miercuri, 21 iunie 2017

Copilăria lui Kaspar Hauser




Lansare de carte 


Bogdan-Alexandru Stănescu 


Librăria Cărturești Verona, București 


22 iunie 2017




    Joi, 22 iunie, de la ora 19:00, Editura Polirom și Cărturești Verona (Str. Arthur Verona, nr. 13-15, București) vă invită în grădina Verona la o întîlnire cu Bogdan-Alexandru Stănescu și romanul său Copilăria lui Kaspar Hauser, publicat în colecția Ego. Proză a Editurii Polirom.     
    Vor vorbi, alături de autor, Carmen Mușat și Cezar Paul-Bădescu. Întîlnirea va fi moderată de Virginia Costeschi.
    Roman de maturizare, roman al deformării, 12 povestiri cu acelaşi narator, toate aceste variante sînt corecte şi, în acelaşi timp, departe de a descrie cu exactitate Copilăria lui Kaspar Hauser, o reinterpretare a motivului literar al copilului crescut de lupi. Romanul lui Bobiţă, pasager al tramvaielor ceauşiste, explorator al vechilor crematorii şi al şantierelor din Berceni, este şi unul dedicat Bucureştiului, surprins în perioada sa de trecere de la socialismul luminos la democraţia originală. Dar cea mai importantă rămîne explorarea memoriei într-o proză ce se hrăneşte din materia vîscoasă a melancoliei.
Tătuţu • Ion Maiorescu • Balkan • Barbut • Crematoriul • Spre Ciocăneşti, Călăraşi • Duhul din lampă • Scriu despre Ashbery • Popa Mihai • Ninge în Tyria • Playing it hard • Knossos
    Bogdan-Alexandru Stănescu (n. 1979) este scriitor, eseist, traducător, editor, preşedintele Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB). A debutat cu cronică literară în revista Luceafărul (1999), pe cînd era junior editor al Ziarului de Duminică. A publicat proză scurtă în majoritatea antologiilor Prima mea… de la Editura ART. În 2010 a publicat împreună cu Vasile Ernu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Polirom), iar în 2012 a debutat ca poet, cu volumul Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul (Cartea Românească), nominalizat la premiile revistei Observator cultural şi la premiile Radio România Cultural pe anul 2012. În 2013 a publicat la Editura ART volumul Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam, iar în 2014, cel de-al doilea volum de poeme, anaBASis (Cartea Românească), nominalizat la premiile Radio România Cultural. Din 2012 este doctor în literatură, cu teza Emil Botta: Ars moriendi. A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman, Edward Hirsch şi Paul Auster.

Pe simezele Capitalei




Arta plastică contemporană  


Hristina Gaeva 


Biblioteca Academiei Române, București 


26 iunie 2017






Anii frigului




Lansare de carte 


Dan Stanca 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


22 iunie 2017





    Vă aşteptăm joi, 22 iunie, ora 19:00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului Anii frigului de Dan Stanca, apărut recent la Editura Humanitas. La eveniment vor participa, alături de autor, criticii literari Andreea Răsuceanu şi Angelo Mitchievici şi scriitorul Radu Paraschivescu.
    "Atlet al realismului ezoteric şi campion al tristeţilor metafizice, Dan Stanca este cel mai dostoievskian (şi eliadesc) scriitor din peisajul nostru literar. De peste trei decenii se luptă narativ cu demonismul, erezia, vinovăţiile năucitoare şi ispăşirile halucinante. Indiferent că-i vorba de mistică, politică, sexualitate, de ocultism, legionarism, alcoolism, alchimie, gazetărie, simbologie sau guénonism, el alcătuieşte frenetic scenografii fantaste, şubrezite de ispite abisale, iniţieri morbide, deprimism hipnotic, hierogamii şi hierofanii delirante. Proza lui pare că rivalizează sufleteşte cu lupta biblică din Vadul de la Peniel.
    Imaginaţi-vă, acum, un «Fenomen Piteşti» conjugal (cu o soţie torţionară), corelat cu destinul aiuritor al lui Sandu Tudor, stranietatea iniţiatică a grupării Rugului aprins de la mănăstirea Antim, sculptori atinşi de «tipologia deznădejdii şi deformării», dispariţii magice din puşcăria Aiudului, şocante inserturi erotice de tantrism punitiv, plus un final paradoxal – totul textuat cu sarcastică ambiguitate de personajul… Hector Noroaie!
    Altminteri, o lecţie tulburător parabolică de ce poate însemna, în istorie, ca şi în destinul individual, coincidenţa contrariilor.“ (Dan C. Mihăilescu)
    Dan Stanca s-a născut pe 30 septembrie 1955 la Bucureşti. A debutat în 1992 cu romanul Vântul sau ţipătul altuia şi a publicat până acum alte 23 de romane, printre care: Apocalips amânat (1997), Morminte străvezii (1999, apărut şi în limba maghiară), Ultimul om (1999), A doua zi după moarte (2003), Noaptea lui Iuda (apărut tot la Editura Humanitas, 2007), Cei calzi şi cei reci (2008), Jurnalul aşteptării (2014), Ghetsimani ’51 (2015), recompensate de-a lungul anilor cu trei premii ale Uniunii Scriitorilor din România, două premii ale Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti şi mai multe premii ale revistelor literare.
Intrarea este liberă. Pentru rezervări:

Ziua Universală a Iei




Muzeul ASTRA 


Sibiu 


23 - 25 iunie 2017





   Ia este bucuria de a fi împreună alături de generaţiile trecute, prezente şi viitoare, conectaţi prin semne universale, purtătoare de bine şi frumos. Este costumul de intrare în lumea magică a poveştilor şi legendelor noastre. Este la modă în intreaga lume, toţi o poartă, dar mulți nu ştiu de unde vine.
    Vă așteptăm la Muzeul ASTRA între 23 şi 25 iunie pentru a sărbători împreună Ziua Universală a Iei. Coasem și descoasem semnele vremurilor. Ateliere pentru cei mari și cei mici, expoziții, târg de ii și meșteri renumiți, concursuri, plimbări în ie cu cele mai cochete biciclete și concerte vor aduce încă o dată oameni și tradiții împreună.
Cei ce vor îmbrăca ia sau orice cămașă tradițională vor avea acces gratuit în Muzeu!

De la Editura Palimpsest




Lansare de carte 


Bata Marinov 


Librăria Openart, București 


26 iunie 2017






   Editura Palimpsest și sculptorul Bata Marianov organizează pe data de 26 iunie 2017, 
ora 17:30, dubla lansare a cărților Coada dracului și Valea cu ierburi amare la Librăria Openart, Str. George Enescu nr. 8.
Prezentarea va fi făcută de Ion Cocora, Pavel Șușară și Ion Bogdan Lefter.

Icoane, flori și tradiții de Sânziene




Arta plastică contemporană românească 


Biblioteca Universității Lucian Blaga, Sibiu 


22 - 28 iunie 2017






Sărbătoarea Iei




Petrești 


24 - 25 iunie 2017







Târgul Colecționarilor




Colecții și Colecționari 


Centrul Județean de Cultură și Artă, Zalău 


24 iunie 2017







Ziua Universală a Iei




Muzeul de Etnografie Târgu Mureș 


23 iunie 2107







Universul meu




Arta plastică contemporană românească 


Anița Rădulescu (Jianu)


Cercul Militar Național, București 


3 - 16 iulie 2017