joi, 25 iulie 2013

Conferinta aniversara




Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Rasvan Angheluta


110 ani de legislatia mediului in Romania


Galati


26 iulie 2013




De colectie




Muzeul de Istorie


Expozitia: 

Arta germanilor din Transilvania secolele XVIII-XIX


Suceava


8 august - 8 septembrie 2013




Traditie pastrata




Targul Mesterilor Populari


Muzeul Satului Bucovinean, Suceava


editia a XVIII-a, 2 - 4 august 2013





Pictura, grafica, goblen




Arta plastica contemporana romaneasca


Careul Artelor Amfora


Expozitia: Marine


Cercul Militar, Constanta


25 iulie 2013






  Careul Artelor Amfora, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Cercului Militar Constanţa, îi aşteaptă pe iubitorii de frumos de astăzi la expoziţia colectiva Marine. Evenimentul se înscrie în cadrul activităţilor prilejuite de Ziua Marinei Române.
  "Iubitorii mării şi ai marinarilor vor descoperi în lucrările de pictură, grafică şi goblen frumuseţea valurilor învolburate, dar şi a mării liniştite, faleze aride şi plaje pline de tineri, portrete de nave vechi şi moderne, dârzenia marinarilor”, spune cel care s-a implicat direct în organizarea evenimentului, realizatorul de goblen Nicu Grigoraş.
  Cele mai reprezentative lucrări vor participa, în perioada 10-20 august, la cea de-a XV-a ediţie a Concursului Dimitrie Ştiubei, care se va desfăşura la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Naţional Bucureşti.
***telegrafonline.ro

Talent si imaginatie




Tabara Intrnationala: Arta pentru toti


Simeria


editia a XI-a, 22 - 28 iulie 2013








    Actiunea se desfasoara in organizarea Scolii Waldorf presupanand ca cei peste 100 de tineri, atat din tara cat si din strainatate, sa-si dezvolte talentul si imaginatia in cele 23 de ateliere puse la dispozitia lor.
    Sambata, tabara se va finaliza cu un spectacol oferit de catre toti participantii.



Pe aici nu se trece !




Batalia de la Marasesti


24 iulie - 21 august 1917






Marasesti. Mausoleul eroilor (1916-1918). 1963.


Bătălia de la Mărăşeşti (24 iulie/6 august – 21 august/3 septembrie 1917)

Cea mai importantă confruntare de pe frontul român, din vara anului 1917

  Confruntările cunoscute generic ca fiind "bătălia de la Mărăşeşti” s-au desfăşurat pe o lungime a frontului de 35 km, întreaga fâşie a frontului având 75 km (între Nămoloasa şi Valea Sării). 
  Aici stăteau faţă în faţă efective importante: de o parte Armata IV rusă (care avea 84 de batalioane, 32 de escadroane şi 79 de baterii) şi Armata I română, alcătuită din 6 divizii, dintre care una de cavalerie, trei brigăzi, Grupul de artilerie grea, Grupul II aeronautic etc. (forţele luptătoare ale armatei române însumau 170 000 de oameni); de cealaltă parte, Armata IX germană, cu 174 de batalioane, 16 escadroane, 150 de baterii, trei escadrile, o companie de ciclişti etc.
  Bătălia de la Mărăşeşti, continuarea în timp şi spaţiu a celei de la Mărăşti, a durat 28 de zile, între care 15 au fost de luptă şi 13 de acalmie relativă. Datele tehnice confirmă amploarea deosebită a confruntării. 
  Armata I română a pierdut 27 410 oameni, ceea ce reprezenta 16% din efectivul avut la începutul bătăliei (între aceştia, 5 125 de morţi, 9 818 dispăruţi şi 12 467 de răniţi). Armata IV rusă a avut şi ea pierderi serioase, cifrate la c. 25 650 de oameni, între care 7 083 morţi, 10 400 răniţi şi 8 167 dispăruţi. De cealaltă parte, Armata IX germană, principala grupare de forţe a inamicului, a avut 60 000 – 65 000 de oameni scoşi din luptă (morţi, răniţi şi dispăruţi).
  Prin rezistenţa trupelor româno-ruse la Mărăşeşti şi Oituz, inamicul a fost forţat să renunţe la ofensivă, eşuând în încercarea de a ocupa Moldova şi de a scoate România din război. Totodată, statul român îşi continua existenţa, la fel şi speranţa românilor într-un deznodământ favorabil al războiului.

Mai multe detalii pe: http://goo.gl/ihCQGY



Marasesti. Mausoleul eroilor. 1972.


Marasesti. Mausoleul Eroilor Neamului din 1917. Foto: Radu Grozescu. Anii '80.


Marasesti. Mausoleul Eroilor ridicat din initiativa Societatii femeilor din Romania pe locul memorabilei batalii de la 6 august 1917, intre anii 1923-1924 si 1936-1938. In interior sint depuse osemintele a 10.000 de eroi romani cazuti pe cimpul de lupta. Arhitecti: George Cristinel si Constantin Pomponiu. Sculptorii frizei: Ion Jalea si Cornel Medrea. Pictor: Eduard Saulescu.


Marasesti. Mausoleul eroilor. Foto: C. Dina. 1984.


Colaj: Mausolee din Judetul Vrancea. Soveja: Mausoleul eroilor, Marasti: Mausoleul eroilor, Focsani: Mausoleul eroilor din 1917, Marasesti: Mausoleul eroilor.


***Text: Ministerul Apararii Nationale, Romania
Imagini: Carti postale din colectia proprie pastrand intocmai inscriptionarile acestora.
In bataliile de pe acest front si-a pierdut viata strabunicul meu pe linie paterna, 
Arthur Vartejanu
(o strada din Bucuresti purtandu-i numele). Tot pe frontul din Moldova, de data aceasta in anul 1916, a pierit si un frate al bunicii de pe linie materna. Dumnezeu sa ii odihneasca in pace !

Nou lacas de cultura




Agentia de Stiri Bune


Inaugurare:

Centrul de Cultura Dobrogeana Mircea Eliade


Techirghiol


26 iulie 2013






Imi canta inima cand aflu despre o noua zidire culturala. Avem nevoie de cat mai multe astfel de constructii pentru sufletul nostru, de lasat mostenire celor care vor veni dupa noi.

Toti cei implicati au pregatit un program bogat si valoros. Demn de o reintalnire cu Mircea Eliade:


***Biblioteca Oraseneasca Techirghiol

Performanta la inaltime



Mandria de a fi roman


Nanga Parbat


Societatea Romana de Radiodifuziune, Bucuresti


28 iulie 2013







  Ne face o deosebită plăcere să vă invităm duminică, 28 iulie, ora 11.00, în foaierul Sălii de Concerte Mihail Jora al Societăţii Române de Radiodifuziune, la prima conferinţă de presă pe care cei cinci alpinişti români o vor susţine după revenirea în ţară. În cadrul conferinţei vor fi prezentate în exclusivitate şi puse la dispoziţia presei din România fotografii inedite din timpul expediţiei 
  În calitate de partener media al expediţiei, Radio România va oferi cutezătorilor alpinişti o recunoaştere specială a performanţei lor.
   Pe data de 19 iulie a.c., echipa de alpinişti formată din Zsolt Török, Teo Vlad, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Bruno Adamcsek, a reuşit în premieră naţională să escaladeze Vârful Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m), pe ruta Schell. Cucerirea celui de-al nouălea opt-miar al lumii s-a realizat pe un traseu care a durat mai bine de o lună de la data plecării din Bucureşti spre Pakistan. Echipa românească a fost şi singura care a rămas pe munte în ultima parte a traseului, ca urmare a tragediei din 23 iunie, în care 11 alpinişti străini au fost ucişi într-un atac terorist asupra taberei Diamir, situată pe celălalt versant al muntelui.
  Nanga Parbat, numit şi Muntele destinului, este situat în partea vestică a lanţului Himalaya, în Pakistan. Versantul Rupal, pe care au urcat alpiniştii români, este cea mai mare şi mai dificilă rută de escaladare a vârfului Nanga Parbat. Performanţa alpiniştilor români este cu atât mai apreciată cu cât dintre cei 200 de alpinişti care au atins acest vârf de-a lungul timpului, mai puţin de 20 au ales să urce pe spectaculosul versant Rupal. Deşi au mai fost două expediţii româneşti care au încercat ascensiunea pe acest versant, niciuna dintre ele nu a reuşit să atingă vârful până la echipa condusă de Zsolt Török. 

   

Totul gratuit !





Bazar cu Lucruri Gratis


Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Sighetu Marmatiei


27 iulie 2013







   Hai si tu la Bazarul cu Lucruri Gratis, locul unde oamenii doneaza obiectele pe care nu le mai folosesc si isi aleg complet gratuit orice lucru de care au nevoie.
   Organizat cu ajutorul voluntarilor, Bazarul este o intalnire periodica a comunitatii locale in care participantii aduc si ofera complet gratuit: produse in stare de functionare, discutii, prietenie, bunatati, servicii, buna dispozitie, jocuri, si orice alte lucruri care pot fi impartasite intr-o comunitate.

Fara bani, fara schimburi, fara negocieri. Totul Gratuit !

Brasov: str. Aurel Vlaicu nr. 26 B, 12:00-15:00.
Bucuresti: str. Carol 53, 12:00-17:00.

Cluj-Napoca: Cafeneaua L'Atelier, 12:00-15:00.

Sighetu Marmatiei: sala festiva Gradinitei nr. 9, 12:00-15:00.  







De la romani pentru romani



Agentia de Stiri Bune


Muzeul National al Taranului Roman


Donatie de suflet


Bucuresti


30 iulie 2013






   Muzeul National al Taranului Roman si Fundatia Paneuropa Romania va invita marti, 30 iulie 2013, ora 18.00, la ceremonia primirii a doua costume traditionale romanesti, donatie din partea comunitatii romanesti de pe Valea Timocului.


   Donatia va fi inmanata de catre doamna Natasa Tosic, presedinta Miscarii Democrate a Romanilor din Serbia.

   Evenimentul va avea loc pe esplanada din fata bisericutei din lemn, din curtea Muzeul Taranului (intrarea prin strada Monetariei). 

Examen cu public





Muzica la altitudine


Concert final al absolventilor de masterclass


Sinagoga, Bistrita


25 iulie 2013





Organizator: CRISTINA ISTRATE
Coorganizatori:
Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud
Primăria Poiana Ștampei – Jud. Suceava
Societatea de Concerte Bistrița

Concert final al absolvenților masterclass-ului de vioară și violoncel 
Muzica la Altitudine
joi 25 iulie 2013, ora 18:00 la Sinagoga Bistrița.

  Muzica la Altitudine este un masterclass organizat în Bucovina, la Poiana Stampei, unde douăzeci de cursanţi preselectaţi au avut oportunitatea de a studia, pentru nouă zile, tehnici de instrument şi interpretare împreună cu violonistul Ştefan Horvath şi violoncelistul Răzvan Suma.

Exista viata dupa doliu




Festivalul de Fapte Bune: DAR din DOR


27 iulie 2013






   Sâmbătă, 27 iulie 2013, la orice oră și în orice oraș din România te-ai afla, s-ar putea să primești de la un necunoscut o înghețată, o floricică, un bon de reîncărcare pentru cartela sim sau poate o carte de poezii, cu un mic bilețel atașat pe care scrie "Bucură-te de acest gest de suflet făcut în amintirea lui ....".
  Primește darul cu inima deschisă pentru că reprezintă dorul cuiva pentru cineva.
  Devenim nemuritori când în numele nostru se fac mici gesturi de omenie, iar campania "Dar din dor" te invit
ă să spui povestea celui drag și a ta
Detaliile campaniei: 

Dă mai departe mesajul Ca zeci de oameni să simtă că, da, viața de după doliu poate avea sensuri noi !

România se alătură astfel campaniei internaționale 


   Această pagină cuprinde 6 cartonașe "explicative" ale darului. Le puteți printa alb-negru sau color și lăsați unul la fiecare loc al faptei bune, după ce scrieți de mână numele persoanei de care vă este dor.

Restituiri




Lansare de carte


Sorin Marcel Colesniuc


Istoria singurului papirus descoperit in Romania


Casa de Cultura, Mangalia


8 august 2013




Lansarea va avea loc, de la ora 20:00, in cadrul Targului Estival de Carte.

La aniversara...



Muzeul Brailei


Expozitia: Porni Luceafarul


Casa Memoriala D. P. Perpessicius, Braila


25 iulie - 1 octombrie