luni, 9 decembrie 2019

La 70 de ani de la înființare...




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Național al Țăranului Român, București 


12 - 19 decembrie 2019





Cântece ale prezentului continuu




Sergiu Cioiu 


Sala Radio, București 


12 decembrie 2019




    Va astept cu drag joi, 12 decembrie 2019, ora 1900, la Sala Radio, la ultimul spectacol pe care il voi sustine in acest an!
     Biletele sunt disponibile la casa de bilete de la sediul Radio Romania (deschis de marti pana vineri de la 13:00 la 19:00), dar si pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro.
Pretul este dupa cum urmeaza
categ. I – 20 Lei (marcate cu galben in planul Salii Radio)
categ. a II-a – 15 Lei (marcate cu verde in planul Salii Radio)
categ. a III-a – 10 Lei (marcate cu mov in planul Salii Radio)
Elevi, studenti, pensionari (doar locuri din zonele de categ a III-a) – 6 lei 
(marcate cu albastru in planul Salii Radio)

Icoane pe sticlă




Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat


Făgăraș 


10 decembrie 2019




Vernisajul va începe la ora 11:00.
Îndrumător: prof. Daniela Ciocănaru

Să ne cunoaștem artiștii fotografi




Emanuel Tânjală




    Expoziţia cuprinde 100 de fotografii realizate în primele luni de după răsturnarea regimului comunist, de către binecunoscutul foto-jurnalist Emanuel Tânjală, revenit special în România după un exil de aproape un deceniu.
    Cu acuitatea fotografului de presă, avid să înregistreze pentru posteritate evenimentele excepţionale prin care trecea România, Emanuel Tânjală a început să fotografieze chiar din avionul cu care venea, în data de 13 ianuarie 1990, de la New York. Primul contact cu realitatea românească a fost Bucureştiul marcat de zilele revoluţionare – clădirile distruse din jurul Televiziunii Române şi cele din Piaţa Revoluţiei (Piaţa Palatului). Zi de zi, timp de câteva luni, a fost un martor activ, imortalizând pe pelicula fotografică renaşterea ţării: demonstraţiile de stradă, protestele din Piaţa Universităţii, prima şedinţă a Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), Podul de flori de peste Prut, primele alegeri din luna mai 1990.
     Cu aparatul de fotografiat în mână, a străbătut oraşe şi sate, revenind însă constant în Bucureştiul demonstraţiilor. Peste tot a privit îndeosebi chipurile oamenilor. Aşa cum în perioada de dinainte de exil căutase pe figurile brăzdate de bătrâneţe şi pe mâinile muncite ale ţăranilor poveşti de viaţă trăită umil, din mila pământului, în perioada 13 ianuarie – 11 iunie 1990 va surprinde figurile românilor ieşiţi din cenuşiul şi din disperarea ultimului deceniu comunist.
     Fotografiile-document realizate de Emanuel Tânjală, în urmă cu 30 de ani, dovedesc o tulburătoare putere de evocare. Pentru cei care au trăit acea perioadă, ele readuc în conştiinţă, uneori cu brutalitate, fragmente de realitate incomode, dureroase. Pentru cei foarte tineri, ele invită, în schimb, la o reflecţie asupra unui trecut pe care nu l-au trăit, dar care conţine lecţii ce nu pot fi ignorate.
    Expoziţia Reportaj în România liberă: 13 ianuarie – 11 iunie 1990 poate fi văzută la Biblioteca Naţională a României (Atrium – parter) în perioada 9 decembrie 2019 – 31 martie 2020. Intrarea este liberă.
Curator: Adriana Dumitran – Cabinetul de fotografii, Colecţii Speciale.
    Născut în anul 1944, la București, Emanuel Tânjală a început să fotografieze fascinat fiind de locurile copilăriei din Vrancea, de oamenii şi de peisajele spectaculoase de acolo. Din 1970, a lucrat ca fotoreporter la Satul Socialist (1970-1973), Flacăra (1974-1978) şi Cinema (1978-1981). În 1981, primind o bursă de studii din partea guvernului italian, decide să rămână în Italia, plecând apoi în Statele Unite ale Americii, unde şi-a continuat activitatea, ca fotograf liber-profesionist, pentru diferite publicaţii. După căderea regimului comunist, a revenit în ţară, fotografiind evenimentele istorice ale primelor luni de democraţie. În anii următori, se va întoarce constant în România. A predat fotografia la Centrul pentru Jurnalism Independent (1999-2006). A colaborat cu Formula AS şi cu alte publicaţii din ţară. Din anul 2008, trăieşte în Statele Unite ale Americii.
     În 2019, Emanuel Tânjală a oferit Bibliotecii Naţionale a României o consistentă donaţie de fotografii care reflectă întreaga sa carieră. În expoziţia prezentă acum pe simezele Bibliotecii Naţionale a României se regăseşte o selecţie din aceste valoroase fotografii.

Dumnezeu să îi odihnească...




Inițiative de toată lauda




    În perioada 2 - 13 decembrie 2019, se desfăşoară în Federaţia Rusă, în localităţile Nijni Taghil (regiunea Sverdlovsk), Arsk (Republica Tatarstan), Morşansk (regiunea Tambov), Riabovo (Republica Udmurtia) şi Alapaevsk (regiunea Sverdlov), activităţi de recepţie şi sfinţire a cinci însemne comemorative de război dedicate memoriei militarilor români înhumaţi în aceste localităţi.


    Construirea acestor monumente de război româneşti face parte din proiectul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor de marcare a locurilor de înhumare a eroilor români morţi în prizonierat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe teritoriul Federaţiei Ruse, în cadrul căruia au mai fost amplasate în intervalul 2008-2018 alte 25 de astfel de însemne comemorative.


   Pentru militarii români morţi în campanie, s-au construit până în prezent două cimitire centralizatoare: Cimitirul militarilor români de la Rossoşka (fosta regiune Stalingrad) şi Cimitirul de onoare românesc de la Apşeronsk (zona Caucazul de Nord).


   Cinstirea memoriei militarilor români care au murit în luptă sau în prizonierat pe Frontul de Est al celui de-al Doilea Război Mondial a reprezentat o preocupare constantă a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
    Colaborarea româno-rusă în domeniul mormintelor şi operelor comemorative de război se realizează în baza Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse şi al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, semnat la Bucureşti la 8 noiembrie 2005 şi ratificat, pentru partea română, prin Legea nr. 413/2006.

Pe simezele Romanului




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Artă Roman 


ediția a XV-a, 5 decembrie 2019





30 de ani de la victoria însângerată




Muzeul Județean Ștefan cel Mare 


Vaslui 


13 decembrie 2019





Informații despre simpozion aflați de aici:

Arta naivă




România de-altădată 


Festivalul Național Cântarea României




Gh. Ciobanu (Ploiești) - La cules de fructe.





Costică Onuță (Vaslui) - Noapte de mai.


Elisabeta Arhip (Botoșani) - Strînsul pîinii.


Letiția Gavrilă (Deva) - Primăvara la Hălmagiu.


Nicolae Gruita (Alba) - Calcarele de la Ampoita.


Rodica Nicodin (Arad) - La cules de mere.


Dincă Tîrcă (Drăgănești-Olt) - Gara Drăgănești.


Nicolae Burcă (Pitești) - Masă la cîmp.


Gavrilă Barta (Cluj-Napoca) - Vînătoare.


Alexandru Arhip (Botoșani) - Bătutul fasolei.


Georgeta Curticăpeanu (București) - În parcul Herăstrău.


Gh. Mărcuș (Cluj-Napoca) - Clopoței.


Iulian Mihalache (Tulcea) - Mușcata din fereastră.


Emanuel Bandu (Bușag) - Cocon.


Aurora Lupașcu (Galați) - La pescuit.


Articol publicat în Realitatea Ilustrată, 
Almanahul Revistei Contemporanul, vara - toamna 1987.



Gânduri duhovnicești - ABC-ul mântuirii




Interferențe culturale 


Niculae Constantin 


Cercul Militar Național, București 


12 decembrie 2019




Pe simezele ieșene - Visul ca bisturiu




Arta plastică contemporană românească 


Luigi Puiu 


Iași 


9 - 24 decembrie 2019




Adresă: Str. Palas, Nr. 7A.

Farafâstâcuri...




Valentin Silvestru, Octavian Andronic




Desene - Octavian Andronic (Ando).



















"Chestii" publicate în Realitatea Ilustrată,
Almanahul Revistei Contemporanul, vara - toamna 1987.