duminică, 21 februarie 2021

București - film turistic

 


De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Prezențe românești peste hotare
Carte poștală ilustrată.

Consemnare publicată în Revista Cinema, Nr. 12. Decembrie 1972.

Amadeus

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Giulești
Scenă cu Irina Manzanitis și Radu Beligan.
Premieră: 2 decembrie 1982.Consemnare publicată în Caiet, Nr. 64. Teatrul Național București.
Stagiunea 1982 - 1983.
Pe simezele bistrițene

 


Arta plastică contemporană românească 


Ileana Antonu


Casa Argintarului, Bitrița 


24 februarie 2021
    Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, secţia Casa Argintarului din Bistriţa, vă invită în data de 24 februarie, ora 16:00, sărbătorită în calendarul popular ziua de Dragobete, la vernisarea expoziţiei de pictură şi prezentarea albumului retrospectiv Ileana Antonu.

    Născută în 1890 în Mărişelu, Ileana Antonu se căsătoreşte la nici 15 ani cu Emil Chiffa, funcţionar superior la Banca Coroana din Bistriţa, dar şi un apreciat ziarist, poet şi muzician. Încă de mică Ileana este atrasă de pictură, urmând o şcoală primară în Bistriţa, unde ia lecţii de pictură de la Iosef Humplik, un pictor şi sculptor vienez.

    În 1920 Ileana se mută cu soţul său în Cluj-Napoca, unde îşi continuă studiile de pictură. Tot în această perioadă Ileana începe să studieze şi muzica.

     Repertoriul abordat de bistriţeancă era unul extrem de variat, apelând atât la creaţia românească, cultă sau de inspiraţie populară, cât şi la muzica universală. În tot acest timp însă Ileana Antonu nu abandonează pictura, prima sa expoziţie având loc în anul 1924 la Castelul Banffy din Cluj, urmând ca a doua expoziţie să aibă loc trei ani mai târziu. Talentele de necontestat ale Ileanei erau completate de o frumuseţe orbitoare, frumuseţe care a surprins-o chiar şi pe Regina Maria a României. Aceasta auzise pe la începutul anilor `20 că prin zona Bistriţei există o artistă care îi seamănă uimitor. Curioasă din cale afară, regina a chemat-o pe Ileana la palat pentru a se convinge de frumuseţea sa. Când a văzut-o, Regina Maria a exclamat: ”Eşti frumoasă foc!” Ileana a profitat de vizită şi i-a cântat reginei, care drept răsplată i-a dăruit două şiraguri de mărgele.

     În 1929 artista părăseşte România, pentru a studia în Italia, Germania şi Franţa. La Paris ajunge să studieze alături de Tadeusz Styka şi chiar lucrează pentru o perioadă la Muzeul Luvru. Plecarea în străinătate a însemnat ruptura de primul său soţ Emil Chiffa. După ce a revenit în ţară, la 41 de ani l-a cunoscut pe colonelul Nicolae Antonu, comandant al Inspectoratului de Jandarmi transilvănean, cu care s-a şi căsătorit şi căruia îi preia numele. Nicolae Antonu s-a născut în 1878 la Năsăud şi provine dintr-o familie de militari, fiind fiul lui Toader Antonu, un căpitan cesaro-regesc. Nicolae a servit, până să o cunoască pe Ileana, în Ungaria şi Polonia. Ajunge chiar prizonier al ruşilor în 1915, fiind internat într-un spital din Moscova, de unde evadează după însănătoşire. În ultima parte a vieţii, Ileana Antonu s-a stabilit la Sângeorz-Băi, mai precis din 1958 și până la decesul din 18 februarie 1971, aceasta fiind înmormântată în curtea Bisericii Ortodoxe din oraşul-staţiune.

Vă așteptăm cu drag!

Pieptar din Țara Lăpușului

 


Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș


Baia Mare 


februarie 2021Portrete feminine de odinioară

 


Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei 


Cluj - Napoca


22 februarie - 9 martie 2021
     Mâine, 22 februarie, de la ora 10:00, va avea loc vernisajul online al expoziției Portrete feminine de odinioară. Grafică din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, realizată de MNIT, în parteneriat cu Direcția Casa Municipală de Cultură, prin Serviciul Programe și Strategii Culturale și pentru Tineret.

     Expoziția este alcătuită din 18 reproduceri ale unor portrete feminine în gravuri sau acuarele din secolul al XIX-lea, aflate în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Șirul acestor portrete pornește de la doamne din înalta societate și continuă cu actrițe ori dansatoare celebre în epocă, ce au performat pe scenele europene sau transilvănene

     Galeria de portrete include și personalități cu o viață desprinsă parcă din filme, cum este cazul actriței franceze Élisabeth-Rachel Félix, cunoscută și ca Mademoiselle Rachel. Frumoasa și talentata actriță a fost iubită de capete încoronate ale vremii, printre care împăratul Napoleon al III-lea al Franței sau Alexandre Colonna-Walewski, fiul natural al împăratului Napoleon I al Franței. O altă celebritate este Fanny Elssler, prim-balerină la Kaiserliches und Königliches Hoftheater din Viena. Balerina austriacă a evoluat pe marile scene ale lumii, ajungând până în Lumea Nouă, unde a fost primită chiar de președintele Statelor Unite ale Americii, Martin Van Buren, ori Marie Lafarge Capelle, condamnată la închisoare pe viață în 1840, într-un proces controversat în epocă.

    Acestor portrete li se adaugă o mică serie de portrete compoziționale (Victorine, Flora, Fată la fântână, Mă iubește – Nu mă iubește), precum și reproduceri de secol XIX după opere consacrate, ilustrând interesul pentru maeștrii artei universale.

    Litografiile prezentate în cadrul expoziției provin din fondurile Bibliotecii Universitare Clujene, transferate în patrimoniul Societății Muzeului Ardelean, la începutul secolului al XX-lea.

    Doamnele de odinioară pot fi admirate de public în spațiul expozițional din Turnul Croitorilor (str. Strada Baba Novac nr. 35), în perioada 22 februarie – 9 martie 2021.

 

Pe simezele Devei - All Around

 


Expoziție de fotografie și artă digitală 


Galeria Națională Forma, Deva 


22 februarie - 14 martie 2021Deschiderea spre universal (1852 - 1977)

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale
Articol publicat în Caiet, Nr. 41. Teatrul Național București.
Stagiunea 1977 - 1978.