vineri, 20 septembrie 2019

Pe simezele botoșănene - Natura statică între clasic și modern
Arta plastică contemporană românească 


Galeriile de Artă Ștefan Luchian, Botoșani 


21 septembrie - 22 octombrie 2019

Glass Nouveau
Cristian Florin Anghelescu 


Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Constanța 


20 septembrie - 20 octombrie 2019


"avocat, scriitor, jurnalist, publicist, politician comunist și...mason."
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


N. D. Cocea (1880 - 1949)

Articol publicat în Arta Liberă, Nr. 1. 10 decembrie 1944.

Paragraf publicat în Istoria teatrului în România, vol. III (1919 - 1944).
Editura Academiei R.S.R., 1973.Articol publicat în Caiet-Program, nr. 21. Teatrul Național I. L. Caragiale, București.
Stagiunea 1973 - 1974. Articol publicat în Scorpion, Nr. 1. 25 martie 1990.


***Mai multe despre acest dramaturg puteți afla și de aici:

Primii cinci ani...
Muzeul Municipal Călărași 


21 septembrie 2019
    Deschiderea din 19 septembrie 2014 a spațiilor destinate Muzeului Municipal, în clădirea care timp de peste 100 de ani a servit ca Primărie, a marcat o premieră în relația cetățeni - administrație și anume - subscripția publică, sub formă de obiecte care au contribuit la dezvoltarea colecției muzeale, subscripție care continuă și în prezent. 
    Misiunea Muzeului Municipal este aceea de a colecta, păstra și valorifica elemente ale patrimoniul cultural local și universal în vederea transmiterii acestora către generațiile următoare prin intermediul colecțiilor tezaurizate și a acțiunilor desfășurate.
   În acești 5 ani activitatea muzeului s-a desfășurat în direcțiile asumate încă dinainte de deschidere și anume: Activitatea de constituire a patrimoniului muzeal prin colectare, conservarea și restaurarea bunurilor culturale, activități expoziționale, activități creative și alte activități de promovare a valorilor locale și nu numai. Au fost găzduite expoziții de pictură, sculptură, fotografie, ceramică, sticlă, obiecte de cult, caricatură, goblen, obiecte hand made, bijuterii, porțelan, ateliere diferite, conferințe ședințe, serbări, lansări de carte, concursuri, prezentări de proiecte, prin multitudinea de activități confirmându-se necesitatea acestui nou muzeu în spațiul călărășean. Aceste activități au dus la interacțiunea cu dumneavoastră cei care ne oferiți cu generozitate obiecte, timp, și zâmbete atunci când ne treceți pragul. 
    Vă mulțumim pentru toate acestea, pentru cele ce vor urma și vă așteptăm să vizionați această expoziție.
    Vernisajul expoziției va avea loc în deschiderea oficială a evenimentelor organizate de Primăria Municipiului Călărași și Consiliul Local Călărași cu ocazia aniversării celor 424 ani de atestare documentară a municipiului Călărași.

Pe simezele focșănene - Salonul de Toamnă
Artă plastică contemporană românească 


Galeriile de Artă Focșani 


25 septembrie 2019

ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat
Lansare de carte 


Alina Nelega 


Teatrul Național Târgu Mureș 


22 septembrie 2019
    Duminică, 22 septembrie, ora 13:00, vă aşteptăm la Teatrul Naţional din Târgu Mureş (Piaţa Teatrului 1), în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Salonului de Carte Bookfest, la lansarea volumului ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat de Alina Nelega, recent apărut la Editura Polirom, în colecţia Ego. Proză.
Invitaţi, alături de autoare:
Mária Albert
Daniel Oltean
Moderator: Andrei Vornicu

Descifrând portrete regale
Marina - Cristiana Rotaru 


Muzeul Național de Artă al României, București 


25 septembrie 2019
Vă invităm să descifrăm împreună mesajele din spatele portretelor regale.
    Pornind de la lucrările din expoziție, doamna lector univ. dr. Marina-Cristiana Rotaru va decoda pentru public înţelesurile cu tâlc care completează portretele.
    Postura şi gesturile suveranilor, surprinse de pictori în portretele oficiale sunt o formă de limbaj. Faptul că modelul este surprins frontal, din profil sau din semi-profil, poziția subiectului (la acelaşi nivel cu privitorul sau mai sus decât privitorul - pe un tron, o estradă, un balcon, etc.), direcția privirii – sunt doar câteva dintre criteriile ce alcătuiesc un limbaj fără de care povestea şi personajele ei ar risca să rămănă insuficient înțelese.
     Nu ratați Conferință: Descifrând portrete regale care marchează ultima zi de vizitare a expoziției Ferdinand și Maria. Regii Marii Uniri.
Vă așteptăm!
Intrarea este liberă.
Galeria Națională, parter.

Festivalul Străzii Lăpuşneanu
Iași 


prima ediție 20 - 22 septembrie 2019    Ateneul Naţional din Iaşi organizează, în perioada 20-22 septembrie 2019, prima ediţie a Festivalului Străzii Lăpuşneanu, un proiect-pilot de revitalizare a uneia dintre zonele pietonale extrem de îndrăgite atât de ieşeni, cât şi de turişti, propunând o gamă variata de activităţi culturale, artistice, educative, sportive, alături de frumoasa şi plina de culoare comunitate care activează în zona vechii Uliţe Sârbeşti.Memoria Urbis
Familia Heyendorf ]n dlujba binelui obștesc  


Muzeul Mediaș 


25 septembrie 2019


....inventatorul...
Din istoria caricaturii românești 


Dan Silviu TurculețDesene publicate în volumu: Un bilet în plus.
Editor: Teatrul de Comedie, București. 1987.


Desen publicat în Revista Moftul Român, Nr. 1. Ianuarie 1990.


Desen publicat în Revista Moftul Român, Nr. 2. 1990.Desen publicat în Revista Papagalul, Nr. 1. 26 februarie 1990.


Desen publicat în Revista Papagalul, Nr. 7. 9 - 15 aprilie 1990. 
Desene publicate în Revista Papagalul, Nr. 8. 23 - 29 aprilie 1990.


Desen publicat în Revista Papagalul, Nr. 13. Iunie 1990.Pe simezele gălățene
Arta plastică contemporană românească 


Leontin Păun 


Muzeul de Artă Vizuală Galați 


25 septembrie 2019

    Muzeul de Artă Vizuală Galați are plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției de sculptură şi grafică semnată Leontin Păun miercuri, 25 septembrie, ora 18:00.
    Născut pe 6 iulie 1978 în Râmnicu Sărat, judeţul Buzău, Leontin Păun a absolvit în 2002, Academia de Arte George Enescu din Iași, secția sculptură, iar în 2004, masteratul în arte decorative, devenind în 2015 cadru universitar în cadrul departamentului de sculptură din aceeaşi universitate. Din 2005 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A avut numeroase expoziții personale și de grup, atât în țară, cât și în străinătate. A realizat mai multe monumente de for public: bust Florica Cristoforeanu - expus la Centrul Cultural Florica Cristoforeanu din Râmnicu Sărat, bust Alexandru Sihleanu - expus la Fundația Culturală Alexandru Sihleanu, în comuna Sihlea, Vrancea, bust Elisabeta de Wied - expus la Școala Carmen Silva, Iași, monument Lupa Capitolina - expus la Primăria orașului Râmnicu Sărat, bust Pavel Zăgănescu - expus la sediul pompierilor, orașul Râmnicu Sărat, bust Papa Ioan Paul al II-lea - lucrare pentru Episcopia Romano Catolică de Iasi, monument Lupul Dacic - expus in orasul Râmnicu Sărat.
     Activitatea sa artistică a fost recompesată cu Marele Premiu la Şcoala Internaţională de Artă, de la Techirghiol (2008), Premiul de Excelență la Expoziţia Internaţională Eminesciana (2011) şi Premiul de Excelență la expoziţia organizată în 2013 de MAE şi Institutul Hurmuzachi.
    "Leontin Păun este un artist ce se metamorfozează în fiecare registru al creaţiei sale printr-o coregrafie subtilă, fără falii între mediile de exprimare artistică. Deşi preferă îmblânzirea volumelor, evidenţiind detalii care acţionează ca o masă luminoasă, în grafică şi pictură artistul ni se relevă ca un descoperitor pentru care întoarcerea la originar, la rădăcini, se face cu o spontaneitate nedisimulată. Leontin Păun nu consideră că un singur mediu artistic îi este suficient în odiseea ce i se aşterne în faţă. Astfel, apelul la grafică, pictură, sculptură, materiale non-convenţionale (cuie, bijuterii, chei, fragmente metalice) pe suprafeţe a căror duritate sau inexpresivitate o îmblânzeşte, emerge din nevoia codificării unui limbaj propriu.[…]
În grafică, Leontin Păun expune grafisme fragile, scheme aproape golite de materie, apăsătoare şi tenebroase, spaţii ce animă fiinţa care în final acceptă călătoria în arena morţii doar dacă i se lasă o cât de mică şansă speranţei. Structurile ce pleacă dintr-o lume a visului, a subconştientului, pe un traseu existenţial, duc undeva unde harta destinaţiei nu ne este disponibilă.
    În ceea ce priveşte sculptura, pe Leontin Păun nu aspectul mimetic îl interesează, ci acel real ce emerge din sensul lăuntric al volumului, ce îşi îndeplineşte singur destinul. Formele descoperite de artist pătrund în spațiul brut al fiinţei, modelându-l.”
 (Maria Bilașevschi - critic de artă)
 Vernisajul va avea loc în prezenţa artistului.

Sfintele amintiri
Muzeul Național al Literaturii Române 


Iași 


21 - 24 septembrie 2019


Scriitor, dramaturg, critic literar...
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Mihail Sebastian (1907 - 1945)Prezentare publicată în broșura Le film roumain, 1956.
Consemnare publicată în Revista Teatrul, Nr. 4. Aprilie 1958.


Capitole publicat în Istoria teatrului în România, vol. III (1919 - 1944).
Editura Academiei R.S.R., 1973.


Restituiri publicate în Caiet, Nr. 61. Teatrul Național București.
Stagiunea 1982 - 1983.
Articol publicat în Jocuri de-a Vacanța,
supliment al Caietului program al Teatrului Național București. Decembrie 1986.

***Mai multe despre acest om de litere puteți afla și de aici: Wikipedia