marți, 5 martie 2013

Arta plastica contemporana romaneasca


Elena Calapareanu


Expozitia: Dincolo de vis


Universitatea Populara Ioan I. Dalles, Bucuresti


22 februarie - 12 martie 2013



















Femei celebre in istorie




Muzeul de Arheologie Callatis


Mangalia


7 martie 2013




   Cu prilejul Zilei de 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii, Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu instituțiile de învățământ din localitate, organizează joi, 7 martie 2013, ora 12.00, la sediul muzeului callatian, simpozionul: Femei celebre în istorie.
   Referitor la acest eveniment, directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a menționat: Ziua Internațională a Femeii se sărbătorește, în fiecare an, pe 8 martie. Este o zi în care oamenii își manifestă aprecierea, respectul și dragostea față de femei. Despre sărbătorirea unei asemenea zile s-a discutat încă din 28 februarie 1909, în Statele Unite ale Americii, iar în august 1910, la Internațională Socialistă de la Copenhaga, s-a propus instituirea Zilei Internaționale a Femeii. La 18 martie 1911, în Germania, Austria, Elveția și Danemarca s-a sărbătorit, pentru prima dată, Ziua Femeii. În anii care au urmat, această zi s-a sărbătorit în mai multe state, dar la date diferite. În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat ziua de 8 martie ca Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională. Despre toate acestea vom vorbi pe larg în cadrul simpozionului intitulat Femei celebre în istorie. Cu acest prilej vom descrie viața și activitatea unor femei care au rămas în istorie prin ceea ce au făcut pentru semenii lor. La sugestia d-lui primar Cristian Radu, am invitat și câteva doamne din Mangalia, care s-au remarcat în diverse activități profesionale.”
   Vor fi prezenți la simpozion elevi de la Liceul Teoretic Callatis, coordonați de prof. Silvia Cuseac, elevi de la Colegiul Economic Mangalia, însoțiți de prof. Ibolya Negoiță și elevi de la Liceul Tehnologic Ion Bănescu, alături de care se va afla directorul Corina Mihalache. Elevii vor avea și ei câteva prezentări în PowerPoint, în care ne vor reaminti activitatea unor femei celebre din istoria României și din istoria universală.
   Dar Ziua Internațională a Femeii se va sărbători, la Muzeul Callatis, încă din după-amiaza zilei de 6 martie, începând cu ora 17.00. Elevii clasei a I-a B, de la Școala gimnazială Gala Galaction din Mangalia, îndrumați de învățător Lidia Bleandă, au pregătit spectacolul artistic intitulat Flori și iubire pentru mame. Copiii vor recita poezii, vor cânta și vor dansa pentru mamele lor, care vor fi alături de ei la sediul muzeului callatian.

Aradul cultural - expresie a coexistentei interetnice


Parlamentul European, Bruxelles


5 martie 2013






   Astãzi (5 martie), la Bruxelles, Municipiul Arad şi-a lansat oficial candidatura pentru statutul de capitală culturală europeană a anului 2021, printr-un eveniment de amploare organizat ȋn Parlamentul European, la iniţiativa primarului Aradului, domnul Gheorghe Falcă şi europarlamentarului arădean, domnul Iosif Matula.
   Aradul cultural – expresie a coexistenţei interetnice - expoziţie de picturi şi fotografii, proiecţie de filme, degustare de produse gastronomice tradiţionale şi vinuri din Podgoria Aradului.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Zilele Artei Bizantine


Cluj-Napoca 


editia a IX-a, 6 - 7 martie 2013







Grupul Sf. Ioan Damaschin, în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Academia de Muzică Gheorghe Dima, Universitatea de Artă şi Design, Parohia Ortodoxă Română Învierea Domnului Cluj-Napoca, Paraclisul Sf. Stelian, Spitalul de medicină a muncii Cluj-Napoca, sub patronajul Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului organizează Zilele Artei Bizantine. Concepte în arta bizantină, ediţia a IX-a, 6-7 martie 2013.

Program Zilele Artei Bizantine:

Miercuri, 6 martie:

Orele 8.00 Sfânta Liturghie, Catedrala Mitropolitană din Cluj (Răspunsurile la strană vor fi date de Grupul Sfântul Ioan Damaschin)

Orele 17.00 Vernisaj – Expoziţie cu tema Concepte în arta bizantină, susţinută de Grupul Sfântul Ioan Damaschin; Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21
Curatori: Sorin Albu, Arh. Călin Chifăr

Orele 9.00 – 15.00 Workshop de artă bizantină. Muzeul Etnografic al Transilvaniei, 
str. Memorandumului nr. 21

Orele 16.00 – 19.00 Masă rotundă cu tema Concepte în arta bizantină. Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21

Invitaţi: 

Conf. Univ. Dr. Elena Chircev – Muzicolog
Lect. Univ. Dr. Vlad Mureşan – Filosof
Simona Pop – Sociolog
Asist. Univ. Dr. Sorin Albu – Iconograf
Călin Chifăr – Arhitect

Cu binecuvântarea şi participarea:
ÎPS. Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei

Apariții editoriale



Muzeul Brăilei


Editura Istros


Brăila





Valeriu Avramescu, Amintiri din cel mai frumos port la Dunăre, 
Editura Istros a Muzeului Brăilei, 2013, 357 p., 37 lei


Emil Octavian Mocanu, Portul Brăila de la regimul porto-franco la primul război mondial (1836-1914), Editura Istros a Muzeului Brăilei , Brăila, 2012, 569 p., 43 lei

Casa De Pariuri Literare


CDPL FEST


Club A, Bucuresti


editia a IX-a, 8 martie 2013







Următorul CDPL FEST va avea loc pe 12 aprilie.

Schimb de carti juniori



Asociatia Culturala Artemotion


Muzeul Iosif Vulcan, Oradea


10 martie 2013






    Asociatia Culturala Artemotion Oradea, in parteneriat cu Muzeul Tarii Crisurilor, organizeaza aceste intalniri (lunare), la Muzeul Iosif Vulcan, in fiecare a 2-a duminica, orele 16:00 - 18:00.
Coordonator: Liliana Ianculescu
    Fiecare va aduce o carte sau mai multe, va putea vedea si discuta despre cartile aduse de ceilalti si va putea face schimb de carti. Oricine poate participa – gratis.
   Scopul intalnirilor este de a crea prietenii si a porni conversatii prietenesti, pornind de la carti. 

Proiect educational



Muzeul Brailei


 Muzica Lumii de la Sunet la Suflet


Femeia in poezia nordica moderna


Braila


editia a IV-a, 6 martie 2013






   Miercuri, 6 martie 2013, ora 13.30, la sediul Muzeului Brăilei din Piața Traian nr. 3, are loc o nouă etapă a proiectului educațional Muzica lumii de la sunet la suflet, din ciclul Femeia în poezia popoarelor lumii, având tema Femeia în poezia nordică modernă, ediția a IV-a.


Program: 

- Expunere Istoria nordului; prezintă profesor Constantin Toader;
- Expunere Feeria nordului; prezintă profesor Mara Pascu;
- Versuri din lirica nordică modernă în interpretarea elevilor claselor: 
      a IX-a B, a IX-a C, a X-a C și a X-a SCAN
- Expunere Poezia nordică – scurtă caracterizare; prezintă profesor Nicolae Băcanu;
- Dans tematic în interpretarea trupei Simbol a clasei a X-a C, 
      coordonator: profesor Steliana Ion;
- Muzică clasică în interpretarea elevilor Liceului de Arte Hariclea Darclée Brăila:
o Lucian Roșu, clasa a IV-a, pian, profesor îndrumător Adriana Burcă / Danse Villageoises de Francis Poulenc 
o Ana Diaconu, clasa a XII-a, pian, profesor îndrumător Eduart Petrescu / Vocea pădurii de Franz Liszt
o Vlad Andrei, clasa a VII-a, violă, profesor îndrumător Ioan Popescu / Dans țărănesc de Constantin Dumitrescu 
o Aristița Lazăr, clasa a VII-a, flaut, profesor îndrumător Marieana Chirman / Tamburina de Francois Gossec
o Ivan Alexandru, clasa a VII-a, chitară, profesor îndrumător Marius Șerban / Aires de son de Gerardo Tamez și Lagrima de Francisco Tarrega
- Muzică în interpretarea elevilor Școlii Populare de Arte Vespasian Lungu Brăila:
o Muzică folk interpretată de elevii îndrumați de profesor Florin Lazăr;
o Prister Victor, pian, profesor îndrumător Lucian Petrescu / Vals nr. 9 de Frederic Chopin;
o Trufaș Dafina, pian, profesor îndrumător Mircea Petrescu / Tema cu variațiuni La mulinara de Ludwig van Beethoven;
o Muzică canto interpretată de elevii îndrumați de profesor Galina Cojocaru;
o Trupa de dans G-Buzz, profesor îndrumător: George Mănăilă.
Coordonatorul proiectului: profesor Nicolae Băcanu, 
Colegiul Economic Ion Ghica Brăila.

Întâlnirile Poem Caffe



Muzeul Brăilei


Brăila


6 martie 2013






   Miercuri, 6 martie 2013, ora 17.00, la sediul Muzeului Brăilei va avea loc o nouă întâlnire Poem Caffé la care şi-au anunţat participarea: Alexandru Maria şi Ion Zimbru, Viorel Coman, Mihai Frunză, Constantin Gherghinoiu, Gheorghe Lupaşcu şi Ioan Vasile Zbarcea.

   Se va vorbi despre revista Poem Caffé ajunsă la numărul 4, o revistă pentru toate simţurile, aşa cum a caracterizat-o poetul Ioan Es. Pop, concepută şi realizată de Luminiţa Dascălu şi finanţată de Vera Maxim, managerul cofetăriei Poem Caffé. În acest sens poetul Nicolae Grigore Mărăşanu îi scria Luminiţei Dascălu, într-o postare pe facebook din 23 februarie 2013: "Faci un lucru nu mare, nu frumos, nu extraordinar, ci UNIC."
  În jurul revistei s-a coagulat deja o activitate literară şcolară, cu întâlniri periodice, menită să susţină creativitatea tinerilor brăileni, dar şi să le întreţină interesul pentru POEZIE.
  Participanţii la întâlnire vor citi versuri din creaţia proprie.

  
  "Poem Caffé celebrează în continuare poezia şi poeţii, de la nume mari la debutanţi şi cenacluri şcolare.
   Poem Caffé invită cititorul la Cafeaua de dimineaţă de Jacques Prevert, la Ora ceaiului a lui Ilarie Voronca şi la Alcoolul lui Ion Mureşan, iar de aici la hectarul de trifoi al lui Ion Zimbru şi la Ordeful epigramelor Stelei Şerbu-Răducan.
  Poem Caffé ne plimbă, însoţiţi de Maria Stoica, prin urbea Brăilei şi prin galeriile ei de artă, dar şi prin Târgul Gaudeamus să tragem cu urechea la vorbe spuse de Mihail Gălăţanu, de Dan Cristea sau Daniel Cristea Enache, la botezul lecturii cărţilor de poezie scrise de Sylvia Plath, Nicolae Grigore Mărăşanu, Gheorghe Vidican, urmăriţi discret de aromă de vanilie, migdale... cafea....
  Poem Caffé cinsteşte memoria poeţilor dispăruţi: Mihail Crama, 90 de ani de la naştere.” (Luminiţa Dascălu, redactorul fondator al revistei).