miercuri, 4 martie 2015

Primăvara ca o metaforă




Arta plastică contemporană românească


Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman, Craiova


6 martie 2015






Vernisaj: 6 martie, 17:30-18:30.

Participă:

- Marinela Covrig, absolventă a Liceului de Arte Marin Sorescu din Craiova, ȋn prezent studentă la Facultatea de Teologie din Craiova, secţia Artă Sacră. A avut expoziţii de tapiserie decorativă la Casa de Cultură Traian Demetrescu, Filarmonica Oltenia, Galeria de artă Aries 21, Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman.
- Cătălin Florin Ostroveanu – licenţiat ȋn Arte Vizuale la Universitatea din Cluj, în prezent profesor de Educație Plastică la Școala Generală nr. 29 Nicolae Romanescu și Școala Generală Nr. 14 Ion Țuculescu Craiova. A avut mai multe expoziții de pictură și icoane pe sticlă și lemn ȋn țară și străinătate a participat alături de elevii săi la mai multe proiecte de interes comunitar culminând cu pictura decorativă de la Spitalul Clinic de Urgență Craiova, secția Chirurgie Infantilă. A decorat 12 saloane cu o echipă formată din 80 de elevi voluntari.
- Adriana Ionela Mogoşanu, elevă ȋn clasa a XI-a la Liceul de Arte Marin Sorescu, are o bogată activitate artistică ȋncepând din 2013: Premiul I la concursul Oltenia Star, ediţia a V-a, secţia: Grafică; Premiul special la concursul Oltenia Star, ediţia a VI-a, secţia: Caricatură; Premiul II la Concursul Internaţional de Pictură şi Desen Ilie Marineanu; Premiul II la Concursul Internaţional Parteneriat cu mediul; Menţiune la Concursul Judeţean Antidrog Se poate și altfel! sectiunea: Tutunul şi sănătatea; diplomă la concursul Craiova în imagini, editia a V-a; Premiul II la concursul: CJE Photo Contest.

Anii `80




Expozitie de fotografie


Andrei Birsan


Libraria Carturesti, Bucuresti


11 martie 2015




Primiti cu nostalgia?

   Obisnuim sa contorizam adesea viata in ore, zile, ani, insa pe langa aspectul cantitativ, viata se mai compune si din suflet si memorie, iar cand acestea sunt puse toate la un loc creeaza un sentiment unic: nostalgia.
   Am placerea sa va invit sa parcurgem impreuna o calatorie unica, la prima mea expozitie personala de fotografie, in care anii ramasi in trecut si puterea imaginilor de a aduce aminte compun o poveste vizuala a anilor ’80, povestea mea din anii tineretii. Instantanee din anii de liceu si facultate alaturi de fotografii facute intr-un Bucuresti in plina schimbare ne vor purta prin emotia anilor de nazbatii, schimbari si vise.
    Fotografiile expuse le-am facut in perioada 1981-1989 si sunt imagini din arhiva personala, de “familie”, cu colegii, prietenii si Bucurestiul meu drag.
   Multe s-au intamplat de atunci, si, din pacate, unii colegi si profesori au devenit ei insasi o amintire. Ce sa mai zic de Bucuresti care a fost partial distrus …
   Asadar, va astept cu drag miercuri, 11 martie, de la ora 18.30, la Café Verona, Carturesti. (str. Arthur Verona nr. 13-15) la vernisajul expozitiei Anii `80 sa retraim, prin intermediul a 50 de fotografii alb negru, secvente nostalgice dintr-o viata color. 
Detalii http://www.orasul.ro/expozitiifoto/view/anii-80.html

Cu prietenie,
Andrei Birsan
Presedinte Asociatia Bucurestiul meu drag
0743.076.255
www.orasul.ro

P.S. Ii multumesc Anei pentru gazduire, lui Marcel pentru tipar si Mirelei pentru organizarea expozitiei.

Outsider Art




Arta plastica contemporana 


Alandala Cafe, Bucuresti


6 - 31 martie 2015





   Fundatia Outsider Art Ro by Laurentiu Dimisca si Alandala Cafe va invita in perioada, 6 - 31 martie, la expozitia de Outsider Art ce intruneste operele a 20 de artisti francezi si 7 artisti romani printre care: Poncon, Vassallo, Anne Sophie Atek, Pepe Vignas, Marcel Pascal, Torres Thierry, Blondine, Cuxac, Pfund Nicole, Danielle LeBriquir, Sylvie Kyral, Zabel Mamiza, Andre Robillard, Julia Sissi, Parasca Agape, Angela Szabo, Laurentiu Dimișcă, Mimi Revencu, Petre Diaconu, Alexandra Pașca, Aida Coloraida, Petre Petrescu, Kieffer, Edwige, Ioan Măric.
   Lume vasta si interesanta, în arta outsider gasim tot ce nu vor sa accepte curentele acceptate ale artei, gasim artisti fara studii riguroase de arta, gasim arta populara cu trasaturi naive, dar si creatia celor pentru care arta e terapie, a creatorilor din impuls, a celor capabili de revelatii sau doar usor de încadrat în actiuni programatice.
   Este ştiut că termenul de "outsider art" – o artă în afara barierelor culturale oficiale, a fost introdus de criticul Roger Cardinal, în anul 1972, ca un corespondent la stilul creat de Jean Dubuffet, părintele artei brute.
    De altfel, acest gen de artă a pornit de la persoanele cu probleme psihice, îndemnate de către medici să picteze, să-şi povestească, într-un fel, prin desen şi culoare, neliniştea sau dorinţa de eliberare dintr-o ”capcană” sufletească temporară; era pur şi simplu o metodă de tratament. Nu e de mirare că rezultatele, practic în planul manualităţii, s-au remarcat, în mod neaşteptat, prin calităţi artistice deosebite.
    Curatorul acestei expoziţii, Laurenţiu Dimişcă, este un promotor recunoscut al genurilor plastice în afara normelor. El a participat cu lucrări proprii, la prestigioase manifestări internaţionale dar a şi organizat în România, manifestări Outsider Art de amploare, la Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti şi la Sala Brâncuşi a Palatului Parlamentului. Tot el este cel care a pus bazele Fundatia Outsider ART RO by Laurentiu Dimisca.

Librex - Primavara cartilor




Lansare de carte


Palas Mall, Iasi


11 martie 2015





Pe simezele Cetatii Vauban




Arta plastica contemporana romaneasca


Nicu Oprean


Galeria Poarta a 3-a, Alba Iulia


6 martie 2015




Când medicii se relaxeaza...




România de-altădată


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile





Brosura-catalog. 1974.
Din pacate, fara vreo referire la data exacta a desfasurarii.
Si nici a locului...












Dr. Recoules Andre - Franta. Gymnografia 287/12/A











Dr. Banu Nicolae - Romania. Piatra vie.


Dr. Ratiu Ovidiu - Romania. O zi de toamna.


Dr. Zielinski Zszislaw - R. P. Polona. Operatia II.




Dr. Agnew Louise - S.U.A. Omul misterului (Dia color).






Ecoul culorilor




Arta plastica contemporana romaneasca


Cercul Militar National, Bucuresti


2 - 15 martie 2015





    Pentru ca e primavara.... Pentru ca am asteptat atat de mult ca natura sa renasca.... Pentru ca iubim culoarea.... Pentru pasiunea noastra comuna - arta, astazi ne-am bucurat de un eveniment cu adevarat special, un regal in care s-au impletit minunat pictura si muzica de cea mai buna calitate. Ecoul culorilor artistilor Scolii de arta, indrumati elegant de domnisoara Lucia Stefania Segarceanu- dar si ecoul muzicii interpretate cu mult suflet de artistii lirici Carmen Angheloiu - membra si a Uniunea Artistilor Plastici si George Matei. Oameni frumosi, care s- au intalnit intr-o frumoasa zi de martie. Multumesc in mod special Emanuela, pentru organizarea deosebita, colegelor Scolii de Arta Bucuresti, colegelor din Uniunea Artistilor Plastici prezente pe simeze pentru participare si nu in ultimul rand tuturor prietenilor si invitatilor care au raspuns prezent la acest eveniment deosebit.
   Expozitia se poate vizita in perioada 2-15 martie 2015, la Cercul Militar - sala Foaier. Va asteptam cu drag! (Monica Cristea)

De la Editura Eikon




Lansare de carte


Biblioteca Universitatii, Oradea


6 martie 2015




***Dragos Bunciu

Din inima, o floare




Arta plastica contemporana romaneasca


Costalas Dumitru


Simleul Silvaniei


6 martie 2015




Din anii deportarii...




Muzeul Stefan Jagger


Jimbolia


14 martie 2015




***Seracovan Veronica

În drumeție (3)



Călătorind prin țara mea - Republica Moldova


Colecții și Colecționari


Cartofilie



Mori de vânt în Basarabia.
Calendarul (almanah n.a.) Universul 1939. Decembrie 1938.


Peisaj de primăvară. Rezervația Tipova.
Plic-set: Moldova. Anii 2000. Necirculată.
Autor: Iurie Răileanu.


Cascada Doamnei din valea Tipova.
Plic-set: Moldova. Anii 2000. Necirculată.
Autor: Iurie Răileanu.


Stînca Capul Dragonului. Rezervația Tipova.
Plic-set: Moldova. Anii 2000. Necirculată.
Autor: Iurie Răileanu.


Rezervația Tipova. Vedere de sus.
Plic-set: Moldova. Anii 2000. Necirculată.
Autor: Iurie Răileanu.


Peisaj cu stînci din apropierea or. Rezina.
Plic-set: Moldova. Anii 2000. Necirculată.
Autor: Iurie Răileanu.


Mânăstire rupestră. Rezervația Saharna.
Plic-set: Moldova. Anii 2000. Necirculată.
Autor: Iurie Răileanu.


Cascada. Rezervația Saharna.
Plic-set: Moldova. Anii 2000. Necirculată.
Autor: Iurie Răileanu.


Rezervația Saharna. Vedere de sus.
Plic-set: Moldova. Anii 2000. Necirculată.
Autor: Iurie Răileanu.


Stînci seculare. Rezervația Saharna.
Plic-set: Moldova. Anii 2000. Necirculată.
Autor: Iurie Răileanu.


Stînca Grimidon. Saharna.
Plic-set: Moldova. Foto: Igor Sîrbu. Graficart. Anii 2000.


Peisaj de toamnă.
Plic-set: Moldova. Foto: Igor Sîrbu. Graficart. Anii 2000.


Pliant: Vizitați Moldova Sovietică. Anii '70 - '80.


Pliant: Vizitați Moldova Sovietică. Anii '70 - '80.


Peisaj de toamnă.
Plic-set: Moldova. Foto: Igor Sărbu. Graficart. Anii 2000.



Pliant: Vizitați Moldova Sovietică. Anii '70 - '80.



Plic-set: Moldova. Anii 2000. Autor: Iurie Răileanu.


Idem, coperta IV.


Plic-set: Moldova. Graficart. Anii 2000.