luni, 1 februarie 2016

Experimentul Pitești - o scurtă istorie




Serile Fericiti cei prigoniti


Biserica Sf. Chiril si Metodiu, Bucuresti


6 februarie 2016






   Dragilor, vă așteptăm sâmbătă, 6 februarie 2016, la o nouă seară dedicate martirilor și eroilor neamului nostru românesc care au suferit în temnițele comuniste. Tema va fi: Experimentul Pitești - o scurtă istorie și va fi prezentată de domnul Alin Mureșan, director general la Institutului de Investigarea a Crimelor Comunismului și a Memoriei Exilului Românesc, un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România.
   Alin Mureșan este autorul a două volume dedicate temei acestei conferințe: Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate și Casa terorii. Documente privind penitenciarul Pitesti (1947-1977) și este una dintre persoanele cele mai avizate pentru a dezbate acest subiect.
Vă așteptăm cu drag la Biserica Sf. Chiril și Metodiu din Agronomie, la ora 18:00.

Maşina Timpului 6





Conferintele de joi


Cristian Radu


Muzeul Municipiului Bucuresti


18 februarie 2016




   Cel de-al treilea an de conferinţe săptămânale la Palatul Suţu este deschis joi, 18 februarie 2016, de conferinţa Maşina Timpului 6 cu Cristian Radu.
    Prea puțin vorbim despre ce era prin București înainte de "Micul Paris" și interbelicul după care se topesc mulți. Bucureștiul secolului 19 era doar un târg ceva mai mare împrăștiat pe niște dealuri, proaspăt ieșit de sub fanarioți, trecut prin răscoale și revoluții și devenit brusc Capitala Principatelor Unite.
    Explorăm un oraș în mare parte dispărut, dar care stă la baza orașului de azi. Mergem prin Capitala lui Cuza și a lui Carol I să vedem de unde ne tragem și cum au cunoscut stră-străbunicii noștri Bucureștiul, de la Dâmbovița necanalizată care inunda mahalalele la modernizarea aproape brutală de la finalul secolului.
    Nu am mai mers atât de departe în trecut cu Mașina Timpului, așa că ține-te bine, avem drum lung de parcurs. București devine Bucurescĭ în 3... 2... 1...

Prezintă Cristian Radu.

Următoarele conferinţe de joi:

25 februarie 2016 – De la mahala la microraion. O incursiune în cartierul Balta Albă-Titan
 cu Robert Stoiculescu
3 martie 2016 – Fotograful Aurel Bauh cu Emanuel Bădescu
10 martie 2016 – Bucureştiul arhitectului Ernest Doneaud cu Oana Marinache

Librar pentru o zi




Alexandru Tomescu


Libraria Bizantina, Bucuresti


3 februarie 2016





    Campania Librar pentru o zi a debutat in noiembrie 2014, si aduce in prim-plan oameni de cultura, muzicieni, actori, modele, toti manati de acelasi lucru: pasiunea pentru citit, intr-un efort colectiv de a reinvia dragostea oamenilor pentru cartile tiparite, care au pierdut tot mai mult din popularitate in iuresului revolutiei digitale. Peste 25 de personalitati au raspuns pana acum apelului Librariei Bizantine de a readuce in atentia oamenilor importanta si frumusetea lecturilor de pe hartie.

Afis realizat de Laurentiu Midvichi.

Organizator:

Libraria Bizantina | Str. Bibescu Voda 20, sector 4, Bucuresti (langa Piata Unirii) |

Sub lupa Moscovei...Problema Basarabiei




Lansare de carte


Vasile Buga, Ion Constantin


Centrul de Studii Ruse si Sovietice Florin Constantiniu, Bucuresti


10 februarie 2016





    Pe 10 februarie 2016, ora 11:00, lansăm două cărţi valoroase: Vasile Buga: Sub lupa Moscovei. Politica externă a României, 1965-1989 şi Ion Constantin: Problema Basarabiei în discuţiile româno-sovietice în timpul Războiului Rece, 1945-1989.
Vă aşteptăm!

Trei




Arta plastica contemporana romaneasca


Dan Hora, Diana Suiugan, Horea Salagean


Galeria de Arte Vizuala, Oradea


5 februarie 2016





   Va invitam si va asteptam in numar mare vineri, 5 februarie 2016, ora 18:00, la vernisajul expozitiei de grup TREI. Pentru necunoscatori, ne gasiti pe centru, Republicii nr.15. Expozitia este ca orice expozitie la noi, libera! Deci veniti, admirati, discutati, mancati si bineinteles beti!
Expun: Dan Hora, Diana Suiugan, Horea Salagean
  Expozitia denumita Trei, da pentru ca suntem trei artisti. Lucrariile noastre sunt căutări, experimente, trăiri, transformate în forme vizuale și culori., Lucrariile reprezinta oglindirea in plan artistic al societatii .Prin picturiile prezentate,cei trei artisti pornesc in experimentul lor plastic de la fizionomia umana pe care o prezinta in diverse ipostaze, dimensiuni si culori.prin diferite tuse si nuantze.pana la o anumita abstractie personala...Lucrarile reprezinta si niste trairi personale, dintr-un substrat emotional, puternic ardent (curator: Horea Salagean)
Verniseaza: lect. univ dr. Stefan Gaie
***

Un nou e-buletin de...Teleorman




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


februarie 2016




   Avem plăcerea să vă semnalăm apariţia numărului 1(9)/ 2016 al buletinului electronic al Muzeului Judeţean Teleorman, e-buletin semestrial de informare.
   e-buletinul cuprinde, în cele 48 de pagini, informaţii referitoare la manifestările pe care instituţia noastră le-a organizat şi găzduit în ultimele 6 luni ale anului 2015, expoziţii, manifestări, proiecte educaţionale, articole de popularizare din domeniile arheologiei, istoriei, etnografiei, patrimoniu, restaurare şi conservare şi nu în ultimul rând agenda culturală a perioadei ianuarie - iulie 2016.      
   Pot fi regăsite şi alte rubrici permanente precum pagina profesorului şi pagina elevului, dar şi cea destinată însemnărilor vizitatorilor noştri.
   Numărul curent poate fi citit si descărcat accesând pagina de web a instituţiei la secţiunea dedicată:
***




Arta plastica contemporana romaneasca


Cristian Diaconescu


Galeria de Arta Cupola, Iasi


1 - 1- februarie 2016





    Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Filiala Iasi, are onoarea de a va invita sa vizitati expozitia de pictura semnata de artistul Cristian Diaconescu, la Galeria de Arta Cupola, deschisa in perioada 1-10 februsrie 2016. Va asteptam!

O incursiune în istoriile cartierului Berceni




Muzeul Municipiului Bucuresti


Casa Filipescu-Cesianu


3 februarie - 3 aprilie 2016





    Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită să vizitați expoziţia O incursiune în istoriile cartierului Berceni, deschisă în perioada 3 februarie – 3 aprilie 2016, în sala Lapidarium a Casei Filipescu-Cesianu. Conceptul expoziţional este realizat în cadrul proiectului Istorii din cartier, la care au fost adaugate elemente noi (aproximativ 30 de fotografii din arhiva muzeului). Vernisajul va avea loc în ziua de miercuri, 3 februarie 2016, ora 18:30, la Casa Filipescu-Cesianu.
   Urmărind morfologia constituirii unui cartier şi evoluţia sa urbanistică de la comună suburbană cu peisaj rustic la apariţia complexurilor de locuinţe în diferitele perioade ale secolului XX, expoziţia O incursiune în istoriile cartierului Berceni valorifică dinamic memoria locului prin poveşti, fotografii şi documente cartografice care redau câteva repere în transformarea zonei de sud a oraşului (denumită astăzi cartierul Berceni).
    Străzi, uliţe, locuri dispărute sau transformate, mahalale, grădini, legende locale, istorii ale familiilor sau ale personalităţilor care au trăit în zonă începând cu secolul al XVIII-lea şi până în prezent fac parte din expoziţie. La realizarea acesteia au participat şi locuitorii cartierului, care au contribuit cu istorii personale la rememorarea vieţii cotidiene din alte perioade.
    Proiectul Istorii din cartier a fost derulat de Muzeul Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Translucid şi Biblioteca Metropolitană Bucureşti, în perioada septembrie-noiembrie 2015. Demersul venea în continuarea unui alt proiect, Edu_Cult_Berceni. De la cartier la comunitate, derulat de Asociația Translucid în 2014. Proiectul a fost cofinanțat de Adminstrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Centrul Comercial Sun Plaza și de Asociația Parcul Național Văcărești. Proiectul a avut două componente principale – cercetare și colectare a poveștilor locuitorilor cartierului.
    În cadrul activității de cercetare au fost identificate informațiile privind istoria zonei de sud a Bucureștiului și a cartierului Berceni, precum și imagini care să o ilustreze, din arhiva Muzeului Municipiului București sau din Arhivele Naționale ale României.
    În același timp a fost lansat un apel pentru locuitorii cartierului care au fost invitați să prezinte istorii ale cartierului, ilustrate cu fotografii realizate de ei înșiși, pentru a completa istoriile locurilor din cartier cu propria lor perspectivă. Astfel, o parte dintre povești au fost scrise și trimise de către locuitori, iar cea mai mare parte din istoriile culese au fost sub forma unor interviuri de istorie orală. Istoriile locuitorilor se regăsesc pe blogul cartierului –  www.cartierulberceni.com  dar și în catalogul online care va însoți expoziția.

Salonul Anual de Fotografie




Galeriile Artex, Ramnicu Valcea


5 februarie 2016





Exponatul lunii




Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Ion Borcea


Bacau


1 - 29 februarie 2016





   Incepând de astazi: Exponatul lunii februarie este Raţa mare (Anas platyrhynchos).
   Este denumită şi raţă sălbatică mare, răţoi de raţă mare, boboc de raţă mare.
   Raţa mare constituie specia din care au fost obţinute, prin domesticire, numeroase rase de raţe domestice.
   Glasul raţei sălbatice mari este asemănător cu al raţei şi al răţoiului domestic. Femela are un măcăit puternic, care se aude de la distanţe mari, iar masculul are un ton mai discret, mai nuanţat şi mai răguşit.
   La raţa mare, simţurile văzului şi auzului sunt bine dezvoltate, iar cel al mirosului este slab dezvoltat.
   Între duşmanii naturali se numără păsări răpitoare de zi, enotul, vulpea, vidra, nurca, dihorul, hermelina care sustrag ouăle, prind progenitura dar atacă şi exemplarele mature. Uneori, chiar şi ştiuca mare şi somnul pot prinde boboci de raţă.
   La raţa mare, trofee neconvenţionale sunt considerate pasărea naturalizată şi penele întoarse din coada răţoiului.
***

Dus de val




Expozitie de fotografie, video si grafica


Miruna Blanaru


Galeria de Arta Nicolae Tonitza, Iasi


1 -10 februarie 2016





    Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Filiala Iasi, are placerea de a va invita astazi, luni, 1 februarie 2016, ora 18:00, la Galeria de Arta Nicolae Tonitza, la vernisajul expozitiei de fotografie, video si grafica, semnata de artista Miruna Blanaru. Va asteptam

Decorul heraldic al bisericii parohiale evanghelice Sf. Margareta din Mediaș




Muzeul Municipal Medias


Adrian Andrei Rusu


Casa Comunitatii Evanghelice, Medias


11 februarie 2016





   Biserica Evanghelică C.A. Mediaș, împreună cu Muzeul Municipal Mediaș organizează conferința: Decorul heraldic al bisericii parohiale evanghelice Sf. Margareta din Mediaș, susținută de către dr. Adrian Andrei Rusu.
   Evenimentul are loc joi, 11 februarie 2016, ora 17:00, la Casa Comunității Evanghelice, str. Bisericii.