luni, 18 noiembrie 2019

...în semn de omagiu...




Lansare de carte 


Dumitru Radu Popa 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


19 noiembrie 2019




    Muzeul Național al Literaturii Române, Editura Tracus Arte și Editura Muzeul Literaturii Române vă invită marți, 19 noiembrie 2019, de la ora 15:00, în Sala Perpessicius a sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la evenimentul de lansare a cărților De-a lungul, latul şi-n înaltul lumilor lui D.R. Popa, coord. Călin-Andrei Mihăilescu şi Sfinţi, vânturi şi alte întâmplări, de D.R. Popa. Invitați: Nae Prelipceanu, Marcel Petrişor, Dumitru Radu Popa şi Călin Andrei Mihăilescu.
    Anul acesta, la 26 octombrie, Dumitru Radu Popa a împlinit admirabila vârstă de 70 de ani. Nici vorbă ca prietenii de nădejde să lase momentul neobservat, așa încât au scos o carte în semn de omagiu. "Citindu-l, poți să mori de râs; vorbind cu el, să mori de bucurie; ci ambele sunt soiuri de moarte, nu mică, ci bună. Cine consimte la ele nu poate să nu-i fie prieten”, susține Călin-Andrei Mihăilescu care continuă astfel: "Cum i se întâmplă pentru prima dată să sufere de sindromul LXX, ne-am strâns, prieteni de ici și colo, să-l ajutăm să treacă-n pas de vals în septuagenariat.”
    Dumitru Radu Popa s-a născut la Bucureşti, pe 26 octombrie 1949. Absolvent al Facultății de Filologie din Bucureşti în 1972, debutează literar cu cronici şi proză în revista Amfiteatru (1968). Laureat al Primului Colocviu Național de Literatură (1969), Premiul revistei Amfiteatru pentru proză (1970). Publică, de-a lungul anilor, proză, critică literară şi eseuri în mai toate revistele literare româneşti.
    Debutează editorial cu eseul critic Antoine de Saint-Exupéry: Aventura Conştiinţei în seria Contemporanul nostru a Editurii Albatros (1980). Tot la Albatros apare volumul de proze Călătoria (1982). În 1985, apare volumul Fisura, la Cartea Românească. Volumul, serios mutilat de cenzură, avea să fie retras de pe piață la scurtă vreme. Scriitorul părăseşte țara în toamna lui 1985 şi se stabileşte la New York, cu azil politic, în 1986. Obține un Master of Library Science la prestigioasa universitate Columbia şi se specializează în cercetarea dreptului internațional, străin şi comparat. A ținut prelegeri la St. Petersburg, Erevan, Beijing, Cape Town. În prezent, e lector în drept, decan asistent şi directorul bibliotecii de drept de la New York University. Publică traduceri din poezia românească şi studii critice (Nichita Stănescu, Virgil Mazilescu), precum şi volumele Panic Syndrome! (Univers, 1997, Premiul Uniunii Scriitorilor), Închide ochii! (Du Style, 1998), Traversând Washington Square (Cartea Românească, 1999), La Revoluţia Română (Univers, 2001), Sabrina şi alte suspiciuni (Polirom, 2004), Skenzemon! (Curtea Veche, 2005), Lady V. Proze româno-americane (Curtea Veche, 2006), Închide ochii! Povestea seminţei (Curtea Veche, 2011), Sfinţi, vânturi şi alte întâmplări (Curtea Veche, 2012). În traducere engleză i-au apărut Lady V. & Other Stories (Spuyten Duyvil, 2007) şi Sabrina and Other Good Suspicions (Outskirts Press Inc.)
    "Sfinți, vânturi și alte întâmplări, de Dumitru Radu Popa, apărut la Ed. Tracus Arte, este un volum în care, narate de vocea nepotului lui Jozef von Lewandowski, istoriile unchilor și mătușilor se succed, toate, sub forma unor episoade politice dramatice ce au în prim-plan un grup central de investigație al Securității din Satu-Mare care se ocupă cu eliminarea «bandiților de legionari», ascunși în munți, și cu zdrobirea «rezistenței greco-catolice». Ca într-un scenariu de Tarantino, D. R. Popa scrie un roman despre prigoana din perioada stalinistă, sub forma basmului în care superputerile personajelor fabuloase sunt înlocuite de stihiile naturii/forțele divine”, spune despre volum Marius Chivu.
Intrarea este liberă.
Vă așteptăm!

Pe simezele Capitalei - Polifonie plastică




Arta plastică contemporană românească 


Mircea Nechita 


Galeria 2 ART, București 


18 noiembrie - 6 decembrie 2019






Imagini din galerii secrete - Religia clandestină în arhivele poliției secrete




Muzeul de Artă Cluj-Napoca 


21 noiembrie - 29 decembrie 2019




   Expoziția prezintă acțiunile poliției secrete împotriva religiei, dintr-o perspectivă vizuală și culturală. Aducând laolaltă munca istoricilor, antropologilor, curatorilor și artiștilor, expoziția pune vizitatorul față în față cu un patrimoniu cultural dificil, constituit din imagini realizate sau adunate de poliția secretă din patru țări: România, Ungaria, Republica Moldova și Ucraina. Uneori violente sau indiscrete, alteori personale sau cu valoare documentară, materialele poliției secrete suportă varii interpretări și întrebuințări. Ce vedeți când priviți aceste fotografii în prezent? Există o viață pentru aceste imagini în afara arhivelor? Cine ar trebui să decidă cum sunt folosite aceste materiale? Pe scurt, expoziția invită la o reconsiderare a relației cu trecutul recent.
    Expoziția din Cluj-Napoca este realizată de proiectul Creative Agency and Religious Minorities: Hidden Galleries in the Secret Police Archives in Central and Eastern Europe, în parteneriat cu Muzeul de Artă, Cluj-Napoca. Proiectul a beneficiat de finanțare din partea Consiliului European pentru Cercetare (ERC) în cadrul programului de cercetare și inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 nr. 677355, precum și de finanțare suplimentară pentru cercetarea în Ucraina din partea Consiliului Irlandez pentru Cercetare (IRC) în cadrul bursei postdoctorale oferite de statul irlandez nr. GOIPD/2017/764, ambele găzduite de University College Cork din Irlanda. Mai multe detalii despre proiect: http://hiddengalleries.eu. Expoziția este parte a unei serii de expoziții în patru țări: România, Ungaria, Republica Moldova și Irlanda.
Curatori: Gabriela Nicolescu şi James Kapaló
Echipa de cercetători: Igor Caşu, Iuliana Cindrea, Ágnez Hesz, James Kapaló, Dumitru Lisnic, Kinga Povedák, Anca Şincan şi Tatiana Vagramenko
Colaborator din partea Muzeului de Artă Cluj-Napoca: Alexandra Sârbu

Calea nouă a vechilor icoane




Expoziție de icoane pe sticlă 


Cristina Pui 


Museikon, Alba Iulia 


19 noiembrie 2019




   Cristina Pui, o zugrăviță îndrăgostită de icoanele pictate în Șcheii Brașovului la sfârșitul secolului XX, va expune la Museikon începând din 19 noiembrie 2019. Colaboratoare neobosită a Centrului Național pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, care în acest moment funcționează sub patronajul Institutului Național al Patrimoniului și care a premiat-o în anul 2016 cu Diploma de Excelență pentru eleganță și expresivitatea compoziției, Cristina Pui l-a descoperit pe Dumnezeu pictând icoane, parcurgând deci invers drumul iconarului, semn că Revelația nu ține cont de reguli. Icoanele pictate la Șchei i-au devenit dragi datorită vioiciunii culorilor și dinamicii compozițiilor, supraaglomerate de elemente decorative.

Zilele Muzeului




Muzeul Universității Al. Ioan Cuza 


Iași 


ediția a IX-a, 21 - 22 noiembrie 2019






Pe simezele craiovene - Lumină din Lumină




Arta plastică contemporană românească 


Vasile Fuiorea  


Universitatea Craiova


16 - 25 noiembrie 2019





Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român




Muzeul Național al Unirii 


Alba Iulia 


21 - 22 noiembrie 2019







Primele alegeri parlamentare din România Mare - 1919




Arhivele Naționale ale României 


București 


27 noiembrie 2019





Zbor în lumină




Arta plastică contemporană 


Bluer 


Galeriile Municipale de Artă Târgu Jiu 


22 noiembrie - 5 decembrie 2019





    Filiala Târgu Jiu a UAP din România în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare Constantin Brâncuși organizează vineri, 22 noiembrie 2019, ora 18:00, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu, Strada Traian nr. 27, vernisajul expoziției 
Zbor în lumină aparținând artistului italian Lorenzo Viscidi (Bluer), curator Cristian A. Damian.
    “Bluer este, în fapt, un artist poliedric, capabil să abordeze diferite zone ale artelor, fie ele plastice, muzicale sau literare, așa cum demonstrează opera sa în întregul ei, un adevărat artist al Renașterii, iar dacă lucrările sale literare trădează interesul pentru analiza interioară, neliniștea sau frământările sufletului, plastica sa ne duce spre o viziune optimistă asupra lumii sugerând o adevărată bucurie de a trăi, de a simți lumina și culoarea. Pe de altă parte, lucrările sale includ (la propriu și la figurat) elementele care definesc proveniența artistului – și anume apartenența la cultura italiană, în general, și la cea venețiană, în mod specific – nefiind cazuale alegerile făcute: albastrul, culoarea care definește însăși identitatea artistului, este una simbolică pentru Veneția, sticla, în formula sa modernă, plexiglasul, o regăsim la Murano, iar lumina este cea care topește și încălzește toate culorile spațiului italian, așa cum istoria artelor o demonstrează.” (Cristian A. Damian)
    Lorenzo Viscidi (Bluer) (Veneția, 19 iunie 1962) și-a început activitatea artistică în anii ‘90, în domeniul picturii, manifestând o atracție specială pentru culoarea albastră (it. blu, de aici pseudonimul Bluer - creator al albastrului), mai întâi abordând tehnica culorilor în ulei, iar ulterior, ajungând să lucreze în acrilic și tuș. Din 2005 cercetarea sa artistică s-a amplificat adoptând și tematica luminii și cea a transparenței, experimentate prin utilizarea altor materiale, precum sticla de Murano, ceramica și, mai ales, plexiglasul cu care dă formă unor uimitoare sculpturi și instalații. Actualmente, spre exemplu, în pictură se folosește de cadre rigide polimorfe sau curbe, care permit schimbarea dimensiunilor șasiurilor în structuri incastrabile, cu geometrie variabilă. Bluer este un artist venețian de renume, care are la activ peste o sută de expoziții personale și participări la evenimente de artă și târguri în peste 20 de țări din întreaga lume. Printre numeroasele premii ce i s-au acordat, l-a câștigat pe cel al Bienalei de la Sacciscia ca pictor, cât și pe cel alocat pentru prima ediție a Bienalei de la Asolo, ca sculptor. A expus, totodată, la evenimentele colaterale ale Bienalei de la Veneția, atât cu ocazia celei de-a 52-a ediții de Artă, cât și cu prilejul organizării celei de-a 12-a ediții de Arhitectură, iar în anul 2011 a fost invitat să participe în cadrul secțiunii dedicată artiștilor venețieni la cea a 54-a ediție de Artă.
     Expoziția artistului Bluer, care expune în premieră la Târgu Jiu, va putea fi vizitată, în regim de gratuitate, în perioada 22 noiembrie – 5 decembrie 2019.