luni, 29 august 2016

Suprarealism




Expozitie de fotografie


Primaria Sibiu


2 - 13 septembrie 2016






Vernisaj: vineri, 2 septembrie 2016 ora 17.00
 – Centrul de Informaţii pentru Turişti din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu

Expozitia va fi deschisa in perioada: 2-13 septembrie 2016

   Expoziţia Suprarealism reuneşte cele mai stranii și ireale imagini fotografice primite la Salonul Internaţional de Artă Fotografică de la Sibiu de-a lungul timpului. Suprarealismul este asociat cu imagini stranii ce presupun un stil de fotografie foarte creativ şi original, artistul posedînd o viziune de a crea lucruri mult dezvoltată. Imaginile expuse captează momente de intensitate psihică în forme provocatoare de neîngrădit şi frumusețe convulsivă. Artiștii fotografi ce expun în expoziţia Suprarealism încercă să deblocheze puterea imaginației, folosind libera asociere şi visele ca instrumente pentru crearea de imagini suprarealiste.
   Aceasta expozitie este o acţiune din cadrul evenimentului Salonul Internaţional de Artă Fotografică, ed. a XVII –a, Sibiu 2016.

Retrospectiva: Arta si Antroposofia




Arta plastica contemporana romaneasca


Carol Plesa


Muzeul de Arta Cluj - Napoca


31 august - 25 septembrie 2016





    Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj organizează, în perioada 31 august – 25 septembrie 2016, expoziţia retrospectivă a artistului clujean Carol Plesa. Anul acesta se împlinesc 105 de ani de la nașterea acestuia și un deceniu de la trecerea lui în neființă; cu acest prilej Galeria de Artă 32 în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită la evenimentul expozițional care, în mod inedit, se concentrează asupra anilor de formare a artistului. Creația sa de-o viață include sculptură, pictură și artă decorativă, iar prezenta expoziție cuprinde prevalent piese de sculptură, completate de câteva tablouri.
    Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 31 august 2016, de la ora 18:00, în sălile de expoziţii temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca. La eveniment prezintă prof. univ. Dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și Vasile Radu, curatorul expoziției.
   Anul 1928 a marcat două întâmplări determinante din viața lui Carol Pleșa (1911, Alba Iulia – 2006, Cluj-Napoca): familia lui s-a mutat la Cluj, unde urma să trăiască majoritatea vieții sale, și unde, în anul respectiv, a fost fondată Societatea Antroposofică din România care din 1930 a scos revista ştiinţelor pozitive şi oculte întitulată Scafandrierul Naturei şi al Lumilor Spirituale. Antroposofie. Pe parcursul anilor de formare (între 1928–1943), tânărul Pleșa a fost influențat de cercetările din domeniul antropozofiei și ale artei orientale, și totodată de unele abordări spiritualiste pe care le-a cunoscut prin Mircea Eliade și prin profesorul de istoria artei, Felvinczi Takács Zoltán. În același timp, s-a legat strâns de sculptura umanistă practicată de meșterul său din București, Corneliu Medrea, în al cărui atelier a lucrat până în 1940. Arta lui din anii 1930–1940 a fost determinată de aceste idei, dar după instaurarea comunismului – care interzicea antropozofia și alte curente spirituale sau filosofice asemănătoare – a fost nevoit să se îndepărteze de ele. Expoziția de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca propune să prezinte acest interval scurt din creația lui Pleșa, un episod neglijat de istoria artei, dar deosebit de important și interesant.
    Începând din 1947, Carol Pleșa a participat la expoziţiile anuale judeţene şi naţionale. Din 1951 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici. În anii 1970–1980 a deschis mai multe expoziții personale internaționale, lucrările sale fiind prezentate în galerii din Germania, Israel, Olanda, Elveția. Expoziția personală retrospectivă de la Cluj, din 1988, a prezentat un artist de plină maturitate, după care, în anul 1999, Pleșa a fost onorat și cu o expoziție retrospectivă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Ultima mare expoziție comemorativă a artistului a avut loc la galeria clujeană Artexpert, în anul 2011.
    Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada de 31 august – 25 septembrie 2016, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00–17:00.

Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Marietta Deculescu


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile






Interviu publicat în Contemporanul, nr. 3. Vineri, 23 ianuarie 1959.





În Actrița de R. Sehacht.


În Căruța cu paiațe de Mircea Ștefănescu, alături de Eugenia Popovici, 
Ion Finteșteanu și Aurel Munteanu.


În Gaițele de Al. Kirițescu.



În Pescărușul de A. P. Cehov.


În Regele Lear de W. Shakespeare.


În Steaua făra nume de Mihail Sebastian, alături de
Radu Beligan și Al. Giugaru.


În Mașina de scris de Jean Cocteau, alături de 
Geo Barton și Marcel Enescu.


În Cuza-Vodă de Mircea Ștefănescu.


Articol publicat în Caiet 50, Teatrul Național București.
Stagiunea 1979 - 1980.




Într-o scenă din melodrana Frou-Frou.


Articol publicat în Spectator, supliment de umor și caricatură
editat de Teatrul Mic, iulie 1989.




Ziua Limbii Romane




Oameni si carti


Casa Oraseneasca de Cultura, Covasna


31 august 2016






In mrejele vietii




Lansare de carte


Nina Gonta


Muzeul Unirii, Iasi


10 septembrie 2016






Fire de soare în amintirea lui George Coșbuc




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Ploiesti


31 august 2016





    Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova cu sediul în Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, vă invită miercuri, 31 august 2016, ora 11:00, la vernisajul expoziției lunii septembrie Fire de soare în amintirea lui George Coșbuc, eveniment prilejuit de sărbătorirea Zilei Limbii Române.
    Poet, prozator, cronicar, traducător al unor vaste opere literare fundamentale ale umanității, gazetar, George Coșbuc a fost totodată autor și coautor de manuale școlare, contribuind în stil inovator la dezvoltarea educației și culturii.
    Amintirea și posteritatea lui Coșbuc la împlinirea unui secol și jumătate de la nașterea poetului sunt evocate prin intermediul pieselor muzeale și al fondului de carte ce se află în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova și al programului literar-artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale Apostolache, Școlii Gimnaziale Andrei Radulescu Chiojdeanca și de ansamblul Floricica - Clubul Zota Ploiești.

Socializare și divertisment la 1900




Muzeul de Istorie a Moldovei


Iasi


30 august 2016



    Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi vă invită să vizitați, începând de marți, 30 august 2016, o nouă expoziție, la Palatul Culturii.    
    Socializare și divertisment la 1900 reunește piese din patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei, redând atmosfera sfârșitului de secol XIX și început de secol XX.
    Ca și celelalte expoziții deschise în această perioadă la Palatul Culturii, Socializare și divertisment la 1900 are caracter temporar. Urmând unui parcurs expozițional ce evidențiază atât istoricul edificiului, cât și practicile militare din perioadele medievală și modernă, această nouă valorificare a patrimoniului muzeal își propune să aducă în atenția publicului și aspecte legate de viața socială, de cotidian, de manierele de petrecere a timpului liber.
   Expoziția, ai cărei curatori sunt muzeografii Zamfira Pungă și Cătălin Pungă, poate fi vizitată cu biletul aferent Muzeului de Istorie a Moldovei (la prețul întreg de 16 lei, cu reducere 50% pentru pensionari, 75% pentru elevi și studenți, gratuit pentru elevii sub 18 ani, în vacanțele școlare).

Anotimpuri plastice




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul Banatului Montan, Resita


2 septembrie 2016






Romulus Cioflec si limba romana




Muzeul National al Carpatilor Rasariteni


Sf. Gheorghe


31 august 2016











Salvatorul bisericilor condamnate




Muzeul National de Istorie a Romaniei


Bucuresti


31 august 2016





    Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu TRINITAS TV - Televiziunea Patriarhiei Române, lansează DVD-ul Salvatorul bisericilor condamnate, un documentar despre lăcașurile salvate prin metoda ing. dr. Eugeniu Iordăchescu de translare a monumentelor istorice.
   Evenimentul va avea loc miercuri, 31 august 2016, ora 11:30, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, București, în Sala Lapidarium.
   Salvatorul bisericilor condamnate este un documentar realizat de televiziunea Patriarhiei Române care conține mărturii adunate de-a lungul timpului în producțiile sale despre cum au fost salvate o parte a lăcașurilor de cult ortodox în ultimii ani ai dictaturii ceaușiste. Astfel, publicul interesat are oportunitatea de a se familiariza cu un fragment important din istoria zbuciumată a ultimului deceniu al regimului comunist.
    În cadrul lansării vor lua cuvântul: ing. dr. Eugeniu Iordăchescu, prof. univ. dr. Ionel Cândea – manager al Muzeului Brăilei Carol I, prof. univ. dr. Georgeta Filitti – istoric, conf univ. dr. Daniel Cristea Enache – istoric literar, Ciprian Olinici – director general al TRINITAS TV, și dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu – manager al MNIR.
Vă așteptăm cu drag!

De Ziua Limbii Române




Muzeul Memorial Paul Constantinescu


Ploiesti


31 august 2016




   Continuând o frumoasă tradiție miercuri, 31 august 2016, ora 11:00, la Muzeul Memorial Paul Constantinescu, din Ploiești, str. N. Bălcescu, nr. 15, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, va avea loc o importantă manifestare prilejuită de sărbătorirea celei de-a IV-a ediții a Zilei Limbii Române.
   Despre semnificația evenimentului vor rosti alocuțiuni prof. Al. I. Bădulescu și prof. dr. Violeta Bercaru de la Colegiul Național I. L. Caragiale Ploiești, prof. Nelu Stan și Constantin Tudorache vor recita poezii de referință din lirica românească.
   Cu acest prilej vor fi lansate și noi apariții editoriale: volume de versuri, proză și epigrame semnate de cunoscutul autor Titu Turcoiu - prof. univ. dr. ing. la Universitatea Politehnică București.
  Comentează: prof. Nicolae Dumitrescu și epigramistul Constantin Tudorache.
   În partea finală, soliștii Cosmin Stoica - vioară și Sabin Verbonski - violoncel de la Filarmonica Paul Constantinescu și soliștii Ana Raicu și Bogdan Drăgănescu de la Colegiul de Artă Carmen Sylva vor susține un recital instrumental cuprinzând lucrări de Fr. Chopin, H. Czering, C. Porumbescu, Vasile Filip, Paul Constantinescu.

Stagiunea TNB '82-'83



De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Național I. L. Caragiale


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile





Un valoros ghid din universul Naționalului bucureștean; 
din urmă cu peste trei decenii.