vineri, 8 septembrie 2017

Volum pasional și zurbagiu: Cotropitor




Lansare de carte 


Cristian Pavel 


Librăria Donaris, Galați 


9 septembrie 2017





    Pentru a încheia cumva periplul public al volumului meu, Cotropitor, sunt bucuros peste măsură vă spun că organizez o nouă lansare individuală de carte pe 9 septembrie 2017, 
ora 11:00, la Librăria Donaris din Galați, din str. Nicolae Bălcescu nr. 26.
    Nu puteam lipsi din Galați, locul în care m-am născut și de unde mă revendic drept membru al filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România. Voi fi foarte emoționat să vă povestesc despre secretul unui volum scris pe nerăsuflate, în câteva luni, un volum pasional și zurbagiu, cu sfâșieri și țipete, care vorbește despre un alt fel de a-ți asuma dragostea, ca la începuturi.
    Vor fi alături, să comenteze cartea, scriitorul Horia Gârbea (preşedintele Secţiunii Poezia a Filialei Bucureşti a Uniunii Scriitorilor), Corneliu Antoniu (preşedintele Filialei Sud-Est a USR), dar şi criticul literar şi poetul A. G. Secară. Întâlnirea va fi moderată de scriitorul şi traducătorul Doru Căstăian.
    Vor fi ore de prânz cu poezie și vin, cu spuse și nespuse și cu prieteni care mai cred în mine, în scrisul și existența mea.
    Vă aștept pe toți – mici, mari, înțelepți și duși – să-mi fiți alături în acest moment. Vreau să vă încânt și să vă cânt despre felul în care ajungi să iubești frenetic la 50+, fără să te mai gândești că vârsta e o joacă a lui Dumnezeu.
Veniți să vă bucurați. Veniți să vă bucur!

Torpilorul roșu




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Constanța




Scenă din Torpilorul roșu.
Premieră: 8 mai 1956.






Cronică publicată în Revista Teatrul, nr. 3. August 1956.

Cinci ori cinci




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Artă Vizuală, Galați 


8 septembrie 2017





   Expoziția Cinci ori cinci îi reunește pe Marius Barb(one) - pictor / profesor în cadrul Universității Naționale de Arte din București / doctor în Arte Vizuale / președinte al Filialei Pictură București din cadrul U.A.P. România, ZuZu Caratănase - gravor / desenator / cadru didactic universitar / doctor în Arte Plastice și Decorative / curator de artă contemporană / membru în Comisia Națională a Monumentelor de For Public din cadrul Ministerului Culturii, Gheorghe Dican - pictor / muzeograf / vicepreședinte U.A.P. România / expert al Ministerului Culturii în bunuri cu semnificație artistică / curator de artă contemporană, Ovidiu Ionescu - ceramist / profesor în cadrul Universității Naționale de Arte din București / doctor în Arte Vizuale / membru în Comisia de Onoare și Arbitraj din cadrul U.A.P. România și Florin Stoiciu - gravor / desenator / pictor / profesor în cadrul Universității Naționale de Arte din București și în cadrul Universității Ovidius din Constanța / doctor în Arte Vizuale / membru în Consiliul Director al Filialei Grafică București din cadrul U.A.P. România.
    Cei cinci creatori vor prezenta publicului gălățean o expoziție de artă plastică ce va cuprinde 25 de lucrări de pictură, gravură sau ceramică, fiecare artist participant având pe simeze câte 5 creații. Artiștii sunt membri ai grupului OKTO, alcătuit din personalități din elita artei contemporane românești, anul acesta grupului fiindu-i decernat Premiul Ministerului Culturii. Din grupul OKTO mai fac parte Mircia Dumitrescu, Mircea Roman și Napoleon Tiron.
    Expoziția Ex-Libris Brâncuși este un tribut adus lui Constantin Brâncuşi şi are o modalitate de expunere mai puțin obișnuită: lucrările sunt aşezate pe pardoseală, astfel încât pot fi privite doar aplecându-te asupra lor. Ideea realizării acestei expoziţii îi aparţine artistului Florin Stoiciu și reunește aproape 200 lucrări ale artiştilor plastici, studenţi, profesori, academicieni. Organizată sub înaltul patronaj al Comisiei Naționale a României UNESCO, expoziția a fost prezentată prima dată în Constanța, în 2016, fiind apoi itinerată în mai multe orașe din România, dar și în Grecia, Bulgaria sau Turcia.
   "Ex-Libris Constantin Brâncuşi? De ce nu? Un geniu într-o ţară mioritică. O dedicaţie pentru o bibliotecă virtuală numită România. Mulţi artişti consacraţi şi mulţi alţi tineri artişti în devenire. Stări şi atitudini diverse. Pretext pentru a lucra în tehnicile şi manierele de imprimare. O dedicaţie sinceră faţă de un artist universal. Într-o lume confuză, o acţiune eliberată de constrângeri. Suntem prea puţini pentru un eveniment atât de mare", spune artistul Florin Stoiciu, iniţiatorul şi managerul de proiect al expoziţiei.