joi, 28 ianuarie 2016

Studioul Artele Plastice şi Dansul. Programul 10




Muzeul National de Arta al Romaniei


Bucuresti


30 ianuarie 2016






   Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) şi Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) invită publicul la Studioul Artele Plastice şi Dansul. Programul 10, eveniment ce va avea loc sâmbătă, 30 ianuarie 2016, ora 12:00 la sediul muzeului (MNAR), Calea Victoriei, 49 – 53, la parterul Galeriei Naționale.
   Studioul Artele Plastice şi Dansul. Programul 10 este o întâlnire între artele vizuale, artele performative şi istoria culturală a cooperării dintre acestea, văzută critic prin ochii Valentinei Iancu, curatoarea expoziţiei Egal. Artă şi feminism în România modernă. Evenimentul va cuprinde spectacolul Reenacting Lizica Codreanu, o reconstrucție scenică realizată de elevele Liceului de Coregrafie Floria Capsali din București (coregraf: Doina Georgescu, costume: Cristian Marin).     
    După performance, doamna Liana Tugearu, istoric de artă și critic de dans, cercetătorii Corina Cimpoieru și Igor Mocanu vor discuta cu publicul despre câteva dintre coregrafele importante ale istoriei dansului contemporan românesc. Evenimentul va include şi o serie de proiecții video inedite.
    Reenacting Lizica Codreanu 

    În 1922, sculptorul Constantin Brâncuși a confecționat un costum de dans pentru Lizica Codreanu, a pus vinilul cu Gymnopediile lui Erik Satie la picup și a invitat-o pe Lizica Codreanu să creeze un dans în atelierul său, printre sculpturi. Toată acțiunea a fost documentată de Brâncuși cu ajutorul unui aparat de fotografiat. În 1995, regizorul Cornel Mihalache, cu ajutorul Getei Solomon, reconstituia costumul Lizicăi Codreanu după imaginile din 1922 și îi propunea Vavei Ștefănescu un reenactment aparent imposibil: să refacă dansul din atelierul sculptorului pe muzica lui Satie. În 2015, CNDB provoacă Liceul de Coregrafie Floria Capsali să reconstuite dansul Lizicăi Codreanu după muzica lui Satie şi cu costume de Cristian Marin.

    Studioul Artele Plastice şi Dansul (Programele 1-9) a fost un maraton interdisciplinar de programe vizuale şi coregrafice, curatoriat de Liana Tugearu în anii ’80 la Muzeul Naţional de Artă al RSR, care s-a bucurat de participarea istoricilor de artă: Carmen Brad, Liana Tugearu, Ioana Beldiman, Codruţa Cruceanu, Andrei Paleolog, Elena Mateescu şi Suzana Heitel şi a coregrafilor: Raluca Ianegic, Ioan Tugearu, Vera Proca-Ciortea, Sergiu Anghel, Alexa Mezincescu şi Rose Marie Bot Stocec.

Marea carte a inumanităţii. O istorie a ororilor în 100 de episoade




Lansare de carte


Matthew White


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


3 februarie 2016





   Editura Humanitas vă invită miercuri, 3 februarie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la o fascinantă dezbatere cu Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu şi Radu Paraschivescu despre Marea carte a inumanităţii. O istorie a ororilor în 100 de episoade de Matthew White, recent apărută la Editura Humanitas, în colecţia Istorie.
Dezbaterea va fi moderată de Dan Flonta.

  "Cartea asta mi-a schimbat ideile despre om și istorie. E vorba despre jumătate de miliard de oameni pieriți de mâna omului în ultimele două milenii și ceva. Noi, cei care n-am trecut printr-un război, suntem privilegiații absoluți ai umanității. O carte care merită și trebuie citită.“Mircea Cărtărescu

    Deşi are în spate un efort enorm de documentare, cartea nu sacrifică fluenţa naraţiunii pe altarul discursului academic. Mathew White ştie să povestească despre oameni şi locuri şi să ofere statistici fără să rămână împotmolit în ele. Nu ţine predici, ci lasă faptele să vorbească şi se mărgineşte să condamne barbaria cu armele ironiei, de vreme ce inumanitatea, laitmotivul acestei istorii a umanităţii, transpare de la sine.
    Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervari la numarul de telefon 021 311 40 01 sau la adresa de e-mail cismigiu@humanitas.ro, in limita celor 80 de locuri disponibile, pana la data de 
3 februarie, ora 18:30.

Dobrogea – multiculturalitate etnică




Muzeul de Arta Populara Constanta


ianuarie - iunie 2016






    La Muzeul de Artă Populară Constanţa este deschisă, în perioada lunilor ianuarie – iunie 2016, expoziţia temporară Dobrogea – multiculturalitate etnică, realizată cu piese de patrimoniu din colecţiile muzeului nostru.
    Expoziţia îşi propune să prezinte o imagine de ansamblu asupra diversităţii culturale din spaţiul dobrogean, în care s-au întâlnit alături de românii autohtoni şi cei balcanici (aromânii), comunităţi ale turcilor, tătarilor, bulgarilor, grecilor, ruşilor lipoveni, germanilor, precum şi grupuri etnice ale ţiganilor nomazi.
    Pentru conturarea policromiei etnice din Dobrogea, în expunere sunt prezentate atât portul popular tradiţional pentru fiecare grup etnic, cât şi piese reprezentative din decorul interioarelor locuinţelor.
    Se poate remarca în expoziţie prezentarea costumului tradiţional al românilor dobrogeni şi a ţesăturilor specifice locuinţei acestora: scoarţa dobrogeană cu decor geometric, pernele mari din lână şi ştergarele din bumbac şi borangic.
   Românii balcanici sau aromânii sunt prezenţi prin costume cu piese din catifea şi lână decorate cu găitane, accesorii şi podoabe din argint şi mărgele, ţesături din interior din lână şi vase de uz gospodăresc din aramă, întâlnite în întreg spaţiul balcanic.
    Comunităţile turcilor şi tătarilor dobrogeni sunt prezentate prin costume cu şalvari şi veste cu broderii cu broderii orientale executate în ateliere urbane, accesorizate cu podoabe de argint şi piese de ceremonial religios. Interioarele acestora sunt ilustrate prin ţesături şi broderii executate cu fir metalic şi mătase care erau destinate împodobirii festive a cemerelor nupţiale din gospodăriile musulmane.
    Ruşii lipoveni din Dobrogea sunt reprentaţi de costumul purtat în zilele de sărbătoare ale comunităţii, grecii şi bulgarii prin port tradiţional cu rochii din catifea, lână şi ilice din postav cu găitane, dar şi prin ţesături din lână specifice acestora din urmă, caracterizate prin motive decorative supradimensionate (calul) şi cromatica vie.
    În expoziţie mai sunt prezentate un costum al ţiganilor nomazi argintari şi piese pentru împodobirea ceremonială a capului de către femei în comunităţile germanilor.

Transfigurari subiective




Arta plastica contemporana romaneasca


Liviu Suhar


Galeria de Arta Th. Pallady, Iasi


10 - 29 februarie 2016





    Uniunea Artiștilor Plastici din România și Asociația Artă și Educație - Liviu Suhar vă invită să vizionați expoziția pictorului Liviu Suhar.
Expoziția este deschisă între 10-29 februarie 2016
la Iași, Galeria de Artă Th. Pallady, 
Str. Lăpușneanu, nr. 7-9, parter, între orele 10:00-18:00.
***

Minunata aventură





Libraria Humanitas


Cismigiu, Bucuresti


30 ianuarie 2016







    Curtea Veche Publishing vă invită sâmbătă, 30 ianuarie 2016, începând cu ora 11:00, la Librăria Humanitas Cișmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 38, București), la un atelier special dedicat celor mici, pornind de la volumul pentru copii Minunata aventură de Ana Andreescu, cu ilustrații de Georgeta Gherghinoiu. 
    Copiii cu vârste între 6 și 10 ani sunt invitați să pășească în povestea cărții alături de autoare și de actrița Catinca Maria Nistor și vor învăța să reconstruiască în imagini aventurile năstrușnicelor personaje de la ilustratoarea Georgeta Gherghinoiu.
   Participarea este gratuită, pe baza rezervării unui loc la adresa evenimente@curteaveche.ro în care să precizați numele și vârsta copilului.

Sa ne amintim de I. L. Caragiale




Expozitie de carte


Casa de Cultura Plopeni


28 ianuarie - 5 februarie 2016






Culoare pentru suflet




Initiative de toata lauda


Valea Izvoarelor


30 ianuarie - 6 februarie 2016




   Asociatia Ideal Infinit și Asociatia Valea Izvoarelor, în parteneriat cu Centrul Judetean pentru Cultura Traditionala si Educatie Artistica Mures, organizează tabăra de pictură Culoare pentru suflet în perioada 30 ianuarie - 6 februarie 2016, la Rezidenta pentru vârstnici din localitatea Valea Izvoarelor nr. 144, comuna Sânpaul, jud. Mureş.
    În cadrul taberei vor fi organizate timp de o săptămână activități cultural educaționale teoretice, informative și practice pentru cei cazați la Rezidența pentru vărtnici:

Lectia de privit- susținută de artistul Vasile Muresan,
Ora icoanei- Călin Bogătean prof. CJTCTEA Mureș
Atelierul de acuarela- susținut de artista Soo Emma l
a care vor participa locatari ai Rezidentei pentru varstnici.

Vor participa artiștii: 
Vasile Muresan, Benko Istvan, Călin Bogătean, Lajos Czirjék, Adriana Neghirla, 
Sabina Purcariu, Rusu Ioan, Emma Soó, Rodica Vescan, Angel Vultur

Director eveniment: Cristina Muresan, preşedinte ASOCIAŢIA IDEAL INFINIT
Organizator: Călin Sarchiz, președinte Asociația Valea Izvoarelor
Director CJCTEA Mureș Praja Iulian
Șef secție Scoala Populara de Arte Mures Anca Florea
Șef secție Centrul Creatiei Populare Mures Vajda András
***

Viața între artă și știință




Ovidiu Bojor, Dumitru Constantin-Dulcan


Centrul Cultural Reduta, Brasov


29 ianuarie 2016






    Radioteleviziunea Nova, Librăriile Ralu și Editura Școala Ardeleană organizează o întâlnire cu Ovidiu Bojor și Dumitru Constantin-Dulcan, 
in cadrul Conferinței-Dezbatere 
Viața între artă și știință.

Prezintă: Cornelia Crevean.

   Evenimentul va avea loc vineri, 29 ianuarie 2016, începând cu ora 17:00, la Centrul Cultural Reduta, Sala Arlechino, Str. Apollonia Hirscher nr. 8, Brașov.
***

Carnavalul Culorilor




Arta plastica contemporana romaneasca


Directia Judeteana pentru Cultura Caras-Severin, Resita


28 ianuarie 2016