miercuri, 24 iunie 2020

Pe simezele capitalei - Exerciții Afective (EA)




Arta plstică contemporană românească 


Galeria Galateca, București


24 iunie - 24 august 2020




Amănunte în link-ul de mai jos:

Târgul de Antichităţi, Handmade și Vintage




Colecții și Colecționari 


Iulius Town, Timișoara 


26 - 28 iunie 2020




    EXPOTIMIŞOARA INTERNAŢIONAL anunţă publicul pasionat de lucruri antice că evenimentele noastre de început ale anului 2020, oprite la finalul lunii februarie, continuă cu Târgul de Antichităţi, Handmade și Vintage, ediția 174, care va avea loc în perioada 26- 28 iunie la Iulius Town, etaj 1- zona Kids land (fostul loc de joacă al copiilor).
    O mare varietate de colecţionari de frumos vin la etajul 1 al Iulius Town- la o nouă întâlnire cu pasionaţii obiectelor cu istorie.
    De vineri până duminică inclusiv, vizitatorii vor putea admira şi achiziţiona: bijuterii, argintărie,ceasuri, numismatică, filatelie, porţelanuri, tablouri, statuete, mobilier, oglinzi şi multe altele.
    Continuând să fie evenimentul numarul 1, în acest domeniu, din această zonă a ţării vor participa cca. 19 standuri reprezentative, fiind prezenţi unii dintre cei mai prestigioşi anticari din zona de vest, nord-vest şi sud-vest.

Pe simezele Capitalei - Omnipotent




Arta plastică contemporană românească 


Cristina Garabețeanu 


Galeria Laborna, București 


30 iunie - 30 iulie 2020




    Galeria LABORNA vă invită marți, 30 iunie 2020, între orele 16:00-21:00, la vernisajul expoziției Cristina Garabețeanu – Omnipotent.                       .
    Galeria LABORNA înregistrează desfășurarea lunară profesională a demersului artistic individual. Evenimentele pentru public, numite BORNE, conservă ceea ce face artistul/ colecționarul în mod normal, într-o perioadă fixă de timp, cu intenția de a prezenta o arhivă completă și complexă, mai mult decât ceea ce ar presupune o “expoziție”.
    Începând cu anul 2018, am început seria Bornelor individuale, axate pe o viziune singulară.
    Cristina Garabețeanu este interesată de zona dintre ființă, nevăzut și transpunerea acestora în lumea fizică, în fenomen. Proiectul Omnipotent reprezintă un aspect al naturii în mișcare, în care sunt prezentate forme variate de confruntare, anduranță și evoluție, sub diferite stări, toate având rădăcini de potente reconfigurări.  Cu un contur sau spațiu liber, natural sau controlat, factorii ce determină mișcarea spre o nouă formă sunt un fenomen necesar. Ca o paralelă între forța interioară și forța naturii, se propune potențarea unei noi autoreprezentări. 
     Expoziția este deschisă în perioada 30 iunie - 30 iulie,  programul de vizitare al galeriei fiind: miercuri - sâmbătă, 17:00-20:00. (în afara orelor menționate anterior expoziția poate fi vizitată cu programare la numărul de telefon 0758837488 ).

Regizor, actor și scenarist




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară, 


Savel Stiopul (1926 - 1997)









Interviu publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 3. Februarie 1958.




Articol publicat în Revista România literară, Nr. 16, de joi, 17 aprilie 1969.



Răspunzând unei anchete realizate de Eva Sîrbu (Regizori, ce propuneți 
scenariștilor și actorilor?) publicată în Almanah Cinema 1974.



Articol (semnat de Călin Căliman) publicat în
Magazin special Cinema. 1978.
***Mai multe despre Savel puteți afla și de aici:  Wikipedia

Pe simezele Capitalei - Piatră și Lumină




Arta plastică contemporană românească 


Vasile Gorduz, Paul Gherasim 


Galeria Romană, București


29 iunie - 31 iulie 2020 




   Piatra despre lumină vorbeşte: Dacă nu vor striga ei, vor striga pietrele (Luca 19, 40.) Lumina din piatră vorbeşte: “Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi biserica mea!” (Matei 16, 18.) Este postul Sfinţilor Apostoli. (Mihai Sârbulescu)
   În această perioadă complicată, plină de incertitudini, Galeria Romană are plăcerea de a vă dărui o nouă expoziţie intitulată: Piatră şi Lumină. Am găsit de cuviinţă să alăturăm în această expoziţie doi mari artişti ai artei contemporane românești: Paul Gherasim şi Vasile Gorduz.
Invitată: Silvia Radu
    Vernisajul expoziţiei şi, totodată,  lansarea cărţii Anonimul învăţat, autor Paul Gherasim, sub îngrijirea d-lui Ion Grigorescu, vor avea loc luni, 29 iunie 2020, ora 19:00, în curtea exterioară a Galeriei Romană, respectând  distanţa socială. Purtarea măştii de protecţie este obligatorie.
În deschidere va vorbi dl. Sever Voinescu, redactor şef la revista Dilema Veche.
Expoziţia este deschisă în perioada 29 iunie – 31 iulie 2020.
Program:
Luni-Vineri: 10:00-18:00
Sâmbătă: 10:00-15:00

Armonii de vară




Parcul Victor Ion Popa 


Bârlad 


27 iunie - 30 august 2020




    Consiliul Județean Vaslui împreună cu Muzeul Vasile Pârvan, Bârlad vă invită la o expoziție vizual-muzicală în aer liber, sub genericul Armonii de vară. Expoziția prezintă o colecție de discuri de vinil din patrimoniul muzeului bârlădean, cu înregistrări din perioada anilor `60-`90, ce aparțin unor renumiți interpeți români cum ar fi Maria Tănase, Ioana Radu, Ion Vasilescu, Aurelian Andreescu, Gică Petrescu, Ion Voicu, Gheorghe Zamfir sau Tudor Gheorghe și ale unor formații românești precum Phoenix, Sfinx sau Savoy.
    Potrivit specialiștilor, pe lângă faptul că oferă voie bună ascultătorilor, muzica are multiple beneficii asupra sănătății, atât din punct de vedere fizic cât şi mental, induce o stare de relaxare și reflecție și în același timp reduce stresul și anxietatea. În acest sens, evenimentul propune în audiție la pick-up, piese din diverse genuri muzicale, de la sonate pentru vioară și pian din repertoriul clasic universal, la șlagăre nemuritoare și romanțe celebre din folclorul muzical românesc, fiind astfel adresat tuturor melomanilor bârlădeni.


    Mai mult decât atât, în cadrul manifestării, publicul prezent, de la mic la mare, va putea recita și interpreta, în acorduri muzicale specifice de ambient, poezii din lirica lui Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, George Coșbuc, Octavian Goga și mulți alții. Volumele de versuri selectate din biblioteca muzeului vor fi puse la dispoziția tuturor celor care doresc să devină din simpli trecători onirici, adevărați actori lirici.
    Proiectul expozițional se va derula pe toată perioada verii, începând cu 27 iunie 2020 și până la 30 august 2020, în fiecare sâmbătă și duminică, de la orele 11:00-19:00, în spatele clădirii muzeului, în Parcul Victor Ion Popa din Bârlad.
Accesul publicului este gratuit, cu respectarea normelor de distanțare socială impuse de Guvernul României, din cauza coronavirusului.
Organizator: bibliotecar Valentina Fornea
Muzeul Vasile Pârvan, Bârlad



Ia și cămașa de acasă




Muzeul de Etnografie Brașov, 


24 iunie - 19 iulie 2020




    Cu ocazia Zilei Universale a Iei, sărbătorită în fiecare an în data de 24 iunie, Muzeul de Etnografie Brașov vă invită să redescoperiți acest simbol al culturii identitare în cadrul expoziției Ia și cămașa de acasă.
    Expoziția, deschisă în perioada 24 iunie - 19 iulie 2020, la sediul din Bd. Eroilor nr. 21A, Brașov, oferă cadrul în care pot fi admirate ii din patrimoniul muzeului dar și dintr-o colecție particulară, reprezentând, pe de o parte, vechea ie cu "ciurele” din Țara Oltului iar, pe de altă parte, așa zisă ie națională din Brașov”.
    Expoziția propune inițierea publicului în domeniul vast al simbolisticii populare prezentate prin intermediul iilor. În cadrul expoziției vor fi evidențiate: tehnici, decoruri, denumiri locale, simboluri și detalii legate de evoluția acestora în timp.
    Fiecare cămașă poartă un mesaj al cărui cod era descifrat de membrii comunității tradiționale dar care acum a dispărut. :Citirea” acestor semne cusute sau țesute ducea la aflarea zonei de proveniență, a etniei, statutului social, a stării civile, grupei de vârstă, a ocaziei cu care se purta.
   Având în vederea Regulamentul privind activitatea în muzee în perioada stării de alertă, atât la deschiderea din data de 24 iunie 2020, ora 18:00 cât și în zilele următoare, accesul publicului se va face prin programare la nr. de telefon 0268 476243.
 Vă așteptăm!