luni, 26 august 2019

Dialoguri culturale Iași - Târgu Mureș
Muzeul Municipal Regina Maria 


Iași 


4 septembrie 2019


Pe simezele Capitalei - Reflexii clasice
Arta plastică contemporană românească 


Corneliu Drăgan-Târgoviște 


Biblioteca Națională a României, București 


1 - 14 septembrie 2019
     În primele zile de toamnă, Biblioteca Națională a României găzduiește o expoziție eveniment a maestrului acuarelist Corneliu Drăgan-Târgoviște.
     Expoziția se va derula în intervalul 1 - 14 septembrie 2019 și va putea fi admirată în spațiile de expunere - Papirus, Scriptorium și Pergament.
    Vernisajul va avea loc marți, 3 septembrie 2018, în intervalul orar 17:00 - 20:00. Cu această ocazie, Corneliu Drăgan-Târgoviște își va lansa albumul de artă dedicat acuarelei.
    Evenimentul beneficiază de sprijinul special al doamnei avocat Oana Albotă și al firmei de avocatură Albota Law Firm.
Critic de artă: dr. Luiza Barcan
Curator: Răzvan Ionuț Cirică
Organizator: Valeriu Drăgan

Programul evenimentului.

17:00 - 18:00 Sosirea invitaților.
18:00 - 18:20 Cuvânt de deschidere.
     Răzvan Ionuț Cirică, curator al evenimentului
    dr. Luiza Barcan, critic și istoric de artă.
18:30 – 19:30 Sesiune de autografe - Corneliu Drăgan-Târgoviște.

   Începând cu ora 18:30, evenimentul va beneficia de reprezentația oferită de un cvartet de coarde alcătuit din membre ale Orchestrei Operei Române.
În paralel, va fi proiectat un film demonstrativ de acurelă, realizat de artist.

Simona
Lansare de carte 


Dara Codescu, Alice Năstase Buciuta 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


28 august 2019

    Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Cărțile Tango vă invită miercuri, 
28 august 2019, de la ora 18:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), la evenimentul de lansare a volumului Simona, de Dara Codescu și Alice Năstase Buciuta. Invitată: Liza Panait. Moderator: Loreta Popa. Invitați speciali: Doina Lavric Parghel, interpretă de muzică veche și Virgiliu Parghel, artist plastic.
    Volumul Simona este dedicat jurnalistei Simona Catrina, o prelungire în literatură a poveștii de dragoste a autoarelor Dara Codescu și Alice Năstase Buciuta pentru cea care le-a fost fiică, prietenă, călăuză și martoră, în anii lor de iubire, de prietenie și de scris împreună la Revista Tango - Marea Dragoste.
    Simona Catrina (22 octombrie 1967 – 23 martie 2017), scriitoare și jurnalistă de talent, a trăit, în cei 49 de ani ai săi, cât în 49 de vieți. S-a născut la Buzău. A terminat Liceul Mihai Eminescu din localitate, apoi a absolvit Facultatea de Filologie, secția Română-Arabă, la Universitatea din București. Volumul dedicat ei dezvăluie nu doar valențe ale jurnalistei Simona Catrina, ci și ale femeii, omului, fiicei, prietenei Simona Catrina. O ființă delicată o artistă prin excelență, care a iubit mult, a râs mult, a căutat mult acea iubire fără cusur după care a tânjit toată viața.
    Celebrând amintirea Simonei, autoarele așază pe hârtie cele mai frumoase episoade trăite sau deslușite împreună, nu neapărat triste, deși uneori devin dureros de profunde, ci foarte adesea pline de lumina unui haz nebun și a unui fel salvator-ironic de a vedea viața. Cartea este personală și intimă, tulburătoare și liniștitoare, deopotrivă, generatoare de lacrimi ale zâmbetului sau ale nostalgiei.
    "Greșim. Greșesc părinții, greșesc copiii, toți greșim. Dacă fiecare dintre noi ar avea puterea să recunoască, atunci când acest lucru se întâmplă, cred că altele ar fi relațiile între generații. Acel «Iartă-mă!», rostit la timp, nu numai că ar anula dramatismul unui conflict, dar ar vindeca toate rănile lumii” afirmă autoarea Dara Codescu, mama Simonei Catrina.
    "Ciudat e faptul că a început să-mi placă să fiu tâmpită. Zilele când nu pricep ce se petrece sunt cele mai fericite din viața mea. Ignoranța suavă e un drog. Când aflu un adevăr otrăvit, mor înainte de a-l digera. La autopsie, mi se găsesc în stomac bucăți întregi de speranțe toxice. Constat că viața e ticsită de erori, de neînțelegeri, de bătăi de câmpi și bătăi de cap, minciuni superbe și adevăruri oribile. Mintea mea arată ca o pizza, are din toate câte ceva. Are crustă de zâmbet și umplutură de lacrimi. Și tot ce-am cerut, vreodată, a fost să iubesc și să fiu iubită. Dar, mai ales, să înțeleg și să fiu înțeleasă” – scria Simona Catrina în martie 2016.
    Volumul este, așadar, o îmbinare de confesiuni și dezvăluiri din care nu lipsesc nici plânsul, dar nici râsul, atât de definitoriu pentru felul Simonei de a vedea lumea, o urzeală de doruri și amintiri în care sunt prinse, ca niște giuvaeruri, texte inedite, splendide, spumoase, valoroase, scrise de Simona Catrina.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Unora le place folk-ul (2)
Ștefan Hrușcă


Ștefan Hrușcă și Vasile Șeicaru 
Maramureșul și Moldova pe aripile cîntecului de emoționantă și particulară sensibilitate.
Fotografii publicate în Spectacol, Almanahul Revistei Tribuna, aprilie 1988.Nicio vorbuliță despre Cenaclul Flacăra...(n.a.)


Articol publicat în Caleidoscop, 
magazin turistic pentru tineret (BTT). Martie 1989.


***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:  Wikipedia

Dacă nu-i Selon e Celine...dar tot Dion
România de-altădată
De pe când programul Televiziunii Române dura două ore
iar informațiile despre evenimentele de-afară erau culese...
"după ureche"


Articol publicat în Cărăbuș,
supliment al caietului program editat de Teatrul satiric muzical C. Tănase, 1988.

***Lucrurile au stat oarecum diferit față de "relatarea" de mai sus.

Iată și dovezile, culese de pe YouTube

Pe simezele Capitalei - Sinteze
Arta plastică contemporană românească 


Ion Pop 


Muzeul de Artă Modernă și Contemporană Pavel Șușară, București 


29 august 2019
    Vă invităm joi, 29 august, ora 18:30, la deschiderea expoziției Sinteze a artistului Ion Pop!
    O expoziție unică și atipică, la limita dintre obiectul tridimensional și grafica în spațiu, semnată de un artist rafinat și discret - Ion Pop. Sensibilitatea și stilistica Extrem-Orientală, funcția esențială a golului în definirea și în activarea formei, dar și decantarea extremă, iată doar câteva motive pentru care expoziția Sinteze, a lui Ion Pop, nu trebuie ratată!Un oaspete francez la Polivalentă
Lumea și noi...


Romain Didier 


Palatul Sporturilor, București 


13 noiembrie 1988Articol publicat în Cărăbuș,
supliment al caietului program editat de Teatrul satiric muzical C. Tănase. 1988.


Actor de comedie și revistă
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Horia Șerbănescu (1924 - 2010)
Articol publicat în Cărăbuș, 
supliment al caietului program editat de Teatrul satiric muzical C. Tănase. 1988.

***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici: Wikipedia