miercuri, 11 decembrie 2019

Cupa de cristal - Filme de scurt-metraj




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca




Sever frențiu - Uitare.




Articol publicat în Realitatea Ilustrată,
Almanahul Revistei Contemporanul, vara - toamna 1987. 

100 de ani cu Lovinescu. Fascinația modernității




Lansare de carte 


Biblioteca Județeană George Coșbuc, Bistrița 


13 decembrie 2019





Pe simezele Capitalei - Între lumi




Arta plastică contemporană românească 


Eugen Bratfanov 


Galeria Galateca, București 


13 decembrie - 8 februarie 2019




    La peste trei decenii distanță de la ultima expoziție personală,  Eugen Bratfanof părăsește auto-exilul atât de iubit al atelierului din Tulcea și vine la București cu a treia expoziție solo, Intre lumi.
     Presa anilor '80 a vorbit  despre "experimentul Bratfanof”, ”o personalitate artistică de prim rang, impunătoare prin profunzimea sintezelor ideatice și plastice, prin gravitatea tulburătoare a mărturisirilor și prin umanismul generos  al atitudinii față de lumea adusă pe pânză” (Ion Parhon), "pictura lui Eugen Bratfanof a găsit simpatie și de multe ori entuziasm chiar și la acea categorie de public îndeobște circumspectă la orice fel de succes.”

Scurtă istorie a discreției sau Experimentul Bratfanof.
    Eugen Bratfanof a debutat la 16 ani, pe vremea când era elev al Școlii medii de arte plastice (actualul Liceu Tonitza din București) cu o expoziție personală organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor din Tulcea. A expus treizeci de tablouri, acuarelă și grafică în tuș, în marea lor majoritate peisaje. Tot în 1958 două dintre tablourile sale au fost selecționate și au reprezentat România la Expoziția Internațională de la Bruxelles.
Cea de a doua expoziție personală s-a lăsat însă îndelung așteptată.
    Aproape trei decenii mai târziu și după 18 ani de absență din orice alte expoziții de grup, în 1984 Eugen Bratfanof expune șaizeci de picturi la Galeriile de Artă ale Municipiului București. Evenimentul se bucură de un mare succes fiind considerată "o expoziție cu valoare de document” (Ion Parhon), "una dintre cele mai interesante expoziții ale anului, lucrările sale impunând un nume, un stil, o viziune, o autentică trăire, un discurs plastic de anvergură” (Victor Niță).
     A urmat  o nouă perioadă de meditație. Adică de tăcere. De refuz premeditat al ieșirii la rampă. In 2019, la Galateca, Eugen Bratfanof revine cu expoziția Intre lumi.
    "Într-un fel e un avantaj să stau la Tulcea: nu mă las furat de graba celor din jur. Dacă e să te ratezi, poți să te ratezi și singur, nu e nevoie să te ratezi afiliat la o direcție. La o modă în artă. Cel mai mult mi-ar place să nu se pună, în cazul picturii mele, chestiunea modernității, ci a autenticității trăirii și expresiei. Nu îmi propun să fiu modern. Tot ce îmi propun e să fiu autentic.” Eugen Bratfanof

Zilele muzeului




Muzeul de Etnografie Brașov 


9 - 22 decembrie 2019






Caietele Avangardei




Lansare de revistă


Muzeul Literaturii Române, București 


12 decembrie 2019




    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 12 decembrie 2019, ora 18:00, la sediul din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, la evenimentul de lansare a unui nou număr  din Caietele Avangardei. Participă: Ioan Cristescu, directorul MNLR, Ion Pop, Ion Bogdan Lefter și Paul Cernat. Moderator: Vasile Mihalache.
     Ajunsă la al paisprezecelea număr, revista Caietele Avangardei are ca temă creația lui Geo Bogza, din avangarda interbelică până în ariergarda socialistă. Cercetători și critici literari de prestigiu reușesc să creeze împreună o imagine de ansamblu a operei unuia dintre cei mai importanți scriitori din secolul XX. În paginile revistei se regăsesc și o serie de texte epistolare extrase din corespondența lui Geo Bogza cu Sașa Pană sau Inge Morath.

Pe simezele Capitalei




Arta plastică contemporană românească 


Mihai Olteanu 


Cercul Militar Național, București 


10 - 23 decembrie 2019