luni, 13 decembrie 2021

Parte din noi

 


Inițiative de toată lauda 


Galeria Labirint, Iași


18 decembrie 2021


Zidul nepieritor al lui Ticatlun

 


Colecții și Colecționari 


Bibliofilie 


Colecția Traista cu povești





Basme ale indienilor din America de Sud povestite de Eugen B. Marian. 
Ilustrații: Silvia Cambir. Editura Tineretului. 1962.
















Rîndunica gureșă

 


Colecții și Colecționari 


Bibliofilie 


Colecția Traista cu povești





Basme populare chinezești. Ilustrații: Stela Crețu. 1967.
În românește de Ly Iu-Giu și Olga Stratulat.













Apostu '87

 


Expoziție de fotografie, lansare de carte 


Ovidiu Ungureanu, Dan Perșa


Centrul de Cultură George Apostu, Bacău 


2021



     Fiind o constantă a programelor culturale marca Centrul de Cultură George Apostu, finalul de an ne găsește dimpreună cu „patronul” nostru spiritual, sculptorul originar din Stănișeștii Bacăului ce a vorbit lumii întregi despre frumusețea civilizației în care s-a născut prin intermediul limbajului de o simplitate tainică, pe care dalta sa l-a lăsat scris în esențele tari ale stejarilor noștri seculari.

     Parte din spectrul larg al domeniilor cultural-artistice abordate de Centru de-a lungul anului 2021, programul aniversar Apostu ʼ87 este consacrat împlinirii a 87 de ani de la nașterea sculptorului patronimic, George Apostu (1934-1986).

      Luând în calcul personalitățile invitate și conținutul cultural propus, programul zilei de 20 decembrie 2021 se anunță a fi unul deosebit de atractiv:


- Expoziție de fotografie Tur de confrerie ce poartă semnătura cunoscutului artist vizual Ovidiu Ungureanu; curator, criticul și istoricul de artă Maria Pașc;



- Spectacolul cărții – invitat special, scriitorul Dan Perșa, autor al volumului Bestiarro (Editura Humanitas, 2021); prezintă criticul literar, lector univ. dr. Adrian Jicu;

- Acasă la Apostu, recital cameral susținut de Avantgarde Cvartet, în componența: Ciprian Sicinschi (vioara I), Alexandru Timilie (vioara a II-a), Ilinca Sbanțu (violă) și Liviu Mera (violoncel), instrumentiști ai Orchestrei Filarmonicii Mihail Jora din Bacău; invitat special, Maria Moraru (muzician, compozitor). În program: lucrări de Johann Strauss, Colinde tradiționale românești, selecție și aranjament realizate de Maria Moraru, „Eine Kleine Weihnachtsmusik”, aranjament realizat de Mihai Gherghelaș.



    O veritabilă reuniune a valorilor băcăuane, în cinstea unei personalități marcante a acestor locuri, în prag de Crăciun, ca un colind ce sădește speranța de bine, ce ne așază în albia propriei noastre identități, cu bucuria de a redescoperi frumosul de dincolo de banalitatea cotidianului zilnic.

    Luni, 20 decembrie 2021, începând cu ora 16:00, în sala de expoziții a Muzeului de Artă Contemporană George Apostu, publicul iubitor de cultură și artă este așteptat la un festin cultural aniversar.

     Programul cultural pentru anul 2021 al Centrului de Cultură George Apostu se desfășoară sub genericul Identitate și Diversitate – Ferestre Deschise.



Tei - Legănat

 


Colecții și Colecționari 


Cartofilie 


Colecția Traista cu povești





Povești populare românești. Ilustrații: Iorgos Iliopolos. 1967.










Lebedele

 


Colecții și Colecționari 


Bibliofilie 


Colecția Cartea cu povești




 Ilustrații: Clelia Ottone. Editura Tineretului. 1958.