marți, 24 mai 2022

Întâlnire la muzeu

 


Narcis Dorin Ion


Muzeul Național de Artă al României, București 


25 mai 2022




    Miercuri, 25 mai 2022, ora 18:00, în Sufrageria Regală a Muzeului Național de Artă al României are loc o nouă Întâlnire la muzeu. Acesta este un proiect care își propune să privilegieze contactul cu personalități din varii domenii ale culturii pe subiecte aflate la interferența diverselor genuri artistice.

    De data aceasta invitatul nostru va fi directorul Muzeului Național Peleș, domnul Narcis Dorin Ion, autorul unei monografii-eveniment despre Regele Carol al II-lea al României.

   Dialogul va urmări punerea în evidență a contribuției Regelui Carol al II-lea la edificarea climatului cultural efervescent din perioada interbelică dar și poziția sa de beneficiar și victimă a climatului politic din România anilor ’30.

   Participarea se face în baza biletului de acces de 12 lei, evenimentul fiind transmis și pe pagina de Facebook a MNAR.

   Narcis Dorin Ion a fost director al Direcției Muzee, Colecții, Arte Vizuale din Ministerul Culturii și Cultelor și director general al Muzeului Național Bran, din aprilie 2016 fiind manager al Muzeului Național Peleș din Sinaia, până în prezent.

   Din anul 2014 este vicepreședinte al Comitetului Național Român – ICOM. Este  și membru al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor din cadrul Ministerului Culturii.

   A absolvit, ca șef de promoție, Facultatea de Istorie a Universității din București (1997) și a obținut masteratul la aceeași facultate în 1998. Este doctor în istorie din 2006, cu tema Elitele și arhitectura rezidențială în Țările Române (sec. XIX-XX), lucrare distinsă cu Premiul George Oprescu al Academiei Române (2013).

   Pentru lucrările sale istorice a fost distins cu Premiile I. C. Filitti, Nicolae Iorga și Dinu C. Giurescu ale Fundației Culturale Magazin Istoric (2018, 2019, 2021) și cu Premiul Constantin Brâncoveanu al Fundației Alexandrion (2018).

Ca să știm...cum a fost (80)

 


România de-altădată




Ziarul Scînteia de miercuri, 24 mai 1972.















Unul dintre magazinele moderne din Ploiești. Foto: Agerpres.







Combinatul Chimic Craiova.
















Târgul European al Castelelor

 


Castelul Corvinilor 


Hunedoara


ediția a VII-a, 27 - 28 mai 2022





Costumul tradițional românesc - Tezaur de etnografie și artă

 


Muzeul Casa Domnească 


Brebu 


13 - 27 mai 2022





Atelier în Mai

 


Arta plastică contemporană românească


Atelierul Memorial Aurel Pop, Satu Mare 


27 mai - 10 iunie 2022




Expoziție de icoane - Școala de la Vlădești

 


Muzeul Satului Vâlcean 


Bujoreni 


21 mai - iunie 2022 



Vase pentru foc

 


Casa Avramide 


Tulcea 


iunie 2022 - mai 2023




   În perioada iunie 2022 – mai 2023, in spațiul expoziției permanente a Casei Avramide, va fi găzduită si expoziția temporară Vase pentru foc.

  Expoziția, parte a ciclului Arta din depozit, este realizată de către Daniela lacoblev-Barău (cercetător științific) și Raluca Mocăniță (conservator) și cuprinde obiecte din patrimoniul Muzeului de Artă Tulcea, respectiv din colecția de Artă Decorativă Orientală.

   „Cea mai mare parte a pieselor ce compun colecția o reprezintă bunuri ce vizează amenajarea de interior a locuințelor din Țara Românească, de la sfârșitul secolului al XVIIl-lea și până la începutul secolului al XX-lea. O a doua categorie, consistentă ca pondere, constă în veșminte și accesorii. Aproximativ jumătate dintre bunuri sunt vase din metal, cu destinație religioasă dar, mai ales, laică, din metale comune.

    Acestea datează de la sfârșitul secolului al Xlll-lea și până la începutul secolului al XX-lea și provin din Asia de Sud-Vest și Europa de Sud-Est. Vasele sunt confecționate din alamă, tombac, cupru, staniu, oțel, nichel, bronz și diferite aliaje, în combinație cu os, mărgele și lemn.     

   Ornamentele lor au fost obținute prin diferite tehnici, precum: ciocănirea, perforarea, tehnica Niello, tehnica Repoussé sau tehnica Chasing.” (Daniela lacoblev-Barău)

Grafică satirică - Mari dramaturgi ai lumii

 


Gabriel Rusu


Muzeul Național Constantin Brâncuși, Târgu Jiu


23 - 28 mai 2022



Iosif Berman, omul cu o mie de ochi

 


Conferințele de joi


Adina Ștefan 


Muzeul Municipiului București


26 mai 2022




   Fotoreporter la ziarele interbelice Adevărul și Dimineața, românul cu cele mai multe imagini publicate de prestigioasa revistă National Geographic, ultimul fotograf oficial al Casei Regale, fotograf al echipelor Școlii Sociologice coordonate de Dimitrie Gusti, pe care l-a însoțit în majoritatea anchetelor sale de teren, de la Runcu și Drăguș, la Cornova, probabil spion în Rusia îndepărtată și exilat apoi la Constantinopol, picat în anonimat decenii întregi, Iosif Berman a lăsat în urmă câteva mii de fotografii.

   Splendide, diferite prin discursul vizual de tot ce se fotografia în epocă. Unele, clișee pe sticlă, cele mai multe, pe hârtie. Acestea sunt împărțite, fără a fi semnate de autor, între Muzeul Municipiului București, Biblioteca Academiei, Arhivele Statului, Muzeul Țăranului Român, Institutul de Etnografie și Folclor, colecții particulare etc, iar contribuția importantă a lui Berman la istoria fotografiei românești a fost doar secvențial recuperată, fără a face vreodată subiectul unei inventarieri și publicări integrale. Geo Bogza l-a numit pe Iosif Berman „omul cu o mie de ochi”. Omul cu o mie de ochi avea să devină titlul unui foarte reușit documentar despre Iosif Berman, realizat în 2001, de regizorul Alexandru Solomon.

   Din 6 aprilie, Muzeul Municipiului București găzduiește, la Palatul Suțu, o expoziție foarte interesantă, Bucureștiul văzut de Iosif Berman al cărei curator este muzeograful și istoricul Cezar Petre Buiumaci. Expoziția se va închide duminică, 29 mai.

   „Călătoria propusă de Muzeul Municipiului București prin vechiul oraș oprește în stații ce nu se mai întorc. Orașul vechi, cu ale lui ulițe întortochiate, prăvălii și piețe, case și mașini de mult uitate, Parcul Carol, a cărui amenajare este legată de numele primului rege al românilor, demolările vechilor case pentru a permite întinerirea orașului, diferitele evenimente care au ținut cap de afiș în presa vremii, noul oraș, zvelt și dinamic, noile serbări care au necesitat locuri noi de desfășurare și care au reușit o revigorare culturală și economică a Capitalei aşa cum este „Luna Bucureştilor” şi noul loc de desfăşurare a acesteia – Parcul Naţional Carol al II-lea (Herăstrău), viața politică sau mai precis activitatea electorală, viața socială și obiceiurile urbane reprezintă traseul nostru pe harta Bucureştilor interbelici ilustrați de Iosif Berman.” (Cezar Petre Buiumaci, curator)

   Cu câteva zile înainte de închiderea expoziției, joi, 26 mai, invitata lui Cătălin D. Constantin la Conferințele de joi este jurnalista Adina Ștefan, moștenitoarea arhivei fotografice de familie a lui Iosif Berman, care va istorisi povestea fotografului și a familiei acestuia.

Conferințele de joi vor reveni, constant, la Palatul Suțu, din toamnă.

   Adina Ștefan este jurnalist de informație culturală, cu 22 de ani de activitate în presa scrisă (EVZ, Rl, Adevărul și mai multe reviste). Licențiată a UB, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și deținătoare, prin succesiune, a unicei colecții de fotografii Iosif Berman din patrimoniul familiei sale.

***Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu

Pe simezele ieșene - Comunicări vizuale

 


Arta plastică contemporană românească 


Institutul Francez, Iași 


26 mai - 4 iunie 2022



Dublă lansare...în grădină...la muzeu

 


Lansare de carte


Florin Horvath


Muzeul Național al Literaturii Române, București


25 mai 2022




A fost odată la Hollywood

 


Lansare de carte


Quentin Tarantino 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București


25 mai 2022



Souvenir de Tulcea. Zilele Centrului Vechi

 


Tulcea 


prima ediție, 28 - 29 mai 2022