vineri, 18 februarie 2022

Mihai Viteazul

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Oradea




Scenă din Mihai Viteazul de O. Dessila. În rolul titular, Eugen Țugulea.






Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1966.

Dansul luciferic. Cornul pierdut al inorogului

 


Arta plastică contemporană românească


Iulian Copăcel 


Galeria de Artă Theodor Pallady, Iași


februarie 2022



Grafică și gravură în colecția Octavian Goga

 


Muzeul Memorial Octavian Goga 


Ciucea 


15 februarie - 15 martie 2022





    Continuându-și misiunea de colecționare, cercetare, conservare, restaurare, comunicare și expunere a mărturiilor materiale și spirituale despre viața și activitatea poetului și politicianului Octavian Goga, Muzeul Memorial de la Ciucea a inaugurat Expoziţia de grafică şi gravură din propria colecţie, în perioada 15 februarie – 15 martie 2022, propunându-le vizitatorilor unele picturi aparținând reprezentanţilor marcanţi ai artei plastice naţionale şi mondiale.





    Operele de artă selecționate se află în Sala de expoziții temporare a Instituţiei care poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 9:00 și 17:00. Ultima intrare – la 16:30.

Vă așteptăm cu drag!

***Muzeul Octavian Goga

Lada de zestre cu ”spinare”

 


Complexul Muzeal Arad


februarie 2022




   Exponatul lunii februarie la Complexul Muzeal Arad este lada de zestre cu ”spinare” din Hășaș, piesă de mobilier țărănesc din colecția de etnografie, expusă pe parcursul lunii la Sala Clio (str. Horia 10).

   Odinioară, oricât de mic ar fi fost interiorul țărănesc, lada de zestre era prezentă ca piesă de mobilier, ea slujind zeci de ani și unei nevoi practice. Dar tot pe atât de importantă era și funcția ei estetică, mărturie a deosebitei îndemânări artistice a meșterilor țărani de pe aceste meleaguri de vest ale țării.

Text: Dr. Gabriel Hălmăgean, etnograf

Foto: Nelu Scripciuc, artist fotograf

***Complexul Muzeal Arad

La Sălciile, numai lapte și miere

 


România de-altădată




























Foto-reportaj publicat în Scânteia de sâmbătă, 18 februarie 1950.

Grație și feminitate în vremurile de demult

 


Iulius Mall 


Cluj - Napoca 


1 - 31 martie 2022




    Veți putea admira reproduceri ale unor portrete feminine din secolul al XIX-lea, gravuri sau portrete în acuarele, aflate în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, și veți înțelege mai bine reperele de feminitate, frumusețe sau celebritate ale vremurilor de atunci.

    O parte a acestor gravuri etalează portrete ale unor personaje feminine care s-au făcut remarcate în perioada amintită, ajungând să fie imortalizate în acest fel pentru activitatea lor deosebită sau pentru viața lor ieșită din comun.

    Șirul acestor portrete pornește de la doamne de onoare din înalta societate (Mária Majthényi de Kesselőkő și alte două doamne din înalta societate), continuă cu actrițe celebre în epocă (Róza Széppataki Déry, Flóra Munkácsy, Lina Bodenburg Hegedűs, Kornélia Prielle, Mademoiselle Rachel) ori dansatoare îndrăgite pe scenele europene sau transilvănene (Fanny Elssler, Emília Aranyvári), ajungând până la imaginea unei sărmane franțuzoaice condamnată la închisoare pe viață în 1840, într-un proces controversat (Marie Lafarge Capelle).

     Acestor portrete li se adaugă o mică serie de portrete compoziționale (Victorine, Flora, Steaua Nordului, Fată la fântână, Mă iubește – Nu mă iubește), precum și reproduceri de secol XIX după opere consacrate (Violante, Cântăreață la lăută), ilustrând interesul pentru maeștrii artei universale.

     Expoziția se va desfășura în incinta Iulius Mall, la etaj, și se va putea vizita gratuit, în perioada 1 - 31 martie 2022.

Ca să știm...cum a fost (37)

 


România de-altădată




Ziarul Scînteia de sâmbătă, 18 februarie 1950.