 12 mai 2013 a avut loc la sediul Ambasadei României la Atena, spectacolul organizat de Comunitatea Română "Sfântul Ștefan cel Mare" în colaborare cu Ambasada României  în cinstea zilei de 9 Mai, zi cu triplă semnificație: Ziua Europei, Ziua Independenței României și sfârșitul celui de-al  II - lea Război Mondial. 
La spectacol au participat alături de invitații  din partea Ambasadei României ,Domnul Răzvan JUNESCU Consilier, Însărcinat cu afaceri a.i. și Domnul  Grațian-Florin PÂRVU, Secretar I, Șeful Secției Consulare, români membri ai Comunității Române și simpatizanți ai acesteia.
La 9 Mai 1877, Adunarea Deputaților a proclamat Independența de stat a României, deschizând drumul spre recunoașterea internațională a dreptului națiunii române de a-și decide singură soarta. Astfel, la 9 Mai  1877, Mihail Kogălniceanu declara în Parlament „că suntem  în stare de răzbel”, că suntem „dezlegați de legăturile noastre cu Înalta Poartă și prin urmare suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare.”
Câștigată prin jertfa ostașilor români , la Plevna, Sârdan, Vidin, Opanez, Grivița, Independența României, după aproape 5 secole de dominație otomană, a fost un imbold moral pentru înfăptuirea Marii Uniri.
La 9 Mai 1945, sub loviturile concentrice ale forțelor Națiunilor Unite, Germania nazistă a fost silită să capituleze necondiționat, astfel ca cel de-al II-lea Război Mondial declanșat de axa Berlin – Roma- Tokio, în anul 1939, a luat sfărșit în Europa.
La 9 Mai a fost delcarată ziua Europei, deorece în acestă zi , în anul 1950, s-a făcut primul pas pentru realizarea Uniiunii Europene.
În 1985, când proiectul construcției europene era deja conturat, cele zece state membre care formau la acea dată Comunitatea Europeană, au hotărât ca ziua de9 Mai să devină Ziua Europei. Ziua Europei este o sărbătoare anuală a pacii și unității în Europa.
Spectacolul a început în acordurile „Odei Bucuriei” a lui Ludwig van Beethoven, imnul Uniunii Europene. Mesajul de început a fost adresat spectatorilor de către Domnul Razvan Junescu  însărcinat cu afaceri al Ambasadei României la Atena care a ținut să sublinieze importanța evenimentelor sărbătorite pentru noi românii. Deasemeni a ținut să felicite Comunitatea Română „Sfântul Ștefan cel Mare” pentru efortul depus la promovarea culturii și civilizației românești pe teritoriul Republicii Elene.
Dupa un scurt istoric al semnificaței zilei de 9 Mai au intrat în scenă elevii  Școlii Românești din Atena – cursuri de weekend din cadrul Comunității  „Sfântul Ștefan cel Mare”  îndrumați de doamnele profesoare Daniela Popa Popescu și Doina Bejan, care ne-au prezentat un program artistic ce a inclus cântece și poezii dedicate evenimentelor sărbătorite precum și o mică istorie a Uninunii Europene de astăzi : ce înseamnă Uniunea Europeana, țările membre, deviza, imnul , steagul etc. 
Ca de fiecare dată alaturi de noi, Denisa Tuhuț a interpretat , acompaniată de Formația Actual din Brașov condusă de domnul Constantin Tuhuț, melodia : „Doamne ocrotește pe români” și instrumental la pian „Carnaval de Venice” de Bach.
Spectacolul a fost  încheiat de către  membrii  Ansamblului Folcloric Tradiții al Comunității Romăne „Sfântul Ștefan cel Mare” care au prezentat o suită de dansuri populare românești.
Mulțumim Ambasadei României la Atena pentru sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment important în viața noastră a românilor , mulțumim Formației Actual din Brașov  condusă de Domnul Constantin Tuhuț și nu în ultimul rând tuturor celor prezenți la spectacol în frumoasa și însorita duminică de mai.

   Duminică, 12 mai 2013, a avut loc la sediul Ambasadei României la Atena, spectacolul organizat de Comunitatea Română Sfântul Ștefan cel Mare în colaborare cu Ambasada României în cinstea zilei de 9 mai, zi cu triplă semnificație: Ziua Europei, Ziua Independenței României și sfârșitul celui de-al II - lea Război Mondial.
   La spectacol au participat alături de invitații din partea Ambasadei României ,Domnul Răzvan Junescu Consilier, Însărcinat cu afaceri a.i. și Domnul Grațian-Florin Parvu, Secretar I, Șeful Secției Consulare, români membri ai Comunității Române și simpatizanți ai acesteia.
   Spectacolul a început în acordurile Odei Bucuriei a lui Ludwig van Beethoven, imnul Uniunii Europene. Mesajul de început a fost adresat spectatorilor de către Domnul Razvan Junescu însărcinat cu afaceri al Ambasadei României la Atena care a ținut să sublinieze importanța evenimentelor sărbătorite pentru noi românii. De asemenea a ținut să felicite Comunitatea Română Sfântul Ștefan cel Mare pentru efortul depus la promovarea culturii și civilizației românești pe teritoriul Republicii Elene.
   Dupa un scurt istoric al semnificaței zilei de 9 mai, au intrat în scenă elevii Școlii Românești din Atena – cursuri de weekend, din cadrul Comunității Sfântul Ștefan cel Mare, îndrumați de doamnele profesoare Daniela Popa Popescu și Doina Bejan care ne-au prezentat un program artistic ce a inclus cântece și poezii dedicate evenimentelor sărbătorite precum și o mică istorie a Uninunii Europene de astăzi : ce înseamnă Uniunea Europeana, țările membre, deviza, imnul , steagul etc.
   Ca de fiecare dată, alaturi de noi Denisa Tuhuț a interpretat , acompaniată de Formația Actual din Brașov condusă de domnul Constantin Tuhuț, melodia : Doamne ocrotește pe români și instrumental la pian Carnaval de Venice de Bach.
   Spectacolul a fost încheiat de către membrii Ansamblului Folcloric Tradiții al Comunității Romăne Sfântul Ștefan cel Mare care au prezentat o suită de dansuri populare românești.
   Mulțumim Ambasadei României la Atena pentru sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment important în viața noastră a românilor , mulțumim Formației Actual din Brașov condusă de Domnul Constantin Tuhuț și nu în ultimul rând tuturor celor prezenți la spectacol în frumoasa și însorita duminică de mai.

Arta plastica contemporana romaneasca


Gavril Zmicala


Expozitie de ceramica: Aura formei


Galeria Galateea, Bucuresti


17 mai - 14 iunie






Photo

   Vă așteptăm pe data de 17 mai, la ora 17:00, la vernisajul expoziției Aura formei, a ceramistului clujean Gavril Zmicală. Curator: Adela Bonaț.
   "Materialul, de o sensibilitate aparte, reține fiecare amprentare a ceramistului. Docilă, gresia se supune gestului artistic, înmagazinându-l pe suprafața sa. Imprimarea fină rămâne în memoria materialului, modelându-i epiderma. Asemeni unui biotehnolog, Gavril Zmicală investighează microparticulele ființei umane, prin introspecție. Fiecare gând, gest, sentiment, devine imaginea unei stări. Corespondența dintre imaginea stării și memoria materiei creează Aura formei." (Raluca Băloiu)

Arta plastica contemporana romaneasca


Salonul Anual de Desen


Galeria de Arta Cupola, Iasi


15 - 22 mai 2013






Memorialul International al Lumanarilor Aprinse


Actiune de comemorare a victimelor SIDA


Iasi


19 mai 2013





http://www.culturainiasi.ro/news/3/3790/Memorialul+Lum%C3%A2n%C4%83rilor+Aprinse.html

Recsk - Gulagul Maghiar



Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei


Memorialul Sighet, Bucuresti


20 mai 2013





    Luni, 22 aprilie, ora 13:00, în spaţiul expoziţional de la etajul II al Memorialului Sighet, se deschide expoziţia Recsk - gulagul maghiar (1950-1953), realizată de Arhiva Istorică a Serviciilor Secrete de la Budapesta.
   La vernisajul expoziţiei vor vorbi Virginia Ion, secretarul ştiinţific al Memorialului Victimelor Comunismului, dr. Gyarmaty György, directorul Arhivei Istorice a Serviciilor Secrete şi Bank Barbara, cercetător în cadrul Arhivei Istorice a Serviciilor Secrete.
   Expoziţia, care face parte din seria evenimentelor organizate cu prilejul jubileul de 20 de ani al Memorialului Sighet, va rămâne deschisă până ân 17 mai, iar din 20 mai va fi prezentată la Bucureşti, în noul spaţiu expoziţional al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.


Cand realitatea nu ne mai ajunge



  Traim intr-o lume din ce in ce mai dinamica; in toate aspectele ei. 
Tehnologia supersofisticata isi face loc in viata noastra, in cotidian. 
Cu o viteza ametitoare...orele ne par...minute iar zilele...ceasuri.

Realitatea nu ne mai ajunge.

Ne trebuie ceva ca-n Matrix...sau Harry Potter. 
O realitate augumentata.


Recunosc, stiam ceva-ceva despre acest concept dar, impulsionat de o campanie Blogal Initiative, am cautat sa aflu mai multe - pe wikipedia de exemplu. Am aflat destule, mi-am facut o imagine, mai ales despre aplicatiile acestei realitati...

Ei bine, una dintre ele o putem gasi pe 
http://www.rechizitelemele.net/caiete-si-hartie/caiete-scolare/caiete-cu-aplicatie-ar-skag--4867--product.html.

Mai concret, un caiet cu aplicatia Skag AR (in opt modele disponibile); nu este nevoie decat  de un smartphone pentru a descarca aplicatia Skag AR gratuit din 
Google Play sau App Store. 
Deschizi aplicatia, o postezi deasupra caietului si...
E magic...

Cunoastem destule despre Generatia cu cheia la gat...Dar de Copiii Indigo ati auzit ?

De-abia astept sa ma bucur, impreuna cu nepotelele mele, 
de singurul caiet cu aplicatia AR SKAG