marți, 4 septembrie 2012

Congresul Mondial al EminescologilorChisinau, Republica Moldova


prima editie, 3 - 5 septembrie 2012 


     Cea mai ampla manifestare organizata in ultimii ani la Chisinau se afla sub egida Institutului de Filologie al Academiei de Stiinte a Moldovei, alaturi de Academia Romana, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Centrul Academic International Mihai Eminescu, primariile din Chisinau si Iasi. In honorem acadedmician Mihai Cimpoi.
      Vor rosti discursuri omagiale dedicate lui Mihai Eminescu:
   Gheorghe Duca, academician, presedintele Academiei de Stiinte din Moldova
   Ion Hadarca, poet
   Ionel Haiduc, academician, Presedintele Academiei Romane
   Eugen Simion, academician, Presedintele Sectiei de de Filologie a Academiei 
       Romane, Director al Institutului de Istorie si Teorie Literara George Calinescu
   Victor Craciun, profesor, Presedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Romanilor de
       Pretutindeni
   Helmuth Frich, profesor, Germania 
        
      Totodata sunt organizate expozitii de arta plastica sau de carte postala.
      Constanta Abalasei-Donosa a realizat lucrari de grafica, de inspiratie eminesciana,
           transpuse si pe carte postala. Mai multe amanunte despre autoare puteti afla de pe blogul acesteia http://cabalaseidonosapenitasipenelul.blogspot.ro/


Duelul viorilorLiviu Prunaru, Gabriel Croitoru, Horia Mihail 


Stradivarius versus Guarneri


Editia a II-a, 12 - 25 septembrie 2012
  


    "Primul” duel al viorilor, din toamna anului 2011, s-a încheiat indecis, declararea câştigătorului – Stradivarius sau Guarneri – fiind amânată. De aici s-a născut necesitatea unui al doilea duel, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru reîntâlnindu-se pe scenele din România pentru a se confrunta, arbitraţi de pianistul Horia Mihail. Astfel, ceea ce s-a întâmplat în şase oraşe din ţară în 2011, se va reedita cu un nou repertoriu în nouă oraşe în 2012 cu speranţa că entuziasmul publicului şi al presei de anul trecut se va păstra sau chiar va creşte ”  declară Oltea Şerban- Pârâu, redactor șef al postului Radio România Cultural și director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio.


   Vioara Stradivarius construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziția lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam, al cărei concertmaestru este de șase ani şi vioara Guerneri del Gesu, datată 1730, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu și care este pusă la dispoziția violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Național George Enescu, în patrimoniul căreia se află, se vor întrece într-un un program generos cu lucrări semnate de Johannes Brahms, Bedrich Smetana, Fritz Kreisler, Dmitri Şostakovici, Georg Fridrich Händel, Serghei Prokofiev etc.
    Despre programul turneului, violonistul Liviu Prunaru susţine: "Vom cânta toţi trei o suită de Moskovski pe care nu a mai făcut-o nici unul dintre noi şi care este o premieră în România. Vom mai cânta şi sonata de Prokofiev pentru două viori şi o sonată de Haendel. În plus, fiecare dintre noi îşi va prezenta programul. Nu vă voi dezvălui decât că am ales să cânt câteva lucrări noi, cu ajutorul cărora vreau să pun în evidenţă calităţile viorii mele. Am încercat să unesc virtuozitatea cu melodia, romantismul şi melancolia.”
     Gabriel Croitoru abordează acest nou turneu cu aceeași bucurie: "În ceea ce priveşte lucrările alese de mine, sunt sigur că vor fi pe gustul oricărui meloman şi nu numai, având în vedere faptul că este vorba despre piese de largă popularitate, care îmbină însă melodicitatea cu tehnica. Am convingerea că voi reuşi să evidenţiez, şi de data aceasta, calitățile viorii Guarneri în raport cu Stradivarius.
      Biletele pot fi achiziționate de la casele de bilete ale sălilor de concert în care se vor desfășura recitalurile, iar în București și prin www.bilete.ro.


     În 1990, violonistul Liviu Prunaru, pe atunci în vârstă de 21 de ani şi student al Conservatorului bucureştean, pleca la un curs de vară în Elveţia.  Din acel moment a fost doar o chestiune de timp până a ajunge un artist de talie internaţională: cursul de vară s-a prelungit prin studii de specializare, statut care s-a transformat ulterior în asistent, apoi în profesor, pentru ca în perioada 2010-2011 să dețină funcția de director artistic al Academiei Menuhin din Elveţia. I-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea Dublul concert de Bach) şi pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). De şase ani este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ş.a. Un număr mare de premii internaţionale, participări la festivaluri şi înregistrări audio se adaugă palmaresului său. Muzicianul cântă pe vioara pusă de dispoziție de orchestra Royal Concertgebouw, Stradivarius  Pachoud  (1694).


     Peste o mie de apariţii scenice în ţără şi străinătate înseamnă o carieră bogată pentru violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti (din 1987) și membru al Cvartetului de Stat Transilvan - Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a. Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român : Premiul al III-lea la Concursul N. Paganini  - Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul Fritz Kreisler - Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional Zino Francescatti  - Aix-en Provence (Franţa) ş.a.
Muzicianul are în palmares mai multe apariții discografice, printre care Integrala lucrărilor pentru vioară și orchestră de P. Sarasate, alături de Orchestra Simfonică din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosință și cântă pe o vioară Guarneri del Gesu  ce i-a aparținut lui George Enescu și se află în patrimoniul Muzeului Național George Enescu.    La doar 10 ani pianistul Horia Mihail debuta la Braşov cu Concertul în Re major de Haydn. A urmat cursuri ale Universităţii din Ilinois şi pe cele ale Boston University, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri solistice şi de muzică de cameră pe patru continente şi a cântat cu numeroase orchestre din țară și străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura Romanian Piano Trio a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee «Stradivarius. Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în străinătate alături de Orchestra Naţională Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). În aprilie 2011, artistul a sustinut un turneu național de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat Pianul Călător, continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de orașe din țară și la Chișinău. În afară de cele două ediții cu Duelul viorilor, s-a implicat și în alte proiecte de turnee naționale camerale intitulate Cele trei dive, Flautul de aur, alături de muzicieni români de talie internațională precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Văduva, Ion Bogdan Ștefănescu ș.a.
PROGRAMUL RECITALURILOR 
  
J. Brahms: Scherzo pentru vioară şi pian (Liviu Punaru – Horia Mihail)
B. Smetana:  Aus der Heimat pentru vioară şi pian (Liviu Punaru – Horia Mihail)
Fr. Kreisler: Tambourine chinoise pentru vioară şi pian, op. 3 (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)
Ed. Elgar: Salut d’amour pentru vioară şi pian, op. 12 (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)
J. Svendsen: Romanţă pentru vioară şi pian, op. 26 (Liviu Punaru – Horia Mihail)
Jenő Hubay: Hejre Kati pentru vioară şi pian op. 32 (Liviu Punaru – Horia Mihail)
D. Şostakovici: Vals din Suita a II-a  (aranjament pentru vioară şi pian de Mugurel Scutăreanu)  (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)
P. de Sarasate: Fantezia Carmen pentru vioară şi pian, op. 25 (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)
G. Fr. Händel: Sonata pentru două viori şi pian în sol minor, op. 2 nr. 7
S. Prokofiev: Sonata pentru două viori în do major, op. 56
M. Moszkowski: Suita pentru două viori şi pian, op. 71 –  I. Allegro energico
Datele și salile de desfăşurare a concertelor 


Galaţi – Teatrul dramatic Fani Tardini – 12 septembrie
Iaşi – Sala Filarmonicii – 13 septembrie
Bacău – Ateneu – 16 septembrie
Piteşti – Casa de Cultura Sindicatelor – 17 septembrie
Bucureşti – Sala Radio – 19 septembrie
Ploieşti -  Sala Filarmonicii – 20 septembrie
Sibiu – Sala Thalia – 22 septembrie
Timişoara – Sala capitol – 23 septembrie
Cluj-Napoca – Opera Maghiară – 25 septembrie

Toate concertele încep la ora 19:00.

Organizatoriul evenimentului este Radio România Cultural şi Accendo.

Informatii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.

Targul National de Turism RuralAlbac


editia a VIII-a, 8 - 9 septembrie 2012


Programul evenimentului

Vineri, 7 septembrie


14.00 – 20.00  Primirea expozantilor si amenajarea stand-urilor
15.00 Concurs de pescuit, Cupa aventuri in Apuseni – mansa I


Sambata, 8 septembrie


9.00  Concurs de pescuit Cupa aventuri in Apuseni – mansa a II-a
10.00  Deschiderea oficiala a Targului National de Turism Rural Albac – editia a VIII-a. 

Vizitarea stand-urilor
11.30 Vernisajul expozitiei Desenul caselor din APUSeni– Tabara nationala de pictura
14.00 Seminarii
      14.00 Gastronomie
15.00  Concurs de pescuit Cupa aventuri in Apuseni – mansa a III-a
16.00  Vizita la pensiuni


Duminica, 9 septembrie


8.00  Concurs de pescuit Cupa Aventuri in Apuseni – mansa IV
13.00  Gastronomie
13.30  Festivitatea de premiere a concursului de pescuit
14.30  Spectacol folcloric


***Read & Go ! Magazine

Carte - JurnalArta plastica contemporana romaneasca


Aniela Ovadiuc, Daniela Frumuseanu 


Galeria Galateea, Bucuresti


6 - 24 septembrie 2014


Vernisaj expozitie: joi, 6 septembrie 2012, ora 19:00.
 Perioada expozitiei: 6-24 septembrie 2012

Lansare de carte: 12 septembrie 2012, ora 19:00.
George Nicolaie Nastasie: Jurnal filosofic 1994-2007
Prezinta criticul literar Daniel Cristea-Enache

curator: Aniela Ovadiuc

Loc: Bucuresti, Galeria Galateea, Calea Victoriei, nr. 132,

Expozitie de icoane traditionalePrezente romanesti peste hotare


Radu Dinca


Miskolc, Ungaria 


24 - 26 februarie 2012I-am cunoscut icoanele (pe lemn si sticla), mai bine, cu ocazia Targului Mester(esti) 
de la Muzeul Taranului Roman.  Din prima zi de toamna calendaristica.


Icoane care m-au impresionat mult, dincolo de consideratiile estetice la care m-as putea referi.Si pentru ca am avut acces la un album foto postat chiar azi, am cerut acceptul artistului spre  a putea sa il impartasesc si cititorilor mei. Cu cateva informatii ajutatoare. Expozitia personala a fost realizata cu sprijinul si sub patronajul Institutului Cultural Roman si al Muzeului National al Taranului Roman. La vernisaj, au fost prezenti Excelenta Sa ambasadorul Romaniei la Budapesta, directorul general al Muzeului National al Taranului Roman, dr. Virgil Nitulescu, directorul Muzeului Otto Herman, dr. Pusztai Tamas, directorul Institului Cultural Roman -  Budapesta, dr. Brindusa Armanca, specialisti in domeniu si multi alti invitati.


Perioada desfasurarii: 24 - 26 februarie 2012


Evenimentul a avut loc la Muzeul Otto Herman, Miskolc.


Mestesug si traditieMuzeul National al Taranului Roman


Clubul Taranului, Bucuresti 


8-9 septembrie 2012poze mestesug si traditie la muzeul taranului roman