sâmbătă, 12 decembrie 2015

Erotico-Apocaliptica




Lansare de carte


Elena Dulgheru


Libraria Eminescu, Bucuresti


17 decembrie 2015





*Este o poezie atinsă din trei direcţii de aripa duhului: odată la nivelul realităţii "fizice” pe care textul o spune. A doua oară la nivelul revelaţiei, adică al realităţii imperceptibile care trimite semne (simboluri) de dincolo. A treia oară la nivelul arhitecturii volumului. Poetul se retrage în ipostaza smerită a evanghelistului care doar con-semnează (împreună cu Duhul) cele ce i se spun. A iconarului anonim. (Christian Crăciun)

*Erosul contemplării îşi desfăşoară asimptotele spre priveliştea unei apocalipse a inimii. Aici, organicul şi spiritualul fuzionează, topite în icoană. (Florin Caragiu)

*Elena Dulgheru e o arhitectă de intuiţii transpuse într-un proiect legat şi structurat în cadrul căruia poemele în parte au doar funcţie de module aşezate fiecare ca punte de la o nuanţă reflexivă sau vizionară la alta. ”Erotico-Apocaliptica” e un imn cu desfăşurare arhitecturală şi cu suflu devoţional şi participativ. Ea are drept ax şi temă o viziune verticală a iubirii ca dimensiune ontologică. E, de fapt, o monografie a iluminării prin iubire, cu un scenariu de cîntarea cîntărilor sublimat în substructura elanului imnic. Cartea e construită ca o simfonie de epitalamuri, cu reverberaţii rafinate ale motivului central şi cu reluări ale lui în diverse chei şi modalităţi.
Elena Dulgheru poate scrie (şi chiar o face) în cîte feluri vrea. Şi totuşi, acest aranjament de formule devine chiar felul ei de a scrie; nu cu o originalitate dedusă din combinarea formulelor şi din interferenţa scriiturilor, ci cu una substanţială. (Al. Cistelecan)

*Poeta ne trage, precum Gra-vitaţia, spre lumea cealaltă, a zilei a 8-a, a transparenţelor imposibile, a răs-tumultului auditiv, în care locuiesc deodată toate ierarhiile. (Nazaria Buga).
***

Crăciunul în temnițele comuniste




Serile Fericiti cei Progoniti


Biserica Sf. Chiril si Metodiu, Bucuresti


12 decembrie 2015





   Dragilor, vă așteptăm cu drag la ultima seară Fericiți cei Prigoniți din anul 2015 dedicată mărturisitorilor din temnițele comuniste. Tema va fi: Crăciunul în temnițele comuniste și va cuprinde mărturii, poezii și colinde despre felul în care-și petreceau sărbătoarea Nașterii Domnului în temniță, deținuții politici din timpul regimului comunist. Va fi o seară specială, sperăm, plină de încărcătură duhovnicească.
***
Ortodoxia Tinerilor