vineri, 17 octombrie 2014

Expozitia: Structuri suprapuse




Arta plastica contemporana romaneasca


Cornelia Gherlan, Cristina Buzamet


Galeria de Arta Forma, Deva


18 - 31 octombrie 2014





Vernisaj: 18 octombrie 2014, ora 11:00.

Concurs de interpretare a cantecului traditional




Focsani


editia a V-a, 23 - 26 octombrie 2014




    Nu uitati ca saptamana viitoare, Consiliul Judetean Vrancea si Centrul Cultural Vrancea organizeaza, in perioada 23-26 octombrie 2014, in cadrul Festivalului International al Viei si Vinului Bachus 2014, o noua editie, a-V-a Cantece de vita veche, festival concurs de interpretare a caNtecului traditional. Tot in cadrul Bachus, are loc si editia a-XVI-a a Targului National al Mesterilor Populari.


Va asteptam cu drag!

***CentrulCultural Vrancea

Zilele Bucatelor Tradiţionale




Painea intre Traditie si Arta


Muzeul Satului Banatean, Timisoara


prima editie, 18 - 19 octombrie 2014





Cine-i curios să vadă cum se coace pâinea tradiţionala la cuptor?
    Mâine vă aşteptăm la demonstraţia ce are loc în cadrul Zilelor Bucatelor Tradiţionale! Muzeul Satului Bănăţean Timişoara vă invită la prima ediţie a Zilelor Bucatelor Tradiţionale, sâmbătă şi duminică 18-19 octombrie, între orele 10,00 şi 20,00.
    Anul acesta vedetele vor fi micii, dar şi multe alte produse tradiţionale vor fi pregătite pentru vizitatori. Nu trebuie ratată demonstraţia de preparat pâinea tradiţională la cuptor, ca pe vremuri, realizată de copiii îndrumaţi de Melania Călăraşanu.
Din programul artistic nu vor lipsi muzica populară, uşoară şi cea de fanfară.

Sâmbătă 18 octombrie, de la ora 12,00:

Orchestra Pro Amiciţia – cu muzica de fanfară, romanţe, muzică de petrecere; 
Ansamblul folcloric şi de dansuri din Belinţ şi, spre seară, 
Ansamblul Vatra Banatului şi echipa de dansuri conduse
 de virtuozul instrumentist Florin Pascu.

Duminică 19 octombrie, de la ora 13,00:

Ansamblul folcloric al Şcolii de Artă şi soliştii Carmen Popovici Dumbravă,
 Carmen Biruescu, Desanca Lalici, Codruţa Măgurean 
şi clasele de canto muzică uşoară, teatru şi dans popular.

Pe simezele clujene




Arta plastica contemporana romaneasca


Lucian Valean


Galeria Oranjerie, Cluj - Napoca


17 octombrie 2014





    Vă așteptăm cu drag la vernisajul expoziției de grafică semnată Lucian Vălean, în data de 17 octombrie, începând cu ora 17:00, în spațiul intim și prietenos al galeriei Oranjerie – str. Vasile Goldiș nr1, Cluj-Napoca (zona Piața Muzeului)
    Lucian Vălean, absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și al Universității de Artă din București (clasa prof. Vladimir Zamfirescu), membru al Uniunii artiștilor plastici din România și al Austin Visual Arts Association (Austin, Texas), revine, după 25 de ani, în fața iubitorilor de artă clujeni, cu o expoziție inedită în care combină linogravura cu pictura pentru a contura portrete foarte puternice, de o expresivitate marcantă.
    "Expozitia mea din Oranjerie cuprinde atat desene in cerneala neagra cat si lucrari de linogravura (o tehnica similara gravurii in lemn, care este insa foarte putin cunoscuta publicului de arta din zilele noastre) , combinata intr-un mod inedit cu acuarela. Expozitia invita la o explorare a universului interior al fiecaruia dintre noi si a felului cum interactionam si suntem modelati de spatiul geografic, istoric si uman in care traim." (Lucian Valean).

Cercul Literar Geo Bogza




Casa Municipala de Cultura Geo Bogza


Campina


21 octombrie 2014




***Flowerin Flow

Revival




Arta plastica contemporana romaneasca


Dorina Horatau


Casa Ion Mincu, Bucuresti


22 octombrie - 3 noiembrie 2014



Ştefan Petica – La 110 ani dupa




Casa Hortensia Papadat-Bengescu, Ivesti


18 octombrie 2014





    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, în parteneriat cu Centrul pentru Dialog în Ştiinţe Craiova, Biblioteca Municipală Ştefan Petică Tecuci, Societatea Culturală Ştefan Petică Tecuci şi Şcoala Gimnazială Sf. Nicolae Lieşti (Cercul filatelic Ştefan Petică) vă invită sâmbătă, 18 octombrie 2014, începând cu ora 10.00, la evenimentul cultural Ştefan Petica – La 110 ani dupa.


     Manifestarea va începe cu o slujbă de pomenire şi depunere de coroane la statuia lui Ştefan Petică din curtea bisericii din Buceşti şi continuă la Casa Hortensia Papadat-Bengescu Iveşti cu prezentarea volumului omagial Ştefan Petică - la 110 ani după şi a site-ului www.stefanpetica.ro realizate cu prilejul omagierii celor 110 ani, evocări ale personalităţii poetului susţinute de profesorii Gheorghe Frătiţă şi Mihaela Bulai şi prezentarea anumitor manuscrise din fondul Academiei Române. Totodată în cadrul activităţii culturale vor fi premiaţi elevii de la Şcoala Gimnazială Sf. Nicolae Lieşti, care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură.
    Evenimentul cultural face parte din Proiectul La 110 ani după – omagiu adus primului simbolist român – Ştefan Petică iniţiat de Centrul pentru Dialog în Ştiinţe Craiova şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
***Muzeul de Istorie Paul Paltanea Galati

Poftiti la targ !




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


17 - 19 octombrie 2014





    Începând de astăzi, 17 octombrie, până duminică 19 octombrie, vă așteptăm la târgul Piața Tărănească și Meșter(Ești)!, organizat în curtea interioară a MNȚR-ului!
    Programul este între orele 10.00 și 18.00, iar intrarea este liberă.
    De vineri până duminică, de dimineța până seara, aproape o sută de producători, meșteri, artizani și negustori se vor aduna în curtea Muzeului Țăranului pentru un festin gastronomic și nu numai.
    Se va coace pâine, se vor înfășura sarmale, se va găti zacuscă, toate după rețete țărănești de altădată. Nu vor lipsi pastrama și mustul, grătarele și mâncărurile gătite la fața locului.
   Veți putea degusta: brânzeturi, cașuri și cașcavele, afumături, trufe, Cozonac Domnesc și Cozonac Bujor, plăcinte întinse și poale-n brâu, ciocolată de casă și prăjituri tradiționale, turtă dulce și covrigi, dulcețuri și zacuști, siropuri, miere, ceaiuri și plante aromate de grădină, legume și murături, diverse sortimente de pâine (în trei culori, cu slănina si usturoi, cu vin și măsline, cu sfeclă roșie).

Un milion de stele




Initiative de toata lauda


Parcul Palas, Iasi


17 octombrie 2014





    Astazi, de la ora 18.00, parcul Palas va fi luminat de Un milion de stele. Proiectul este o iniţiativă a organizaţiei Caritas, fiind cel mai amplu gest de caritate din România, organizat în 45 de localităţi. Acţiunea, ajunsă la cea de-a şasea ediţie naţională, este dedicată familiilor sărace, copiilor cu nevoi speciale şi seniorilor. Gestul de solidaritate presupune aprinderea unor candele ce semnifică recunoştinţă şi strângerea de fonduri pentru persoanele nevoiaşe.