miercuri, 5 februarie 2020

Elite și Blazoane în Vechiul București




Muzeul Municipiului București


18 februarie - 10 mai 2020



No photo description available.

    Expoziția Elite și Blazoane în Vechiul București cuprinde obiecte diverse, care au pe ele aplicate blazoane și monograme ce au aparținut unor familii nobiliare ilustre cum ar fi: Suțu, Cantacuzino, Ghica, Mavrocordat, Sturdza, Bibescu, Filipescu, Lenș, Miclescu, Familia Domnitoare Cuza, Familia Regală a României și invită publicul să descopere legătura specială dintre blazon și posesorul lui,  încărcătura lui simbolică ce dezvăluie o istorie aparte.
    Muzeul Municipiului București este păstrătorul unor colecții deosebite, având numeroase obiecte, armoriate cu simboluri heraldice și monograme care, prin vechime, raritate și valoare artistică reprezintă un adevărat tezaur (muzeograf: Dr. Dana-Roxana Nicula).
Intrarea la vernisaj este liberă.

Obiectul lunii februarie




Muzeul Național Bran


februarie 2020



Image may contain: 3 people, indoor

Această icoană, o bijuterie din colecția Secției etnografice în aer liber a Muzeului Național Bran, care este clasată în tezaur, datează din prima jumătate a secolului XIX și reprezintă momentul Înmormântării lui Iisus - Prohodul Domnului.

Pe simezele Capitalei - Arta la purtător




Arta plastică contemporană românească


Simona Pascale


Galeria 2 Art, București


10 - 29 februarie 2020



No photo description available.

Art Fest




Prezențe românești peste hotare


Claudiu Victor Gheorghiu


Bangladesh, 26 - 29 februarie 2020







Și-o scurtă prezentarea făcută de Claudiu


Sus: 
10 - 13 decembrie 2004: artistul Claudiu Victor Gheorghiu, Italia, Reggio Emilia (Immagina 6), director artistic 5. Arc peste timp, colaj foto Renzo Mezzacapo(Director Artistic IMMAGINA-Fiere di Reggio Emilia din 1998, Etruriarte, coordonator al Galeriilor: Galeria orasului Piombino, Renessans Florenta.). 
Jos: 
Ecusonul meu la a XXIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Artă SIAF, 6-12 decembrie 2017, Muzeul Chosunilbo, Seul, Coreea de Sud, 46 de ţări participante, curator Bosuk Lee, unde am fost selectionat si invitat să reprezint România, după editia a XVI-a din 2007.

Claudiu Victor Gheorghiu la Art Fest 2020, Nilphamari, Bangladesh
Comunicat de presă:

   La a III-a ediție a evenimentului Art Fest au fost selectați 60 de artiști din Bangladesh și 15 artiști străini cunoscuți și recunoscuți pe piața de artă internațională, din 15 țări, care vor participa la festivalul care va avea loc la Nilphamari, în perioada 26 - 29 februarie 2020.
Claudiu Victor Gheorghiu a fost selecționat și invitat să reprezinte România la Art Fest 2020, fiind o prezență constantă în ultimele două decenii la evenimente internaționale semnificative similare, cu precădere în Italia, dar și în Coreea de Sud, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Japonia, Peru. 
    Artistul român este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România și membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), iar în subsidiar jurnalist cultural.
    Comitetul de organizare la această ediție a Art Fest din Bangladesh este alcătuit din prestigioase personalități ale vieții culturale, dar și politice din țara din Asia de Sud.
Curator al evenimentului este Harun Ar Rashid Tutul, profesor asistent-lector la departamentul de Design, Facultatea de Arte Plastice, Universitatea din Dhaka, Bangladesh.

Site web al evenimentului: http://www.artbangla.org/
Despre Claudiu Victor Gheorghiu, site web al Uniunii Artiștilor Plastici din România: http://uap.ro/?s=claudiu+victor+gheorghiu

Călărețul cu șoim




Lansare de carte


Ismail Kadare


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București


5 februarie 2020



Image may contain: 1 person, text

Cronicile fetei lup




Lansare de carte 


Cristina Nemerovschi


Librarium TNB, București


13 februarie 2020



Image may contain: 1 person, text

Exponatul lunii februarie




Muzeul de Istorie Paul Păltănea 


Galați


februarie 2020




   Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați reia proiectul care s-a bucurat de mare succes în rândul publicului: Exponatul lunii. Astfel, începând de astăzi, vă propunem spre vizitare exponatul lunii februarie 2020. Este vorba despre lotul de monede din aur, emise în monetăriile din orașele antice Callatis, Byzantion, Odessos, Pella și Chalcedon. ”Micul tezaur”, expus în Secția Lapidarium a instituției muzeale, cuprinde 12 piese monetare care datează din sec. IV-III a.Chr.
    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi deţine în patrimoniul său stateri din aur de tip Alexandru şi Lysimach, emişi în secolele IV-III a.Chr. Monedele au intrat în colecţiile muzeului prin achiziţie. Un lot de 12 stateri, ce provine din tezaurul de la Dăeni, a fost inventariat, în registrul general al muzeului gălăţean, în anul 1957. Din tezaurul de la Dăeni, jud. Tulcea, descoperit în anul 1956, în colecţiile publice din România au ajuns, prin intermediul autorităţilor, 107 exemplare: la Muzeul Naţional de Antichităţi (azi Institutul de Arheologie Vasile Pârvan) - 75 exemplare, transferate după 1970 la Muzeul de Istorie al Republicii Socialiste România (azi Muzeul Naţional de Istorie a României); la Cabinetul Numismatic al Bibliotecii Academiei Române - 18 ex., la care se adaugă cele 12 piese aflate la Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați. Două exemplare recuperate ulterior se găsesc în prezent la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan. Din cei 12 stateri aflaţi în colecţia instituţiei noastre, cinci sunt de tip Alexandru emise în monetăriile din orașele antice Callatis, Odessos, iar şapte sunt de tip Lysimach, ce au fost realizați în atelierele monetare din Byzantion, Pella, Callatis, Chalcedon”. (Muzeograf Costel Ilie)
    Piesele de numismatică pot fi admirate de public la sediul Muzeului de Istorie Galați, Secția Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2 bis (vizavi de Bisetica Greacă), în perioada 05.02-01.03.2020, între orele 9:00-17:00, în intervalul săptămânal miercuri-duminică.

Pe simezele Capitalei - Anotimpuri




Arta plastică contemporană românească


Mihail Pătulea


Cercul Militar Național, București


4 - 17 februarie 2020



Image may contain: text