miercuri, 6 octombrie 2021

Ia Neam(ț)ului

 


Prezențe românești peste hotare 


El Ejido, Spania 


10 octombrie 2021




   Consiliul Judeţean Neamţ şi Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare organizează pentru comunitatea românilor din Spania expoziţia intitulată IA NEAM(Ţ)ULUI (fotografii din proiectul în parteneriat cu Complexul Muzeal Național Neamț), manifestare care va avea loc duminică, 10 octombrie 2021, la Centrul Cultural La Tierra Tracia din El Ejido, Almería (Spania).

    Prin acest proiect cultural, Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare Neamţ răspunde invitaţiei venite din partea Asociacion Socio-Cultural Romanati de a promova o parte a valorilor fundamentale ale culturii româneşti cunoscute peste hotarele ţării.

Drumul Putnei...

 


Lansare de carte 


Victoria Bodolan 


Biblioteca Județeană V. A. Urechia, Galați


7 octombrie 2021





Pe simezele clujene

 


Arta plastică contemporană românească 


Valentin Codoiu 


Muzeul de Artă Cluj-Napoca 


6 - 24 octombrie 2021




     Valentin Codoiu s-a născut în anul 1955 în comuna mureșeană Coroisânmartin. A simțit de timpuriu chemarea spre artă, imbold care l-a călăuzit pe tot parcursul vieții. A avut parte de educație artistică în mediul cultural clujean, unde a absolvit Liceul de Artă (1974). Pregătirea universitară a început-o la Cluj-Napoca și a continuat apoi la București, în cadrul Institutului Nicolae Grigorescu, secția pictură, promoția 1979, la clasa profesorului Corneliu Baba. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A urmat o carieră profesională în scenografie, colaborând, în această calitate, de-a lungul a patru decenii de susținută activitate, cu renumite instituții de teatru și operă din România (Cluj-Napoca, Târgoviște, București, Iași, Constanța, Sibiu), dar și din alte țări, precum Franța, Italia, Islanda ș.a.

     O activitate prolifică de atelier și un susținut efort creativ i-au permis să expună bogata sa producție artistică în muzee și galerii de artă din țară și străinătate, Valentin Codoiu participând, de-a lungul anilor, la importante expoziții de grup, saloane naționale și internaționale de artă, simpozioane și tabere de creație. Proiectele personale ale artistului s-au concretizat în expoziții găzduite de simezele unor muzee și galerii din București, Cluj-Napoca, Bistrița, Dej, iar în plan extern la Paris, Le Reincy (Franța), Milano, Amsterdam, Lisabona, Florida (SUA).

     Actualul eveniment expozițional reprezintă cea de-a șasea expoziție personală a pictorului Valentin Codoiu pe simezele Muzeului de Artă clujean, după cele din anii 1998, 2000, 2007 2009 și 2016. De o senzualitate dusă uneori până la violenţă, gestul artistului îl dezvăluie continuu îndrăgostit de materie şi culoare, alteori banalitatea motivului trădează adevărul artei sale, în care subiectul şi anecdota nu sunt decât pretextele unei aventuri picturale.

    Expoziția poate fi vizitată în perioada 6 – 24 octombrie 2021, în intervalul orar 10:00 – 17:00, de miercuri până duminică inclusiv, luni și marți închis.

Dürrenmatt, grafician și pictor

 


Teatrul Luceafărul 


Iași 


7 octombrie 2021




    Joi, 7 octombrie 2021, cu începere de la ora 18:15, va avea loc la Teatrul Luceafărul vernisajul expoziţiei Dürrenmatt, grafician și pictor realizată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași în parteneriat cu Centrul Dürrenmatt Neuchâtel din Elveția. Lucrările grafice vor fi prezentate de muzeografa Laura Terente.

    În România, aniversarea Centenarului Friedrich Dürrenmatt are loc la Iaşi, în perioada 7 - 9 octombrie 2021, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI), cu sprijinul Ambasadei Elveţiei la Bucureşti.

Exponatul lunii octombrie

 


Muzeul de Istorie Teodor Cincu 


Tecuci 


octombrie 2021


Pe simezele din Ipotești

 


Arta plastică contemporană românească 


Sorin Otînjac 


Memorialul Ipotești 


7 octombrie 2021



Turneu în Capitală

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Arad




Elena Drăgoi (Ulianova) și Constantin Adamovici (Lenin) în A treia, patetica.







Articol publicat în Ziarul Scînteia, de vineri, 13 iulie 1962.





Olimpia Didilescu (Vidra) și Valentino Dain (Răzvan) în Răzvan și Vidra.




Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 11. Noiembrie 1962.

Salonul Aniversar de Fotografie

 


Expoziție de fotografie 


Muzeul de Artă Cluj-Napoca 


4 - 21 octombrie 2021



Între linii

 


Arta plastică contemporană românească 


Atelier 35, București 


7 octombrie - 7 noiembrie 2021