duminică, 16 decembrie 2012

Bucharest Christmas Market



Piata Universitatii, Bucuresti


5 decembrie 2012 - 3 ianuarie 2013





Organizatori: 
Primaria Municipiului Bucuresti, Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti.





Colinde cu Ceata lu' Vurtejanu



Sensuri efemere



Prezente romanesti peste hotare


Arta plastica contemporana romaneasca


Marius Burhan


Accademia di Romania, Roma, Italia


13 decembrie 2012 - 8 ianuarie 2013



Expoziţia „Sensuri efemere/Sensi effimeri" a artistului Marius Burhan, la Roma

   Născut la Vîlcele (Olt) în 1977, Marius Burhan trăieşte şi creează în Bucureşti. Artist, curator de expoziţii, profesor de arte plastice şi autor de cercetări în domeniu, Marius Burhan este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 2002. În prezent este rezident în calitate de bursier Vasile Pârvan la Accademia di Romania din Roma
   Din 2009 este doctorand la Facultatea de Arte şi Design, Universitatea de Vest, Timişoara (coordonator: Prof. Univ. Dr. Alexandra Titu). În perioada 2002-2003 a urmat studii aprofundate în cadrul Universităţii Naţionale de Artă N. Grigorescu din Bucureşti, (secţia pictură, Prof. Univ. Marin Gherasim). În perioada 1997-2002 a urmat cursurile Academiei de Artă Luceafărul, cu licenţa obţinută în cadrul Universităţii Naţionale de Artă N. Grigorescu (secţia pictură, Prof. Conf. Dr. Petru Lucaci). Între anii 1992-1996  a studiat la Liceul de Artă din Craiova (secţia pictură monumentală, Prof. Gregorian Rusu).
   Din 1996 şi-a început activitatea expoziţională realizând o bogată serie de expoziţii personale şi colective în România (Bucureşti, Timişoara, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte, Bacău), Republica Moldova (Chişinău), Macedonia (Galicnik), Italia (Bologna, Reggio Emilia, Roma), Statele Unite (Washington DC, Cleveland).
    În cadrul expoziţiei Sensuri efemere“/„Sensi effimeri artistul Marius Burhan propune compoziţii bogate în semnificaţii şi înţelesuri, predominant figurativ abstracte, structurate pe serii care-şi caută propriul echilibru. Valoarea simbolică pe care formele o generează, propune să împlinească într-o accepţiune mai largă nu doar un circuit al gândirii, ci şi un destin al materiei. Această dispută între materiale, dar şi a materiei cu spaţiul, reflectează chiar asupra mecanismului de constituire a lumii. Întreaga paletă de procedee şi tehnici cooperează în actul creaţiei, ele fiind "o punte de legătură”, între materie şi concept.

www.mariusburhan.com

Program: luni-sâmbătă, orele 10.00 - 12.00, 17.00 – 19.00

Campioane pentru Educatie



Initiațive de toată laud


Fundația World Vision Romania


Eveniment sportiv caritabil


Sala Sporturilor Traian, Râmnicu Vâlcea


20 decembrie 2012




   Fundatia World Vision Romania organizeaza pe data de 20 decembrie 2012, de la ora 17.30, evenimentul sportiv caritabil Campioane pentru Educatie, care va avea loc la Sala Sporturilor Traian, Rm.Valcea. Participa foste jucatoare ale echipelor H.C. Chimistul si C.S.Oltchim : Luminita Hutupan Dinu, Maria Torok Duca, Edith Matei, Mariana Tarca, Mia Radoi, Simona Gogarla,Victorina Bora, Stancuta Guiu, Cristina Lada Roua si alte nume valoroase ale handbalului valcean.
   Evenimentul are ca scop strangerea de fonduri pentru liceenii din mediul rural proveniti din familii sarace care nu isi pot permite cheltuielile de scolarizare - beneficiari ai proiectului Vreau in clasa a noua derulat de Fundatia World Vision Romania.
   Jocul va fi arbitrat de renumitul cuplu de fosti arbitri internationali de handbal valceni Toma Plesa si Octavian Pripas, carora li se va alatura si Ion Craciunescu.
   Meciul campioanelor va avea doua reprize a cate 20 de minute (10 minute pauza) si va fi precedat de un meci de minihandbal (reprize de cate 10 minute) cu participarea a doua echipe de fete (12-13 ani) - copii beneficiari ai proiectelor noastre de la Scoala Ionesti si alti copii de 10-11 ani legitimati la H.C.M. Torok.
   La final, Luminita Hutupan Dinu (declarata in 2011 cel mai bun portar din lume ) va apara tot in scop caritabil cateva aruncari de la 7 metri executate de reprezentanti ai sponsorilor, partenerilor, si altor persoane care doresc sa faca donatii individuale mai consistente cu acest prilej.
   Biletele au un pret de 15 lei . Sunt emise fara loc - spectatorii se pot aseza unde doresc - si s-au pus deja in vanzare la intrarea sportivilor de la Sala Traian (nr. 8, langa C.S.Chimia). Acestea se pot achizitiona zilnic intre orele 7.00 si 19.00. In ziua de joi 20 decembrie ele vor putea fi cumparate doar de la casa de bilete a salii.
   Copiii insotiti de parinti platitori de bilete au acces liber, cumpararea de bilet fiind optionala pentru varste de pana la 14 ani.
   Abonamentele emise de C.S.Oltchim nu sunt valabile dar abonatii clubului platitori de bilet au dreptul sa se aseze pe locul detinut in calitate de abonat daca dovedesc acest lucru !
   Contravaloarea biletelor de intrare vandute, impreuna cu toate fondurile obtinute de la cei care vor dori sa faca o mica donatie individuala in bani cu ocazia evenimentului (fara sa existe pretentii pentru o anumita suma minima sau maxima ) vor oferi de Craciun unor copii sansa sa-si poata continua studiile la liceu.
   Numarul mare al celor care afla despre eveniment este foarte important! Iar al celor prezenti poate schimba in bine destinul acestor copii sau demersul poate ramane doar o alta incercare de a-i ajuta.

Dupa datina strabuna



Festival National de Datini si Obiceiuri de Iarna


Comuna Cumpana, Judetul Constanta


editia a X-a, 15 decembrie 2012







   Alaiuri de colindători din întreaga ţară au străbătut sâmbătă, 15 decembrie 2012, de dimineaţă, comuna Cumpăna, pentru a aduce, prin urarea lor, belşug, sănătate şi voie bună locuitorilor care le-au primit colinda, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „După datina străbună”. Localnicii au ieşit pe stradă urmărind cu privirea sau... la pas zecile de urători şi spectacolul pe care aceştia, însoţiţi de urşi, capre şi babe, l-au oferit de la Poarta Prieteniei până la Casa de Cultură, punctul final al călătoriei lor.


   Colindătorii au fost întâmpinaţi, la intrarea în Casa de Cultură, "după datina străbună”, cu covrigi şi mere. Aceştia nu au trecut pragul instituţiei de cultură până când nu au colindat gazda, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju. "Fiţi bineveniţi, dragii mei ! Aţi străbătut atâta drum, tocmai de la Harghita, de aceea vă întreb: v-au omenit cumpănenii cu mere şi cu covrigi ?”, a întrebat gazda grupul de colindători Plaiuri Tulgheşene. La răspunsul afirmativ al colindătorilor, grijulia amfitrioană, care a ţinut tot timpul în mână un coş cu mere şi covrigi, i-a mai întrebat: "Dar ţuica v-au dat-o ?”. După ce au intrat în Casa de Cultură, la căldură, unde şi-au... tras sufletul după atâta drum, nu a trecut mult şi spectacolul a început, continuând până la asfinţit.

   "Am venit aici, la Cumpăna, pentru a prezenta un obicei de la noi, din Bucovina, Babele, care se joacă în fiecare casă. Se spune că locuitorii acelei case în care vor juca Babele vor avea noroc, ani buni şi multă sănătate. De asemenea, din programul nostru nu lipsesc colindele şi urările tradiţionale”, a spus Iuliana Luţu, membră a ansamblului Dor de la Humor de la Gura Humorului, din Suceava.


    "Cântarea colindelor este cea mai importantă dintre festivităţile Crăciunului românesc. De aceea am dorit ca prin acest festival să vă aducem în suflet o parte din tradiţiile noastre româneşti şi din colindele eterne ale copilăriei. Am credinţa că, atât timp cât colindele şi sărbătorile ne vor aduna sub semnul iubirii, al datoriei sfinte faţă de cei care ne-au dat viaţă, putem să credem în forţa de regenerare a poporului român”, a spus Mariana Gâju.


    In final, au urcat pe scena reprezentanti ai portului si obicieiurilor din judetele Harghita, Dolj, Suceava, Ialomiţa, Alba, Neamţ, Braşov, Gorj, Dâmboviţa, Botoşani, Tulcea şi, bineînţeles, Constanţa.     



***telegrafonlime.ro

Tinere palete ale Mangaliei



Arta plastica contemporana romaneasca


Karl Robert Perko


Primarie, Mangalia


15 decembrie 2012




   Sâmbătă, 15 decembrie 2012, a avut loc la Primăria Mangalia vernisajul unui eveniment expoziţional special, cu peste 100 de lucrări de grafică şi pictură. Organizată sub titulatura Tinere palete ale Mangaliei, de catre Academia de desen a cunoscutului artist plastic Karl Robert Perko, manifestarea culturală s-a bucurat de participarea poetei Emilia Dabu, a unor reprezentanţi ai municipalităţii, consilieri locali, oameni de cultură din oraş, oficialităţi de la nivel local.
   Expoziţia cuprinde lucrări de realizate de circa 20 de elevi participanţi. Tinerii artişti, elevi ai şcolilor din Mangalia şi localităţile învecinate, îndrumaţi de Karl Robert Perko, au abordat cu succes tehnici de desen şi pictură: cărbune, tuş sepia, pastel, ulei, creion, acuarelă şi anatomie artistică. Primăria Mangalia a oferit micilor talente locale diplome de excelenţă şi diverse cadouri.
   Academia de desen a fost înfiinţată în anul 2008 ca o expresie a cultului pentru frumos şi artă, materializat în numeroase expoziţii ale elevilor din Mangalia. "Toţi copiii mei sunt talentaţi, la fiecare dintre ei încerc să descopăr forma de caracter, pe care să o exprime în artă. Tinerii noştri ar trebui să exploreze cultura în România, să dăm valoare ţării în care trăim. Sperăm că, în curând, vom avea în Mangalia o Galerie de Artă, unde talentele noastre locale îşi vor putea expune lucrările", a precizat artistul plastic Karl Robert Perko. Acesta, originar din Arad, este absolvent al Universităţii de Arte Frumoase, din Germania - secţia pictură şi grafică şi a participat la numeroase expoziţii din ţară şi străinătate.
***telegrafonline.ro

Petrolul românesc. Istorie în imagini



Colecții și Colecționari


Cartofilie


Biblioteca Județeană Ioan N. Roman, Constanța


17 decembrie 2012





   Cei care ştiu să aprecieze farmecul ilustraţiilor poştale de altădată, cartofili învederaţi sau, pur şi simplu, admiratori ai obiectelor cu parfum de epocă, pot să răsfoiască, începând de astăzi, un inedit album de colecţie: Petrolul românesc. Istorie în imagini. Albumul ai cărui autori sunt Gabriel Octavian Nicolae, Gheorghe Stănescu şi Valeriu Iancu va fi lansat, astăzi, de la ora 14.00, în aula Bibliotecii Judeţene Ioan N. Roman, Constanta.
  Gabriel-Octavian Nicolae, preşedintele Asociaţiei Filateliştilor Tomis, este autorul si altor aparitii de un un succes deosebit: Constanta Remember 1895 - 1945 (alaturi de Viorel Ovidiu Lipovan) si Marina Militara Romana 1860 - 1960.

***telegrafonline.ro

Concert de Craciun



Biserica Neagra


Brasov


16 decembrie 2012





   Duminică, 16 decembrie, cu începere de la ora 17:00, Corul Bach al Bisericii Negre, alături de solista Cristina Radu (sopran) şi acompaniaţi la orga Buchholz de Eckart Schlandt, vor susţine tradiţionalul concert de Crăciun, sub conducerea muzicală a dirijorului Steffen Schlandt.
   Programul concertului va cuprinde lucrări sacre pentru perioada Crăciunului, din diferite ere muzicale şi spaţii culturale. Astfel, publicul prezent în Biserica Neagră va putea pătrunde în atmosfera cântecelor tradiţionale în armonizările unor compozitori precum Johann Sebastian Bach, Gustav Holst, Gabriel Fauré, FelixMendelssohn-Bartholdy, Nicolae Brediceanu, Rudolf Lassel sau Paul Richter.
   Fondurile strânse din vânzarea biletelor vor susţine un nou proiect de restaurare al Bisericii Evanghelice C.A. din România-Parohia Braşov: orga istrorică din Hamba. Acest instrument a fost construit în anul 1837 şi îşi va relua activitatea muzicală, după restaurare, pe tribuna de sud a Bisericii Negre.
Prețul unui bilet este de 10 lei.