joi, 25 octombrie 2018

Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii și personajele lor




Lansare de carte 


Ioana Pârvulescu 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


30 octombrie 2018




    Editura Humanitas vă invită marți, 30 octombrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii și personajele lor de Ioana Pârvulescu, cu ilustrații de Mihail Coșulețu. La eveniment vor vorbi alături de scriitoarea Ioana Pârvulescu, criticul literar Tania Radu și jurnalistul Sever Voinescu, redactor-șef Dilema Veche.
    "Literatura este locul în care intimitatea se dezvăluie. În această carte cortina se ridică de pe cuvintele spuse în mare taină: scriitorii se roagă (în pagini de jurnal) și personajele lor se roagă (în ficțiune). Adunate laolaltă, cuvintele cele mai sincere și mai puternice li se transformă într-un teribil spectacol al omenescului, în momente pline de dramatism. Am ales 37 de autori din marea bibliotecă a lumii, de la Homer și Platon până la Ionesco, Cioran, N. Steinhardt și Mircea Cărtărescu și am încercat să-i citesc ca și cum aș face-o pentru prima dată. Bănuiala mi s-a confirmat: m-au recucerit prin actualitate și prin câteva detalii care mi s-a părut că schimbă totul. Punctul de pornire este întotdeauna o rugăciune din cărțile lor, iar comentariul liber prin care m-am legat de acestea trece firesc de la literatură la viață.
    Deși rugăciunea este un moment liric sau dramatic, cartea a ieșit preponderent epică. Adevărul este că îmi place să povestesc. Fie și cărțile din bibliotecă, fie și viețile bieților oameni, viețile eroicilor oameni care le-au scris. Precum și, iată, dialogurile lor secrete.“ – Ioana Pârvulescu

Iarmarocul lu' Dumitru




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


26 - 28 octombrie 2018





    Societatea Iarmarocul de Joi SRL, iniţiatoarea proiectului Iarmaroc in București, finanţat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin AFIR – Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi Agenţia LIVEntertainment organizează, în perioada 26-28 octombrie 2018, în Satul Nou din Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, în parteneriat cu acesta, Iarmarocul lu' Dumitru, eveniment cultural în cadrul Târgului de Sfântul Dumitru, marcă înregistrată OSIM din anul 2017.
   Astfel, satul românesc autentic va prinde viaţă în acest weekend, la Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti, prin personaje emblematice din literatura românească inspirate din spaţiul rural, cum ar fi Primarul satului - Biogheorghe Kalinderu din Deliorman- George Robu, Notarul satului - Radu Pietreanu, Uncheşul - Valeriu Pavel Dan- şi Nică a lu'Ştefan a Petrii - Ion Tudorache, Toboşarul - Dragos Silivestru, Jandarmul - Iulian Ilinca, Ţiganca ghicitoare - Teodora Filip, Dănilă Prepeleac - Ovidiu Popa (roluri interpretate de actori profesionişti).
    Jocul actorilor va dezvălui vizitatorilor atmosfera satului de altădată, ospitalier şi păstrător de tradiţii, în care iarmarocul cu zumzetul său specific va crea pentru public o imagine cu totul nouă, a unui sat viu, activ, cu puncte de interes şi surprize nebănuite.
    Reconectaţi la obiceiurile, dansurile şi jocurile din lumea satului de odinioară, vizitatorii vor putea degusta şi achiziţiona produse bio, alimente şi băuturi şi vor putea cumpăra de la meşteri autentici diverse obiecte de artă populară contemporană inspirate de cele tradiţionale.
    La eveniment şi-au anunţat participarea dl. Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dl. Adrian Chesnoiu - Director General al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, dr. ing. Ion Toncea – preşedinte Asociaţiei Române pentru Agricultură Durabilă, Şeful Centrului de Cercetare, Inovare şi Transfer Tehnologic pentru Agricultura Ecologică, specialişti în domeniu, agricultori şi fermieri.
    Cu ocazia evenimentului, va fi organizată şi Tombola lu'Dumitru unde orice vizitator are şansa de a câştiga premii substanţiale –coşuri cu bunătăţi şi nenumărate...surprize.

Arhitect, profesor, artist plastic...




Adrian Gheorghiu (1909 - 1981)


















Articole publicate în Revista Arta, nr. 12. Decembrie 1983.


Mamă fericită, copil fericit. Să fii mamă e o aventură




Lansare de carte 


Giovanna Fletcher 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


2 noiembrie 2018




    Editura Humanitas vă invită vineri, 2 noiembrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea unui nou titlu din colecția Humanitas Parenting, Mamă fericită, copil fericit. Să fii mamă e o aventură de Giovanna Fletcher. Despre povestea onestă și emoționantă a autoarei, dar și despre propriile experiențe și soluții pentru a crea un echilibru în viața de părinte, vor vorbi: Ioana Blaj, actriță, Ana Nicolescu, blogger/Mămica urbană, Irina Popescu, președintele Asociației Naștere Naturală și Alăptare. Întâlnirea va fi moderată de Otilia Mantelers, psiholog și expert în parenting.
    Să fii mamă e o experiență incredibilă care schimbă felul în care arăți, gândești și simți. Devii mai puternică, mai protectoare, mai iubitoare. Dar este totodată și o provocare fizică, mentală, emoțională.
    Mamă fericită, copil fericit nu e o carte despre cum să ai o familie perfectă, ci e o relatare sincerã, plină de căldură și foarte personală despre experiența de părinte. Cu o sinceritate dezarmantă, autoarea își împărtășește aventura de a fi mamă în zilele noastre – când e atât de ușor să te simți judecată, nesigură pe tine și copleșită de sfaturile celor din jur – și te încurajează să ai încredere în tine și în deciziile pe care le iei.
    "Fiecare copil e diferit. De asta nu cred că există o strategie sau o metodă bună la toate, indiferent cât de atrăgătoare poate părea ideea. Cel mai bine e să aduni toate sfaturile laolaltă, să cercetezi de una singură, iar apoi să le laşi cât colo pe toate şi să găseşti o modalitate potrivită pentru tine şi familia ta.“ (Giovanna Fletcher)
    Giovanna Fletcher este o bine-cunoscută autoare de cărți pentru copii, actriță, prezentatoare TV și vlogger. S-a născut în 1985, în Anglia, unde și-a petrecut copilăria, alături de tatăl ei, care are origini italiene, de mama ei, de sora mai mare și de fratele mai mic. A urmat Sylvia Young Theatre School din Londra, unde l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soț, Tom Fletcher – unul dintre vocaliștii și chitariștii trupei pop-rock McFly și, la rândul lui, autor al unor faimoase cărţi pentru copii. Giovanna a visat întotdeauna să aibă o familie numeroasă. În prezent, ea și Tom Fletcher au doi copii, Buzz și Buddy, iar în primăvară au anunțat că așteaptă al treilea copil. Giovanna își împărtășește experiența ei ca mamă pe YouTube (giovannasworld) și pe rețelele de socializare (Twitter: @mrsgifletcher, Facebook: MrsGiFletcher și Instagram: mrsgifletcher), unde are sute de mii de followers.
Accesul la eveniment este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.

Târgul Meseriași și negustori în Bucureștiul de-altădată.




Colecții și Colecționari 


București 


26 - 28 octombrie 2018





    Din 26 până în 28 octombrie, între orele 10:00 și 18:00 , pe Kiseleff nr. 1, vă așteptăm la o nouă ediție a Târgului Meseriași și negustori în Bucureștiul de-altădată.
    Negustorii vor aduce obiecte vechi, tablouri, ceasuri, bijuterii, mobilier și port țărănesc, vederi și carte veche, obiecte de mobilier .
Nu vor lipsi meșterii și artizanii dar și producătorii și mâncarea bună.

Un secol de artă brașoveană (1815 - 1918)




Lansare de carte 


Muzeul de Artă Brașov 


2 noiembrie 2018




    Evenimentul îşi propune să readucă în atenţia publicului braşovean expoziţia Un secol de artă brașoveană. 1815-1918 şi să prezinte catalogul de expoziţie ce reuneşte rodul cercetărilor întreprinse cu privire la arta plastică şi fotografia braşoveană din această perioadă, oferind şi un bogat suport vizual. Studiile incluse în catalog, semnate de drd. Radu Popica şi Camelia Neagoe, prezintă evoluţia artelor plastice și a artei fotografice la Braşov în intervalul cuprins între Congresul de la Viena (1815) şi Marea Unire (1918).

Noi cei fără de moarte/Memaipomenita furtună




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Studioul Actorului de Film C. I. Nottara



Mihnea Moisescu (Toader), Tatiana Iekel (Margareta) și Dominic Stanca(Valer) în 
Noi cei fără de moarte.
Premieră: 20 mai 1957






Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 7. Aprilie 1957.






Scenă din actul II (Nemaipomenita furtună).
Premieră: 20 mai 1957







Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 7. Iulie 1957.

 

Plecat-au zece din (Cenaclul) Vaslui...




Arta plastică contemporană românească 


Galeria Eforie, București 


1983




Gheorghe Alupoa(i)ei după niște ani...Foto: Wikipedia




Articol, semnat Mihai Drișcu, publicat în Revista Arta, nr. 12. Decembrie 1983.





Fluturi exotici din colecțiile Muzeului de Istorie Naturală




Muzeul de Istorie Naturală Sibiu 


26 octombrie - 31 decembrie 2018





Curatori: Gabriela Cuzepan-Bebeșelea, Nicolae Trif
Colaborator: Iulia Muntean

    Expoziția temporară prezintă 94 de specii exotice de fluturi și molii din colecția entomologică a Muzeului de Istorie Naturală Sibiu, departament al Muzeului Național Brukenthal. Aceste specii provin din America de Sud (Peru, Brazilia, Argentina, Columbia, regiunea Amazonului), Mexic, Cuba, America de Nord, Africa, Madagascar, Australia, Japonia, India, Indonezia, Taiwan, China, Thailanda, Insulele Solomon, Malaysia, etc.
    În cadrul expoziției se remarcă o serie de specii datorită particularitățile acestora, respectiv cea mai mare specie de molie asiatică – fluturele Molia Atlas a lui Edward (Archaeoattacus edwardsii), cea mai mare molie din America de Nord – molia de mătase Cecropia (Hyalophora cecropia), cel mai mare fluture al genului Morpho – fluturele Morpho al apusului (Morpho hecuba), cel mai mare fluture din America de Nord – fluturele coadă de rândunică gigant (Papilio cresphontes), specia de fluture cu cea mai mare anvergură a aripilor – fluturele molie Vrăjitoarea alba (Thysania agrippina); specii endemice precum fluturele Parides grunlachianus care trăiește doar în Cuba, fluturele molie Rotschilda jacobaea răspândită doar în Argentina; fluturii din genul Ornithoptera denumiți fluturi-păsări și care sunt considerați superlativul frumuseții din lumea fluturilor, celebrii fluturi albaștri din genul Morpho sau fluturii de azur etc. De asemenea sunt menționate diferite aspecte caracteristice speciilor cu privire la comportament, morfologie, distribuție.
    Piesele etalate fac parte din colecția Wilhelm Weber, materialul fiind achiziționat de la acesta de către muzeu în anul 1971. Weber era recunoscut pentru faptul că acorda o deosebită răbdare în creșterea speciilor de fluturi exotici. Acesta a reușit să realizeze o deosebită colecție de fluturi exotici atât prin creșteri proprii cât și prin schimburi și colectări. Colecția acestuia se remarcă printr-o varietate mare a speciilor, rezultat al preocupării colecționarului de a avea câți mai mulți reprezentanți din cele mai atractive familii de fluturi.
    Expoziția Fluturi exotici din colecțiile Muzeului de Istorie Naturală oferă ocazia de a admira unii dintre cei mai frumoși fluturi și molii într-o varietate de forme și culori, și de a remarca marea diversitate a acestora în lume.

Mineralia - Cristale și bijuterii




Muzeul de Științele Naturii Suceava 


2 - 4 noiembrie 2018





Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani




Muzeul de Artă - Timișoara 


21 octombrie - 18 noiembrie 2018




   Organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, Dr. Sorin Costina, Galeriei Romane București și Mânăstirii Sfântul Ioan Botezătorul Alba Iulia, expoziţia va fi deschisă la Muzeul de Artă din Timișoara, Piața Unirii nr. 1, în perioada 21 octombrie – 18 noiembrie.
   Expoziţia, dedicată Centenarului Marii Uniri, aduce în atenție importanța jertfei, după modelul hristic, în viața personală și în cea comunitară. Modurile de abordare a tematicii sunt diverse, de la cel strict dogmatic al icoanei, la cel simplu, dar profund în credinţă al artei populare, până la cel elaborat, meditativ al artei culte. Tipologia obiectelor este variată, de la icoană la pictură de şevalet şi sculptură, de la arta populară la arta cultă, însă în toate este prezentă Crucea, sub diferite aspecte ale sale: Euharistia și prefigurarea acesteia, mărturisirea, jertfa martirică, smerenia, ofranda, rugăciunea, triumful Crucii, Învierea, natura purtătoare a semnului și sensului Crucii.
    Artiştii s-au angajat într-o expoziţie care nu-i promovează pe ei înşişi, aşezându-se în umbra temei. Participanţii sunt pictori, sculptori şi arhitecți contemporani între care se află personalităţi de primă mărime ale artei contemporane româneşti: Horia Bernea, Vasile Gorduz, Paul Gherasim, Marin Gherasim, Gheorghe Berindei, Ion Nicodim, Péter Jecza, Aurelian Trișcu, Dacian Andoni, Alexandru Antonescu, Ana Maria și Mihai Ariciu, Ovidiu Bădescu, Mircea Cantor, Delia Corban, Cristian Dițoiu, Marian Dobre, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor, Cosmin Frunteș, Mariana Gheorghiu, Dan Gherman, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Angela Hanc, Gheorghe Ilea, István Kancsura, Elena Karacențeva, Matei Lăzărescu, George Mircea, Dan Mohanu, Grupul Noima, Silviu Oravitzan, Andreea Flondor Palade, Dan Palade, Valeriu Paladi, Marius Pandele, Christian Paraschiv, Horea Paștina, Ovidiu Paștina, Ioan Popa, Cristian Porumb, Zoe Vida Porumb, Silvia Radu, Andrei Rosetti, Mihai Sârbulescu, Valentin Scărlătescu, Sorin Scurtulescu, Ovidiu Simionescu, Paul Timofei, Viorel Toma, Constantin Țînteanu, Su Yan, Bogdan Vladuță, Simion Zamșa, Tudor Zbârnea, Ion Zderciuc. Obiectele de cult sunt realizate de Vasile Lefter și Toma Chituc (icoanele pe lemn), Nicolae Muntean (icoanele pe sticlă), Remus Dragomir și Teo și Ioana Bindea (crucile de lemn).
    Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani este o expoziţie itinerantă, care a debutat în oraşul Unirii, Alba Iulia, în 30 noiembrie 2017, apoi a fost vernisată la Iaşi în 18 ianuarie 2018, la Sibiu în 1 aprilie, la Chișinău în 2 august și la Cluj-Napoca în 14 septembrie, urmând ca anul acesta, după Timișoara, să fie deschisă la Bucureşti. A existat, în toate locațiile, un fond comun de lucrări, îmbogățit prin participarea artiștilor locali, însă modalitatea de expunere, prin contribuția artistului Ion Grigorescu, este de fiecare dată diferită și face din fiecare expoziție o lucrare de artă în sine.

Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Cazimir Belcot (1885 - 1917)




În piesa Sapho.



Consemnare (rubrica Calendar), publicată în Revista Teatrul, nr. 5. Mai 1957. 





În piesa Visul lui Ali.




În piesa Chemarea codrului.



Articol, semnat Al. Critico, publicat în Revista Teatrul, nr. 7. Iulie 1957. 



Consemnare (articolul 1917 - Teatrul sub ocupație) publicată în Gong '82,
Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1981.


***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici: Wikipedia
(chiar dacă există o neconcordanță în ceea ce privește anul nașterii)