luni, 4 martie 2019

Frumoasa duminică de septembrie
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul C. I. Nottara
Ștefan Tapalagă. Foto: Cinemagia
Premieră: 6 octombrie 1968.

Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 12. Decembrie 1968.


Mari fotografi din Transilvania secolele XIX-XX
Muzeul Național al Unirii 


Alba Iulia 


7 martie - 9 aprilie 2019


     Expoziția Mari fotografi din Transilvania secolele XIX-XX, organizatori: Muzeul Județean de Istorie și arheologie Maramureș, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi Muzeul Ţării Făgăraşului Valer Literat.
     Conceptul expoziţiei nu a fost privit sub forma unui discurs exhaustiv despre toţi fotografii reprezentativi ai marilor oraşe ale Transilvaniei şi, implicit, despre toţi fotografii care au practicat această nobilă profesie. În acest sens, au fost prezentate schiţe biografice şi fotografii cu şi despre următorii fotografi transilvăneni: Samoilă Mârza (1886-1967) - Fotograful Marii Uniri de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918; Ferenc Veress (1832-1916) – primul fotograf din Transilvania (în 1853, la Cluj-Napoca, şi-a deschis primul atelier foto); Alexandru Roşu (1854-1913) – primul fotograf român din Bistriţa; Szabó Gábor (1905-1982) – cel mai important artist fotograf din Făgăraş şi Suba Zoltán (1911-2009) – cel mai important cronicar al oraşului Baia Mare. Expoziția, însoțită de un catalog, a putu fi vizitată și la noi anul trecut, între 15 august-30 septembrie 2018.

Exponatul lunii
Muzeul Civilizației Dacice și Romane 


Deva 


martie 2019
    Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 4 martie 2019, un nou exponat în cadrul proiectului intitulat Exponatul lunii ce poate fi admirat în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
    Exponatul lunii martie 2019 la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva este un manșon din os aparținând culturii Wietenberg. Cercetările arheologice preventive de pe tronsonul Deva - Orăştie al autostrăzii ce traversează judeţul Hunedoara, desfăşurate în anul 2011, la Şoimuş, punctul Teleghi, au oferit un bogat material arheologic, atât cantitativ, cât şi din punct de vedere al varietăţii şi informaţiei.
    Piesa prezentată a fost descoperită într-un complex adâncit, aflat în zona centrală a suprafeţei cercetate, între numeroasele complexe arheologice ce se datează în epoca bronzului. Manşonul descris, pe lângă aspectul său artizanal şi estetic, are o importanţă aparte din punct de vedere al categoriei utilitare, cel mai probabil făcând parte din categoria pieselor de harnașament. Dat fiind contextul descoperirii, într-o groapă cu resturi menajere, putem aprecia doar ipotetic modul lui de utilizare. Cert este că piesa a fost abandonată datorită deteriorării prin fisurare şi fracturare, având în vedere segmentul lipsă.
    Exponatul poate fi vizionat pe tot parcursul lunii martie, de marți până duminică, între orele 9:00 - 16:30
Vă așteptăm!
Secția de Marketing și Relaţii cu Publicul

Expoziție de scoarțe populare românești...de-acum 49 de ani...
Artă și meșteșug popular românesc 


București 


1970 
Articol publicat în Revista Femeia, nr. 4. Aprilie 1970.


Premiatele Uniunii Artiștilor Plastici
Arta plastică contemporană românească


 


Consemnare publicată în Revista Femeia, nr. 4. Aprilie 1970.


Frunze care ard
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național Craiova
Imagine din colecția personală.
Premieră: 2 octombrie 1968.


Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 12. Decembrie 1968.


Familia Moruzi din Trapezunt
Lansare de carte 


Florin Marinescu


Jockey Club Român, București 


4 martie 2019

Pe simezele clujene - Dincoace de dincolo
Dorel Găină 


Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor, Cluj - Napoca


5 - 10 martie 2019


Victimele datoriei
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Lucia Sturdza Bulandra
Moment din repetiții.
Gina Patrichi, Virgil Ogășanu și Ștefan Bănică. Regia: Crin Teodorescu.
Premieră: 11 decembrie 1968.

Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 12. Decembrie 1968.Olfactiv. Mirodenii, rășini, parfumuri și miresme. Din Antichitate până în Epoca Modernă
Complexul Muzeal Național Moldova 


Iași 


6 martie - 10 mai 2019
    Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi - Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu și Muzeul Unirii organizează, în perioada 6 martie – 10 mai 2019, expoziția Olfactiv. Mirodenii, rășini, parfumuri și miresme. Din Antichitate până în Epoca Modernă.
    Tema acestui demers expozițional pune în conexiune artefactele arheologice cu informaţiile oferite de izvoarele istorice şi iconografice, având rolul de a propulsa vizitatorul într-un univers al percepției olfactive de altădată.
Vernisajul va avea loc miercuri, 6 martie 2019, ora 12:00.
   Vă invităm, așadar, să treceți pragul expoziției și să pătrundeți în universul senzorial creat cu această ocazie la Palatul Culturii!

Bojdeuca 100 – loc al memoriei: regional, național, european
Expoziție de fotografie 


Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț 


1 martie - 4 aprilie 2019
    Expoziția de fotografie Bojdeuca 100 – loc al memoriei: regional, național, european se află acum la Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț (strada Ștefan cel Mare, nr. 37).
    O puteți vizita până la data de 4 aprilie 2019, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.
    Sunt prezentate fotografii mai puțin cunoscute dinainte de 1918, anul în care Bojdeuca în care a locuit scriitorul Ion Creangă a fost restaurată și a devenit primul muzeu literar din România. Călătoria în timp continuă cu fotografii din perioada interbelică, precum și din anii ’60, când a avut loc o nouă restaurare a muzeului, încheindu-se cu instantanee din anii 2000.

Pădurea spănzuraților
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Matei Millo, Timișoara
Premieră: 10 octombrie 1968.


Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 12. Decembrie 1968.