duminică, 22 septembrie 2019

Gimnastica în producție...




România de-altădată




Mlădiere și elasticitate, în pauza de cultură fizică, nici nu-i de mirare,
la Combinatul de Cauciuc Jilava.







De fapt, o măsură sănătoasă, pierdută pe drum, 
înecată în birocrație, formalism și, mai ales, propagandă de partid.


Articol publicat în almanahul Magazin Sportiv. Decembrie 1964.


Domnișoara Nastasia




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Ploiești








Cronică publicată în Revista Teatrul, Nr. 6. Iunie 1960.



E loc de conciliere...




România de-altădată (?!) 


Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurile





Natura, tărâm nesecat de inspirație




Muzeul Olteniei 


Craiova 


23 septembrie 2019




    Secția Științele Naturii - Muzeul Olteniei Craiova în colaborare cu Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti, instituție subordonată Consiliul Judeţean Argeş, organizează, în ziua de 23 septembrie 2019, ora 11:00, parter, Str. Popa Șapcă, nr. 8, expoziția temporară 
Natura, tărâm nesecat de inspirație.
    Expoziția conține 10 tablouri și se realizează în cadrul unui parteneriat cu atelierele de educație animalieră plastică Bios Art.
    Lucrările au fost realizate de către elevi ai Cercului de pictură Culoare și Vis din Corbeni, înc adrul programului cultural-educaţional Vacanţa de vară…la ţară ! Cercul este coordonat de pictoriţa Elena Stoica, iar printre autorii tablourilor care vor fi expuse se numără și Raluca Măndița – absolventă a Facultății de Design (Italia), Patricia Stokeci - absolventă a Facultății de Design (Norvegia), Sorina Călinescu– câștigătoare a premiului de onoare a concursului international pe teme de pictură, organizat de firma Toyota – Tokyo, Japonia.
   Tablourile sunt realizate între anii 2009-2019 și conțin imagini de interior din Muzeul Golești și imagini de exterior, cu inspirație din Natură.
   Mesagerii acestei expoziții sunt dr. Cristina Botoghină, muzeograf - Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, Camelia Călin – cercetător științific - Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești și alți reprezentanți ai acestei instituții de cultură.
    Vernisarea expoziției vă fi urmată de desfășurarea unui atelier Bios Art, având ca și temă inspirațională Natura, atelier practic ce va avea ca și invitați elevi de la clasa a IV-a E, step by step, Colegiul Național Frații Buzești Craiova, coordonați de d-le Elena Constantin și Angela Popescu – profesori în cadrul acestei unități de învățământ.
    Profesor Elena Stoica a absolvit Facultatea de Arte Plastice a Universităţii Timişoara (1972) şi a înfiinţat, în 1976, la Albeşti, Cercul de artă plastică intitulat Cromo, căruia i-a schimbat numele în Culoare şi vis, în 2001, când s-a mutat la Corbeni.
    Puţini ştiu că dascălul este unul dintre cei 10 finalişti ai competiţiei Liga Profesorilor Excepţionali organizată în urmă cu câţiva ani, obținând locul III pe ţară în clasamentul final,
ceea ce nu poate dovedi decât profesionalismul cu care îşi face meseria.
Elena Stoica cucereşte lumea cu micii pictori de la Corbeni!

Să ne cunoaștem artiștii...




Dorina Drăghici (1922 - 1994)















Articol publicat în Almanah Flacăra 1990. Decembrie 1989.






Moș Teacă




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Pitești




Scenă din spectacol.
Premieră: 10 aprilie 1960.







Cronic[ publicată în Revista Teatrul, Nr. 6. Iunie 1960. 


Toată lumea face sport, chiar și...




Din istoria sportului românesc 


Parașutism












Grupaj foto publicat în almanahul Magazin Sportiv. Decembrie 1964.


La ceas aniversar




Biblioteca Municipală Dr. C. I. Istrati 


Câmpina 


27 septembrie 2019





Noaptea Cercetătorilor




Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa 


București 


27 septembrie 2019




   Cum vedem noi un cercetător? Cu ochelari mari, bineînțeles, cu părul alb, vâlvoi de la atâta știință, puțin aiurit și cu care vorbești greu, căci numai el înțelege ce spune, cu fraze complicate și cuvinte imposibil de pronunțat.
   Ei, bine, nu este așa, iar cercetătorii de la Muzeul Antipa vă dezvăluie din tainele lor, iar ceea ce fac în laboratoare va fi descris pe înțelesul tuturor. Astfel, cu ajutorul spirtului, al sării de masă și al detergentului de vase se va putea extrage ADN. Cine dorește va putea avea brățări din mărgele, cu secvența ADN a animalului favorit. Dacă nu ați auzit de microscopul electronic, îl puteți descoperi acum. Acesta redă detalii invizibile ale specimenelor analizate la un microscop optic obișnuit. Poate nu bănuim, dar nu suntem singuri în propria casă, iar cercetătorii ne vor arăta cu ce fel de viețuitoare împărțim locuința. Acestea sunt doar câteva dintre activitățile pe care le puteți descoperi vizitându-ne.
    Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa își deschide și în acest an porțile laboratoarelor de cercetare și îi invită pe toți cei pasionați de știință la Noaptea Cercetătorilor 2019. Evenimentul va avea loc vineri, 27 septembrie 2019, între orele 17:00 și 22:00 (la ora 21:00 intră ultimul vizitator), la sediul din Șoseaua Kiseleff nr. 1.
    Pentru o seară, Muzeul va deveni laboratorul tuturor, vor fi mese la care cercetătorii își vor etala microscoape, colecții, planșe și vor sta de vorbă cu vizitatorii. În plus, colegii noștri din proiectul HsciRo te invită în Parcul Tineretului să pășești și în lumea fizicii, prin experimente și demonstrații inedite din domeniul fizicii de la nivelul nucleului și atomilor la cel al materialelor, laserilor, plasmei și radiației, a atmosferei, Pamântului și spațiului! Găsești mai multe detalii despre activitățile lor pe http://noapteacercetatorilor.ro
    Muzeul va fi deschis pentru vizitare vineri, 27 septembrie 2019, între orele 10:00 – 15:00 (ultimul vizitator intră la ora 14:00).
Participarea la Noaptea Cercetătorilor este gratuită!
Vă așteptăm cu drag!

Titanic vals




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale




Matei Alexandru.
Premieră: 23 aprilie 1960.







Cronică publicată în Revista Teatrul, Nr. 6. Iunie 1960.


***Altă perioadă, altă distribuție...



Titanic-vals de T. Mușatescu.
Premieră: 20 octombrie 1983.
Scenă cu Andrei Finți și Aimee Iacobescu.


Scenă cu Radu Beligan, în prim plan.


Scenă cu Florina Cercel, Ileana Stana Ionescu și Manuela Ciucur.


Scenă cu C. Dinulescu în prim plan.


Scenă cu Cezara Dafinescu, Florina Cercel, Radu Beligan, Manuela Ciucur,
Aimee Iacobescu, Eugen Cristea, Ileana Stana Ionescu.


Scenă de ansamblu.




Consemnare publicată în Caiet Nr. 67, Teatrul Național București.
Stagiunea 1983 - 1984.